اهمیت اسباب بازی برای کودکان

اهمیت اسباب بازی برای کودکان

سلب مسئولیت: روزیاتو صرفا نمایش‌دهنده این متن تبلیغاتی است و تحریریه مسئولیتی درباره محتوای آن ندارد.

اسباب بازی ها نه تنها جنبه سرگرمی برای کودکان دارند بلکه می توانند به رشد فکری و اجتماعی آنها هم کمک کنند. تنوع در اسباب بازی ها زیاد بوده و بر اساس جنسیت و سن کودکان طراحی و ساخته می شوند. برخی بازی ها فکر کودک را به چالش می کشند و باعث می شوند تا تمرکز کودک به خوبی تقویت شود. بعضی بازی ها هیجانی هستند و برای کودکانی که به دنبال جنب و جوش می باشند بهترین گزینه به شمار می روند. بازی های خلاقانه نه تنها خلاقیت کودک را تقویت می کنند بلکه باعث می شوند تا کودک ارتباط بهتری با دیگران برقرار کند و از دیگران برای حل بازی کمک بگیرد. چون بازی ها در رشد کودک نقش موثری دارند والدین باید هنگام خرید اسباب بازی بیشترین دقت را خرج کنند.

بهترین اسباب بازی ها برای کودکان

بهترین اسباب بازی آن است که بتواند کودک را در نگاه اول مجذوب خود کند. به همین دلیل بازی های رنگی همیشه پر طرفدار هستند. این نوع بازی ها بیشترین امکانات یادگیری را برای کودک فراهم می کنند چون کودک علاقه زیادی به آن دارد. اهمیت اسباب بازی برای کودکان به قدری زیاد است که همیشه روانشناسان تاکید دارند تا والدین بازی متناسب با سن و جنسیت کودک خریداری کنند تا در رشد او نقش داشته باشند. بازی هایی که محرک رشد ذهنی و جسمی کودک هستند همیشه اولویت اول برای خرید قرار می گیرند اما در صورتی که متناسب با ست کودک خریداری شده باشند. در واقع بازی یک فعالیت مهم برای دوره های مختلف رشد کودک بوده و می تواند نیازهای کودک را تا حد زیادی برطرف سازد.

اسباب بازی بازیه روان کودک است

بازی غذای روانی کودکان است که نشانه‌های سلامت عقل، کنجکاوی و هوشیاری آنها است‌. کودکانی که تمایل به بازی کردن دارند قطعا به رشد بیشتری دست پیدا می کنند. زمانی که بدانیم بازی و نوع اسباب بازی که در اختیار کودکانمان قرار می دهیم تاثیر مستقیم در رشد ذهنی و افزایش مهارت های حرکتی او دارد حساسیت بیشتری در انتخاب اسباب بازی های او به خرج می دهیم. بازی تنها راهی است که کودک در آن می تواند احساسات خود را به بهترین شکل بروز دهد. کودکان پرخاشگر می توانند استرس و فشارهای عصبی خود را به کمک بازی به راحتی تخلیه کنند. کودک با بازی های گروهی می تواند تعامل بهتر و بیشتری با دیگران داشته باشد.

اسباب بازی ها نه تنها جنبه سرگرمی برای کودکان دارند بلکه می توانند به رشد فکری و اجتماعی آنها هم کمک کنند.

معرفی انواع اسباب بازی

اسباب بازی ها با جنس و طرح و رنگ های متنوع و متناسب با سنین و جنسیت های مختلف طراحی و ساخته می شوند. اسباب بازی دخترانه شامل عروسک های دخترانه بوده که حس مادری را در کودکان بیدار کرده و به آنها مسئولیت پذیری زا یاد می دهد. عروسک های پسرانه دارای سایزبندی هستند و رنگ های متنوعی هم دارند. این عروسک ها بیشتر شامل شخصیت های کارتونی می شوند که کودکان آنها زا دوست دارند. در زیر به انواع اسباب بازی ها اشاره می کنیم:

اسباب بازی های ساختنی

که باعث پرورش خلاقیت در کودکان می شوند. این بازی برای مدت طولانی کودک را سرگرم می کند. طرح اصلی این اسباب بازی‌ها به صورت خانه، ماشین، رستوران‌ها، قصرها و سایر اشکال دیگر است. کودک، ساعت‌ها زمان می‌گذارد تا بتواند از کنار هم قرار دادن قطعات مختلف، یک ماشین را بسازد.

اسباب بازی‌های ورزشی

که تحرک و هیجان کودک را بیشتر نی کنند. در این بازی ها کودک مدام در حال دویدن و پریدن است و از این بابت رضایت کامل دارد. با این بازی فعالیت های بدنی کودکان کاملا هدفمند می شوند.  این بازی‌ها شامل انواع توپ‌ها، وسایل مخصوص شنا، دوچرخه‌ها، تفنگ‌ها و اسکوترها می‌شوند.

عروسک‌ها معمولی‌ترین و جذاب‌ترین اسباب بازی برای کودکان هستند.

این عروسک ها به شکل حیوانات و کودکان تولید می شوند و گاهی شما شخصیت های کارتونی هم مشاهده می کنید. عروسک ها احساسات کودک را بیدار می کنند و باعث می شوند تا کودک به خوبی احساسات خود را نشان دهد.

اسباب بازی‌های فکری

برای تقویت مهارت صبر و تمرکز در کودک تهیه شده اند. این بازی شامل شطرنج، اسباب بازی‌های سازه‌ای و هزار خانه‌های بشکه‌ای هستند. این بازی ها فکر کودک را به چالش می کشند و باعث می شوند تا کودک مدت ها سرگرم شود.

پرورش ذهنی کودکان با اسباب بازی‌های نقش بازی امکان پذیر است. افرا با این بازی با نقش های مختلف آشنا می شوند و یاد می گیرند تا با هر نقشی چگونه رفتار کنند‌. درک کودکان از نقش های مختلف زندگی بیشتر می شود.

کاردستی‌ها، اسباب بازی‌هایی برای پرورش خلاقیت کودکان هستند. زمانی که کودک می تواند با خلاقیت و تفکر خود چیزی را درست کند حس توانمند بودن پیدا خواهد کرد.

مزیت استفاده از اسباب بازی ها

به کمک اسباب بازی ها کودکان می توانند مهارت های زیادی را فرا بگیرند. در زیر به مزیت های استفاده از اسباب بازی اشاره می کنیم.

اسباب بازی ها نه تنها جنبه سرگرمی برای کودکان دارند بلکه می توانند به رشد فکری و اجتماعی آنها هم کمک کنند.

مزایای اسباب بازی در سن ۱ تا ۲۱ ماهگی:

در سن ۱ تا ۲۱ماهگی کودک در حال رشد بوده و به دنبال رنگ ها و لمس اشیاء است. بازی های حسی و موزیکال می توانند کودک را به هیجان بیاورند. با این بازی ها هماهنگی بین چشم و دست ایجاد می شود. این بازی ها با سایزی کوچک و وزنی سبک طراحی شده اند تا کودک بتواند به راحتی آنها را جابجا کند. بازی های موزیکال با ایجاد صدا هیجان کودک را بیشتر می کنند‌. ماشین های فلزی، ماشین های پلاستیکی، ماشین های شارژیو اسباب بازی های حرکتی همچون کشتی،قطار،هواپیما و … مناسب برای این سن هستند. زمانی که کودک شما فعال می شود بهتر است بازی های فکری و لگو ها را هم استفاده کنید.

مزایای اسباب بازی در سنین ۱۲تا ۲۴ ماهگی:

در این سن کودک در حال رشد ذهنی و فکری بوده بدین ترتیب انتخاب بازی های موثر اهمیت زیادی دارد. در این سن کودک متحرک تر شده و به جنب و جوش بیشتری نیاز دارد. ماشین های رانشی ، اسباب بازی های مخصوص قدم زدن و سوارکاری و واکرها برای آموزش تعادل و هماهنگی بسیار مناسب هستند. با این باری ها حس کنجکاوی کودک زیاد شده و به دنبال کشف چیزهای جدید است. بازی های موضوعی و اعداد را برای یادگیری در این سن انتخاب کنید چون به رشد مهارت های تشخیص کودک شما کمک می کنند. بازی سوار به کودک کمک می کند تا همیشه بهترین مسیر را پیدا کند.

مزایای اسباب بازی از ۲ سالگی به بالاتر:

در این سن فرزند شما فعال تر شده و در کنار بازی های هیجانی به بازی های فکری هم نیاز دارد. سه چرخه یا حلقه بسکتبال جنب و جوش و فعالیت بدنی کودک را بیشتر می کنند‌. اسباب بازی هایی که مهارت شناختی کودک را تقویت می کنند در این سن بهترین گزینه هستند. شن و ماسه حرکتی به عنوان یک فعالیت حسی عالی برای این سن معرفی می شود. برای ایجاد تعادل و تمرکز می توانید از گچ و برس رنگ برای ترسیم شکل و رنگ آمیزی آنها استفاده کنید.

۶ ویژگی مهم اسباب بازی خوب

اسباب بازی خود در واقع بازی است که علاوه بر سرگرم کردن کودک بتواند به رشد جسمی و ذهنی آن هم کمک کند. ما در اینجا به ۶ ویژگی مهمی که یک اسباب بازی خوب باید داشته باشد اشاره می کنیم:

  1. تناسب، مهم‌ترین ویژگی اسباب بازی خوب: یک بازی خوب باید متناسب با سن، جنسیت، علاقه و توانمندی های کودک باشد تا بتواند در رشد او تاثیر داشته باشد. کودکان در هر سنی نیاز توانند اسباب بازی مختص و مناسب خود را داشته باشند. حتی برای نوزادان هم بازی های مخصوص وجود دارد. در چند ماهگی کودکان می توانند کمی حرکت کنند و اشیاء را درون دست خود لمس کنند. رنگ های شاد و روشن هیجان آنها را زیاد می کنند. تمام این‌ها می تواند در تقویت حواس پنج گانه کودک نقش داشته باشد. زمانی که کودک اسباب بازی را پرت می کند در واقع قصد تجزیه و تحلیل ان را دارد و این کار بدون دلیل نیست. در سنین بالاتر رشد کودک بیشتر شده و فعال تر می شود پس به بازی های پیشرفته تری متناسب با سنین که دارد نیاز است. بازی های فکری باید با سن کودک تناسب داشته باشند تا باعث رشد او شوند.
  2. برانگیختن حس کنجکاوی و خلاقیت: یک اسباب بازی خوب باید بتواند حس کنجکاوی و خلاقیت را در کودک بیدار کند. در لین زمان کودک نه تنها سرگرم می شود بلکه مهارت های زیادی را هم یاد می گیرد. بیشتر بازی های روباتیک و پیشرفته فقط جنبه سرگرمی دارند اما برخی بازی ها هستند که کودک می تواند چیزهای زیادی از آن باد بگیرد. بازی که انتخاب می کنید باید خس کنجکاوی کودک را بیدار کند و باعث رشد ذهنی او شود. مهمترین ویژگی اسباب بازی خوب این است که ترجیحا کودک بتواند همه‌ی بخش‌های آن‌را لمس کند، قطعات را از هم جدا کند یا آن را تغییر شکل دهد.شن، گل رس، خمیربازی، لگوها و قطعاتی که می‌توان با آن‌ها اشیاء و اشکال گوناگونی ساخت، همه در رشد خلاقیت کودک مؤثرند. حتی درست کردن کاردستی آن هم با کارتن یک بازی خوب برای رشد کودکان است.
  3. واقع گرایی و سازگاری با حقیقت: بازی هایی که غیر واقعی هستند اغلب برای کودک جذابیتی ندارند. پس یک ویژگی اسباب‌بازی خوب این است که تا حد امکان در پیوند با زندگی واقعی و روزمره باشد. کودکان فعالیت روزه والدین را دوست دارند و با بازی هایی که با فعالیت والدین تشابه دارد ارتباط خوبی برقرار می کنند. ماشین‌ها و خانه‌ها، لوازم خانگی پلاستیکی در اندازه‌های کوچک‌تر، وسایل خیاطی و آشپزی، ابزار و وسایل مکانیکی یا ماکت هر وسیله‌ای که فعالیت یا شغل بزرگسالان را در ذهن کودک تداعی کند، در رشد او مؤثر است.
  4. ایجاد تحرک و به کار انداختن اعضای بدن: کودکانی که به دنبال جنب و جوش و هیجان هستند بازی های بدنی را دوست دارند‌. در واقع ویژگی یک بازی خوب همین است که له رشد جسمی کودک کمک کند. بازی که حواس پنج گانه کودک را به کار می گیرد می تواند به افزایش تمرکز او هم کمک کند.  اسباب‌بازی‌هایی مثل توپ، طناب بازی، تاپ و سرسره و بازی‌هایی مثل لی‌لی، هفت سنگ و… از وسایل و بازی‌های قدیمی هستند که نقش بسزایی در تقویت بدنی دارند.
  5. ظاهر جذاب و جنس مناسب می تواند مهمترین ویژگی یک باری خوب و کاربردی باشد. اولین چیزی که کودک را تحت تاثیر قرار می دهد ظاهر زیبای اسباب بازی است‌. دوام و استحکام قابل قبول در کنار زیبایی ویژگی مهم یک اسباب بازی خوب است. بازی های خوب اصولا طرح و رنگ و اشکال زیبایی دارند که در نگاه اول کودک را به خود جذب می کند. این بازی ها نباید خطر آفرین باشند و بهتر لست متناسب با سن کودک خریداری شوند.
  6. تقویت‌ قوای فکری و انتقال‌ ارزش‌های مثبت از دیگر خصوصیات یک بازی خوب است. بازی فقط نباید سرگرم کننده باشد بلکه باید جمله آموزشی هم داشته باشد. بازی های فکری برای تقویت قوای فکری و انتقال‌ ارزش‌های ها و اطلاعات مثلت بهترین گزینه به شمار می روند. بازی‌های فکری پتانسیل فراوانی دارند، بنابراین باید دقت کرد که چه تفکراتی را به ذهن فرزند انتقال می‌دهند.

نکات مهم هنگام خرید اسباب بازی

هنگام خرید اسباب بازی خوب و موثر باید به نکات مهمی توجه کنید که در زیر به مهمترین آنها اشاره می کنیم:

  • اسباب بازی متناسب با سن و مهارت کودک: اولین چیزی که والدین بابد هنگام خرید به آنها توجه کنند سن و مهارت کودک است. کودک باید به بازی علاقه داشته باشد و علاوه بر این توانایی حل باری را داشته باشد.
  • گرایش و علایق کودک: دومین چیزی که هنگام خرید باید مد نظر قرار دهید علایق کودک است. این فاکتور بسیار مهم است چون اگر کودک علاقه ای به بازی نشان ندهد هیج وقت با ان سرگرم نخواهد شد.
  • ایمنی اسباب بازی: رعایت ایمنی در اسباب‌بازی که در اختیار کودکان گذاشته می‌شود، بسیار مهم است به طوریکه اسباب‌بازی باید مطمئن و بی‌خطر باشد. رنگ ان کاملا ثابت باشد و از خود رنگی پس ندهد.

مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
دیجیاتو
بدون نظر

ورود