میخائیل گورباچف آخرین رهبر اتحاد جماهیر شوروی در غیاب ولادیمیر پوتین، با حضور کمرونق چهره های مهم سیاسی جهان و البته هزاران نفر از مردم روسیه که برای ادای احترام به او با رزهای قرمز در دست صف کشیده بودند به خاک سپرده شد.
این خاکسپاری پس از مراسم خداحافظی در تالار بزرگ خانه اتحادیه های مسکو که عمارتی مجلل مربوط به قرن هجدهم در نزدیکی کرملین است انجام شد که در زمان شوروی محل برگزاری تشییع جنازه افراد مهم حکومت بود. با منزوی شدن روسیه به دنبال هجوم به خاک اوکراین، رهبران خارجی کمی در مراسم خاکسپاری گورباچف، یکی از مهم ترین و تاثیرگذارترین چهره های سیاسی قرن بیستم حضور یافتند.
گورباچف که در غرب از روی علاقه و محبت به «گوربی» معروف بود روز سه شنبه ۸ شهریور در ۹۱ سالگی در پی یک دوره بیماری سخت و طولانی درگذشت.
ویکتور اوربان، رئیس جمهور مجارستان در این مراسم در کنار دیمیتری مدودف، معاون رئیس شورای امنیت روسیه با گل سرخی در دست دیده شد. جان سالیوان، سفیر آمریکا در روسیه و همچنین سفرای بریتانیا و آلمان نیز برای ادای احترام به آخرین رهبر شوروی در این مراسم حضور داشتند.
این تالار مدتها برای تشییع جنازه مقامات عالی روسیه مورد استفاده قرار میگرفته و اولین بار پیکر جوزف استالین پس از مرگ در سال ۱۹۵۳ و اعلام چهار روز عزای ملی در آنجا قرار گرفت. به گفته کرملین، در روسیه هیچ روز عزاداری ملی که زمانی برای مرگ رهبران اتحاد جماهیر شوروی و روسیه مرسوم بود وجود نخواهد داشت و این مراسم تنها شامل تشییع جنازه دولتی با گارد افتخاری خواهد بود.
در جریان برگزاری این مراسم در مسکو، یک معترض که هنوز مشخص نیست به چه چیزی اعتراض داشت، در حالی که یک کاغذ در دست داشت دیده شد که به سرعت توسط افسران امنیتی مسلح بازداشت شد.
پیش از آنکه پوتین در تلویزیون روسیه با دسته گل رز قرمز به تنهایی در کنار تابوت گورباچف در بیمارستان محل درگذشت او دیده شود، کرملین اعلام کرد که رهبر روسیه به دلیل مشکلات ناشی از برنامهریزی در این مراسم غایب بوده است. این در حالی است که بسیاری غیبت پوتین در مراسم تشییع جنازه را نشان از میراث بحث برانگیز گورباچف در روسیه میدانند؛ جایی که واکنشها به مرگ او در تضاد کامل با غرب بود.
کرملین از نامگذاری این مراسم به عنوان یک مراسم تشییع جنازه دولتی خودداری کرد، زیرا در این صورت پوتین ملزم به شرکت در آن میشد و مسکو ناچار بود از رهبران خارجی برای شرکت در آن دعوت به عمل آورد؛ کاری که در بحبوحه تنش های شدید با غرب در پی جنگ با اوکراین تمایلی به انجام آن نداشت.
مراسم متواضعانه تشییع پیکر میخائیل گورباچف در تضاد با مراسم خاکسپاری دولتی مجلل بوریس یلتسین، اولین رهبر روسیه پس از شوروی در سال ۲۰۰۷ بود که ولادیمیر پوتین را به عنوان جانشین مورد نظر خود انتخاب و با کنارهگیری از قدرت، زمینه را برای ریاست جمهوری او فراهم کرد.
با این حال شرکت کنندگان در مراسم خاکسپاری گورباچف به قدری زیاد بودند که مراسم ادای احترام به آخرین رهبر اتحاد جماهیر شوروی بیش از دو ساعت به طول انجامید.
میخائیل گورباچف در گورستان نوودیویچی مسکو در کنار همسرش رایسا به خاک سپرده شد.
بیشتر بخوانید:
میخائیل گورباچف درگذشت؛ مروری بر زندگی آخرین رهبر اتحاد جماهیر شوروی
بدون نظر