خستگی غیر قابل توضیح یکی از شایع ترین دلایلی است که افراد به خاطر آن به پزشک مراجعه می کنند. بر اساس یک نظرسنجی ۶۱ درصد از زنان و ۴۹ درصد از مردان می گویند که پس از بیدار شدن از خواب احساس خستگی می کنند. اما همهی خستگیها یکسان نیستند و تا زمانی که ندانیم علت خستگی چیست، نمی توانیم آن را برطرف کنیم. در ادامه انواع خستگی و راه حل مقابله با آن را مرور می کنیم.
۱. خستگی هورمونی
یکی از انواع خستگی، خستگی هورمونی است. همانطور که هورمون ها نقش مهمی در سطح انرژی بدن بازی می کنند. در زنان، زمانی که هورمونهای استروژن و تستوسترون پس از تخمکگذاری، حدود روزهای ۱۲ تا ۱۴ سیکل قاعدگی، کاهش مییابند، احساس خستگی بیشتری می کنند. سطح هورمون آرام بخش پروژسترون نیز افزایش می یابد و باعث می شود احساس بی حالی بیشتری داشته باشید.
خستگی در زنان همچنین ممکن است به خاطر کمبود آهن از دست رفته از طریق خون قاعدگی باشد. آهن به رساندن اکسیژن انرژیزا به سلولها کمک میکند، بنابراین زمانی که بدن کمبود آهن دارد، اکسیژن کم میشود و احساس خستگی می کنید.
اگر در دهه چهل یا پنجاه سالگی هستید، خستگی شدید همراه با پریودهای نامنظم ممکن است نشانه ای از فرا رسیدن زمان یائسگی باشد.
برای مقابله با خستگی های هورمونی، بیشتر بخوابید، نوشیدنیهای انرژیزا مانند آب میوه یا چای کافئیندار بنوشید، غذاهای غنی از آهن را به وعدههای غذایی خود اضافه کنید و برای چرتهای کوتاه بعد از ظهر برنامهریزی کنید.
۲. خستگی ناشی از فرسودگی
یک شغل یا رابطه پر استرس، نگرانی های مالی و مراقبت از خانواده بدون حمایت می تواند منجر به فرسودگی شغلی شود، به خصوص اگر راهی برای خروج از آن نمی بینید. انباشته شدن هورمون استرس، کورتیزول، میتواند بر خواب تأثیر بگذارد، همانطور که روی مغز تحت استرس تأثیر میگذارد.
در این شرایط حالت آرامشبخش و عمیق خواب، خواب با موج آهسته، که مغز برای حفظ تعادل مواد شیمیایی و هورمونهای مغز به آن نیاز دارد، به طور مداوم ناپدید میشود. تنها پس از چند شب محرومیت از خواب با موج آهسته، خستگی شدید و دردناک پدید می آید.
برای مقابله با خستگی های ناشی از استرس و فرسودگی به راه هایی برای کاهش فشار در زندگی خود فکر کنید. برای شروع فهرست کارهای خود را متعادل کنید. کارها و مسوئلیت هایتان را برون سپاری کنید. بعضی از کارهایی که به حضور شما نیازی نیست را می توان به شریک زندگی و یا حتی والدین و دوستانتان بسپارید.
به مراقبت از خود به عنوان سرمایه گذاری برای پرانرژی بودن نگاه کنید.
۳. خستگی ناشی از تغذیه
یکی دیگر از انواع خستگی، خستگی ناشی از تغذیه نامناسب است. افرادی که بیشتر مواد قندی و کربوهیدراتی مانند ماکارونی، نوشابههای گازدار و شیرینی مصرف میکنند، خواب آرامی ندارند. غذاهای فرآوری شده با کربوهیدرات بالا همچنین باعث آزاد شدن سریع گلوکز در خون می شوند و به دنبال آن کاهش یافته و شما را خسته می کند.
برای مقابله با خستگی ناشی از تغذیه، برای تقویت باکتری های روده و سروتونین، غذاهای شیرین و فرآوری شده را با اقلام خانگی و فیبر دار مانند سبزیجات و لوبیا عوض کنید. یک رژیم غذایی سرشار از قندهای تصفیه شده و نشاسته، ویتامین های B مورد نیاز بدن برای تولید انرژی موثر را کاهش می دهد. منابع خوب ویتامین B سبزیجات سبز و برگدار هستند.
۴. خستگی افسردگی
احساس خستگی دائم در طی چند هفته و نداشتن انرژی برای انجام بسیاری از کارهایی که قبلاً از انجام آنها لذت می بردید، نشانه کلاسیک افسردگی است. اگر افسرده باشید، مواد شیمیایی مغز از تعادل خارج می شوند، از جمله انتقال دهنده های عصبی و هورمون هایی که بر الگوهای خواب حاکم هستند. در نتیجه خواب عمیق کمی خواهید داشت.
برای مقابله با خستگی ناشی از افسرگی، فعالیت بدنی بیشتر یانجام دهید. مشخص شده است که ورزش به اندازه داروهای ضد افسردگی در غلبه بر افسردگی مفید است.
۵. خستگی جسمانی
درد ماهیچه ها و نفس نفس زدن هنگام بالا رفتن از پله ها یا راه رفتن، طبیعی است. اما اگر حتی زمانی که بدن خود را زیاد حرکت نداده اید و ۷ تا ۹ ساعت خوابیده اید، اما همچنان این علائم را دارید باید توسط پزشک معاینه شوید.
نحوه مقابله با خستگی جسمانی، با پزشک خود مشورت کنید و آزمایش خون بدهید. دلایل احتمالی زیادی برای خستگی فیزیکی غیرقابل توضیح وجود دارد، از جمله شرایط جدی مانند سرطان.
اگر فردی به مدت ۴ هفته یا بیشتر دچار خستگی باشد، ممکن است به خاطر کمخونی، مشکلات قلبی و مشکلات تیروئیدی دچار خستگی شده باشد.
بدون نظر