روزنامه جهان صنعت: «جمعیت زیر فقر ایران در نیم قرن اخیر سه برابر شده است»

روزنامه جهان صنعت: «جمعیت زیر فقر ایران در نیم قرن اخیر سه برابر شده است»

روزنامه جهان صنعت روز گذشته در گزارشی به گسترش پدیده فقر در کشور پرداخت و با مقایسه وضعیت اقتصادی پیش از انقلاب اسلامی و پس از آن، عنوان کرد نسبت جمعیتی فقرا حدوداً سه برابر شده است.

در گزارشی با عنوان «نیم قرن اشتباه» در روزنامه جهان صنعت چاپ دیروز، با اشاره به روند افزایشی جمعیت زیر خط فقر ایران آمده است که در سال ۱۳۵۷ حدود ۲۰ درصد از ایرانیان زیر خط فقر قرار داشتند اما این میزان در سال ۱۳۶۸ و پایان جنگ تحمیلی به حدود ۴۰ درصد رسید و در پایان قرن ۱۳ در سال ۱۴۰۰، میزان جمعیت زیر خط فقر به حدود ۵۲ درصد رسیده است.

بر اساس این گزارش، جمعیت افراد زیر خط فقر در سال جاری ۶۰ درصد عنوان شد که بخش عمده‌ای از آن‌ها زیر خط فلاکت قرار دارند. فرشاد مومنی، رئیس موسسه مطالعات دین و اقتصاد، نیز آبان سال گذشته از دو برابر شدن جمعیت زیر خط فقر در کشور طی سه سال گذشته خبر داده بود.

مقایسه جمعیت زیر خط فقر پیش و پس از انقلاب اسلامی

در سال‌های پس از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران، اوضاع اقتصادی ایرانیان اگرچه نوسان و افت و خیز مشهود داشته است اما جهت کلی اقتصاد اجتماعی و بلکه اقتصاد کشور رو به تنزل بوده چنانکه اگرچه درآمد ناخالص داخلی ایران به طور رسمی به نسبت ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی افزایش یافته اما درآمد سرانه براساس نرخ واقعی تورم جهانی و منطقه‌ای ایران از حدود ۱۰ هزار دلار در ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی در ایران در سال ۱۳۵۷ به حدود ۷ هزار دلار یا کمتر در سال ۱۳۹۹ رسید که با توجه به شرایط پس از تحریم‌های ایالات‌متحده این رقم کاهش نیز داشته است.

همچنین میزان عددی درآمد سرانه ایرانیان به ریال، طی سال‌های پس از پیروزی انقلاب اسلامی افزایش یافته ولی قدرت خرید ایرانیان به نحو چشمگیری کاهش داشته است چنانکه یک ایرانی در سال ۱۳۵۶ با حداقل حقوق خود می‌توانست ۷۴ کیلوگرم گوشت قرمز خریداری کند اما همان ایرانی با حداقل حقوق خود در سال ۱۴۰۱ می‌تواند تنها حدود ۲۰ کیلوگرم گوشت قرمز تهیه کند که این میزان در سال جاری و با توجه به افزایش قیمت گوشت قرمز، کمتر شده است. این امر به خوبی نشان می‌دهد که وضعیت اقتصادی شهروندان ایرانی به نحو موثر و ملموسی بدتر شده است.

مقایسه جمعیت زیر خط فقر پیش و پس از انقلاب اسلامی

مقایسه میزان مصرف گوشت مردم قبل از انقلاب و حالا

این گزارش برای درک بهتر شرایط اقتصادی و اثرگذاری آن بر زندگی خانواده‌های ایرانی به ذکر مثالی پرداخت و نوشت مصرف گوشت قرمز در ایران از حدود ۱۶ کیلوگرم برای هر نفر در سال ۱۳۵۶ به حدود ۱۲ کیلوگرم برای هر نفر در سال ۱۳۶۸ و پس از پایان جنگ تحمیلی و به حدود ۶ تا ۷ کیلوگرم در سال ۱۴۰۰ رسید.

در همین زمینه خبرگزاری ایلنا روز ۱۷ مرداد از قول مسعود رسولی، دبیر انجمن صنعت بسته‌بندی گوشت و مواد پروتئینی، گزارش داد که سرانه مصرف گوشت ایرانی‌ها از ۱۲ کیلوگرم در سال ۹۹ (به قیمت کیلویی ۴۵ هزار تومان) به حدود سه کیلوگرم (کیلویی حدودا ۲۰۰ هزار تومان) سقوط کرده است؛ که البته بعضی افراد دلیل کاهش مصرف گوشت قرمز را افزایش مصرف گوشت مرغ می‌دانند. اما پرسش مهم این است که آیا این تغییر ذائقه به اجبار رخ داده و یا عامل اقتصادی در آن نقش داشته است.

افت مصرف گوشت ایران به سه کیلوگرم به ازای هر نفر در حالی است که سازمان خواروبار جهانی‌ (فائو) می‌گوید متوسط مصرف سرانه گوشت در جهان طی سال‌های گذشته روند افزایشی داشته و تا سال ۲۰۳۰ به ۳۵ کیلوگرم خواهد رسید.

مقایسه جمعیت زیر خط فقر پیش و پس از انقلاب اسلامی

کاهش چشمگیر مصرف لبنیات در ایران نسبت به جهان

مصرف لبنیات هم در سال‌های گذشته و با گران شدن تدریجی این محصولات کاهش یافته است. متوسط مصرف سالانه لبنیات در جهان بیش از ۱۵۰ کیلوگرم است که فائو توصیه می‌کند این میزان به ۳۰۰ کیلوگرم برای هر نفر در سال برسد. حال آنکه این رقم در سال گذشته در ایران برای هر نفر تنها ۷۰ کیلوگرم بوده که نشان می‌دهد این میزان حدود ۵۰ کیلوگرم برای هر نفر در سال کاهش داشته است. موضوعی که می‌تواند بر سلامت جسمی و استخوان بندی ایرانیان در نسل های بعدی تاثیرات منفی به جا گذارد.

مقایسه جمعیت زیر خط فقر پیش و پس از انقلاب اسلامی

افزایش زنان سرپرست خانوار زیر خط فقر

مطابق آمار رسمی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، از سال ۸۵ تا ۱۴۰۰ تعداد زنان سرپرست خانوار در ایران از یک میلیون و ۶۰۰ هزار نفر به ۳ میلیون و ۴۰۰ هزار نفر افزایش یافته است. گزارشات وزارت رفاه در سال ۹۷ از این حکایت داشت که در آن زمان، حدود ۳۳ درصد از زنان سرپرست خانوار در ایران زیر خط فقر قرار داشتند، اما با توجه به تورم سه سال گذشته اقتصاد ایران و عدم افزایش دستمزدها متناسب با نرخ تورم، بعید نیست که در شرایط کنونی حداقل ۵۰ درصد زنان سرپرست ایران معادل یک میلیون و ۷۰۰ هزار نفر زیر خط فقر قرار داشته باشند.

بیشتر بخوانید:

مقایسه افزایش سالانه اجاره بها و قیمت مسکن در اروپا و ایران

مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
۹ نظر

ورود

  • ارژنگ مرداد ۲۴, ۱۴۰۱

    وقتی دولت هر ماه هشتاد هزار میلیارد تومان اسکناس بدون پشتوانه چاپ می‌کنه تا حقوق کارمندان ادارات دولتی رو بده و این کار پایه پولی ، نقدینگی و در نتیجه تورم رو بیشتر می‌کنه ، چه انتظار دیگه ای دارید ؟
    نصف مردم باید زیر خط فقر زندگی کنند تا خدایی نکرده کارمندان دولت ( که زمان قرنطینه کرونا ثابت شد هفتاد درصدشان اضافه هستند و بود و نبودشان فرقی نمی‌کنه ) بتونند حقوق بگیرند .

  • مهدی مرداد ۲۴, ۱۴۰۱

    کافیه سرچ کنید iran poverty line بفهمید چقدر آماراش در مورد زمان شاه با معده ای هست

    • حسین مرداد ۲۴, ۱۴۰۱

      سرچ کردم تمام آمار ها توی این ۴۳ سال افزایش بوده
      و این آمار زمان شاه هم طبق آمار موسسه های خارجی از اون زمان بیان شده
      ماله کشی بسه
      ۴۳ سال با وجود پیشرفت تکنولوژی جهانی، تورم ایران بسیار بیشتر از تورم زمان شاه رسیده و جمعیت خط فقر هم افزایشی بوده
      حتی به فرض یک درصد هم تورم و اوضاع اقتصادی ایران مثل زمان شاه باشه (یعنی تورم مثل زمان شاه باشه و رشد اقتصادی به بالای ده درصد برسه و جمعیت نزدیک به فقر هم یکی باشه) باز شما دارید ج.ا رو با حکومت منقرض شده پهلوی مقایسه میکنید.پس سرنوشتی بهتر از اون در انتظار این حاکمیت نیست
      فقط کافیه همین آمار وزارت رفاه درمورد یارانه بگیران رو مد نظر قرار بدید تا بفهمید چند درصد مردم در زیر خط فقر یا خط فقر یا نزدیک به خط فقر زندگی میکنن.
      ۷۰ میلیون نفر یارانه ۴۰۰-۳۰۰ تومنی میگیرن.این جمعیت همگی درآمد خانوادگی زیر ۱۵ میلیون در ماه و ماشین زیر ۲۰۰ میلیون و گردش مالی کمتر از ۳۰۰ میلیون دارن
      ۵۰ درصد جمعیت ایران توانایی خرید پراید ۲۰۰ میلیونی که معادل خودرو زیر ۱۰ هزار دلار دنیا هست رو ندارن و نزدیک ۸۰ درصد هم توانایی خرید خودرو بالای ۲۰۰ میلیون ندارن
      طبق تمام شاخص های جهانی کسانی که توانایی خرید خودرو ندارن یا زیر خط فقر هستن یا نزدیک به خط فقر

  • سید مرداد ۲۴, ۱۴۰۱

    چرا سیاه نمایی می کنید؟ چرا دست آوردهای انقلاب شکوهمند اسلامی رو نادیده می گیرید؟ این حرفهای دشمن شادکن چیه که میزنید؟ تا اونجایی که ما می دونیم فقط اروپا و آمریکا میزان فقر و فلاکتشون چند برابر شده و تورم چند رقمی دارند. تورم در کشور ما که طبق محاسبات دقیق بانک مرکزی و سازمان آمار نهایتا ۲۰ درصده. تازه با یارانه ای که بهمون میدن می تونیم تمام مایحتاج یک ماهمون رو بخریم و بقیه اش رو هم پس انداز کنیم. واقعا باور ندارید؟ خودم توی اخبار بیست و سی و سایر برنامه های صدا و سیما دیدم همه اینها رو. مطمئن باشید مو لای درزش نمیره و صد در صد درسته. شما اگر احساس میکنید که وضع خانواده تون نسبت به دوران ستمشاهی بدتر شده مطمئن باشید فقط به خاطر تبلیغات شبکه های معاند خارجیه. مگه توی کتاب تاریخ مدرسه نخوندید چقدر وضع مردم در دوران طاغوت بد بوده و همه مردم توی حلبی آبادها زندگی می کردند؟ تازه اون موقع نه موبایل داشتند نه اینترنت. همه این موهبتها فقط به لطف نظام مقدس جمهوری اسلامی محقق شده.

  • مهدی مرداد ۲۴, ۱۴۰۱

    این آمارها را از کجا آوردید لعنتیها!!!!! مردم اگر زیر خط فقر رفتند پس این همه توسعه شهرها و جاده ها و افزایش خودرو هاوفروشگاههای رنگارنگ و توسعه بهداشت و تحصیلات و مسافرتهای خارجی ازکجا میآید؟ به نظراین متن را رضا پهلوی نوشته است>>>

  • امیر مرداد ۲۴, ۱۴۰۱

    خجالت آوره رفتار بعضی ها!
    با جنگ و کشتار مردم و نابودی شهر ها، تحریم اقتصادی، ترور ۱۷۰۰۰ نفر و چند برابر شدن جمعیت این آمار الان جای شکر هم داره.
    تازه فراموش نکنید که چند ده تا غرب زده پولا مردم رو دزدیدن و به آغوش غرب پناه بردن امثال خاوری ریاکار و غرب زده.
    در ضمن، خبر اومده بطری آب در انگلستان سهمیه بندی شده!
    خبر اومده توی آلمان مردم آب گرم ندارن!
    خبر اومده توی آمریکا پوشک نوزاد هم پیدا نمیشه!
    خبر اومده توی روسیه قحطی سیب زمینی شده!
    خبر اومده چین توی خیابون تانک پارک کرده مبادا بانک ها خالی شن!
    خبر اومده یونان تازه از بدهی هاش به اتحادیه اروپا آزاد شده!
    یه آمار هم برید ببینیم توی غرب و شرق چقدر مشکلات مختلف هست…

  • آ شهریور ۲۲, ۱۴۰۲

    ب گواه تاریخ و بانک جهانی تورم سال ۵۶ ۴۰ درصد و فقر ۴۶ درصد از جمعیت ۳۵ میلیون نفری رو در بر گرفته بود