عزتالله ضرغامی وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی که بیشتر او را از زمان ریاست ۱۰ ساله اش در صدا و سیما می شناسند، در روز پنج شنبه ۱۴ مهرماه عکسی از ملاقاتش با بهمن فرمان آرا، تهیه کننده، کارگردان و فیلمنامه نویس شناختهشده در توییتر خود منتشر کرد که باعث انتقادهای گستردهای شد. دیدار فرمان آرا با ضرغامی، که چه پیش از انقلاب و چه پس از آن به عنوان یک هنرمند مستقل شناخته میشود که خالق آثار هنری ای اغلب خارج از جریان اصلی است، واکنش برخی کاربران را بر انگیخته است. ضرغامی با انتشار تصویری از ملاقات خود با فرمان آرا در توییترش نوشت: «امروز با بهمن فرمان آرا ملاقات داشتم. در ۸۱ سالگی فیلمسازی می کند. روحیه گرفتم! شهید لبافی نژاد برادر همسر اوست. نمی دانستم! آدم مستقلی است، می گوید از هرچه که شبهه رانت داشته، دوری کرده است. باهم اختلاف دیدگاه داریم. ولی براساس منافع ملی، اشتراکات زیادی یافتیم.»برخی کاربران با یادآوری جایگاه بهمن آرا در میان روشنفکران و هنر دوستان، این اقدام ضرغامی را تلاش برای محبوب کردن خود برای نامزد ریاست جمهوری شدن در دوره بعد، خواندند. برخی دیگر ماهیت گفته های ضرغامی را با دیدار صورت گرفته بی ارتباط دانستند. برخی کاربران به این نکته اشاره کردند که فیلم های بهمن فرمان آرا در زمان ریاست او در صدا و سیما از تلویزیون پخش نمی شد و استفاده نکردن از رانت و سواستفاده نکردن از اسم و نسبتش با شهید لبافی نژاد را در تضاد با عملکر خود ضرغامی در سال های مسئولیتش دانستند. برخی هم به تندی به بهمن فرمان آرا تاختند و این ملاقات را در شرایط کنونی کشور با عزت الله ضرغامی، ناخوشایند دانستند. بعضی از کاربران با یادآوری کارنامه درخشان فرمان آرا این دیدار را ناامید کننده توصیف کردند.اما بهمن فرمان آرا که برای ملاقاتش با عزتالله ضرغامی در شبکههای اجتماعی به شدت مورد انتقاد قرار گرفته بود با انتشار ویدیویی به این انتقادات پاسخ داد. او با اشاره به فیلمی که چند ماه است در پی ساختن آن است، علت ملاقاتش با ضرغامی را توضیح داد.او در این ویدیو می گوید:« دوستان عزیز ممکن است در ماه های اخیر از طریق رسانه ها شنیده باشید که من مشغول پیش تولید فیلم جدید خود بر اساس رمان «چشم هایش» بزرگ علوی هستم و چون داستان این این رمان در سال ۱۳۲۰ اتفاق می افتد ما احتیاج داشتیم برای مکان هایی که می خواستیم در آن فیلمبرداری کنیم از میراث فرهنگی اجازه بگیریم.»او با اشاره به علت این ملاقات توضیح داد که نامه ای یک خطی با لیست مکان هایی که احتمال فیلمبرداری در آنها بود را تحویل داده است تا مجوز لازم را دریافت کند. بهمن آرا در ادامه گفت: «این ملاقات فقط مربوط به دریافت اجازه برای استفاده از این اماکن بود و هیچ موضوع دیگری مطرح نبود.»فرمان آرا توضیح می دهد که انتشار پستی به سرعت پس از این دیدار، آن هم در صورتی که این ملاقات «فقط برای اجازه گرفتن و کار کردن در اماکنی که زیر سلطه میراث فرهنگی هست» صورت گرفته است، به گونه ای مطرح شد که گویا او در پی درخواست خاصی از ضرغامی بوده است. فرمان آرا می گوید: «من تا به امروز که ۸۱ سالم است، رانتی از جایی نگرفته ام و به خصوص در مورد سال های اخیر، اصلا این اتفاق نیافته است.»او با اشاره دوباره به علت اصلی این دیدار خطاب به مردم گفت: «من کاری با این مسئولین ندارم. من همیشه در کنار مردم بودم و خواهم بود. چون با خشونت مخالفم، با عدم آزادی مخالفم و دلم می خواهد که در هر شرایطی در کنار شما باشم.»
بیوگرافی بهمن فرمان آرا
بهمن فرمان آرا متولد ۳ بهمن ۱۳۲۰ در اصفهان، است. او فارغ التحصیل لیسانس کارگردانی از دانشگاه کالیفرنیاست. او بجز کارگردانی، بازیگر، فیلمنامه نویس، تهیه کننده و نویسنده نیز می باشد. او در ۱۶ سالگی برای تحصیل به انگلستان رفت و چون مدرسه سینمایی نبود به مدرسه بازیگری رفت، اما با اسرار پدرش به دانشگاه کالیفرنیا فرستاده شد تا کارگردان شود.سال ۱۳۴۷ به استخدام تلویزیون ملی درآمد و به عنوان تهیه کننده و مجری شروع به فعالیت کرد ، مدتی بعد از ورود به تلویزیون دو فیلم مستند ساخت. در سال ۵۳ وقتی ۳۳ ساله بود، نخستین فیلم بلند خود را با نام «شازده احتجاب» بر اساس داستانی از هوشنگ گلشیری با همین نام، جلوی دوربین برد و در جشنواره جهانی تهران جایزه بهترین فیلم را دریافت کرد.
فرمان آرا همچنین کارگردانی فیلم «سایههای بلند باد» را در همکاری مجدد براساس داستان «معصوم اول» هوشنگ گلشیری در سال ۱۳۵۷ ساخت که فیلمی استعاری و نمادین بود که وضعیت ایران در آن روزگار را به خوبی به تصویر می کشید.
فرمان آرا، همچنین در سال های پیش از انقلاب با حمایتش از فیلمسازان مستقل و هنرمند در زمانه ای که فیلمفارسی جریان اصلی سینمای ایران را تشکیل می داد، فصلی درخشان برای سینمای ایران رقم زد. او تهیه کننده فیلم هایی ماندگار در تاریخ سینمای ایران است؛ فیلم هایی مانند «شطرنج باد» به کارگردانی محمدرضا اصلانی، «دایره مینا» به کارگردانی داریوش مهرجویی و «گزارش» ساخته عباس کیارستمی است.فرمان آرا در پی منحل شدن «خانه سینما» توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولت دوم محمود احمدینژاد، سه سیمرغ بلورین خود را به عنوان اعتراض به دفتر جشنواره فیلم فجر پس داد. او پس از انقلاب، آثاری همچون «بوی کافور، عطر یاس»، «خانه ای روی آب»، «یک بوس کوچولو» و«حکایت دریا» را کارگردانی کرده است.
بیشتر بخوانید:
بیانیه جمعی از سینماگران ایرانی در محکومیت اعتراضات اخیر و علیه معترضان
یک عده نشستن پشت کامپیوتر و موبایل کارشون اینه که این و اون رو محکوم کنند که چرا رفتی پیش فلانی چرا فلان کار رو کردی چرا فلان حرف رو زدی. بعد هم برچسب بزنند که تو با مردم نیستی تو طرف حکومت هستی و …
حالا همین آدمها پاش بیوفته حاضرند برای اینکه یک کار اداری شون سریعتر انجام بشه کفشهای یک مسئول رده چندم نظام رو هم بلیسند ولی پشت کامپیوتر و موبایل میشن رهبر اعتراضات و برای بقیه دستور صادر می کنند کلی هم فالوور و فدایی دارند توی شبکه های اجتماعی.