افزایش دو برابری بودجه نظامی ژاپن؛ کنار گذاشتن سیاست رسمی دفاعی بعد از ۷۰ سال

افزایش دو برابری بودجه نظامی ژاپن؛ کنار گذاشتن سیاست رسمی دفاعی بعد از ۷۰ سال

ژاپن قصد دارد که هزینه های خود در زمینه دفاعی را به شکل بی سابقه ای افزایش دهد، هزینه ای که در طی پنج سال دو برابر خواهد شد. جایگاه این کشور در شرق آسیا باعث شده که این کشور در نزدیکی ناخواسته و ناخوشایندی با سنگین وزن هایی مانند چین و روسیه و یک قدرت هسته ای نه چندان خوشایند به نام کره شمالی باشد. افزایش بودجه نظامی ژاپن برای رفع برخی از نقاط ضعف نیروهای دفاعی این کشور خواهد بود که شامل سلاح های تهاجمی، جت جنگنده جدید و انبار کردن مهمات برای نبردهای دوران جنگ است.

ژاپن در اقدامی بی سابقه بودجه نظامی خود را دو برابر کرد

به ادعای Nikkei Asia؛ نوبو کیشیدا نخست وزیر ژاپن به کابینه خود دستور داده است برنامه ای برای رساندن بودجه دفاعی این کشور از یک درصد به دو درصد تولید ناخالص داخلی تهیه کنند که بودجه نظامی این کشور را دو برابر می کند. این برنامه ۵ ساله قرار است بین سال های ۲۰۲۲ تا ۲۰۲۷ اجرایی شود. سیاست دفاعی صلح طلبانه ژاپن که در پایان جنگ جهانی دوم به تصویب رسید، باعث می شود که این کشور کمترین میزان هزینه های نظامی ممکن برای دفاع از خود را داشته باشد. بر اساس گزارش موسسه تحقیقات صلح بین المللی استکهلم، هزینه های نظامی ژاپن بعد از پایان جنگ جهانی دوم از سال ۱۹۵۲ آغاز شد که ۲.۰۷ تولید ناخالص داخلی این کشور بود.

ژاپن در اقدامی بی سابقه بودجه نظامی خود را دو برابر کرد

این عدد در سال ۱۹۶۲ به تنها یک درصد تولید ناخالص داخلی کاهش یافت و سیاست غیررسمی این کشور همیشه این بوده که این بودجه زیر یک درصد تولید ناخالص داخلی باقی بماند. این عدد بالاخره در سال ۲۰۲۰ از سقف یک درصد تولید ناخالص داخلی عبور کرد و به ۱.۰۳ درصد رسید. بودجه دفاعی سال ۲۰۲۲ ژاپن روی عدد ۵۴.۱ میلیارد دلار بسته شده که معادل ۱.۱ درصد تولید ناخالص داخلی این کشور است و بدین ترتیب ژاپن در زمینه هزینه های دفاعی در سال جاری در رتبه نهم جهان قرار گرفته است در شرایطی که کشورهای ایالات متحده، چین، هند، بریتانیا و روسیه به ترتیب در رتبه های اول تا پنجم این فهرست قرار گرفته اند.

بودجه نظامی که دو درصد تولید ناخالص داخلی باشد، هزینه های دفاعی ژاپن را به ۱۰۸.۲ میلیارد دلار می رسند که این کشور را در رتبه سوم بعد از ایالات متحده و چین قرار خواهد داد. برای مقایسه باید بدانید که بودجه دفاعی ایالات متحده در سال ۲۰۲۱ کمی بیش از ۸۰۰ میلیارد دلار (دقیقاً ۸۰۱ میلیارد دلار) بوده است. کوری والاس، استاد دانشگاه کاناگاوا در ژاپن در این باره گفته است: «خبرها از خرید موشک های کروز توماهاوک خبر می دهند در شرایطی که ژاپن قصد خلق توانمندهای یکپارچه دفاع موشکی و هوایی خود را دارد که شامل توانمندهای ضدحمله ای باشد. همچنین همکاری اخیر شایعه شده بین ژاپن، ایتالیا و بریتانیا برای توسعه جنگنده F-X ژاپن احتمالاً بخشی از این برنامه توسعه پنج ساله باشد.

ژاپن در اقدامی بی سابقه بودجه نظامی خود را دو برابر کرد

علاوه بر این، ژاپن احتمالاً در زمینه تسریع روزآمدسازی برنامه ریزی شده موشک های سطح به سطح  Type-12 خود نیز سرمایه گذاری خواهد کرد تا بردشان را افزایش داده و آن ها را قادر سازد که بتوانند از پلتفرم های دیگر نیز شلیک شوند». جنگ در اوکراین نیز نقش مهمی در برنامه ریزی های نظامی اخیر ژاپن داشته است. این جنگ بخش قابل توجهی از مهمات های ناتو را مصرف کرده و حتی انبارهای مهمات آمریکا را نیز تحت تاثیر قرار داده است.

والاس در این باره تصریح می کند: «چیزی که احتمالاً توسعه خواهد یافت، انبارهای مهمات است. این یک مسئله درازمدت بوده است و اتفاقات اوکراین تنها بار دیگر اهمیت توانایی تامین تجهیزات نسلی از نیروها فراتر از حمله اولیه را نشان می دهد». اما همه این افزایش بودجه نظامی ژاپن صرف خرید و توسعه سلاح نخواهد شد. بر اساس گزارش Nikkei Asia، علاوه بر  نیازمندی های دفاعی کنونی، این افزایش بودجه شامل «تامین سرمایه برای تحقیقات علمی، تکنولوژی سایبری، زیرساخت و بهبود کیفیت گارد ساحلی ژاپن نیز خواهد شد».

اما چرا ژاپن می خواهد بودجه دفاعی خود را به چنین شکل بی سابقه ای در بیش از هفت دهه اخیر افزایش دهد؟ کریستوفر جانستون، رییس مرکز مطالعات استراتژیک و بین الملل در ژاپن گفته است: «بدتر شدن شرایط محیط امنیتی اطراف ژاپن باعث این تغییر سیاست بی سابقه شده است. چین در حال انجام یک برنامه مدرنیزاسیون نظامی بی سابقه و وسیع است و فشار دریایی بر ژاپن در دریای چین شرقی را افزایش داده است. کره شمالی به برنامه های سلاح ها و موشک های هسته ای پیشرفته خود ادامه می دهد و در اکتبر گذشته یک موشک بالستیک میان برد را تست کرد که از آسمان ژاپن عبور کرد. بدنبال حمله روسیه به اوکراین، روسیه کشور ژاپن را کشوری «غیردوست» نامیده و فعالیت نظامی در نزدیکی ژاپن را افزایش داده است».

والاس بر این باور استکه اوکراین بخشی از دلیل این توسعه نظامی است: «در حالی که حس تهدید کره شمالی و چین و به طور خاص، نگرانی های اخیر در مورد تایوان، دولت ژاپن و مردم این کشور را نگران کرده است، حمله روسیه به اوکراین بود که تغییری محسوس و موثر در زمینه احساسات مردم نسبت به هزینه های نظامی صورت گرفت. در این مورد، ظاهراً مردم این سوال را مطرح کرده اند که چه می شود اگر چیزی که قدرت نمایی می دانستیم به حمله منجر شود؟».

افزایش بودجه نظامی ژاپن با رویه مشابهی در کشورهای متمایل به غرب همراه است در شرایطی که ناتو هزینه نظامی به اندازه دو درصد تولید ناخالص داخلی را برای کشورهای عضو این پیمان دفاعی پیشنهاد کرده است. به دلیل رشد کمی و کیفی نظامی چین در سال های اخیر و تمایل روسیه به حمله به همسایگانش و همچنین برنامه های هسته ای روزافزون، کف یک درصد تولید ناخالص داخلی برای هزینه های نظامی دیگر کافی نبود. اکنون سوالی که پیش می آید این است که آیا اگر کشورهای همسایه ژاپن خشن تر نیز شوند، ژاپن نیز بار دیگر بودجه نظامی خود را افزایش خواهد داد؟

مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
بدون نظر

ورود