کشورهای عضو شورای حکام اتحادیه جهانی مخابرات (ITU) برای ترکیب شورای بعدی خود رأیگیری کردند. در این انتخابات ایران از میان ۱۶ کشور آسیایی، رتبه پانزدهم را کسب کرده و نتوانست عضویت خود در شورای حکام را تمدید کند. کشورهای عضو اتحادیه بین المللی مخابرات، از ۴ مهر ماه در بخارست رومانی گرد هم آمدند تا ضمن برگزاری جلساتی، اعضای جدید شورای حکام اتحادیه را برای مدت ۴ سال از ۲۰۲۳ تا ۲۰۲۶ را تعیین کنند.
وضعیت عضویت ایران در شورای حکام اتحادیه جهانی مخابرات پس از انقلاب
در آبان ۱۳۹۷، محمد جواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات آن زمان در دولت حسن روحانی، اعلام کرد که پس از مدتها، یک اجماع جهانی برای انتخاب ایران با رای ۱۴۶ کشور دنیا و با مجموع آرایی بالاتر از کشورهای پرسابقهای چون روسیه، آفریقای جنوبی، لهستان، آذربایجان و … صورت گرفت و ایران عضور شورای حکام اتحادیه جهانی مخابرات شد. این برای دومین بار پس از انقلاب بود که ایران توانست عضو شورای حکام شود. اولین بار و بعد از انقلاب، در زمان ریاست احمد معتمدی در وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، ایران توانست به عضویت این شورا درآید.دیروز پس از ۴ سال، این انتخابات دوباره برگزار شد و وزارت ارتباطات ایران نتوانست رای لازم برای عضویت در این شورا را کسب کند. کشورهای جهان از ۵ قاره برای ۴۸ کرسی این شورا رقابت کردند که سهم قاره آسیا از آن ۱۳ صندلی است. ایران از میان ۱۶ متقاضی عضویت در این شورا با کسب ۹۱ رای در رتبه پانزدهم و پایینتر از اردن قرار گرفت تا نتواند صندلی خود در این شورا را حفظ کند.
چه کشورهایی، برای ۴ سال آینده عضو شورای حکام اتحادیه جهانی مخابرات شدند؟
اجلاس سران شورای حکام اتحادیه جهانی مخابرات هر چهار سال یک بار برگزار می شود و در این اجلاس در مورد راهبردی ترین خط مشیهای حوزه مخابرات تصمیم گیری میشود. در همین حال، قطعنامههای متعددی صادر و اسناد بسیاری امضاء و اعضای شورای راهبری ITU هم هر چهار سال یکبار در همین اجلاس تعیین میشوند.نتایج آرای امسال به شرح زیر است:
در منطقه A که شامل قاره آمریکا میشد کرسی حضور در شورای حکام به ۹ کشور آرژانتین، باهاما، برزیل، کانادا، کوبا، السالوادور، مکزیک و ایالات متحده آمریکا رسید. در منطقه B شامل کشورهای اروپای غربی ۸ کرسی به فرانسه، آلمان، ایتالیا، اسپانیا، سوئد،سوئیس، ترکیه و انگلستان تعلق گرفت. ۵ کرسی در منطقه C که مربوط به کشورهای اروپای شرقی و شمال آسیا میشود به آذربایجان، بلغارستان، جمهوری چگ، لهستان و رمانی رسید. در منطقه D که در برگیرنده کشورهای آفریقایی است ۱۳ کرسی به نام الجزایر، مصر، غنا، کنیا، موریس، مراکش، نیجریه، رواندا، سنگال، آفریقای جنوبی، تانزانیا، تونس و اوگاندا ثبت شد.اما در نهایت در منطقه E که کشورهای آسیا و استرالیا قرار دارند استرالیا، بحرین، چین، هند، اندونزی، ژاپن، کره، کویت، مالزی، فلیپین، عربستان، تایلند و امارات متحده عربی با۱۳ کرسی توانستند برای ۴ سال دیگر به عنوان اعضای شورای حکام انتخاب شوند. ایران ۴۴ رای با سیزدهمین کشور آسیایی، که توانست کرسی این شورا را کسب کند فاصله دارد.
شورای حکام اتحادیه جهانی مخابرات چیست؟
شورای حکام اتحادیه جهانی مخابرات، آژانس تخصصی سازمان ملل متحد برای فناوریهای اطلاعات و ارتباطات (ICT) است. این شورا در سال ۱۸۶۵، برای تسهیل اتصال بینالمللی در شبکههای ارتباطی تأسیس شد. این شورا، برای مدارهای ماهوارهای تصمیم گیری می کنند و استانداردهای فنی را توسعه میدهند که اتصال یکپارچه شبکهها و فناوریها را تضمین میکند و در تلاش برای بهبود دسترسی به ICT برای جوامع محروم در سراسر جهان هستند. هر بار که از طریق تلفن همراه تماس تلفنی برقرار می کنید، به اینترنت دسترسی پیدا می کنید یا ایمیل ارسال می کنید، از نتایج کار، ITU استفاده می کنید.اعضای شورای حکام اتحادیه جهانی مخابرات، متعهد به اتصال همه مردم جهان، در هر کجا که زندگی می کنند و با هر وسیله ای که دارند، است. آنها مدافع حق ارتباط همه افراد هستند و از آن محافظت و حمایت می کنند. ITU، تماس های تلفنی را امکان پذیر می کند، استانداردها، پروتکل ها و موافقت نامه های بین المللی این شورا، عناصر اساسی زیربنای سیستم جهانی مخابرات هستند. اتحادیه جهانی مخابرات، ماهواره های جهان را از طریق مدیریت طیف و مدارها هماهنگ می کند، تلویزیون، جی پی اس وسایل نقلیه، ارتباطات دریایی و هوانوردی، اطلاعات آب و هوا و نقشه های آنلاین را امکان پذیر می کند.شورای حکام اتحادیه جهانی مخابرات، دسترسی به اینترنت را ممکن می کنند. اکثر اتصالات اینترنتی توسط استانداردهای این شورا تسهیل می شود. این شورا از طریق کمک های زمینی، کانال های ارتباطی اختصاصی اضطراری، استانداردهای فنی برای سیستم های هشدار زودهنگام و کمک عملی در بازسازی پس از یک فاجعه، به پشتیبانی از ارتباطات در پی بلایا و شرایط اضطراری کمک می کند.
آنها با صنایع همکاری می کنند تا فناوری های جدیدی را تعریف کرده تا از شبکه ها و خدمات آینده پشتیبانی کند.
اعضای شورای حکام اتحادیه جهانی مخابرات چه کسانی هستند و هدفشان چیست؟
اعضای شورای حکام اتحادیه جهانی مخابرات، از سراسر جهان هستند. شورای حکام اتحادیه جهانی مخابرات با ۱۹۳ کشور عضو و بیش از ۹۰۰ شرکت، دانشگاه، موسسات تحقیقاتی و سازمان های بین المللی و منطقه ای، یک نیروگاه در دنیای فناوری است که بیش از ۲۰,۰۰۰ متخصص در شبکه جهانی خود دارد. اعضای این شورا، آینده فناوری اطلاعات و ارتباطات را شکل می دهند.اعضای شورای حکام اتحادیه جهانی مخابرات در حال شکل دادن به فناوریهای متحول کننده هستند، از دادههای بزرگ، ۵G و اینترنت اشیا گرفته تا هوش مصنوعی، پخش چند رسانهای، شهرهای هوشمند، فناوریهای اطلاعات کوانتومی و سیستمهای حملونقل هوشمند.آنها از قارهها، بازارها، رشتهها، صنایع و بخشهای مختلف اقتصادی میآیند تا استانداردهای بینالمللی را در زمینه فناوریهای ارتباطی و خدمات تعیین کنند، استفاده از طیف فرکانس رادیویی و مدارهای ماهوارهای را هماهنگ کنند و از توسعه زیرساختهای دیجیتال و سیاستها و اصلاحات نظارتی حمایت کنند.اعضای این شورا در اندازه، ساختار، ماهیت و هدف متفاوت هستند. آنچه آنها را در آژانس تخصصی سازمان ملل برای فناوری اطلاعات و ارتباطات گرد هم می آورد، اعتقاد به اهمیت فناوری است.
این وزیر صیانتگر و همفکرانش که دشمن ارتباطات و اینترنت هستند اگر به شورای حکام ITU راه پیدا می کردند اولین اقدامشون صیانت از مردم دنیا بود.
کویت و بحرین محدوده جغرافیایی کمتری نسبت به ایران دارند در نتیجه بایستی اعضای شورای منطقه E بر اساس شاخص های جغرافیایی و ژئوپلوتیکی تعیین گردد.