شهر معدنی دورافتاده نوریلسک (Norilsk) روسیه، افسرده کننده ترین شهر روی زمین نامیده میشود. این شهر آنقدر دور است که نمیتوان از طریق جاده به آن رسید. امید به زندگی در این شهر ده سال کمتر از میانگین کشور روسیه است. شمالیترین شهر جهان، شهر معدنی دورافتاده نوریلسک روسیه، دو ماه از سال تاریک است و گذشته ترسناکی دارد. این شهر کوچک در منطقه کراسنویارسک کرای (Krasnoyarsk Krai) سیبری، در شرق روسیه، با بیش از ۱۷۰,۰۰۰ نفر جمعیت، یکی از دورافتاده ترین شهرهای کره زمین است.
هیچ جاده ای به نوریلسک منتهی نمی شود. یک خط راهآهن باری در داخل و خارج شهر تردد می کند و شهر بندری دودینکا (Dudinka) در فاصله ۶۰ کیلومتری، مسیری را برای رسیدن به شهر از طریق دریا فراهم میکند؛ اگرچه در زمستان یخ زده است. تنها مسیری که در تمام طول سال به این گوشه دور از روسیه میرسد، پرواز است، هرچند آن هم آسان نیست. پس از بیش از پنج ساعت پرواز از مسکو، بازدیدکنندگان با منظره جهنمی آخرالزمانی ساخته شده در محل اردوگاه زندانیان شوروی روبرو می شوند.
داستان نوریلسک در اوایل قرن بیستم زمانی آغاز می شود که یک زمین شناس ذخایر غنی نیکل، مس و کبالت را در دامنه کوه های پوتورانا (Putorana Mountains) کشف کرد. نوریلسک روی بزرگترین ذخایر نیکل، مس و پالادیوم این سیاره قرار دارد. در سال ۱۹۳۶، اتحاد جماهیر شوروی شروع به ساخت یک مجتمع استخراج عظیم در این کوه ها با استفاده از حدود ۵۰۰,۰۰۰ کارگر اجباری از یک گولاگ کرد. آنها به مدت ۲۰ سال در یخبندان خشن قطب شمال کار کردند و ۱۸,۰۰۰ نفر در شرایط وحشتناک جان خود را از دست دادند. امروزه، یک پنجم نیکل جهان و بیش از نیمی از پالادیوم جهانی از نوریلسک به دست می آید.
نوریلسک امروز آلوده ترین شهر روسیه و یکی از ده شهر آلوده جهان است. هر سال، کارخانه نیکل بیش از دو میلیون تن گاز سمی از جمله دی اکسید گوگرد، اکسیدهای نیتروژن، کربن، فنل ها و غیره را پمپاژ می کند. حدود یک درصد از کل انتشار دی اکسید گوگرد جهانی از همین شهر است. این شرایط، باعث باران اسیدی می شود.
در سپتامبر ۲۰۱۶، رودخانه دالدیکان در نزدیکی نوریلسک به رنگ قرمز خون درآمد. هیچ توضیح رسمی برای این پدیده وحشتناک که برخی از مردم محلی آن را پیام خدا در مورد جنگ جهانی قریب الوقوع می دانند، ارائه نشده است. دلیل محتملتر ارائه شده روان آب در کارخانه ذوب مجاور بود.
این شهر که در یخبندان دائمی قطب شمال قرار دارد، هر سال ۴۵ روز تاریکی مداوم را تجربه می کند. حدود دو سوم سال، شهر و اطراف آن پوشیده از برف است. میانگین دمای نوریلسک در ژانویه ۳۰- درجه سانتیگراد است، اگرچه قبلاً به پایین ترین دمای خود ۵۳.۱ – درجه سانتیگراد رسیده است. در آنجا «سندرم قطبی T3» شایع است که به دلیل کمبود نور خورشید است و می تواند منجر به فراموشی، نوسانات خلقی و اختلالات شناختی شود.
بیشتر بخوانید:
جزیره اسرارآمیز روسیه که از نقشه گوگل ناپدید شده است
هشدار ترسناک رییس جمهور سابق روسیه به رهبران غرب: «سواران آخرالزمان در راهند!»
بالاخره دو ماه یا ۴۵ روز تاریکی؟