سرانجام پس از حواشی بسیار شرایط ثبت نام خودرو وارداتی ۱۴۰۱ در سامانه یکپارچه خرید خودرو در اطلاعیهای از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام شد. بر این اساس، ثبت نام متقاضیان برای خرید خودروهای وارداتی ۱۴۰۱ از امروز، شنبه (ششم اسفند) شروع میشود و شرکتکنندگان در این قرعه کشی علاوه بر داشتن شرایط قرعه کشی خودروهای داخلی مثل داشتن گواهینامه، نداشتن پلاک فعال و غیره، باید ۵۰۰ میلیون تومان در حساب بانکی خود بلوکه کنند.
شرایط ثبت نام خودرو واردتی ۱۴۰۱
بر اساس این اطلاعیه، فرآیند فروش خودروهای وارداتی، در ۳ مرحله انجام خواهد شد:
۱- ثبتنام متقاضیان و انجام فرآیند نوبتدهی
۲- انتشار آگهی عرضه خودروهای وارداتی و اقدام به خرید توسط متقاضیان حائز شرایط طبق نوبت
۳- تحویل خودروهای وارداتی به خریداران
رسانه «اسب بخار» نحوه ثبت نام خودروهای وارداتی را در ویدیویی به زبان ساده توضیح داده که در ادامه مشاهده میکنید.
شرایط ثبت نام متقاضیان و انجام فرآیند نوبت دهی
با آغاز به کار سامانه یکپارچه ثبت نام خودروهای وارداتی saleauto.ir از روز شنبه ۶ اسفند ۱۴۰۱ متقاضیان تا روز پنجشنبه ۱۱ اسفند فرصت ثبتنام در این سامانه را خواهند داشت. نکته مهم آن است که ثبتنامِ زودتر به معنای در اولویت قرار گرفتن در تخصیص خودرو نیست. بنابراین متقاضیان خرید خودروهای خارجی تا پایان هفته برای ثبتنام فرصت دارند و لازم نیست در همان ساعات اولیه آغاز به کار سامانه، به آن مراجعه کنند.
پیششرط ثبتنام در سامانه یکپارچه خرید خودرو ، موجودی حساب بانکی متقاضی است که به طور علیالحساب، ۵۰۰ میلیون تومان تعیین شده است. بر این اساس، متقاضیان خرید خودروهای وارداتی باید قبل از ثبتنام در سامانه، با مراجعه به شعب بانکهای منتخب (تجارت، ملت، صادرات، ملی و قرضالحسنه مهر ایران) فرم مسدودی ۵۰۰ میلیون تومان برای خرید خودروی خارجی را پر کنند. این پول در حساب شخصی متقاضیان، باقی میماند و صرفاً مسدود میشود. سایر بانکهای حائز شرایط پس از اتصال به سامانه، معرفی خواهند شد.
قرار است خودروهای وارداتی در قرعه کشی عرضه شود. شرکتکنندگان در قرعه کشی خودروهای وارداتی ۱۴۰۱ باید شرایط عمومی برنامههای فعلی قرعه کشی خودروهای داخلی از جمله داشتن گواهینامه، نداشتن پلاک فعال، نداشتن سابقه خرید خودروی صفر از کارخانجات داخلی و یا از طریق بورس کالا طی ۴۸ ماه گذشته را داشته باشند و همچنین تا یک سال نمیتوانند سند خودرو را به کسی منتقل کنند.
متقاضیان خرید خودرو وارداتی ۱۴۰۱، در صورت شرکت در برنامههای فروش خودروسازان داخلی یا عرضه خودرو در بورس و تحویل خودرو در این برنامهها، فرصت خرید خودروهای وارداتی را از دست خواهند داد.
پس از پایان مهلت ثبتنام خودرو وارداتی ۱۴۰۱ در سامانه یکپارچه خرید خودرو ، متقاضیان حائز شرایط عمومی مندرج در بخشنامه، پالایش شده و طبق قرعه، فرآیند نوبتدهی آنها انجام میشود تا نوبت تخصیص خودرو به متقاضیان حائز شرایط مشخص شود.
جزئیات نحوه قرعه کشی خودروهای وارداتی
آنطور که گزارشها نشان میدهد، پس از پایان قرعهکشی و بررسی اطلاعات، نام ۱۰۰ هزار نفر به قید قرعه انتخاب و اعلام میشود. همچنین بعد از اعلام نام برندگان قرعه کشی، شرکت های واردکننده خودروهای خود را در سامانه عرضه میکنند و متقاضیان از بین آنها انتخاب میکنند.
اگر در جریان قرعه کشی خودروهای وارداتی، خودرویی تقاضای بیشتری داشته باشد، حق تقدم با شمارههای اولی است که در قرعه کشی برنده شدهاند. اعلام نام برندگان اولیه برای این خودروها، ارتباطی با زمان ثبت نام ندارد، بلکه وابسته به شانس افراد در قرعه کشی است.
حذف شرکتکنندگان با برداشت از پول بلوکه شده
اما تکلیف کسانی که در همان مرحله اولیه، خودروی مورد نظر خود را انتخاب نمیکنند، چیست؟ در این شرایط حق تقدم آنها تا زمان انتخاب خودرو حفظ میشود. این شرکتکنندگان همچنان باید ۵۰۰ میلیون تومان را نیز در حساب خود بلوکه نگه دارند. در غیر این صورت اگر متقاضی هر مبلغی از ۵۰۰ میلیون تومان برداشت کند، درخواست خرید خودرو لغو میشود.
جریمه برندگان در صورت پرداخت نکردن هزینهها
متقاضیانی که در قرعه کشی خودروهای وارداتی برنده شدند، بعد از انتخاب خودرو سه روز فرصت دارند مرحله اول پرداخت شامل هزینه ارزش کالا، کرایه حمل و نقل تا بندر مقصد و بیمه (CFR) را پرداخت کند. البته ۵۰۰ میلیون تومان از این مبلغ قبلا برای ورود به قرعه کشی پرداخته شده است.
اگر افراد برنده نتوانند ظرف سه روز این مبلغ را پرداخت کنند، ثبت نام آنها باطل شده و باید پنج درصد هم جریمه پرداخت کنند.
مرحله دوم پرداخت، مربوط به عوارض گمرکی است که زمان رسیدن خودرو به بنادر و ترخیص است و بعد از اعلام این مبلغ از سوی گمرک و سازمان حمایت، متقاضی باید آن را پرداخت کند.
مرحله سوم پرداخت هم زمان تحویل و مربوط به هزینه پلاک و غیره است. به عبارتی مرحله اول و سوم پرداخت، مانند فروش خودروهای داخلی است و مرحله دوم به این روند اضافه شده است.
آنطور که وزارت صمت اعلام کرده این مبالغ نهایی نیست و بر اساس قیمت روز محاسبه میشود.
نحوه عرضه خودروهای وارداتی
با اعلام نوبت متقاضیان برای تخصیص خودرو، بلافاصله عرضه خودروهای وارداتی با ذکر مشخصات کامل خودروها شروع میشود و هر کدام از واردکنندگان، تعداد مشخصی از خودروها را با موعد تحویل معین، عرضه میکنند.
در هر مرحله از عرضه خودروهای وارداتی، تمام متقاضیان حائز شرایط، طی مدت معینی که اعلام میشود میتوانند در سامانه برای خرید خودروهای عرضهشده اقدام به ثبتنام کنند اما طبیعتاً افرادی که در نوبت بالاتری دارند شانس بیشتری برای انتخاب این خودروها را خواهند داشت. پس از پایان مهلت مذکور، اسامی خریداران قطعی خودروهای عرضهشده (به ترتیب نوبت متقاضیان) اعلام میشود.
ضمناً در صورتی که خودروی عرضهشده، مورد پسند افراد حائز شرایط و در نوبتهای بالا نباشد، میتوانند منتظر بمانند و در عرضههای بعدی شرکت کنند و نوبت آنها حفظ میشود.
به عنوان مثال اگر در اولین مرحله، ۲ هزار خودروی چانگان CS۵۵ پلاس عرضه شود، همه متقاضیان حائز شرایط امکان ثبتنام برای این خودرو را خواهند داشت اما پس از پایان ثبتنام، سامانه طبق نوبت اختصاصیافته به افراد، ۲ هزار متقاضی که نوبت بالاتری قرار دارند را به عنوان خریداران قطعی معرفی خواهد کرد.
سخنگوی وزارت صمت درباره برند خودروهای وارداتی گفت: «خودروهای وارداتی از کشورهای مختلف همچون چین است و به غیر از برندهای آمریکایی یا ساخت آمریکا، از سایر کشورها بحث ثبت سفارش و درخواست ثبت سفارش صورت گرفته و در تمامی مدلهای سدان و suv با در نظر گرفتن شرایط کمتر از ۲۰ هزار یورو در قیمت فوب کارخانه، وارد کشور خواهد شد. تاکنون ۹۰ هزار خودرو درخواست ثبت سفارش شدند که حدود نصف این تعداد قطعی شده و بقیه نیز انشاءالله تا آخر امسال قطعی خواهد شد. این در حالی است که درخواست ثبت سفارش به طور فزایندهای در حال انجام است، زیرا دولت منعی را برای واردات نداشته و فقط یک سقف ارزی است. وی در خصوص بازه قیمتی خودروهای ثبت سفارش شده نیز گفت: از ۸ هزار یورو تا ۱۹۹۰۰ یورو ثبت سفارش خودرویی داشته ایم. البته تنوع اصلی عمده خودروهایی وارداتی در سطح قیمتی ۱۰ تا ۱۴ هزار یورو است.»
فرصت سه ماهه برای تحویل خودرو به متقاضیان
اما این خودروهای وارداتی چه زمانی تحویل داده میشود؟ از زمانی که افراد مرحله اول را پرداخت و در سامانه قرارداد را امضا میکنند، شرکت مورد نظر سه ماه فرصت دارد تا خودرو را به متقاضیان تحویل دهد.
پس از این سه ماه، شرکت به ازای هر یک ماه دیر کرد، باید ۷.۵ درصد جریمه پرداخت کند. هر یک از طرفین که قرارداد را ابطال کند باید پنج درصد جریمه پرداخت کند. اما پیش از امضای قرار داد، حتی اگر افراد در قرعه کشی خودروهای وارداتی برنده شده باشند، هیچ تضمینی برای تحویل خودرو وجود ندارد.
اطلاعیه وزارت صمت برای عرضه خودروهای وارداتی
متن کامل اطلاعیه سامانه یکپارچه فروش خودروهای وارداتی به شرح زیر است:
فرآیند عرضه خودروهای وارداتی شامل ۳ مرحله است:
در مرحله اول ثبتنام خودرو انجام و پس از آن یک فهرست نوبتدهی منتشر میشود.
در مرحله دوم واردکننده نسبت به عرضه خودرو اقدام و افراد مطابق با نوبت خود میتوانند نسبت به خرید اقدام نمایند.
در مرحله سوم با ارسال دعوتنامه توسط واردکنندگان، خودرو تحویل خریداران میشود.
مرحله اول: نوبتدهی
در مرحله ثبتنام ابتدا باید یک حساب وکالتی توسط متقاضیان افتتاح و مبلغ ۵ میلیارد ریال در حساب بانکی خود نزد یکی از شعب بانکهای تجارت، ملت، صادرات، ملی و قرضالحسنه مهر ایران مسدود نمایند. (سایر بانکهای حائز شرایط پس از اتصال به سامانه معرفی خواهند شد.)
ثبتنام از شنبه مورخ ۰۶/۱۲/۱۴۰۱ آغاز و تا پنجشنبه ادامه خواهد داشت.
متقاضیان باید برای ثبتنام شرایط زیر را داشته باشند:
دارا بودن گواهینامه رانندگی برای متقاضیان خرید خودرو الزامی است.
متقاضیانی که طی ۴۸ ماه گذشته خرید خودرو از شرکتهای خودروسازی یا بورس کالا داشتهاند، امکان ثبتنام و خرید خودرو وارداتی ندارند.
متقاضیانی که دارای پلاک انتظامی فعال هستند امکان ثبتنام و خرید خودرو ندارند. شایان ذکر است تا زمان تحویل خودروهای وارداتی، شرط نداشتن پلاک انتظامی فعال، بررسی میشود. همچنین افرادی که بهصورت همزمان در بورس کالا یا سامانههای خرید شرکتهای خودروساز ثبتنام نمودهاند در صورت دریافت خودروی تولید داخل یا مونتاژی، تا قبل از عرضه خودروهای وارداتی باید از این طرح انصراف دهند. در صورت عدم انصراف، متقاضی با جریمه مندرج در قرارداد مواجه خواهد شد.
انتقال امتیاز و حقوق ناشی از خرید خودرو، به اشخاص (حتی به صورت وکالتی) ونیز فروش حواله خودرو به صورت وکالتی ممنوع است.
امکان صلح خودروهای وارداتی وجود ندارد.
امکان انتقال سند خودرو به مدت یک سال از زمان خرید وجود ندارد.
امکان ثبتنام و خرید برای اشخاص حقوقی وجود ندارد.
پس از پایان ثبتنام، نوبت تخصیص افراد دارای شرایط مذکور طبق قرعه مشخص میشود.
با تعیین “نوبت”، متقاضیان میتوانند در عرضههای آتی خودروی وارداتی، نسبت به انتخاب نوع خودرو در سامانه اقدام نمایند.
وجه دریافتی که در زمان افتتاح حساب وکالتی جهت ثبتنام اولیه واریز میگردد تا زمان تحویل خودرو باید در حساب مسدود باشد و در صورت برداشت، ثبتنام فرد ابطال میگردد.
امکان انصراف از معامله تا زمان انعقاد قرارداد نهایی با واردکننده خودرو از سوی خریدار در سامانه، بدون جریمه، وجود دارد. انصراف از معامله در صورت انعقاد قرارداد نهایی، مشمول پرداخت جریمهای معادل ۵ درصد قیمت پایه به واردکننده میشود.
متقاضیان دارای “نوبت خرید خودرو”، امکان ثبتنام و خرید خودروهای داخلی را ندارند.
با افتتاح حساب وکالتی و ثبتنام اولیه در سامانه یکپارچه هیچ تعهدی مبنی بر تخصیص خودرو ایجاد نخواهد شد.
مرحله دوم: تخصیص
در این مرحله واردکنندگان تعداد مشخصی خودرو را عرضه کرده و کسانی که نوبت بالاتری دارند امکان انتخاب خواهند داشت.
در صورتی که فرد دارای نوبت یکی از خودرو عرضهشده را انتخاب نکند نوبت او حفظ شده و در عرضههای بعدی میتواند از نوبت خود استفاده کند.
پس از انعقاد قرارداد با خریدار، قیمت پایه خودرو هیچگونه تغییری نخواهد کرد و برآوردی از هزینههای مربوط به حملونقل، مالیات، عوارض و حقوق گمرکی، شمارهگذاری و سایر موارد به خریدار اعلام خواهد شد.
واردکننده خودرو متعهد به تحویل خودروهای فروختهشده بوده و در صورت تاخیر در تحویل خودرو بایستی ماهانه ۵/۷ درصد جریمه عدم تحویل در زمان مقرر را به خریدار پرداخت نماید. در صورت تاخیر بیش از ۳ ماه، واردکننده یا خریدار مجاز به ابطال قرارداد خرید خودرو بوده و در این شرایط، واردکننده علاوه بر پرداخت جریمه ۵/۷ درصد در ماه، مکلف به پرداخت ۵ درصد جریمه فسخ قرارداد است.
مرحله سوم: تحویل
پس از ورود خودرو به گمرک، واردکننده نسبت به ارسال دعوتنامه اقدام نموده و موظف است در صورت تکمیل وجه خریداران ظرف مدت حداکثر ۱ ماه خودرو را تحویل دهد. در این مرحله بخش دوم پرداخت وجه به حساب وکالتی تکمیل و به حساب گمرک یا دستگاههای ذینفع واریز میشود.
توضیح: وجه خودرو در ۳ مرحله پرداخت میشود:
مرحله نخست: به صورت علیالحساب در زمان ثبتنام
مرحله دوم: در زمان عقد قرارداد (در مرحله تخصیص خودرو) شامل قیمت خودرو و هزینهها تا ورود خودرو به گمرک
مرحله سوم: در زمان تحویل خودرو شامل هزینههای مربوط به مالیات، عوارض و حقوقی گمرکی، شمارهگذاری و سایر موارد.
بدون نظر