ریال ایران بی ارزش ترین پول جهان شد

ریال ایران بی ارزش ترین پول جهان شد

نشریه فوربز در تازه ترین رده بندی خود ریال ایران را بی ارزش ترین واحد پولی دنیا اعلام کرده است. فوربز در گزارشی نوشته است: «ایران در خلیج فارس بین عراق و افغانستان واقع شده و صادرکننده عمده نفت و گاز طبیعی در جهان است. با این حال، تحریم های اقتصادی در کنار ناآرامی های سیاسی و تورم بالا، بر پول ایران فشار آورده است.» در رده بندی نشریه فوربز، بعد از ریال ایران، پول های ویتنام، لائوس، سیرالئون و اندونزی، رده های دوم تا پنجم فهرست ضعیف ترین پول های دنیا را به خود اختصاص داده اند.

وبسایت خبری «تجارت نیوز» به مناسبت این خبر مروری بر روند سقوط ارزش ریال ایران داشته است که در ادامه آن را می خوانید:

تازه‌ترین گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس به نظریه‌های تعیین قیمت ارز در ایران پرداخته که در آن از یک آمار هولناک در خصوص ارزش ریال طی ۱۰۰ سال اخیر پرده برداشته است.

سقوط ارزش ریال در ١٠٠ سال گذشته

بر اساس داده‌های موجود در گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس، شروع به کار دلار در ایران به سال ۱۳۰۸ برمی‌گردد. در آن سال، طبق قانون، ارزش هر ریال معادل ۰.۳۶۶۱۱۹۱ گرم طلا در نظر گرفته شد که پس از چهار تغییر در سال‌های ۱۳۱۰، ۱۳۲۰، ۱۳۳۶ و ۱۳۵۰ به ۰.۰۱۰۸۰۵۵ گرم طلا کاهش پیدا کرد.

با گذشت ۹۲ سال، قیمت هر گرم طلای خالص از حدود ۳ ریال در اسفند ۱۳۰۸ به حدود ۱۸ میلیون ریال در اسفند ۱۴۰۰ رسید.

به نقل از دیده‌بان ایران، در واقع طی ۹۲ سال، ارزش ریال در برابر طلا ۶ میلیون برابر و ارزش ریال در برابر دلار حدود ۱۶ هزار برابر کاهش پیدا کرده است؛ بطوریکه نرخ دلار در بازار غیررسمی از حدود ۲۰ ریال در سال ۱۳۰۹ به بیش از ۳۰۰ هزار ریال در سال ۱۴۰۰ رسید.

تحولات نظام ارزی ایران در یکصد سال اخیر

از ابتدای شروع بکارگیری ریال یعنی سال ۱۳۰۸ تا سال ۱۳۳۶ نظام ارزی دو یا چند نرخی بر اقتصاد ایران حاکم بود و نرخ رسمی ارز تحت نظام استاندارد طلا و برتون وودز تعیین می‌شد.

از دهه ۱۳۱۰ حاکمیت به کنترل‌های ارزی روی آورد و صادرکنندگان را ملزم به فروش ارز به نرخ رسمی به بانک‌های مورد تایید دولت کرد. از طرفی صادرکنندگان می‌توانستند گواهی فروش ارزی خود را به واردکنندگان بفروشند و همین موجب شد قیمت ارز صادرکنندگان به نرخ‌های غیررسمی نزدیک شود.

طی دوره ۲۰ ساله ۱۳۳۶ تا ۱۳۵۶ نظام ارزی ایران تک‌نرخی شد، اما در این میان در سال ۱۳۵۱ با فروپاشی برتون وودز، قیمت غیررسمی برای دلار شکل گرفت که با قیمت رسمی فاصله داشت؛ بطوریکه نرخ ارز که در ۷۶ ریال معامله می‌شد، در بازار غیررسمی به ۷۰ ریال کاهش یافت، اما سیاست‌گذار بر تثبیت نرخ رسمی ارز اصرار داشت؛ از این زمان شکاف بین قیمت‌های رسمی و غیررسمی موجب شد که پس از ۲۰ سال، یعنی در سال ۱۳۵۷ که همزمان با کاهش صادرات نفتی بود، نظام چند نرخی برقرار شود.

تا سال ۱۳۷۰ تامین ارز کالاهای اساسی از محل صادرات نفتی و با همان قیمت پیش از انقلاب ادامه پیدا کرد و صادرکنندگان غیرنفتی هم مجاز بودند که ارز خود را در بازار غیررسمی به فروش برسانند.

تلاش برای یکسان‌سازی نرخ ارز

در سال ۱۳۷۱ تلاش‌های زیادی برای یکسان‌سازی نرخ ارز انجام شد، اما این تلاش‌ها شکست خورد و در نهایت در فروردین سال ۱۳۸۱ برای اولین‌بار نظام ارزی تک‌نرخی شناور مدیریت شده بر اقتصاد ایران حکمفرما شد.

نکته قابل توجه این است که مطابق قانون بودجه ۱۳۸۰ دولت مکلف به فراهم آورن مقدمات قانونی برای یکسان‌سازی ارز و ارایه لایحه بودجه ۱۳۸۱ بر مبنای نرخ یکسان‌سازی ارز شد. از فروردین ۱۳۸۱ یکسان‌سازی نرخ ارز صورت پذیرفت و نرخ رسمی از ۱۷۵۰ ریال به ۷۹۰۰ ریال افزایش یافت. اگرچه به طور رسمی نظام ارزی شناور مدیریت شده به عنوان نظام ارزی معرفی شد، اما بر اساس گزارش سالانه ترتیبات و محدودیت‌های ارزی صندوق بین‌المللی پول، نظام ارزی کشور را «در عمل» باید به عنوان نظام ارزی ثابت طبقه‌بندی کرد.

از سال ۱۳۸۱ تا پیش از اولین جهش ارزی در دهه ۱۳۹۰ این نظام شناور ادامه داشت و پس از آن تا به امروز نظام دو و چند نرخی حاکم بوده است.

مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
۱۲ نظر

ورود

  • ایران دوست تیر ۳۱, ۱۴۰۲

    جمهوری اسلامی هم هنوز به فکر پرواز قاطر ۳۱۳ و فروش شاطر ۱۳۶ به روسیه و تحمیل ایدئولوژی خودش به دنیاست

    • رحمان امینی مرداد ۱, ۱۴۰۲

      دوست عزیز این تازه با احتساب دلار ۴۲ هزار تومنی بانک مرکزی حساب کردن…اگه با دلار ۵۰ هزار تومان حساب شه…….

  • افرا تیر ۳۱, ۱۴۰۲

    خدا لعنت کنه احمدی نژاد رو که بنای دلار فروشی در دولت رو گذاشت برای جبران کسری بودجه ، برای جبران کسری بودجه دولت روحانی دلار فروشی رو به اوج رساند و امروز دولت رئیسی بدون ابا و خجالت دلار فروشی رو هر از چندگاهی به پرواز در میآورد ، اقتصاددانان این عمل دولتها رو که قیمت ارز رو دست کاری میکنند و به قیمت دلخواه در بازار میفروشند دزدی ودست کردن درجیب مردم می دانند ، لعنت اله علیهم اجمعین

  • راسخون تیر ۳۱, ۱۴۰۲

    لطفاً ایران چک یکصد هزار تومانی را باطل کنید زیرا آمریکا تصمیم دارد هر یک دلار را از بالاترین اسکناس پول این کشور با ارزش تر نماید .اگر اینکار را انجام ندهیم به زودی هر دلار صد هزارتومان خواهد شد.

  • راننده اسنپ تیر ۳۱, ۱۴۰۲

    اونیکه نمیدونه بدونه تحریم کمر شکن اقصادی کشور ایران ضعیف کردن هر کشوری بود تا الان رژیم عوض میشد بگذریم اینکه پول ما بی ارزش ترین پول دنیا تبدیل شده بخاطر وجود سن بالا ریاست های جمهور ماست احمدی که هیچ از رده خارج بود روحانی رییسی تو این سن میخواستن چیکار کنن مشکل ما اینه که چرا امسال جهرمی رییس جمهور نمیکنید هم دانا هم با سواد هم سن پایین بابا یه کم جوانان رییس جمهور کنید مسئول هر جایی رو جوان بزارید همه پیر مرد بسته دیگه بازنشسته شید به نفع جوانان برید کنار سیاست شما کامل اشتباه الان روسیه دوست هست؟چه جنایت هایی روس ها تو شمال کردن یادتونه…

  • حق تیر ۳۱, ۱۴۰۲

    آفرین مسولین دزد.خوب آبروی ایران روبردین وسفره مردم بیچاره روکوچیکترکردین بخاطرآقازاده هاتون ….

  • Fardin تیر ۳۱, ۱۴۰۲

    چشم وچراغ ودل مجلسیان عنقلابی وگروه هاوتیم های اقتصادی جناب رئیسی وچشم ودل جناب آقای جنتی بااین تحفه اش روشن

  • ارغنون تیر ۳۱, ۱۴۰۲

    این یعنی …جمهوری اسلامی به اقتصاد کشور در طول ۴۴ سال
    بازم مسئولین نظام حیا نمیکنن و دم از پیشرفت میزنن

  • نادر مرداد ۱, ۱۴۰۲

    قطعا و بدون شک کسانی که ریال رو به این روز نکبت رساندن یا دشمن این مملکت هستند یا اینکه حکومت داری بلد نیستند و کلا این کاره نیستند. آبرویی برای اسلام و انقلاب نمانده.تحریم و مشکلات داخلی از خود حاکمیت است و نباید کسی را ملامت کرد

  • مجید مرداد ۱, ۱۴۰۲

    شکی نیست ریال تضعیف شده اما ریال رو با کروش تورکیه در نظر بگیر لیر در مقتبل تومان تورکیه فقط صفر کم گرده تحم مرغ هفتونیم لیر در حدود ۱۴۰۰۰تومان حقوق ۷۰۰۰لیر میشه ۱۳میلیون هندونه ۴۰۰لیر یعنی ۷۰۰هزارتومان بنزین ۲۱لیر میشه ۳۸۰۰تومان یه حقوقرو تقسیم کنی به موتد غذایی میلینی قددرت خرید ایران بیشتر از تورکیه پاکسنان وغیره هست البته حمایت نمیکنم از مسئولین بی خاصیت شما هر جور حساب کنی پول خرد ما ریال پول خرد امریکا سنت وپول خرد تورکیه کروش در نرکیه فقط صفر کم شده وگرنه خر همان حر فقط پالون عوض شده

  • مجید مرداد ۱, ۱۴۰۲

    شکی نیست ریال تضعیف شده اما ریال رو با کروش تورکیه در نظر بگیر لیر در مقتبل تومان تورکیه فقط صفر کم گرده تحم مرغ هفتونیم لیر در حدود ۱۴۰۰۰تومان حقوق ۷۰۰۰لیر میشه ۱۳میلیون هندونه ۴۰۰لیر یعنی ۷۰۰هزارتومان بنزین ۲۱لیر میشه ۳۸۰۰تومان یه حقوقرو تقسیم کنی به موتد غذایی میلینی قددرت خرید ایران بیشتر از تورکیه پاکسنان وغیره هست البته حمایت نمیکنم از مسئولین بی خاصیت شما هر جور حساب کنی پول خرد ما ریال پول خرد امریکا سنت وپول خرد تورکیه کروش در نرکیه فقط صفر کم شده وگرنه خر همان حر فقط پالون عوض شده چیه زور به کجات میاد وصعیت ایران خیلی بهتر از تورکیه افعان وپاکستان با اینکه تحریم هستبم میسوزی چرا حقیقت تلخ مثل ته خیار

    • هادی مرداد ۱, ۱۴۰۲

      متاسفم برات مجید که ایران رو با پاکستان و افغانستان و کشورای دره پیت مقایسه میکنی. نظر کارشناسی ندی نمیگن لالی