«پرده سیم خاردار» ۲,۰۰۰ مایلی اروپا در مرز با روسیه و بلاروس علیه «جنگ هیبریدی» کرملین

«پرده سیم خاردار» ۲,۰۰۰ مایلی اروپا در مرز با روسیه و بلاروس علیه «جنگ هیبریدی» کرملین

یک پرده جدید در سراسر اروپا در حال شکل گیری است در شرایطی که کشورهای بیمناک از جنگ هیبریدی ولادیمیر پوتین در غرب این کشور تلاش می کنند مرزهای خود را با روسیه تقویت کنند و بدین شکل پرده سیم خارداری جدیدی در اروپا در حال شکل گرفتن است. لهستان، لیتوانی و فنلاند در حال ساختن دیوارهای فولادی و حصارهایی از سیم خاردار در مرزهای خود با روسیه و متحدش بلاروس هستند. لتونی و استونی دیگر اعضای اتحادیه اروپا نیز ساخت حصار در مرزهای شرقی خود را که مناطقی روستایی است آغاز کرده اند.

بازگشت پرده آهنین به مرزهای اروپا برای مقابله با جنگ هیبریدی روسیه

این کشورها از آن بیم دارند که ولادیمیر پوتین و متحدش الکساندر لوکاشنکو تلاش کنند از سیل پناهجویان به عنوان سلاحی برای ایجاد هرج و مرج در غرب استفاده کنند. مرزهایی به طول ۲۱۰۶ مایل قرار است تا سال ۲۰۲۵ مرزهای اروپا را تقویت کند که یادآور ترسناکی از پرده آهنین یا دیوار آهنین دوران جنگ سرد بین شرق و غرب است. این اتفاق پس از آن رخ می دهد که یک راکت ظاهراً پرتاب شده از سوی نیروهای اوکراینی از مسیرش خارج شده و با برخورد به مزرعه ای در لهستان باعث کشته شدن دو نفر شده و باعث برگزاری نشستی اضطراری در میان کشورهای عضو ناتو شد.

بازگشت پرده آهنین به مرزهای اروپا برای مقابله با جنگ هیبریدی روسیه

اوایل ماه جاری، نیروهای لهستانی شروع به ساخت حصاری از سیم خاردار در مرز ۱۴۴ مایلی خود با کالینینگراد کردند که سرزمینی محصور شده در دریای بالتیک و متعلق به روسیه است که اتصال مستقیمی با خاک این کشور ندارد. لیتوانی نیز مرز ۱۷۱ مایلی خود با کالینینگراد را تقویت کرده و از ناتو خوسته که اعزام نیرو و سیستم های دفاع هوایی به این منطقه از مرزهای خود را تسریع بخشد. این قلمرو که مملو از موشک های روسی و پایگاه های دریایی است، بین دو کشور عضو اتحادیه اروپا ساندویچ شده و از مدت ها قبل باعث نگرانی کشورهای همسایه بوده است.

بازگشت پرده آهنین به مرزهای اروپا برای مقابله با جنگ هیبریدی روسیه

بعد از حمله روسیه به اوکراین نگرانی و تنش در مرزهای این کشورها با دیگر کشورهای اروپایی در بالاترین حد ممکن قرار گرفته است زیرا کشورهای حاشیه دریای بالتیک از این بیم دارند که سرنوشتی مشابه اوکراین در انتظارشان باشد. فنلاند که در دوران جنگ جهانی اول و دوم و علیرغم تهدیدهای چند دهه ای از جانب اتحاد جماهیر شوروی، بیطرف باقی مانده بود اکنون همراه با کشور صلح طلب سوئد به ناتو پیوسته است. ماه گذشته بود که سانا مارتین نخست وزیر این کشور از برنامه دولتش برای ساخت حصاری در مرز ۸۳۰ مایلی با روسیه گفت.

در حال حاضر تنها پاسگاه هایی چوبی و حصارهایی با ارتفاع کم برای جلوگیری از عبور احشام از مرز وسیع دو کشور ایجاد شده که از جنگل هایی انبوه تا ارتفاعات قطب شمال کشیده شده است. بدین ترتیب موانعی مستحکم تر و بلندتر جایگزین این حصارها خواهد شد. کلاوس دودز، استاد ژئوپلتیک کالج رویال هالووی در دانشگاه لندن می گوید: «پرده آهنین تمام شده اما شوربختانه دیوار سیم خاردار اکنون به یک واقعیت برای بخش بزرگی از اروپا تبدیل شده است. خوش بینی که بعد از سال ۱۹۸۹ در اروپا داشتیم به مقدار زیادی از بین رفته است».

بازگشت پرده آهنین به مرزهای اروپا برای مقابله با جنگ هیبریدی روسیه

این حصارهای سیم خارداری محافظی در برابر موشک و تانک ها نخواهند بود اما برای جلوگیری از عبور موج بزرگی از مردم طراحی شده که ممکن است به سمت نگهبانان مرزی هجوم ببرند، اگر جنگی بزرگ در این مناطق رخ دهد. دولت ها بر این باورند که روسیه و بلاروس در حال تشدید تلاش های قبلی خود برای هدایت هزاران پناهجو به سمت اتحادیه اروپا هستند. دودز می گوید که این تاکتیک بخشی از  «جنگ هیبریدی» کرملین علیه اتحادیه اروپاست. برخی از کشورهای جنوب اروپا پس از بحران پناهجویان در سال ۱۶-۲۰۱۵ شروع به ساخت حصار در مرزهای خود کردند. در این دوره بیش از یک میلیون پناهجو عمدتاً از طریق یونان، بلغارستان و ایتالیا وارد اتحادیه اروپا شدند.

همزمان، روسیه هزاران پناهجو از خاورمیانه را به سمت مرزهای شمالی خود با فنلاند هدایت کرد. در بحبوحه بدتر شدن روابط بین غرب و بلاروس، این کشور هزاران پناهجو را از عراق و سوریه به مرزهای خود با غرب فرستاد. این پناهجویان پس از تسهیل پرواز به بلاروس، با اتوبوس به سمت مرزهای با لهستان و لیتوانی منتقل شده و به عنوان سربازی در «شطرنج انسانی» به کار گرفته شدند و به گفته این پناهجویان، بلاروس دو گزینه پیش روی آن ها گذاشته بود: مرگ از گرسنگی یا رفتن به لهستان. در ادامه لهستان به کمک بریتایا یک دیوار فولادی ۱۸ فوتی در ۱۱۶ مایل مرز خود با بلاروس ساخت که تابستان امسال تکمیل شد.

بعد از اینکه بسیاری از طریق نردبان یا تونل های زیرزمینی از این دیوار عبور کردند، بعد از رد درخواست پناهندگی شان در لهستان، اکنون صدها نفر از آن ها در جنگل های مملو از گرگ مرزهای لهستان زندگی می کنند. لیتوانی نیز دیواری در ۳۱۱ مایل از ۴۲۲ مایل مرز خود با بلاروس ساخته و در بخش های دیگر نیز رودخانه ها و دریاچه ها به موانعی طبیعی در مرز دو کشور تبدیل شده اند. لتونی نیز تاکنون ۳۷ مایل حصار دائم و ده مایل حصار موقت در ۱۰۷ مایل مرز خود با بلاروس ساخته است. همچنین این کشور ۱۴۳ مایل حصار مرزی و ۵۹ مایل حصار سیم خاردار دائمی در مرز با روسیه احداث کرده است.

همزمان، استونی نیز ۱۸۳ مایل مرزش را روسیه را که دو سوم آن را دریاچه ها پوشش داده اند، تقویت کرده است. این کشور تاکنون تنها ۱۴ مایل از ۷۱ مایل حصار فولادی برنامه ریزی شده را تکمیل کرده است. نروژ گفته است که برنامه ای برای ساخت حصار فلزی در ۱۲۱ مرز خود با روسیه ندارد اما مدعی شده که طی چندین ساعت می تواند مرز خود را ببندد.

چندین سرباز و نگهبان مرزی روسیه در ماه های گذشته برای فرار از فرا خوانده شدن به جنگ اوکراین، از مرز نروژ عبور کرده و وارد این کشور شده اند. در ماه جاری، پروازهای مستقیمی دوباره از خاورمیانه و شمال آفریقا به کالینینگراد برقرار شده است در حالی که این منطقه به هیچ عنوان یک منطقه توریستی نیست و کشورهای اروپایی فکر می کنند این اقدام بخشی از یک جنگ هیبریدی دیگر از جانب روسیه برای ایجاد بحران پناهجویان در مرزهای اروپاست.

مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
دیجیاتو
بدون نظر

ورود