زیبایی دندان ها یکی از مهمترین مواردی است که زیبایی چهره را تحت تاثیر قرار میدهد. در این میان یکی از روش هایی که در این سالها طرفداران زیادی پیدا کرده لمینت دندان است. در این مطلب درباره انواع لمینت دندان و مزایا و معایب هر نوع از آن میپردازیم و به سوالات رایج در این زمینه پاسخ میدهیم.
لمینت دندان چیست؟
لمینت دندان یا ونیر پرسلن، پوسته هایی ظریف و شیشه ای شکل و در عین حال با استحکام بسیار بالا است که برای پوشاندن و بهبود سطح رویی دندان ها به کار میرود. لمینت از مواد همرنگ دندان است که برای اصلاح فرم، رنگ، شکل، طول دندان و یا بستن فاصله بین دندانی و حتی برای اصلاح شکستگی ها و لب پریدگی های دندانی استفاده میشود. لمینت به صورت لایه های نازک روی سطح دندان قرار میگیرد و ایراد های دندان را میپوشاند.
چه کسانی میتوانند دندان های خود را لمینت کنند؟
تمامی افرادی که نیازمند ترمیم و اصلاح نقص های ظاهری خود هستند، میتوانند دندان های خود را لمینت کنند. اما به دلیل اینکه امروزه روش های ترمیمی و زیبایی بسیاری وجود دارند، باید در انتخاب روش درمانی مد نظر خود با دندانپزشک متخصص ترمیمی و زیبایی مشورت کنید.
مزایای لمینت دندان
- از آنجایی که لمینت برای هر فرد به طور مجزا و شبیه دندان او ساخته میشود، تشخیص تفاوت لمینت و دندان طبیعی تقریبا غیرممکن است.
- برخلاف دندان های طبیعی، لمینت ها به دلیل اینکه از موادی با تکنولوژی بالا ساخته شده اند در مقابل لکه های ناشی از چای، قهوه و دود سیگار مقاوم هستند.
- لمینت دندانی را میتوان برای مشکلاتی مثل دندان های کج و فواصل کم بین دندان ها پیشنهاد کرد.
معایب لمینت دندان
- ساخت لمینت های سرامیکی در آزمایشگاه زمانبر است و حداقل یک هفته روند لمینت گذاری را به تاخیر میاندازد.
- با وجود استحکام بالای آنها، ممکن است گاهی شکننده باشند.
- همانطور که باید از فشارهای شدید به دندان طبیعی خودداری کرد، لمینت ها نیز نباید تحت فشار قرار بگیرند. به عنوان مثال لازم است از جویدن ناخن ها، گاز زدن یخ یا باز کردن شیشه های نوشیدنی با لمینت هایتان خودداری کنید.
عوارض لمینت دندان
۱ . حساسیت های مدت دار بعد از درمان: درمان لمینت هم مانند سایر درمان های ترمیمی دندان با حساسیت نسبت به گرما و سرما روبهروست و بعداز مدتی این حساسیت از بین میرود.
۲. شکستگی دندان لمینت شده: برای اینکه طول عمر دندان درمان شده بالا برود باید فرد از ابتدا شرایط درمان را داشته باشد و به بیماری های دهانی دچار نباشد. یکی از عواملی که طول عمر دندان را بالا میبرد نخوردن غذاهای سفت و گاز زدن های سخت است.
۳. غیرقابل بازگشت بودن: به علت تراش دندان امکان برگشت به حالت اولیه ممکن نیست. به عبارت دیگر امکان برداشتن لمینت وجود ندارد.
۴. تغییر رنگ لمینت: استفاده از نوشیدنی هایی نظیر چای و قهوه و غذاهای رنگدار و کشیدن قلیان و سیگار به مرور زمان به تغییر رنگ لبه های دندان منجر شده و هرچقدر که این مواد بیشتر مصرف میشوند تغییر رنگ دندان نیز بیشتر میشود.
انواع لمینت
لمینت دندان را میتوان از جنس کامپوزیت یا سرامیک انتخاب کرد. لمینت کامپوزیتی و سرامیکی تفاوتهایی در نحوه ساخت و کاربرد دارند.
۱. لمینت کامپوزیتی
لمینت کامپوزیتی که به آن باندینگ کامپوزیت هم میگویند ترمیمی است که مستقیما روی دندان اعمال میشود و نیازی به ساخت در آزمایشگاه ندارد. برای لمینت کردن دندانها با کامپوزیت، مواد مخصوصی به نام محلول یا خمیر رزین کامپوزیت همرنگ دندان انتخاب میشود. رزین کامپوزیت مستقیما روی دندان مالیده میشود و با تابش نور خاصی فعال و سخت میشود. بنابراین در همان جلسه درمان تمام میشود.
مزایای لمینت کامپوزیتی
- معمولا نیازی به تراشیدن دندان وجود ندارد.
- برگشت پذیر است یعنی هر زمانی که لمینت را نخواهید، میتوانید به وضعیت سابق برگردید.
- ارزانتر است.
- نیازی به بی حسی ندارد.
- درمان فوری محسوب میشود یعنی میتوانید تنها ظرف یک جلسه دندانهای خود را لمینت کنید.
- لمینت کامپوزیتی تا حدی قابلیت ترمیم دارد.
معایب لمینت کامپوزیتی
- تغییر رنگ به مرور زمان
- استحکام کمتر
- عمر کوتاهتر
- عدم قابلیت پوشش عیوب متوسط تا شدید دندان
۲. لمینت سرامیکی
لمینت سرامیکی پوسته ای از جنس سرامیک (پورسلین) است که در آزمایشگاه ساخته میشود. برای این منظور ابتدا باید دندان کمی تراشیده شود و از آن قالب گیری شود تا پوسته لمینت که ساخته میشود دقیقا مطابق شکل و اندازه دندان باشد. رنگ لمینت سرامیکی هم همانند لمینت کامپوزیتی انتخابی است.
مزایای لمینت سرامیکی
- مقاومت بالا در مقابل تغییر رنگ
- استحکام بالا در مقابل فشار و ضربه
- طول عمر بیشتر (بین ۵ تا ۱۰ سال)
- قابلیت پوشش بیشتر عیوب دندان
- زیبایی بیشتر و شباهت بیشتر به مینای دندان واقعی
معایب لمینت سرامیکی
- هزینه بیشتر
- نیاز به مدت زمان بیشتر برای تکمیل درمان (معمولا دو هفته)
- نیاز به تراشیدن دندان
- نیاز به بی حسی
- برگشت پذیر نبودن درمان
- عدم قابلیت ترمیم لمینت
۳. لمینت دندان بدون تراش
این نوع لمینت ها به قدری نازک هستند که برای نصب آن ها، نیازی به تراشیده شدن مینای دندان وجود ندارد. در واقع پیوند این نوع لمینت ها به دندان طی فرایندی غیرتهاجمی صورت میگیرد. لمینت های فوق نازک در ایران ساخته نمیشوند، به همین دلیل رنگ و قالب انتخابی باید توسط لابراتور به نمایندگی در کشورهای همسایه منتقل گردد که ساخت آن حدود سه تا چهار هفته زمان میبرد.
در این روش نیازی به استفاده از لمینت موقت نیست، زیرا مینای دندان تراشیده نشده است. بدین ترتیب در جلسه دوم که حدود یک ماه بعد از قالب گیری دندان است، لمینت روی دندانها نصب میشود.
مزایای لمینت بدون تراش
- در این روش مینای دندان تراشیده نمیشود و آسیبی به مینای دندان وارد نمیشود؛ درنتیجه فرد قادر است تا در زمان دلخواه خود، لمینت را از روی دندان ها بردارد.
- به دلیل عدم نیاز به تراشیدن مینای دندان، حساسیتی برای دندان ها ایجاد نمیشود.
- استحکام بسیار بالایی دارد.
- نتیجه درمان در این روش، برای بیمار مورد پسندتر است.
قبل از لمینت چه نکاتی را باید بدانیم؟
۱. قبل از لمینت کردن باید انواع مختلف لمینت را بشناسید تا بدانید کدام نوع برای شما مناسب تر است. مثلا اگر نمیخواهید درمان تهاجمی انجام بدهید و فکر میکنید ممکن است بعداً نخواهید دوباره لمینت بگذارید، کامپوزیت برایتان مناسبتر است.
۲. باید پیش از شروع درمان هزینه کلی آن را درست برآورد کنید؛ چراکه هزینه درمان بسته به تعداد دندان هایی که لمینت میشوند، نوع لمینت، تعداد جلساتی که باید مراجعه کنید و درمان های جانبی بسیار متفاوت است. بنابراین باید با دانستن اختلاف هزینه بین لمینت کامپوزیتی و سرامیکی، تصمیم گیری کنید.
۳. اگر می خواهید برای ترمیم دندان تنها یکی دو دندان خود را لمینت کنید برای جلوگیری از اختلاف رنگ دندان های لمینت شده با دندانهای دیگر، باید رنگ لمینت را دقیقا همرنگ دندان های دیگر انتخاب کنید. بنابراین برای این که رنگ سفیدتری بتوانید انتخاب کنید بهتر است ابتدا دندانهایتان جرم گیری شده و با درمان های سفیدکننده دندان سفید شوند. اما در صورتی که همه دندان های جلویی که در معرض دید قرار دارند را بخواهید لمینت کنید این موضوع اهمیت کمتری دارد.
۴. پیش از لمینت کردن باید بدانید رنگ لمینت و سایر ترمیم های دندان با درمان های سفیدکننده دندان (بلیچینگ) تغییر نمیکند و سفیدتر نمیشود. بنابراین اگر میخواهید دندان هایتان را سفید کنید این کار را قبل از لمینت کردن انجام بدهید تا بین دندان های لمینت شده و سایر دندانهایتان اختلاف رنگ دیده نشود.
۵. همچنین به دلیل عدم توانایی سفید کردن لمینت به خصوص لمینت سرامیکی، باید مراقب تغییر رنگ آن باشید. برای جلوگیری از تغییر رنگ و زرد شدن لمینت باید مرتب مسواک بزنید و از مصرف زیاد انواع خوراکی هایی که باعث تغییر رنگ دندان ها میشوند پرهیز کنید.
۶. یادتان باشد سلامت دندانهای دیگر بر سلامت دندانهای جلو تاثیر میگذارد. پیش از لمینت کردن حتما وضعیت همه دندانها را بررسی کنید و اگر پوسیدگی دارند ترمیم کنید. اگر میخواهید درمان ارتودنسی انجام بدهید باید این کار را قبل از درمان های زیبایی دندان ها مانند لمینت انجام دهید.
۷. پیش از لمینت کردن مطمئن شوید وضعیت بایت (تماس دندانها با یکدیگر در هنگام بسته بودن فک ها) مناسب باشد. اگر بایت اشکال داشته باشد باعث میشود عمر لمینت کوتاه شود و احتمال لب پر شدن و ترک خوردن آن بیشتر است.
۸. از پزشک بخواهید نمونه کارهای قبلی اش را به شما نشان دهد.
چگونه از لمینت دندان مراقبت کنیم؟
نکات زیر برای مراقبت از لمینت دندان باید رعایت شوند:
- هر بار پس از غذا خوردن و یا حداقل روزی دو بار دندان های خود را با مسواک نرم و خمیردندان فلورایددار تمیز کنید.
- دست کم روزی یک بار نخ دندان بکشید.
- با دندان های خود اشیا را گاز نگیرید و سعی نکنید در بطری یا کیسه را باز کنید. دندان های شما ابزارهای آشپزخانه نیستند.
- اگر ورزش میکنید هنگام ورزش هایی که احتمال ضربه دیدن در آنها وجود دارد محافظ دهان ورزشی بگذارید تا از آسیب دیدن دندان های لمینت شده و شکستن لمینت جلوگیری شود.
- اگر دندان قروچه دارید شبها محافظه دهان شبانه که به آن «نایت گارد» هم میگویند، بگذارید. همچنین بهتر است روش هایی برای کنترل استرس و دندان قروچه پیدا کنید.
- خوراکی هایی که رنگدانه زیادی دارند و باعث زرد شدن و پیدایش لکه در دندان ها و لمینت میشوند مانند چای، قهوه، نوشابه، آب انگور قرمز، پفک و غیره را کمتر مصرف کنید و هر بار پس از خوردن آنها، دندانهای خود را مسواک بزنید یا دست کم دهان خود را با آب خوب بشویید.
- هر شش ماه یکبار برای بررسی دندان ها و لمینت به دندانپزشک مراجعه کنید تا مشکلات احتمالی را به موقع برطرف کند.
آیا لمینت به دندان طبیعی آسیب میزند؟
خیر، در صورتی که دندانپزشکتان متخصص ترمیم و زیبایی باشد و در این زمینه از تجربه کافی برخوردار باشد دندان های طبیعیتان آسیبی نخواهند دید.
دندانپزشک قبل از شروع روند لمینت گذاری، عکس کلی از فک و دهان را برایتان تجویز کرده و دندان هایتان را به طور کامل آزمایش میکند تا از سالم بودن و مناسب بودن دندان برای نصب لمینت اطمینان حاصل کند.
اگر پزشکتان تشخیص دهد که لمینت برای شما گزینه مناسبی نیست میتوانید از دیگر گزینه ها مثل ونیر کامپوزیت، باندین، ارتودنسی دندان، سفید کردن و یا فقط تراشیدن دندان ها استفاده کنید.
بعد از چه مدت باید لمینت دندان را تغییر داد؟
اینکه بعد از چه مدتی باید لمینت را تغییر دهید و یا به اصطلاح آن را تمدید و یا ترمیم کنید، کاملا بستگی به میزان مراقبت های پس از آن دارد. رعایت موارد بهداشتی چون مسواک زدن روزانه، استفاده از نخ دندان، پرهیز از خوردن مواد غذایی رنگی مثل چایی و قهوه و پرهیز از خوردن مواد غذایی خیلی سفت که سبب ایجاد شکست در دندان ها میشود.
با وجود اینکه رعایت نکات بالا می تواند در افزایش ماندگاری و ثبات رنگ لمینت های دندان اثرگذار باشد، اما توجه به این نکته ضروری است که کیفیت و نوع جنس لمینت استفاده شده نیز تاثیر فراوانی در میزان ماندگاری آنها خواهد داشت. احتمالا بارها این جمله را از افراد مختلف شنیده باشید که با وجود مراقبتهای فراوان باز هم دندان های لمینت آنها تغییر فرم و یا تغییر رنگ داده است. به همین منظور توجه به جنس و کیفیت لمینت استفاده شده از اهمیت بهسزایی برخوردار است.
برندهای لمینت دندان در ایران
به طور کلی جنس لمینت ها ممکن است از مواد مختلفی باشد. چهار جنس مختلف در ساخت لمینت های دندانپزشکی کاربرد دارد که شامل:
- سرامیک توده ای: این جنس لمینت دارای زیبایی و جلوه بسیار قابل قبولی است در حالی که دوام و ماندگاری زیادی ندارد.
- سرامیک فشرده: این جنس ضخامت بیشتری دارد اما جلوه و زیبایی قابل توجهی ندارد.
- دی سیلیکات لیتیوم: این جنس لمینت استحکام و دوام بسیار بالایی دارد، برای همین منظور، گزینه ای مناسبی برای افرادی است که در شرایط پراسترس بوده و معمولا دندان قروچه دارند.
- زیرکونیوم: این جنس دارای کیفیت و دوام بسیار بالایی است و در عین حال زیبایی و جلوه منحصر به فردی دارد. این نوع لمینت دارای کاربرد فراوانی در رفع نواقص دندانی چون پر کردن حفره ها و اصلاح بدفرمی ها دارد. شاید مهم ترین مزیت این جنس این باشد که دارای سازگاری بالایی با بدن انسان است و به همین جهت ایجاد بوی نامطبوعی در فضای دهان نمیکند.
لمینت دندان برای چه کسانی مناسب نیست؟
- کسانی که مینای دندانشان نازک یا از بین رفته است.
- کسانی که دندانهایشان پرکردگی بزرگ دارد.
- کسانی که دندان قروچه شدید دارند.
- دندانهایی که ترک خوردگی بزرگی دارند و ساختارشان ضعیف شده است (برای این موارد روکش کردن بهتر است).
آیا لمینت کردن باعث پوسیدگی دندان ها میشود؟
لمینت فقط یک ترمیم است که سطح جلوی دندان را میپوشاند و خود به خود باعث پوسیدگی دندان نمیشود. هر بار که غذا میجوید، ذرات غذا و باکتریها در سطوح دندانها و در مرز لثه جمع میشوند. اگر مرتبا مسواک نزنید، پلاک تشکیل شده سخت میشود و به جرم دندان تبدیل میشود. باکتریها در داخل جرم دندان زندگی میکنند و از ذرات غذای باقی مانده در دهان تغذیه میکنند. با تغذیه باکتریها، اسید تولید میشود و اسید مینای دندان را حل کرده و باعث پوسیدگی میشود.
این فرآیند ارتباطی با لمینت کردن ندارد و در صورتی که بهداشت دهان را مرتبا رعایت نکنید یا دائما بین وعده ها خوراکی بخورید، اتفاق میافتد. تنها تاثیری که لمینت میتواند بر پوسیدگی داشته باشد این است که لبه های آن احتمال جمع شدن پلاک را بیشتر میکند. با مسواک زدن مرتب، پلاک به سادگی پاک میشود و از پوسیدگی دندان جلوگیری میشود.
عوامل موثر بر قیمت لمینت دندان
- میزان تراش دندان (در این خصوص نهایت دقت برای تراشیدن دندان با کمترین آسیب به مینای دندان لازم است)
- زمان صرف شده برای آماده سازی و تراش دندن ( به طور مثال برای دندان کانین نیاز به صرف زمان بیشتری است.)
- قرینه سازی فرم دندان ها پس از تراش
- نوع تراش لازم برای هر شخص با توجه به نوع لمینت انتخاب شده
- نوع مواد قالب گیری و کیفیت آن که بر اساس سرعت قالب گیری و دقت آن سنجیده می شود ( در صورت نداشتن تطابق دقیق قالب با دندان ها، نمی توان لمینت ایده آلی داشت)
- شفافیت، رنگ، درخشندگی، ظرافت و فرم لمینت که باید هرچه بیشتر شبیه به یک دندان طبیعی باشد.
- سازمان و بیمه های درمانی طرف قرارداد
- تعرفه های دندانپزشکی
- مهارت و سابقه کاری دندانپزشک
- تجهیزات و کیفیت مواد مورد استفاده
- تعداد دندان هایی که تحت درمان قرار می گیرند.
- درمان های پیش نیاز و یا تکمیلی که همراه با لمینت دندان انجام میشود.
- میزان آسیب دیدگی و به هم ریختگی دندان ها
طول عمر لمینت دندان چقدر است؟
لمینت سرامیکی معمولا از دوام، استحکام و طول عمر بسیار بالایی برخوردار است. البته این موضوع بدان معنا نیست که دندان لمینت شده نیاز به مراقبت و رسیدگی نداشته باشد. اگر تمام توصیه های دندانپزشک خود را به درستی انجام دهید، ماندگاری و دوام لمینت دندان شما میتواند بیش از ۱۰ سال نیز باشد.
بدون نظر