در ۲۷ جولای اخیر، لهستان یکی از بزرگ ترین قراردادهای تاریخ در زمینه تسلیحات نظامی را برای خرید توپخانه، تانک و هواپیماهای جدید منعقد کرد تا در شرایطی که تنش در اروپا به بالاترین حد ممکن رسیده است، ارتش خود را مدرنیزه کند. قرارداد ۱۴.۵ میلیارد دلاری ورشو با کره جنوبی که بزرگ ترین قرارداد صنعت دفاعی تاریخ کره جنوبی به شمار می آید شامل ۱۰۰۰ دستگاه تانک K2 Black Panther، نزدیک به ۷۰۰ قبضه هوویتز خودکششی K9 و ۴۸ فروند هواپیمای جنگی سبک FA-50 است. حجم این قرارداد نظامی و تصمیم لهستان برای خرید سلاح از یک صادر کننده جدید تسلیحات نظامی از شرایط پیچیده ژئوپلتیک در اروپا خبر می دهد.
ماریوژ بلاژاک، وزیر دفاع لهستان در مصاحبه ای با خبرگزاری لهستانی Defense 24 گفته است: «حمله شرورانه انجام شده توسط فدارسیون روسیه به اوکراین و ماهیت غیرقابل پیش بینی پوتین بدین معناست که ما نیازمندیم تا مدرن سازی تجهیزات را تسریع ببخشیم». مدرن سازی سریع نیروی هوایی لهستان برای این کشور ارحج ترین اولویت نظامی است و این کشور قصد دارد ۲۳ فروند میگ MiG-29 و ۱۸ فروند Su-22 خود را که هواپیماهای چندمنظوره طراحی و ساخته شده در دوران اتحاد جماهیر شوروی هستند، تعمیر و نگهداری آن ها به شدت سخت شده و بسیار قدیمی و ناکارآمد هستند با جنگنده های مدرنی جایگزین نماید. لهستان از قبل ۳۶ فروند F-16 ساخت ایالات متحده خریداری کرده و در سال ۲۰۲۰ نیز سفارش خرید ۳۲ فروند جت جنگنده پنهانکار F-35A را نیز داده است اما این کشور همچنان یکی از تنها سه کشور عضو ناتو است که هنوز جنگنده های MiG-29 در اختیار داشته و تنها کشور اروپایی است که هنوز جنگنده Su-22 به پرواز در می آورد.
خرید ۴۸ فروند جنگنده FA-50 از کره جنوبی به ورشو کمک می کند که روزآمدسازی نیروی هوایی خود را ادامه دهد. FA-50 یک هواپیمای سبک توانمند است که می تواند به سرعت مافوق صوت ۱.۵ ماخ رسیده و انواعی از بمب ها و موشک های هوا به هوا و هوا به زمین حمل کند. لهستان مدل پیشرفته تر این هواپیمای جنگی به نام Block 20 را دریافت خواهد کرد که با سیستم های ناتو سازگار است. اما لهستان این جنگنده کره ای را نه به خاطر قابلیت های رزمی بلکه به خاطر سرعت تحویل آن ها انتخاب کرده است. ورشو به دنبال جنگنده های دیگری، از جمله F-16 آمریکایی بوده اما به دلیل اینکه نمی توانست آن ها را به سرعت بدست آورد، تصمیم گرفت به سراغ جنگنده کره ای برود. نیروی هوایی لهستان قرار است ۱۲ فروند اول این جنگنده ها را در اواسط سال ۲۰۲۳ دریافت کند. جنگنده FA-50 بر اساس هواپیمای کره ای سبک و آموزشی T-50 ساخته شده که صنایع هوافضای کره جنوبی در همکاری با لاکهید مارتین و بر اساس ساختار F-16 تولید کرده است.
از این رو، FA-50 در طراحی و اجزای خود شباهت ها و اشتراکات بسیاری با F-16 دارد که تعمیر و نگهداری و آموزش خلبانان لهستانی برای هدایت آن را تسهیل خواهد کرد. وزیر دفاع لهستان در این باره نیز گفته است: «خلبانی که روی FA-50 آموزش دیده باشد تنها به چند ساعت آموزش دیگر نیاز دارد تا بتواند به تنهایی یک F-16 را هدایت کند. بدین ترتیب هزینه آموزش بسیار کمتر بوده و می توانیم خلبانان بیشتری آموزش دهیم». بر اساس این قرارداد نظامی، همچنین یک مرکز تعمیر و نگهداری این هواپیما توسط کره جنوبی تا سال ۲۰۲۶ در لهستان ساخته و راه اندازی خواهد شد. بدین ترتیب ورشو امیدوار است از مشکلات در زنجیره تامین و تعمیر و نگهداری، مانند آنچه در مورد جنگنده های MiG-29 و Su-22 رخ داده، جلوگیری کند.
لهستان چندین بار جت های متعلق به دوران اتحاد جماهیر شوروی خود را مدرن سازی کرده است تا آن ها را با سیستم های ناتو سازگار نگه دارد اما نگه داشتن آن ها در حالتی که توان مبارزه داشته باشند دشوارتر شده است، در شرایطی که استفاده از آن ها در کشورهای دارنده کمتر شده و تحریم ها علیه روسیه، دسترسی به قطعات یدکی این هواپیماهای جنگی را دشوار کرده است. کمپانی لهستانی Polska Grupa Zbrojeniowa قطعات یدکی MiG-29 تولید کرده و تعمیر و نگهداری جنگنده های MiG-20 و Su-22 لهستان را نیز انجام می دهد. اما این کمپانی توان تولید موتورهای MiG-29 را ندارد. همچنین در جریان سانحه ای مرگبار در سال ۲۰۱۸ مربوط به MiG-29 نقص قطعات یدکی ساخت داخل دخیل بود که به زمینگیر شدن موقتی ناوگان این جنگنده ها در لهستان منجر شد. همچنین جنگنده های Su-22 لهستان نزدیک به ۳۵ سال است که در سرویس بوده و نقششان به شدت محدود شده است.
جنگنده های FA-50 بیش از پیش نیروی هوایی لهستان را مدرن خواهند کرد اما این کار، به گفته وزیر دفاع این کشور، «آخرین حرکت» ورشو نخواهد بود. وزیر دفاع لهستان گفته است: «ما تحویل F-35 ها را تسریع بخشیده ایم. در درازمدت، قصد داریم چندین فروند F-35 یا F-15 بیشتر بخریم و از نزدیک پیشرفت بدست آمده با شرکای کره جنوبی خود را در زمینه کار روی KF-21 Boramae زیر نظر داریم». منظور وزیر دفاع لهستان از KF-21 Boramae یک جنگنده نسل ۴.۵ جدید و چند منظوره کره ای است که کره جنوبی امیدوار است به عنوان جایگزین ارزان تری برای F-35های آمریکایی به بازار عرضه کند.
بیشتر بخوانید:
۱۰ حقیقت عجیب و غریب و جالب در مورد کشور کره جنوبی که بدون شک نمی دانستید
KF-21 Boramae ؛ اولین جت جنگنده بومی کره جنوبی به پرواز درآمد + ویدیو
بدون نظر