طرح جنجالی اختصاص سیم کارت بدون فیلتر به گردشگران خارجی و واکنش ها به آن

طرح جنجالی اختصاص سیم کارت بدون فیلتر به گردشگران خارجی و واکنش ها به آن

طرح جدید وزارت ارتباطات برای اختصاص سیم کارت بدون فیلتر به گردشگران خارجی انتقادات زیادی را به دنبال داشته است.

روز جمعه ۵ اسفند ماه، توییتر رسمی پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل از عیسی زارع پور، وزیر ارتباطات اعلام کرد این وزارتخانه در صدد طراحی سیم کارت هایی مخصوص گردشگران خارجی «به‌ منظور استفاده ی بهتر آن ها از فضای‌ مجازی» است.

بر اساس اعلام پایگاه اطلاع رسانی دولت، زارع پور در این خصوص گفته بود: «شنیده شده است که توریست‌ها و گردشگران خارجی در کشور به دلیل فیلترینگ دو پلتفرم واتس‌آپ و اینستاگرام کمی دچار مشکل شده‌اند.»

وزیر ارتباطات همچنین گفته بود: «در نظر داریم با توجه به محدودیت استفاده از این دو پلتفرم، برای گردشگران خارجی که به کشورمان سفر کرده‌اند، سیم‌کارت‌های خاصی را طراحی کنیم که این افراد بتوانند در مدت حضورشان در ایران راحت‌تر و بهتر از فضای ‌مجازی استفاده کنند.»

این طرح اما خیلی زود با واکنش های شدید انتقادی مواجه شد و با بالا گرفتن اعتراض ها پس از گذشت تنها چند ساعت از انتشار این خبر، دولت مجبور به حذف توییت خود و ارائه ی توضیحاتی در این خصوص شد.

روابط عمومی وزارت ارتباطات در واکنش به انتقادات به خبرگزاری ایسنا اعلام کرد طرح اختصاص سیم کارت بدون فیلتر به گردشگران خارجی هنوز در حد پیشنهاد است و درباره ی آن تصمیم‌ گیری نشده است.

همچنین در توضیح این وزارتخانه به خبرگزاری ایسنا آمده است: «میزان نصب و استفاده پیام‌رسان‌ها و شبکه‌های اجتماعی داخلی در میان کاربران ایرانی همچنان رو به گسترش است؛ اما برای گردشگران خارجی که مدت کوتاهی به ایران سفر می‌کنند و دایره ارتباطات آنها با هموطنان خودشان در سکوهایی است که مطابق مقررات داخلی ما، آن سکوها دچار محدودیت‌هایی است، درخواست‌هایی مطرح شده است که سیم‌کارت‌های گردشگریِ زمان‌دار که تفاوت آن دسترسی به چند سکوی خاص است، اختصاص داده و پس از خروج گردشگر، آن سیم‌کارت منقضی شود.»

با این حال، منتقدان این طرح می گویند دولت در حالی به فکر کمک به صنعت گردشگری است که تشدید فیلترینگ در ماه های اخیر بسیاری از کسب و کارهای اینترنتی داخلی را به مرز نابودی کشانده و اقتصاد دیجیتال کشور را با بحران رو به رو ساخته است.

به عقیده ی منتقدان، در شرایطی که طی ماه های گذشته درخواست های مکرر مردم برای بازگشت اینترنت به وضعیت سابق همواره با بی اعتنایی دولت رو به رو بوده، ارائه ی چنین طرحی دهن کجی به خواست مردم و تبعیضی آشکار محسوب می شود، تا حدی که بسیاری این طرح را نوعی کاپیتولاسیون دانسته اند.

از سویی دیگر، علیرغم تکذیب مکرر اجرای طرح اینترنت طبقاتی از سوی دولت، طی ماه های گذشته اخبار متعددی منتشر شده که مؤید اجرای غیر رسمی این طرح است، از انتشار نامه ی درخواست برخی چهره های سیاسی برای دریافت اینترنت بدون فیلتر گرفته تا اعلام اختصاص اینترنت بدون محدودیت برای برخی اقشار خاص همچون خبرنگاران، اساتید دانشگاه و برنامه نویسان.

همچنین بروز اختلالات مکرر اینترنتی، دسترسی به اینترنت بین الملل را برای کاربران ایرانی هر روز دشوارتر می سازد، امری که بسیاری آن را نشانه ی اجرای چراغ خاموش طرح جنجالی صیانت در کشور می دانند. مانند اختلال اخیر در سرویس کلودفلر که نه تنها باعث بروز اختلال در فیلترشکن ها شد، بلکه بسیاری از سایت ها و اپلیکیشن های داخلی را نیز با مشکل رو به رو ساخت.

محمد فاضلی، جامعه‌ شناس در توییتی در واکنش به طرح اختصاص سیم‌ کارت بدون فیلتر به گردشگران خارجی نوشت:

ما مردم ایران را هم توریست فرض کنید، فقط اقامت ما متوسط هفتاد و اندی سال است. اگر توریست‌های خارجی برای چند روز اقامت به سیم کارت ویژه نیاز دارند تا از فضای مجازی استفاده کنند، ما توریست‌های بلندمدت هم نیاز داریم.

اول فکر می‌کنید بعد می‌گویید؟ یا می‌گویید بعد فکر می‌کنید؟ یا …

حسین سلاح‌ ورزی، نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران نیز در خصوص این طرح نوشت:

وزیر محترم ارتباطات! متوجهیم که تصور می‌کنید “سیم‌کارت ویژه توریستها”، ایده‌ای هوشمندانه برای کمک به صنعت گردشگری است.

در عالم واقع اما این رویکرد، آمیخته به وهن و تحقیر نسبت به جامعه فهیم ایران، بویژه جوانان شایسته کشور است.

عباس عبدی، فعال سیاسی نیز به طرح جدید وزارت ارتباطات اینگونه واکنش نشان داد:

چنین تبعیض‌هایی فقط ناشی از منافع قدرت و بی‌اعتمادی مطلق به مردم و بیگانگی حکومتگران از جامعه است.

ظاهراً این طرح از بس بد بوده، توییت را پاک کرده‌اند. چون آن را در اکانت پاد ندیدم. در هر صورت بانیان این طرح‌ها همچنان هستند و بر همین اساس در حال کارند.

وسایت خبری عصر ایران نیز در واکنش به طرح جنجالی اختصاص سیم کارت بدون فیلتر به گردشگران خارجی، در مطلبی انتقادی نوشت:

در این باره چند نکته قابل ذکر است:

۱ – این که مسوولان ایرانی برای حل مشکل “کمی” که مسافران خارجی با وضعیت اینترنت ایران دارند، دغدغه مند هستند، جای خرسندی دارد.

در عین حال به استحضارشان می رسانیم ملت ایران از بابت وضعیت اسفناک اینترنت، نه کم، که “بسیار” دچار مشکل است.

لطفا به این “بسیار” ملت ایران به اندازه “کم”ِ خارجی ها بها دهید و اینترنت را به وضعیتی که در روز تحویل گرفتن تان بود، بازگردانید؛ ارتقاء پیشکش!

۲ – از طرفی خبرهایی می رسد مبنی بر دستور رئیس جمهور برای بازگرداندن وضعیت اینترنت به حالت عادی و از طرفی هم می گویند سیم کارت ویژه برای مسافران خارجی طراحی خواهیم کرد که واتساپ و اینستاگرام بر روی آن فیلتر نباشد.

بنابر این معلوم است که اساساً قصدی برای عادی سازی وضعیت اینترنت ندارند و الا چرا باید به دنبال طراحی سیم کارت ویژه توریست ها باشند؟

با مردم رو راست باشید!

۳ – این که برای خارجی ها در داخل سرزمین ایران سیم کارتی بدهند که ایرانی ها از آن محروم باشند، عین “کاپیتولاسیون” است و این بار درباره اینترنت.

واقعا فکر کرده اید پس از آن که یک خارجی متوجه می شود که ایرانیان سیم کارتی با سطح دسترسی پایین تر دارند چه نگاهی به دولت و ملت ایران و رابطه آن دو خواهد داشت؟

۴ – مگر ایرانی ها فاقد چه صلاحیت هایی برای استفاده از اینستاگرام و واتساپ هستند که خارجی ها دارند؟ این خود تحقیری آن هم از سوی مدعیان عزتمندی چه معنایی دارد؟

شاید یه ناآرامی های اخیر اشاره کنند؛ مگر نه این است که طبق گفته خودشان تمام شده است؟

این که بعد از پایان ناآرامی ها، همچنان اینترنت در شرایط اضطراری و دو شبکه پرمخاطب کشور را فیلتر بماند، مانند آن است که پلیس به خاطر تصادفی، راهی را ببندد ولی بعد از جمع شدن صحنه تصادف، همچنان بسته نگه دارد؛ این قدر کمدی!

۵ – اصلا چطور است هموطنان خود را هم بیگانه فرض کنید و کمی با آنها مهربان تر باشید و از آن سیم کارت های خوب به ایرانی ها هم بدهید؟! جای دوری نمی رود!

۶ – و نکته پایانی این که کمی در برابر این ملت نجیب، شرم کنید.این، طرز درست رفتار در برابر یکی از ملل متمدن و تاریخ ساز جهان نیست. کمی هم به قضاوت تاریخ بیندیشید.

مطالب مرتبط
دیجیاتو
۵ نظر

ورود

  • خوبه اسفند ۶, ۱۴۰۱

    این طرح خوبه. یکی از دوستام رفته بود یکی از کشورای اسیای شرقی یه پکیج سیمکارت ۲ هفته ایی خریده بود حدود ۲۰ دلار. تا ۱ ماه هم اینترنت هم تماس و این چیزا نامحدود بود. تنها محدودیتش تماس بین الملل بود که فقط ۳۰ دقیقه بود. ولی این روزا کی تماس بین الملل میگیره وقتی تلگرام و واتزاپ هست.
    برا توریست خوبه ولی

    • یک آگاه اسفند ۶, ۱۴۰۱

      پرا وقتی از چیزی خبرندارین اظهار نظر الکی میکنید ؟؟؟؟؟؟ :///
      سیم کارت توریست همین الانش هم هست
      ولی اینکه برای مردم فیلترباشه و روی اون سیم کارت ها ن دیگه خیلی بده

  • ….. اسفند ۶, ۱۴۰۱

    لعنت به شما که زندان بزرگی ساختید و مردم ایران رو زندانی کردید.
    فیلتر کردید و حالا برای خوش رقصی، سیم کارت بدون محدودیت فیلتر به خارجی ها میدین، که بگن نه اصلا از فیلتر اینترنت تو ایران خبری نیست!!!گوبلز پیش شما کم میاره از بس فریبکار و دورو هستید.

  • باران اسفند ۶, ۱۴۰۱

    دیگه رسما برده اینا شدیم خیلی بی حیا شدن خیلی

  • حامد اسفند ۷, ۱۴۰۱

    قیافه این ملعون رو میبینم کهیر میزنم