مقتدی صدر کیست و ماجرای ناآرامی ها در عراق چیست؟

مقتدی صدر کیست و ماجرای ناآرامی ها در عراق چیست؟

پس از اعلام کناره‌ گیری مقتدی صدر، رهبر جریان صدر از تمامی فعالیت‌ های سیاسی، اوضاع در عراق متشنج شده است. هواداران صدر به برخی ساختمان های دولتی از جمله کاخ ریاست جمهوری در بغداد یورش بردند و با نیروهای امنیتی عراق درگیر شدند. این ناآرامی ها دولت عراق را به برقراری حکومت نظامی در سرتاسر کشور واداشت. دولت ایران نیز از بسته شدن مرزهای خود با کشور عراق و توقف اعزام زوار ایرانی خبر داده است.

مقتدی صدر دیروز در اقدامی غیر منتظره در بیانیه‌ ای اعلام کرد برای همیشه از فعالیت‌ سیاسی کناره‌ گیری می‌ کند.

وی همچنین از بستن تمامی دفاتر و نهادهای وابسته به جریان صدر خبر داد، با این حال، مرقد و موزه و مؤسسه میراث خاندان صدر را مستثنی کرد.

این اقدام صدر در واکنش به اعلام کناره گیری آیت‌ الله سید کاظم حائری از مرجعیت صورت گرفت.

آیت‌ الله حائری، از مراجع تقلید عراق که سال ها است در قم سکونت دارد، دیروز اعلام کرد به دلیل کهولت سن و کسالت از مقام مرجعیت کناره‌ گیری می‌ کند. وی با سفارش به اطاعت از حضرت آیت‌ الله خامنه‌ ای و حمایت از حشدالشعبی، به نقد رفتارهای اخیر جریان صدر پرداخت.

جریان صدر عراق از بیش از یک ماه گذشته به دلیل اختلافات سیاسی، طرفدارانش را به تظاهرات وا داشته و آن ها با اشغال ساختمان پارلمان، روند سیاسی کشور را تعطیل و تشکیل دولت جدید را با وجود گذشت نزدیک به هفت ماه از برگزاری انتخابات در این کشور به تأخیر انداخته‌‌ اند.

ائتلاف سیاسی به رهبری مقتدی صدر در انتخابات پارلمانی اکتبر گذشته بیشترین آرا را به‌ دست آورد ولی از کسب اکثریت برای تشکیل دولت باز ماند. گروه او چند ماه پیش پارلمان را ترک کرد و به دنبال تداوم بن‌ بست بر سر تشکیل دولت جدید، هواداران وی به ساختمان پارلمان یورش بردند و پس از تخلیه ساختمان در اطراف آن تحصن کردند. مقتدی صدر خواستار انحلال پارلمان و برگزاری انتخابات زودرس است.

به گفته ی کارشناسان، عامل اصلی عدم توافق در مورد تشکیل دولت جدید عراق اختلاف بین مقتدی صدر و رقبای شیعه او است. این طولانی‌ ترین بحران سیاسی عراق از زمان سرنگونی رژیم صدام حسین در سال ۲۰۰۳ است.

آیت‌ الله حائری

آیت‌ الله حائری در بیانیه ی خود نوشت:

بر همه مومنان لازم است که از، ولی فقیه، رهبر انقلاب اسلامی، حضرت آیت الله العظمی سید علی خامنه‌ای (دام ظله) اطاعت کنند چرا که ایشان بهترین و شایسته‌ترین شخص برای رهبری امت و اداره مبارزه با نیرو‌های ستمگر و مستکبر در این شرایط هستند که نیرو‌های کفر و شر ضد اسلام محمدی اصیل هم قسم شده اند.

بر فرزندان دو شهید صدر که رحمت خدا بر آن دو باد، لازم است که بدانند که علاقمندی به آن دو شهید اگر با ایمان به روش آن دو در عمل صالح و با پیروی واقعی از اهداف آن دو همراه نباشد، کفایت نخواهد کرد و بدانند که مجرد ادعا یا نسبت خویشاوندی به آن دو شهید کفایت نمی‌کند و هر کس تلاش کند به نام آن دو شهید بین فرزندان امت و مذهب تفرقه بیندازد یا به نام آن دو رهبری را بر عهده گیرد در حالی که فاقد درجه اجتهاد و دیگر شرایط قید شده در رهبری شرعی است، در واقع صدری نخواهد بود هرچند چنین ادعایی کند یا نسبتی داشته باشد.

همه مومنان را به حمایت از الحشد الشعبی مقدس سفارش می‌کنم و همه باید از آن به عنوان نیرویی مستقل که در دیگر نیرو‌ها وارد نشده است، حمایت و آن را تایید کنند.

مقتدی صدر اما در بیانیه ی خود اظهار کرد به عقیده ی او اعلام کناره‌ گیری آیت‌ الله حائری و بیانیه ی او به اراده ی خود وی نبوده و تأکید کرد هیچ زمانی ادعای رهبری و اجتهاد نداشته.

صدر در بیانیه ی خود نوشت:

بسیاری از جمله آقای حائری (دام ظله) گمان می کنند که این رهبری به لطف یا به دستور آنها به دست آمده است؛ نه، این در اول به لطف پروردگارم و از فیض پدرم (قدس سره) است که از عراق و مردم آن دست نکشید.

من هرگز ادعای عصمت یا اجتهاد و حتی رهبری را نکردم بلکه من (تنها) امرکننده به معروف و نهی کننده از منکر هستم.

من چیزی نخواستم جز این که تحریفی را اصلاح کنم که عامل اصلی آن، نیروهای سیاسی شیعه به عنوان اکثریت بودند و چیزی نخواستم جز این که آنها را به ملتشان نزدیک کنم.

همچنین در پی تشدید ناآرامی ها در عراق مقتدی صدر دیروز اعلام کرد تا توقف خشونت و درگیری‌ ها اعتصاب غذا می‌ کند.

مقتدی صدر کیست؟

سید مقتدی صدر متولد سال ۱۳۵۲ در کوفه، روحانی شیعه و سیاستمدار عراقی است. وی که از رهبران شیعیان عراق است، شناخته شده‌ ترین بازمانده از خاندان صدر محسوب می شود. مقتدی صدر در حوزه علمیه نجف تحصیل کرده است.

او چهارمین فرزند سید محمد صدر از مراجع شیعه عراق در دهه ی ۹۰ میلادی است که به همراه دو پسر دیگرش، در دوران حکومت حزب بعث به ریاست صدام حسین، به خاطر نقش محوری که در مبارزه مردم این کشور علیه صدام داشتند، ترور شدند. پسرعموی محمد صدر هم سید محمدباقر صدر بود که او نیز به دستور صدام حسین کشته شد.

مقتدی صدر نیز که خود از مخالفین حکومت صدام حسین بود، پس از کشته شدن پدرش در سال ۷۷، به زندگی پنهانی و زیرزمینی روی آورد.

پس از سقوط صدام، مقتدی صدر با برخی اقدامات گسترده، مؤسسات خیریه و دفاتر پدرش در شهرهای مختلف عراق را دوباره فعال ساخت و اشخاص مهم و تاثیرگذاری را سازماندهی و اطراف خود جمع کرد.

سپس با تدوین مرامنامه‌ای که در آن به لزوم تشکیل حکومتی بر اساس احکام اسلامی و اقامه حدود شرعی برای آینده عراق تأکید شده وارد صحنه سیاسی و اجتماعی این کشور شد.

مقتدی صدر مخالف حضور نیروهای خارجی در عراق است و نیروهای شبه‌ نظامی مسلح تحت امر او معروف به جیش المهدی که گفته می‌ شود ۶۰ هزار عضو دارد، در مقاطعی درگیری‌ هایی با نیروهای آمریکایی ائتلاف و افراطیون سنی و حکومت مرکزی عراق داشته‌ اند. مهم‌ ترین پایگاه طرفداران صدر در استان‌ های جنوبی عراق، به ویژه در شهرک صدر، محله شیعه‌نشین بغداد مستقر هستند.

در دوران اشغال عراق، آمریکایی ها در واکنش به اقدامات صدر بارها سعی کردند او را دستگیر کنند و در سال ۹۰ نیز فراکسیون پارلمانی الاحرار وابسته به جریان صدر اعلام کرد آمریکا بار‌ها سعی داشته است تا مقتدی صدر را ترور کند.

مقتدی صدر طرفدار ایجاد حکومت اسلامی است و در خطبه‌ های نماز جمعه خود در شهر کوفه بارها اعلام کرده‌ است که خواستار اسلامی شدن جامعه و ممنوعیت فروش مشروبات الکلی و بی‌ حجابی و دیگر مظاهر ضد اسلامی است.

با تمام این‌ ها برخی کارشناسان انتقاداتی به رهبر جریان صدر و تاکتیک‌ های مبارزاتی و عملکردش در عرضه سیاسی عراق وارد دانسته اند. به عقیده ی آن ها اقدامات صدر باعث تفرقه در ائتلاف شیعیان مذهبی و افزایش درگیری‌ های مذهبی در عراق شده است.

در سال ۲۰۱۳ یک منبع نزدیک به مقتدی صدر اعلام کرد که وی از فعالیت‌ های سیاسی کناره‌ گیری کرده است. چند روز بعد رهبران فراکسیون الاحرار وابسته به جریان صدر از رهبر این جریان خواستند از تصمیم خود در کناره گیری از فعالیت‌ های سیاسی و اجتماعی عقب‌ نشینی کند. مقتدی صدر چند هفته بعد از این درخواست‌ ها، با اعلام عقب نشینی از تصمیم خود مبنی بر کناره گیری از فعالیت‌ های سیاسی، بار دیگر به صحنه سیاسی عراق بازگشت.

دیجیاتو
۴ نظر

ورود

  • majid شهریور ۸, ۱۴۰۱

    وقتی داعش داشت میکشتنشون فرار کرده بود ایران. حالا میگه ایران به دعوت ما نیومده
    عجب رویی داره به خدا
    خود دولت قانونی دعوت کرد.
    بعد مگه حشد شعبی ایرانیه؟ عراقیه

  • خائن شهریور ۸, ۱۴۰۱

    قضیه یکم پیچیده اما ساده هست. همه چی از جریان داعش شروع شد.
    با داعش نتونستن کشورهای سوریه لبنان عراق رو به اصطلاح بهم بریزن. شروع کردن به نوع دیگه ایی.

    اول از همه اینکه سوریه تقریبا به ثبات رسید.
    موند اردن لبنان عراق و حتی عربستان.
    بله قضیه داعش حتی قرار بود به اردن کشیده بشه. اردن الان متوجه شده و برا اولین بار تو تاریخ گفته دنبال ایجاد رابطه حسنه با ایران هست. دو هفته پیش اعلام کرد اردن. چون فهمید اگه داعش رو ما جمع نمیکردیم تنها سوریه نبود. به لبنان و اردن هم قرار بود برسه.

    بعد اما لبنان. لبنان خب شورشهایی شد . اما دولت لبنان با مشاوره های ایران و حزب الله پیش دستی کرد و قضیه رو جمع کرد. دولت سعد حریری منظورمه. اتفاقا مسیحی هست.
    اما خب لبنان یه حزب دیگه ایی هم داره به اسم کتائب. که سمیر جعجع رهبرشه. سمیر جعجع هم مسیحیه.
    اگه یادتون باشه سعد حریری رو تو عربستان گروگان گرفته بودن. خب چرا؟ سمیر جعجع یه حرکت شبه کودتا زده بود. با عربستان هماهنگ کرده بود تا سعد حریری تو عربستان طی این گروگانگیری استعفا بده و دولت رو به حزب کتائب بسپاره.
    که بعدش با فشارها و حتی افشا شدن یکمی مقاومت کردن. ارتش وارد بیروت شد. و دفاتر این سمیر جع جع و حامی هاش محاصره شد. بعدش حریری از عربستان ازاد میشه برمیگرده و بعد ابتدا دولت رو به میشع عون میسپاره و استعفا میده. نمیسپاره توافق میکنه برا اینکه جعجع قدرت نگیره میشع عون سریعا بیاد.

    خب این میگذره و بانک مرکزی لبنان که دست جع جع و حامیانش هست یهو خبر از دود شدن ۷۰ میلیارد دلار پول میده. بله دلار. اونم ۷۰ میلیارد دلار.
    اما میگن اصلش ۱۲۰ میلیارد دلاره.
    https://www.reuters.com/world/middle-east/lebanon-agrees-losses-financial-sector-68-69-bln-deputy-pm-says-2021-12-14/
    به نقل از رویترز که نگین چرته.

    در واقع با ترفند گروگان گیری و دزدیدن حریری هم نمیتونن صحنه لبنان رو بهم بریزن. اما الان با هاپولی شدن پولها لبنان شده جهنم. ارزش پول شدید سقوط کرد. مثلا طرف قبلا دستمزد میگرفت میشد ماهی ۵۰۰ دلار. الان میشه ۵۰ دلار.
    و حاالا قضیه اینه که جعجع چون مسیحی مارونی هست کسی زیاد سراغشو نمیگیره چطور هاپولی کردن. حتی خبرنگارا متعجبن. حتی یادمه یه مصاحبه بود طرف سگ تو بغلش بود گریه میکرد که نمیتونه غذای سگ بخره. چون غذای سگ وارد میشد و با سقوط ارزش پول گرون شده. یا اصلا نیست و وارد نمیشه.

    خب حالا برسیم به عراق. عراق خب با پشتیوانه نفت این اتفاق براش نمیوفته. اومدن سراغ دندون کرم زده یعنی همین صدر. صدر یه خاندان خیلی خوشنام و خوب تو عراق بود. برادر این صدر فعلی و پدرش واقعا از نیک های روزگار عراق بودن. که صدام شهیدشون کرد. و شاید یکی از دلایلی که صدام به این صدر فعلی کاری نداشت همین خودفروختگیش بود. همیشه هم ایران میگرده. فکر کنم تا ۲ هفته پیش مشهد بود.
    در واقع هروقت عراق ناامن میشه میاد ایران یا بهتره بگم فرار میکنه میاد ایران.

    اما صحنه سیاسی عراق اینطوریه که هفت هشت تا حزب که اکثریت رو تشکیل میدن یک طرف. و صدر یک طرفه. این هفت هشت تا حزب موافق حشد شعبی و ایراننن. میگن ایران نبود داعش ما رو میخورد و حشد شعبی حتما لازمه ولی این صدر میگه نه داعش ما رو نمیخورد. در واقع صدر از حقه ی ناشنالیسم عربی داره بدجور استفاده میکنه. و ناشنالیسم عربی همون مکتب فکری حزب بعث عراقه. حزبی که به ما حمله کرد و ۸ سال باهاش جنگیدیم.
    و این مکتب فکری به نوعی بین اهل سنت عراق شدیدا طرفدار داره. اهل سنت عراق به نوعی تفکر فکری عجیبی دارن. نه کردها رو قبول نداره و نه شیعه ها رو. عراق رو یه کشور صرف سنی میدونن. و این دقیقا دلیلی هست که تو انتخابات قبلی صدر بیشترین رای رو اورد. ۳۰ درصد عراق اهل سنته و صدر با این کاراش رای اینها رو به دست اورد. اما صدر نمیبینه یا کوره که باقی مردم عراق به اون چندتا حزب دیگه هم رای دادن. و اون چندتا حزب باهم متحد هستن. حالا اسمشو گذاشتن طرفدار ایران و خودشونو عراقی.
    کل ماجرا همینه. باقیش بازی رسانه اییه

  • یه لینک دیگه شهریور ۸, ۱۴۰۱

    در واقع بعد از اون ماجرای کلاهبرداری پانزی که ۲۰۰۷ کشف شد, این ماجرای هاپولی شدن ۱۲۰ میلیارد دلار پول تو بانک مرکزی لبنان اون رو کنار زد و شد رتبه یک کلاهبرداری تو دنیا.
    https://www.france24.com/en/europe/20210606-france-opens-probe-into-personal-wealth-of-lebanon-s-central-bank-chief

    به نقل خود خبرگزاری رسمی فرانسه تا نیایین بگین الکیه.
    رعد یا ریید سلامه که رییس بانک مرکزی لبنانه و از هم حزبی های سمیر جعجع.
    به ۷۰ میلیارد دقت نکنین. به صورت رسمی گفتن ۷۰ میلیارد دلار گم شده. اما در اصل ۱۲۰ میلیارد هست. و شاید بیشتر هم بشه. چون تا الان هیچکی نمیدونی چی شده و چی نشده.
    و حالا پولها کجاست هم نمیگن. و حتی جواب نمیدن. هرکی هم بپرسه میشه ادم ایران

  • خسته شهریور ۸, ۱۴۰۱

    جمع کنین این خلافت و خلیفه بازیتون رو