افت کیفیت علمی در مدارس ایران و تبدیل شدن به یکی از ضعیف ترین ها در منطقه

افت کیفیت علمی در مدارس ایران و تبدیل شدن به یکی از ضعیف ترین ها در منطقه

شاید کمتر کسی نداند که در سال های اخیر کیفیت آموزش در مدارس کاهش یافته است و یک گزارش هشدار دهنده جدید نیز این موضوع را تایید می کند. تسنیم در این باره نوشته است که با وجود هشدارهای قبلی در خصوص سطح پایین کیفیت آموزشی و وضعیت علمی مدارس کشور، نتایج آزمون پرلز ۲۰۲۱ نشان داد وضعیت قبلی ادامه داشته است و ایران جزو ضعیف‌ترین‌ کشورها در منطقه است. نتایج آزمون پرلز ۲۰۲۱ به تازگی در پایگاه جهانی منتشر شده است. در آزمون پرلز ۲۰۲۱، ۵۷ کشور و ۸ ایالت حضور داشتند.

ایران یکی از ضعیف ترین سیستم های آموزش جهان را دارد

آزمون تیمز روند آموزش ریاضیات و علوم و آزمون پرلز پیشرفت سواد خواندن را می‌سنجد؛ این دو آزمون از مهم‌ترین مطالعات تطبیقی در قلمروی ارزشیابی پیشرفت تحصیلی IEA است که عملکرد تحصیلی دانش‌آموزان حدود ۶۰ کشور جهان را در دروس ریاضیات، علوم و سواد خواندن می‌سنجد. مطالعه تیمز (TIMSS) در فاصله هر ۴ سال و مطالعه پرلز (PIRLS) در فاصله هر ۵ سال یک بار تکرار می‌شود تا روند تغییرات آموزشی و میزان کاهش و افزایش عملکرد دانش‌آموزان کشورهای شرکت‌کننده مشخص شود.

ایران یکی از ضعیف ترین سیستم های آموزش جهان را دارد
نمودار عملکرد دانش‌آموزان ایرانی از سال ۲۰۰۱ تا ۲۰۲۱

همچنین ایران یکی از معدود کشورهای آسیایی است که سنجش ملی ندارد و هیچ سامانه‌ای برای سنجش ملی وجود ندارد. در طول سال‌هایی که ایران در آزمون بین‌المللی پرلز شرکت کرده است وضعیت ایران همیشه از حد متوسط پایین‌تر بوده است و از هر سه دانش‌آموز ایرانی، یک نفر به کف یا حداقل یادگیری نمی‌رسد. سوالات پرلز ۲۰۲۱ در سه بخش دشوار، متوسط و آسان طراحی شده بود. ۴۰۰ هزار دانش‌آموز، ۲۰ هزار معلم و ۱۳ هزار مدرسه در آزمون پرلز ۲۰۲۱ شرکت کردند.

کاهش کیفیت آموزش در ایران

ایران در قعر جدول

در آزمون پرلز ۲۰۲۱، معیار بین‌المللی پیشرفته (امتیاز ۶۲۵)، معیار بین المللی بالا (امتیاز ۵۵۰)، معیار بین المللی متوسط ​​(امتیاز ۴۷۵)، معیار بین المللی پایین (امتیاز ۴۰۰) مدنظر است. از کشورهای همسایه ایران، ترکیه، آذربایجان، عربستان، امارات، بحرین، قزاقستان و قطر حضور داشتند؛ کشورهای سنگاپور با نمره ۵۸۷، ایرلند۵۷۷، هنگ‌کنگ ۵۷۳ و روسیه ۵۶۷ در صدر جدول قرار دارند.

دانش‌آموزان ایرانی در توانایی خواندن، نمره ۴۱۳ را کسب کردند که در حد معیار بین‌المللی پایین است، ایران جزو کشورهای انتهای جدول در آزمون پرلز است (۵۷ کشور شرکت کننده) و کشورهای اردن، مصر، مراکش و آفریقای جنوبی بعد از ایران قرار دارند. نمره عملکرد دانش‌آموزان ایران در پرلز ۲۰۱۶، ۴۲۸ بوده است.

وضعیت بهتر کشورهای همسایه در مقایسه با ایران

ترکیه با نمره ۴۹۶، قطر ۴۸۵، امارات ۴۸۳، بحرین ۴۵۸، عربستان ۴۴۹، آذربایجان، ۴۴۰، ازبکستان ۴۳۷ و عمان ۴۲۹ در مقایسه با ایران وضعیت بهتری دارند.

دختران دانش‌آموز تقریباً در همه کشورها میانگین پیشرفت بالاتری نسبت به پسران داشتند البته آذربایجان و ایران نسبت به سال ۲۰۱۶ افت داشتند. در ایران نمره دختران ۴۲۲ و نمره پسران ۴۰۵ است. ۴۶ درصد دختران ایرانی نمره ۴۲۲ و ۵۴ درصد پسران نمره ۴۰۵ را کسب کردند اما در میانگین بین‌المللی ۴۹ درصد دختران نمره ۵۰۹ و ۵۱ درصد پسران نمره ۴۹۳ را کسب کردند.

کاهش کیفیت آموزش در ایران

تأثیر منفی کرونا بر یادگیری دانش‌آموزان جهان

در این مطالعه به بررسی تأثیر همه‌گیری کرونا بر روند یادگیری دانش‌آموزان اشاره شده است و بر این اساس دوسوم کشورهای شرکت‌کننده در آزمون پرلز ۲۰۲۱ در بین سال‌های ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۱ کاهش متوسطی در عملکرد دانش‌آموزان داشتند و این نشان‌دهنده تأثیر منفی گسترده این بیماری بر پیشرفت خواندن دانش‌آموزان در کلاس چهارم دبستان است.

در سراسر کشورها فقط ۱۴ درصد از دانش‌آموزان کلاس چهارم در سال تحصیلی ۲۰۲۰-۲۰۲۱ در مدارسی شرکت کردند که عملکرد عادی آنها تحت تأثیر همه‌گیری کرونا قرار نگرفت. در مقابل، ۴۷ درصد به مدت «بیش از ۸ هفته» آموزش آنها تحت تأثیر قرار گرفت. ۱۰ درصد از دانش‌آموزان در مدارسی بودند که «کمتر از ۲ هفته» آموزش تحت تأثیر همه‌گیری کرونا قرار گرفت.

بیش از نیمی از دانش‌آموزان ایرانی حداقل توانایی خواندن را دارند

در ایران، یک درصد دانش‌آموزان به معیار پیشرفته (۶۲۵)، ۷ درصد به معیار بالا (۵۵۰)، ۲۹ درصد معیار متوسط (۴۷۵) و ۵۹ درصد به معیارپایین (۴۰۰) دست می‌یابند قابل ذکر است که نمره ۴۰۰ حداقل معیار و پایین‌ترین سطح انتظارات خواندن است و تلاش کشورها باید رساندن تمام دانش‌آموزان به این معیار باشد همچنین سنگاپور بیش از یک‌سوم (۳۵ درصد) دانش‌‌آموزان کلاس چهارم خود را به سطح پیشرفته می‌رساند.

کاهش کیفیت آموزش در ایران

۵۵ درصد دانش‌آموزان ایرانی امکانات خانوادگی پایین دارند

در سطح بین‌المللی، به‌طور متوسط، ۳۰ درصد از دانش‌آموزان دارای امکانات اجتماعی و اقتصادی خانوادگی «بالاتر»، ۴۸ درصد «متوسط» و ۲۲ درصد با امکانات خانوادگی «پایین‌تر» طبقه‌بندی شدند. در سطح بین‌المللی، نتایج نشان می‌دهد که تفاوت زیادی ۸۶ امتیاز در میانگین پیشرفت خواندن بین دانش‌آموزان با سطح اجتماعی و اقتصادی «بالاتر» خانوار و سطح «پایین‌تر» وجود دارد (۵۴۳ در مقابل ۴۵۷).

از نمونۀ دانش‌آموزان ایرانی ۷ درصد در گروه بالا، ۳۷ درصد متوسط، و ۵۵ درصد در دسته پایین قرار گرفته‌اند. دانش‌آموزانی که به لحاظ اجتماعی ـ اقتصادی در گروه بالا قرار دارند نمره ۴۹۳ و آنهایی که در گروه پایین اقتصادی و اجتماعی قرار دارند نمره ۳۸۱ و در گروه متوسط نمره ۴۴۵ کسب کرده‌اند.

دانش‌آموزانی که در مدارسی با نسبت‌های بالاتر دانش‌آموزان ثروتمند تحصیل می‌کنند، نسبت به دانش‌آموزانی که در مدارسی با نسبت دانش‌آموزان مرفه اقتصادی کمتری تحصیل می‌کنند، پیشرفت خواندن بیشتری دارند. ۲۹ درصد دانش‌آموزان ایرانی در مدارس مرفه، ۲۱ درصد در مدارس متوسط و ۵۰ درصد در مدارس محروم تحصیل می‌کنند.

مطالب مرتبط
دیجیاتو
۱۲ نظر

ورود

  • کنجکاو خرداد ۱۷, ۱۴۰۲

    ٱفت تحصیلی بارسوادکم یه بعدمسئله هست وکاملاهم واقعیت داره،درکنارش به یه بعددیگه توجه کنیدچاقی واضافه وزن دانش آموزان نسل جدیدایران!راحت طلبی،تن پروری نوجوانان گوشی به دست

    • خسته دل خرداد ۱۷, ۱۴۰۲

      حتما شما دهه پنجاه و شصتیا خوبید

      • رضا خرداد ۱۷, ۱۴۰۲

        افت تحصیلی خیلی شدیده.
        الان با تقلب ۱۰ میگیرن افتخار میکنن و از اینورم اونقدر دانشگاه ساخته شده که طرف با ۱۰ میتوانه یه رشته ی مهندسی بخونه
        این اول فاجعه هستش
        ۵ سال قبل عموی ما یه زمینی داشت تو یه شهرک اطراف قزوین. با سرمایه ی یه عمرش و کلی قرض و قوله ۳ طبقه ساخت. دفتر مشاور و مهندسی همه کارا رو به عهده گرفت. پیمانکاری رو خودشون انتخاب کردن. بعد ۲ سال یه ساختمون تحویل دادن فقط نماش خوبه. چون سنگ و اجرنما ترکیب کردن قشنگه. ولی یه جا لوله نشتی کرده. میگن سقف رو کلا باید تخریب کنن و لوله کشی رو از اول انجام بدن.
        زیرزمین نشت خاک داشته و تا ۱۰ سال محاسبه کردن کل ساختمون ۳ درجه کج میشه به طرف چپ .
        ۲ تا از سقفها هم ۳ درصد کج در اومده. این ۳ درجه رو اضافه کنی میشه ۶ درجه.
        هر طبقه یه دیوار حامل از یک سوم تا مرکز سالن میخواد. حالا چطور شهرداری نقشه ها رو دیده و تایید کرده خدا میدونه. شاید این دفتر مهندسی اشنا داشته.
        بتن بی کیفیت. انگار حتی ازمایش میدونی بتن انجام ندادن.

        یعنی پول یه عمرش به …رفته. نه فروخته میشه. نه میشه زندگی کرد از ترس. خودشون فعلا نشستن مستاجر افغانی اوردن فعلا.

      • ناشناس خرداد ۱۹, ۱۴۰۲

        آخه چه ربطی به دهه۵۰یادهه۶۰داره؟این چه طرزفکرویا دیدگاهیه که شماداری؟مطلب فوق اشتباه یادروغ گفته؟

  • Mahdi خرداد ۱۸, ۱۴۰۲

    عوضش قدرت اول منطقه هستیم
    آموزش و پرورش میشه
    ما با همین آموزش تونستیم موشک هایپرسونیک بسازیم
    این آمار هم همش چرنده
    کار صهیونیست هاست که وضعیت رو بد جلوه بدن

    • امیر خرداد ۱۸, ۱۴۰۲

      💩💩💩

    • Oblivion خرداد ۱۹, ۱۴۰۲

      زرررر نزن

    • یه ایرانی خرداد ۱۹, ۱۴۰۲

      بازم باید رو آموزش پرورش سرمایه گذاری کرد رهبر هم بار ها تاکید کردن رو آموزش

    • بی نام خرداد ۱۹, ۱۴۰۲

      بیا برو چرت و پرت نگو …

    • هانا مهر ۱۱, ۱۴۰۲

      غلط نکن زر نزن وقتی دبیر ریاضی مدرسه ی ما بلد نیست یه معادله ی ریاضی ساده رو حل کنه و ما بچه ها باید اشتباهش رو یاد بدیم این ضعف کیه بنظرت؟
      آموزش پرورش فقط به فکر سرود های چرت و پرت و علاف کاریاس و ما الکی باید به موشکایی که همشونم مونتاژ کشور های دیگس افتخار کنیم.واقعا باعث حقارتم هست که ایرانی هستم به عنوان یک نوجوون به کشور هیچ افتخاری نمیکنم

  • فاطی خرداد ۱۸, ۱۴۰۲

    افتضاح افتضاح
    افسردمون کردن با این نظام اموزشی

  • ناشناس خرداد ۱۹, ۱۴۰۲

    آخه چه ربطی به دهه۵۰یادهه۶۰داره؟این چه طرزفکرویا دیدگاهیه که شماداری؟مطلب فوق اشتباه یادروغ گفته؟