تد کازینسکی (Ted Kaczynski) نابغه بمبگذار و قاتل زنجیره ای آمریکایی معروف به یونابامبر (Unabomber) در ۸۱ سالگی در زندان فدرال کارولینای شمالی درگذشت. به گفته منابع آگاه او خودکشی کرده است.
تئودور جی کازینسکی از سال ۱۹۷۸ تا ۱۹۹۵ درگیر بمب گذاری در سرتاسر آمریکا علیه افراد مرتبط با فناوری مدرن بود و بمب های متعددی را جاسازی یا پست کرد که منجر به کشته شدن سه نفر و زخمی شدن ۲۳ نفر دیگر شد. او در نهایت پس از سالها تعقیب و گریز در یک کلبه بدوی بدون آب و برق و هرگونه امکانات در جنگلهای غربی مونتانا دستگیر شد.
کازینسکی پس از گذراندن دو دهه در زندان فدرال سوپرمکس در ایالت کلرادو آمریکا به مرکز پزشکی زندان فدرال در کارولینای شمالی منتقل شده بود.
کازینسکی ریاضیدان تحصیلکرده دانشگاه هاروارد بود که بعدها پس از باور پیدا کردن به این موضوع که فناوری، پایان تمدن را رقم خواهد زد، در بیابان های مونتانا در انزوا فرورفت. او نقشههای شومی را برای منفجر کردن مواد منفجره در دانشگاه ها و فرودگاه ها اجرا کرد که اغلب با پست برای قربانیان خود میفرستاد.
سالها قبل از حملات ۱۱ سپتامبر و حملات سیاه زخم در ایالات متحده، بمب های دستساز مرگبار یونابامبر، نحوه ارسال بستهها و سفرهای هوایی آمریکایی ها را تغییر داد و حتی عملا منجر به تعطیلی سفرهای هوایی ساحل غربی در جولای ۱۹۹۵ شد.
تد کازینسکی یک مانیفست ۳۵ هزار کلمهای به نام «جامعه صنعتی و آینده آن» منتشر کرد که مدعی بود جامعه مدرن با نقش فزاینده فناوری در زندگی روزمره گرفتار شده است. با آنکه ترسی که کزینسکی در جامعه برانگیخته بود و تهدید به تداوم خشونت، واشنگتن پست و نیویورک تایمز را در سپتامبر ۱۹۹۵ به سمت انتشار این مانیفست سوق داد، اما در نهایت همین امر منجر به دستگیری این نابغه بمب گذار شد.
دیوید، برادر کازینسکی و لیندا پاتریک، همسر دیوید نظام باورهای عجیب و غریب درون این نوشتهها را تشخیص داده و آن را به اف بی آی گزارش دادند. این اتفاق منجر به پایان طولانی ترین تعقیب و گریز ایالات متحده شد و در آوریل ۱۹۹۶ پلیس او را در یک کلبه چوبی ۳ در ۴ متری، خارج از لینکلن مونتانا ردیابی و دستگیر کرد.
باکلی کریست جونیور، یکی از کسانی که میتوانست قربانی کازینسکی باشد، حالا میگوید با او احساس همدردی میکند. او یک بسته پستی دریافت کرده بود اما حس ششم به او گفته بود آن را باز نکند. کریست به نیویورک پست گفت: «بسته بوی شدید گندیدگی میداد. فورا فهمیدم که یک جای کار میلنگد. در آن زمان کازینسکی در کار خود هنوز آنقدرها ماهر نبود.»
او ادامه داد: «من با او همدردی میکنم. ما تقریبا همسن هستیم. او به برکلی میرفت. پیشینه مشابهی داریم. برادرش، دیوید، را خیلی دوست دارم. اما واضح است که این مرد کارهای وحشتناکی انجام داده است.»
کازینسکی که بسیاری به او عنوان یک اعجوبه و مغز متفکر جنایتکار مبتلا به بیماری روانی و جامعه ستیز نگاه میکنند، به عنوان یکی از پرکارترین قاتلان در تاریخ اخیر ایالات متحده شناخته میشود. روانپزشکی که در زندان با او مصاحبه کرد تشخیص داد که کازینسکی مبتلا به اسکیزوفرنی پارانوئید است.
سالی جانسن، روانشناس جنایی زندانهای ایالت متحده که به دستور قاضی، کازینسکی را معاینه کرد، معتقد بود که کازینسکی دو نظام باوری که «جامعه بد است و باید علیه آن شورش کرد» و «خشم شدید از خانواده» را درهم آمیخته و یک نظام باوری و ایدئولوژی جامعه ستیزانه بنیاد نهادهاست.
کازینسکی در دادگاه سعی داشت تیم وکلای مدافع خود را که تلاش میکردند ثابت کنند او دیوانه است اخراج کند و در عوض به گناه خود اقرار کرد.
او پیش از این اقدامات یک ریاضیدان و دانشمند باهوش بود که دو کلاس را در مدرسه جهشی خوانده و در ۱۶ سالگی وارد هاروارد شده بود.
مواد منفجره او به دقت مورد آزمایش و در جعبه های چوبی دستساز قرار میگرفت که برای از بین بردن اثر انگشت، آنها را سمباده میکشید. او بعدها روی این جعبه ها عبارت FC را که مخفف Freedom Club به معنای «کلوب آزادی» بود مینوشت.
لقب Unabomber که توسط اف بی آی به او داده شد به خاطر این بود که اهداف اولیه او اغلب دانشگاه ها (Universities) و خطوط هوایی (Airlines) بودند.
از قربانیان کازینسکی میتوان به هیو اسکراتون، مالک فروشگاه اجاره کامپیوتر، توماس موزر، مدیر تبلیغات و گیلبرت موری، لابیگر صنعت چوب اشاره کرد. چارلز اپستین، متخصص ژنتیک و دیوید گلرنتر، کارشناس کامپیوتر دانشگاه ییل نیز در ژوئن ۱۹۹۳ به فاصله دو روز بر اثر بمبهای ارسالی کزینسکی شدیدا مجروح شدند.
سریال هشت قسمتی تعقیب: یونابامبر (Manhunt: Unabomber) در سال ۲۰۱۷ از روی زندگی این نابغه تروریست ساخته شده است.
کشتنش دولت پنهان آمریکا سالها در زندان نگهش داشتن تا بمیره از ترس اینکه با اومدن دوباره ترامپ از زندان آزاد بشه کشتنش