افشاگری درباره یوزپلنگ های ایرانی: «توله‌ یوزها در زمان سزارین بدون دستکش لمس شدند»

افشاگری درباره یوزپلنگ های ایرانی: «توله‌ یوزها در زمان سزارین بدون دستکش لمس شدند»

در حالی که مسئولان پیش تر اعلام کرده بودند علت سزارین «ایران» ماده یوز پروژه تکثیر یوز ایرانی عدم توانایی در زایمان طبیعی بوده و دلیل تلف شدن یکی از فرزندان «ایران» را نیز ناهنجاری مادرزادی توله در ناحیه ریه عنوان کرده بودند، مشاور سازمان جهانی نجات حیوانات، دکتر ایمان معماریان روایت دیگری از این موضوع دارد.

دو هفته قبل، پس از به دنیا آمدن سه توله یوز از یک یوزپلنگ ماده به نام «ایران» در پارک ملی توران، سایت مرکز تکثیر یوز ایرانی در سمنان اعلام شد به دلیل عدم توانایی «ایران» در زایمان طبیعی، زایمان آن به روش سزارین صورت گرفت.

معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست، علی سلاجقه در اینباره اظهار کرد: «با توجه به حضور تیم دامپزشکی از یک هفته گذشته و بررسی شبانه‌ روزی رفتارهای این جانور، مشخص شد که بارداری کامل بوده و با توجه به شرایط فیزیکی گونه و عدم توانایی در زایمان طبیعی، با نظر دامپزشکان مشاور و دامپزشک معتمد سازمان، نسبت به انجام زایمان سزارین صحرایی اقدام شد.»

پس از آن نیز مدیرعامل انجمن یوزپلنگ ایرانی، مرتضی پورمیرزای اعلام کرد یوزپلنگ مادر تاکنون توله هایش را نپذیرفته و به آن ها شیر نمی دهد، به همین دلیل کار شیردهی توله ها به صورت دستی در حال انجام است.

پزشک معتمد مرکز تکثیر یوز آسیایی، دکتر بهرنگ اکرامی نیز درباره ی علت خودداری یوزپلنگ مادر از پذیرش توله های خود گفت: «یوزپلنگ به دنیا آمدن توله‌ هایش را ندیده، بیهوش شده و با پاره‌ شدن شکمش توله‌ هایش به دنیا آمده‌ اند. همین موضوع باعث شده که او فرزندانش را نپذیرد. در واقع اصلاً آن‌ ها را نمی‌ شناسد و هیچ حسی در قبال آن‌ ها ندارد، به همین دلیل به آن‌ ها شیر نداد و شیرش خشک شد.»

علاوه بر این ها، در ابتدا جنسیت هر سه توله ماده اعلام شد که از حیث امکان زاد و ولد بیشتر در آینده خبر خوشحال کننده ای محسوب می شد. اما چند روز بعد معلوم شد در تشخیص جنسیت توله های «ایران» اشتباه رخ داده بود و هر سه آن ها نر بودند.

سرپرست اداره کل محیط زیست استان سمنان، بهرام علی ظاهری در اینباره گفت: «تشخیص جنسیت گربه سانان مخصوصاً یوزپلنگ در روزهای اول تولد بسیار سخت و حساس بوده و اندام‌های تناسلی آنها به راحتی قابل تشخیص نیست که با رشد حیوان، تعیین جنسیت مرحله به مرحله آسان تر خواهد بود. در آخرین بازدید به همراه دامپزشکان حاذق و مجرب، مجدداً توله یوزها مورد معاینه قرار گرفتند و مشخص شد توله‌ها نر هستند.»

همچنین دکتر اکرامی، پزشک معتمد مرکز تکثیر یوز آسیایی در خصوص این اشتباه گفت: «تشخیص اشتباه جنسیت توله یوز‌ها به دلیل تعجیل بخش رسانه بود که پیش از تأیید فنی این موضوع را اعلام کردند. نباید چنین مواردی بدون تأییدیه منتشر شود چرا که مردم آن را دنبال می‌کنند و اخبار اشتباه باعث ایجاد بازتاب‌های مختلفی می‌شود. در زمان اعلام اولیه جنسیت توله‌ها من در اتاق مربوط به “ایران” و در حال جراحی آن بودم. توله‌ها نیز برای مراقبت به باکس مخصوص منتقل شده بودند. با توجه به اینکه توله‌ها بعد از زایمان باید تا ۴۸ ساعت در آغوش مادر باشند، ما اجازه دادیم تا مقداری زمان بگذرد. پس از دو روز که من توله‌ها را معاینه کردم متوجه شدم که نر هستند. این اتفاق باعث ایجاد بازتاب بدی درباره این موضوع شد.»

حالا مشاور دامپزشکی سازمان جهانی نجات حیوانات، دکتر ایمان معماریان ضمن زیر سؤال بردن تصمیم مسئولان پروژه مرکز تکثیر یوز ایرانی برای انجام زایمان «ایران» به روش سزارین، گفته است که لمس توله یوزها بدون دستکش در هنگام سزارین سبب شده یوزپلنگ مادر از پذیرش آن ها سرباز زند. وی همچنین معتقد است علت اشتباه مسئولان پروژه مرکز تکثیر یوز ایرانی در تشخیص جنسیت توله های «ایران» نداشتن دانش و تجربه ی کافی در رابطه با یوزپلنگ ها بوده.

دکتر ایمان معماریان در اینباره گفت: «درباره علت سزارین یا زودتر از موعد به دنیا آمدن توله یوز پلنگ‌ها نمی‌توان نظر دقیقی داد، چون تمامی آزمایش‌ها و بررسی‌ها به صورت پنهان بوده است، اما ایراد وارد است که پایش و مانیتورینگ درستی در دوره آبستن یوزپلنگ مادر نشده و تمهیدات کافی صورت نگرفته است. در آخرین معاینه ایران این ماده یوز پلنگ در سلامت کامل قرار داشت و علائمی از سخت زایی در آن دیده نشده بود.»

وی همچنین گفت: «توله‌ یوز پلنگ‌ها در زمان سزارین بدون دستکش لمس شده‌اند و گرفتن بوی انسان به توله‌ها باعث شده تا مادر فرزندان خود را نپذیرد، تیم پزشکی و افرادی که برای سزارین و نگهداری از فرزندان ایران انتخاب شده اند، تاکنون یوزپلنگ ندیده اند، و به علت نداشتن دانش و تجربه کافی ابتدا جنسیت توله یوز را اشتباه تشخیص دادند.»

موضوع دیگری که معماریان در اظهارات خود به آن پرداخته علت تلف شدن یکی از توله یوزها است. از به دنیا آمدن فرزندان «ایران» چند روزی بیشتر نگذشته بود که خبر تلف شدن یکی از سه توله اعلام شد.

پزشک معتمد مرکز تکثیر یوز آسیایی، دکتر اکرامی درباره ی علت تلف شدن یکی از سه توله یوزپلنگ ایرانی گفت: «این توله از زمان تولد ضعیف و در این چهار روز افزایش وزنی نداشت‌ و بعد از کالبدشکافی علت تلف شدن ناهنجاری مادرزادی ریه سمت چپ و چسبندگی ریه تعیین شد. توله های دوم و سوم از زمان تولد افزایش وزن خوبی دارند و تیم اجرایی و علمی مرکز تکثیر یوز آسیایی یوز آسیایی بصورت شبانه روزی تمامی رفتار ها و تغذیه توله یوزهای دوم و سوم و یوز ماده را بعد از جراحی رصد و پایش می کنند.»

اما دکتر معماریان علت احتمالی مرگ این توله را اشتباه در نحوه ی شیردهی آن عنوان کرده است.

به گفته ی مشاور دامپزشکی سازمان جهانی نجات حیوانات، پس از مشاهده کالبد شکافی غیر اصولی توله یوزپلنگ محتمل‌ ترین دلیل مرگ آن، تغذیه اشتباه توله است، به علت نداشتن علم کافی در شیردهی به توله‌ها به صورت وارونه، شیر وارد ریه‌های توله یوز شده و توله تلف شده است.

این احتمال توسط دکتر اکرامی نیز مطرح شده بود. او پیش تر در اینباره گفته بود: «وقتی برای اولین بار فیلم شیرخوردن توله‌ها منتشر شد، با مسئولان مربوطه تماس گرفتم و اعلام کردم که این نوع شیردادن اشتباه است و نباید توله یوزپلنگ به پشت خوابانده شود، بلکه باید به همان حالتی که به طور غریزی شیر می‌خورد، به او شیر خوراند. حتی شاید علت مرگ یکی از توله‌ها هم همین اشتباه شیردادن آن‌ها باشد.»

با این حال او احتمال وجود اختلال ژنتیکی در توله های ایران را هم مطرح کرد.

او در اینباره گفت: «مسئله ای که هم اکنون مهمتر از جنسیت توله‌هاست، هشدار وجود اختلال ژنتیکی در این گونه است چرا که یکی از توله‌ها به همین علت تلف شده است. “فیروز”  (یوزپلنگ نری که با “ایران” جفتگیری کرد) از توران و “ایران” از میاندشت گرفته شده بودند و احتمال اینکه خویشاوندی زیادی بین آن‌ها وجود داشته باشد، بالا است؛ لذا لازم است که نمونه ژنتیکی از این گونه‌ها گرفته شود. این یک نشانه است که به ما هشدار می‌دهد که باید نگران اختلالات ژنتیکی این گونه باشیم. ما باید “فیروز” و “کوشکی” (یوزپلنگ نر دیگری که پیش از “فیروز” برای پروژه تکثیر یوز ایرانی به کار گرفته شده بود) را از منطقه خارج کنیم و تنوع ژنتیکی را بالا ببریم. “فیروز” ۱۰ سال در توران بوده و ممکن است ماده‌های منطقه دختران او باشند. در واقع امکان دارد که بیرون کشیدن “فیروز” از توران خدمتی به تنوع ژنتیکی منطقه باشد. باید از نر‌های مناطق دیگر استفاده و تنوع ژنتیکی بیشتر شود. ضمن اینکه “فیروز” و “کوشکی” سن بالایی دارند و کارایی سابق را ندارند.»

دیجیاتو
۲۹ نظر

ورود

  • ? اردیبهشت ۲۴, ۱۴۰۱

    هعی.

  • علی اردیبهشت ۲۵, ۱۴۰۱

    سلام. متخصص یوز وقتی نا اگاه. باشه. و از افراد. غیر. استفاده. میشه. و همش سلیقه ای. رفتار میشه. نتیجه. جز این. نخواهد شد ‌

  • علی اردیبهشت ۲۵, ۱۴۰۱

    دکتر معماریان شما مگه چند بار توله یوز پلنگ دنیا آوردین که میگید بخاطر لمس دست بچه ها نپذیرفته؟!!!!نظر دکتر اکرامی درست تر بنظر میاد .یوز پلنگی که در اسارت باردار بوده و سزارین انجام داده به بوی انسان آشناست .پس لطفا نظریه شخصی و غیر علمی ندید

    • حمید اردیبهشت ۲۵, ۱۴۰۱

      شما طوری حرف زدید و نظر دادید که انگار یک‌دامپزشک‌ متبحر هستید؟آیا دامپزشک هستید؟
      من دامپزشک نیستم ولی پزشک هستم،اینکه نوزاد در حالت به پشت خوابیده نباید به او شیر داده میشده و شیر وارد ریه او شده کاملا صحبت به جایی هست چون در حالت خوابیده احتمال ورود شیر به ریه بیشتر هست

  • afmz1529 اردیبهشت ۲۵, ۱۴۰۱

    سلام‌‌چرا. نظرات. تایید نمیشه

  • afmz1529 اردیبهشت ۲۵, ۱۴۰۱

    سلام. واقعا. باید. از سلیقه های شخصی پرهیز کرد و میولان. دلسوز و وارد و با تجربه. استفاده. کرد

  • سحر اردیبهشت ۲۵, ۱۴۰۱

    سزارین انسانها تمام شد شروع کردید به سزارین حیوانات
    همین باعث تلف شدن هر سه مورد شده
    در ًمن دیگه این یوزپلنگ نمیتونه بجه بدنیا بیاره
    من نمیدونم به چه حقی تو طبیعت به اسم علم دخالت میکنید
    اگه احازه میدادید خودش بطور طبیعی بدنیا بیاد این اتفاق پیش نمیامد

  • جویا اردیبهشت ۲۵, ۱۴۰۱

    با نهایت تاسف فقط میشه گفت خاک بر سر این مدیریت که چه کسانی راس قدرت تمرگیدن

  • علی اردیبهشت ۲۵, ۱۴۰۱

    شب خوابیده صبح از همه جا بی‌خبر سه تا توله تو بغلش دیده.این حیوان‌ه خود شما بودی زهرترک نمیشدی

  • کیان اردیبهشت ۲۵, ۱۴۰۱

    عملا و با شهامت قابل تقدیر میفرمایید که ناشیان و نابلدان چون بیشماری در جاهای دیگر کشور گندزدند و سبب مرگ یوز توله شدند. بله بخشودن درکارنباید باشد چرا که این قبیل نالایقان باید محاکمه و ترد از کارشوند. موضوع گربه سرکوچه هم باشد، دنیا دید کلان تری به آن دارد تا چه رسد به نسلی از نژادیوز ایرانی! اگر این ابلهان محاکمه و تنبیه شوند فرهنگ دخالت غیر مجاز در ملت جوانه میزند و دیگر حتی در یک تصادف هم همه پزشگ نمیشن، همه کارشناس راهنمایی و رانندگی نمیشن، همه مکانیک نمیشن…… همه سرجایشان حرف و اقدام خواهند کرد. ای بیچاره ایران من …..

  • محمد اردیبهشت ۲۵, ۱۴۰۱

    سلام
    خوب اشکالی ندارد سال بعد با تجربه تر خواهید بود
    ماده یوز چون شیر نداده زود دوباره باردار خواهد شد برنامه را برای سال بعد آماده کنید

    • مریم اردیبهشت ۳۰, ۱۴۰۱

      عزیزم یوز پدر ،دیگه کارایی قبلو نداره،خخخخ

  • مهدی محمدرضایی اردیبهشت ۲۵, ۱۴۰۱

    اتفاقا باید این قضیه رو به فال نیک گرفت.درگربه سانان بزرگ همیشه مادروتوله ها درحال فرارهستند نا باشیرنر برخوردنکنندچون امکان کشته شدن توله ها هست تا نبودن توله درکار بازامیزش انجام شود.حالا هم به دلیلی که درلبه پرتگاه انقراض هستند جدا کردن توله ها ازمادرتا بارداری مجددانجام شود برای بقای نسل بدنیست البته درصورتی که کارشناسی انجام شودتا توله ها خوی وحشیگریشان حفظ شود

  • امیر اردیبهشت ۲۵, ۱۴۰۱

    متخصص حتما اگاه هست ولی مشکل اینجاس که اصلا تخصص اهمیتی نداره فقط کافیه در مدار باشن تخصصم نداشتن مهم نیست

  • Arshia اردیبهشت ۲۵, ۱۴۰۱

    چنین حیوانات مهمی به دنیا اومدن بعد اینجوری نگهشون میدارن جایه تعسف

  • علی اردیبهشت ۲۵, ۱۴۰۱

    خلاصه که دمتون گرم چیزی که این همه مدت بهش فخر میفروختین توان زنده نگه داشتنش ندارین
    ممنون از این سایت که اینارو منتظر کرده

  • مهران اردیبهشت ۲۵, ۱۴۰۱

    جای تأسف داره فقط از علم صحبت میکنن بجاش که میرسه هیچ علمی پرکار نیس مسئولان نالایق باید از کارشون اخراج شوند بخاطر همین مسئولان کشور رتبه سوم داریم

    • گودرز اردیبهشت ۲۵, ۱۴۰۱

      مسئولانی که دوره یا آموزش ندیده اند در مورد کارشان حتمآ از آخوند محله نامه می آورند

  • الهام اردیبهشت ۲۵, ۱۴۰۱

    متاسف از این همه نابلدی ، حیف متخصصان و دانشمندان واقعیمون که باید برن کشورهای خارجی خدمت رسانی کنند ، همه چیز بزارید کنار اون پتوی زرد رنگ را ببینید یعنی تیم حرفه ای در وسایل خودشان یک زیر انداز استرلیزه یکبار مصرف وجود نداشته که زیر این فرشته ها قرار بدهند یا دویدن رفتن از صندوق عقب ماشین پتو آوردن ، کوتاهی و بی نظمی تا کی!!!!

  • الهام اردیبهشت ۲۵, ۱۴۰۱

    آقایون ، لطفا اگر در توان شما نیست بکشید کنار خودم از همینجا اعلام می کنم آنها را بزرگ می کنم مثل یک مادر ، کلی هم وجودشو دارم ، اونم مثل یک یوز واقعی و وحشی و شکاری بارشون می یارم

  • کمال غافلی اردیبهشت ۲۵, ۱۴۰۱

    شماها اب جنگلها و دره ها که درقلمرو حیاط وحش جاری بود پشت سد ذخیره کردین دلتان به حال حیوانات نسوخت حالا دم از نگرانی انقراض این نوع حیوان نادر هستید؟شما که نتوانستید جنسیت نر با ماده رو تشخیص بدید چگونه زمان زایمان را تعیین کردین؟

    • فرهاد اردیبهشت ۲۶, ۱۴۰۱

      غلط کردی سزارین کردی. خیلی نفهمی،اون حیوان دیگه مرده فرض کنید، اصلا حامله نمیشه
      چرا حیوان رو زودتر سزارین کردین، چون زودتر از موعد زایمان عملش کردین ریه توله ها هنوز کامل نشده و با اجازه دوتای دیگر هم می میرند
      کجا درس خوندی دکتر مملکت .
      برو یاد بگیر قاتل

  • احمد ق اردیبهشت ۲۶, ۱۴۰۱

    سلام می خواستم بگم اگه ازیک چوپان کمک گرفته بودندجنسیت رافورامی گفت
    ضمنابایدتوله هارابعدازسزاریان میگذاشتندکه انهارالیس میزدکه اینطورنمیشد

  • عزیز عزیزی راد اردیبهشت ۲۷, ۱۴۰۱

    سلام اگرمقداری از محتویات داخل جفت یوزمادر روبا دستکش روی بدن توله هامیمالیدن وهمزمان بچه ها ومادر رومیگذاشتن پیش هم یوز مادربچه هاروتحویل می‌گرفت

  • علی اردیبهشت ۲۸, ۱۴۰۱

    وقتی دانش این کار رو ندارید متخصص از خارج بیارید…

  • امیر اردیبهشت ۲۹, ۱۴۰۱

    درود..من دکتردامپزشکم وبیست سال دارم کارمیکنم..ازنزدیک شاهداشتباهات فاحش دکتراکرامی بودم وهنوزهم هستم..بخاطراشتباهات فاحش این آقاازکارپاره وقت درفارم سه هزارراس دام شیری مهدشت ساری که متعلق به بنیادمستضعفان بوده چندسال پیش قطع همکاری شد..همان موقع چندکارجراحی برگشتگی شیردان درگاوشیری انجام داده وبدون گذاشتن دستکش وبدون رعایت اصول اولیه ضدعفونی که گاوهایک روزونهایتادوروزبعدروانه کشتارگاه میشدن چون دچارسپتی سمی شدیدشده وگاهالاشه هادرکشتارگاه ضبط ومعدوم میشد…آقایان بازرسی تشریف ببرندوازسابقه ایشون ازمنطقه ی ساری وفارم مهدشت پرسوجوکنند…لطفاازکارگرهاوتکنسین های فارم بصورت محرمانه توضیح بخواین ونه ازمدیران فارم…خیلی متاسفم که بادستگاه سونوگرافی هم نتونست جنسیت جنین روتشخیص بده….واقعاشرم برایشون…لمس نکردن توله یوزهارویک چوپان هم میدونه….

    • حسن مرداد ۱۶, ۱۴۰۱

      عجیبه!!!من چندین سال مهدشت کار میکنم دکتر اکرامی بهترین دامپزشک واحد بودن استاد در کار مامایی و سونوگرافی و جراحی سزارین و برگشتگی شیردان گله ۶۰۰راسی را در عرض چند سال با همکاری با مدیر واحد به ۳۰۰۰راس رسوندن علت قطع همکاری هم عدم تفاهم فنی با مدیران جدید بود که بعد ها خودشون پیربه استباهشون بردن و آنقدر تلفات داشتن با هزار تا واسطه دکتر فقط یک سال برای همکاری و آموزش قبول کردن همکاری کنند.چون با وزارت دفاع اتکا قرارداد داشتند.اگر دین ندارید آزاده باشید

  • امیر اردیبهشت ۲۹, ۱۴۰۱

    حرف دکترمعماریان کاملادرسته…عدم لمس بچه یوزهادرزمان زایمان رودانشجوی دامپزشکی میدونه…ازهمه مهمترهمیشه به مادرباردارحیوان بخصوص درشکم اول زایمان بایدفرصت بیشتری زمان زایمان دادچراکه اولاکانال زایمان بجهت نداشتن سابقه زایمان تنگ ونیازبه تلاش بیشترحیوان بازورزدن ولذاترشح بیشتراکسی توسین واستروژن داشته وبادادن فرصت بیشتربه مادرزایمان بصورت طبیعی ممکن خواهدبود..لذاعدم تجربه دامپزشک وحول شدن آن باعث تصمیم اشتباه درانجام سزارین میشه..ضمنامتاسفانه دکتراکرامی بدلیل همین اشتباهات فاحش ازفعالیت پاره وقت درواحدگاوداری مهدشت ساری که متعلق به بنیادمستضعفان هست سالهاپیش کنارگذاشته شد..درآن زمان بادست بدون دستکش چندین گاودچاربرگشتگی شیردان روجراحی که تماماکشتاروحتی درکشتارگاه بدلیل سپتی سمی لاشه ضبط شد..اصلااعتقادی به رعایت بهداشت واستریل درجراحی ندارن..من یک دامپزشکم وازنزدیک شاهدافتضاحات ایشون بودم..متاسفانه فقط زبان گویایی دارن ودربهانه به گردن دیگران انداختن استادن..واقعامتاسفم ازمدیران محیط زیست..بازرسی محترم کل کشورورودکنندوآمارایشون روازکارگران وپرسنا واحدمهدشت ساری دربیارن..

  • حسن مرداد ۱۶, ۱۴۰۱

    عجیبه!!!من چندین سال مهدشت کار میکنم دکتر اکرامی بهترین دامپزشک واحد بودن استاد در کار مامایی و سونوگرافی و جراحی سزارین و برگشتگی شیردان گله ۶۰۰راسی را در عرض چند سال با همکاری با مدیر واحد به ۳۰۰۰راس رسوندن علت قطع همکاری هم عدم تفاهم فنی با مدیران جدید بود که بعد ها خودشون پیربه استباهشون بردن و آنقدر تلفات داشتن با هزار تا واسطه دکتر فقط یک سال برای همکاری و آموزش قبول کردن همکاری کنند.چون با وزارت دفاع اتکا قرارداد داشتند.اگر دین ندارید آزاده باشید