طی چند دهه اخیر، تولید خودرو در آمریکا به طور چشمگیری تغییر کرده است و خودروهای شاسیبلند یا همان SUV ها، پیشتازان اصلی این عرصه بودند. زمانی، شاسی بلندها صرفاً برای ماجراجویی و سفرهای آفرود در نظر گرفته میشدند (از این رو به عنوان وسیله نقلیه کاربردی-ورزشی شناخته میشدند)، اما خیلی زود به یک جایگزین مفید برای حمل و نقل خانوادههای پرجمعیت تبدیل شده و مدت کوتاهی پس از آن، خودروهای شاسی بلند پرفروش ترین مدل های بسیاری از خودروسازان شدند.
نمودار بالا از دادههای مربوط به سهم تولید سالانه انواع خودروهای مختلف از آژانس حفاظت از محیطزیست ایالات متحده (EPA) استفاده میکند تا عواملی را که منجر به محبوبیت فزاینده خودروهای شاسیبلند شده است را بررسی کند.
تولید خودرو در آمریکا: ظهور خودروهای شاسی بلند
با تکامل خودروهای شاسی بلند، مرز بین خودروها و کامیون ها (تراک کلاس) مبهم شده است. در ایالات متحده، کامیون معمولاً به عنوان وسیله نقلیه ای با بستر متصل برای حمل بار تعریف می شود که می تواند شامل هر چیزی از مصالح ساختمانی گرفته تا دام باشد. با این حال، استثناهایی برای این قاعده وجود دارد. به عنوان مثال، وانت ها معمولاً کامیون در نظر گرفته می شوند، حتی اگر صفحه متصل نداشته باشند. علاوه بر این، ون ها و شاسی بلند گاهی اوقات بسته به اندازه و طراحی به عنوان کامیون طبقه بندی می شوند. EPA اکثر شاسی بلندهای با دو چرخ متحرک زیر ۶,۰۰۰ پوند را، شاسی بلند و آنهایی که دارای چهار چرخ متحرک یا قیمتی بالاتر از ۶,۰۰۰ پوند هستند را کامیون در نظر می گیرد.
در بازار آمریکا، سدان ها و واگن ها از قبل از دهه ۱۹۷۰ و تا دهه ۱۹۹۰، غالب تولیدات را به خود اختصاص می دادند. در ترکیب با خودروهای شاسی بلند کوچکتر، مجموع انواع این خودروها تا سال ۲۰۱۰ بیش از نیمی از تولید خودرو در آمریکا را تشکیل می دادند.
اما افزایش سریع شاسی بلندهای سنگین تر، چشم انداز را تغییر داده است. سدان ها و واگن ها برای اولین بار در سال ۲۰۰۴ به زیر ۵۰ درصد تولید بازار رسیدند. و تا سال ۲۰۱۷، کامیون ها (شامل خودروهای شاسی بلند، پیکاپ ها و مینی ون ها) بیش از نیمی از تولید خودروهای جدید را تشکیل می دادند.
رشد خودروهای شاسی بلند را می توان تا حدی به سیستم های چهارچرخ محرک مرتبط دانست که در دهه ۱۹۸۰ شتاب گرفت. پس از اینکه آئودی کواترو برنده سه رالی در فصل تازه کار خود در سال ۱۹۸۱ شد، مدلهای شاسی بلند جدید مانند جیپ چروکی ۱۹۸۴ – که اولین شاسی بلند مدرن با چهار در در نظر گرفته شد – و رنج روور که در سال ۱۹۸۷ وارد بازار آمریکای شمالی شد، محبوب شدند.
با ترکیب مزایایی از قبیل فضا، عملکرد و راحتی در یک وسیله نقلیه، شاسی بلندها شروع به رقابت با ون ها و استیشن واگن ها به عنوان خودروی اصلی خانواده کردند. در دهه ۹۰، مدلهای سایز متوسط مقرونبهصرفه مانند فورد اکسپلورر، سوبارو لگاسی و اوت بک و تویوتا راو۴ راه را برای ورود خانوادههای طبقه متوسط به بازار شاسی بلندها هموار کردند.
با این حال، تولید شاسی بلندها، شاهد نوساناتی بود. تقاضا برای اولین بار با افزایش قیمت بنزین در آستانه رکود اقتصادی ۲۰۰۸ شروع به کاهش کرد، که این امر باعث تنش بیشتر مالی شد و باعث شد خانواده ها مدل های ارزان تر غیر شاسی بلند را انتخاب کنند. این امر به طور قابل توجهی به سه تولیدکنندگان بزرگ خودروی آمریکایی: جنرال موتورز، فورد و کرایسلر در آن زمان آسیب زد.
بهره وری سوخت شاسی بلندها و نسل هزاره
به دلیل پیشرفت در بهره وری سوخت و روندهای اجتماعی، تقاضای شاسی بلندها در ۱۰ سال گذشته افزایش یافته است. خودروسازان فناوری هایی برای صرفه جویی در مصرف سوخت به کار گرفته اند و از مواد سبکتری در ساخت و ساز برای افزایش کارایی موتور استفاده کرده اند.
در حالی که راندمان سوخت در تمام انواع خودروها در چهار دهه گذشته بهبود یافته است، اما سدان ها و واگن ها بسیار موفق تر از خودروهای شاسی بلند عمل کرده اند و شاسی بلندها اخیرا توانسته اند به سدان ها و واگن ها نزدیک شوند.
عامل دیگری که بر بازار تأثیر می گذارد، ورود شگفت انگیز نسل هزاره ها است (نسل Y که با نام نسل هزاره Millennials نیز شناخته میشود، به نسلی میگویند که پس از نسل X و پیش از نسل Z زاده شدهاند. بر سر این موضوع که تولد هزاره ها در چه زمانی آغاز شده و کی به پایان رسیدهاست، اجماعی وجود ندارد. برخی صاحبنظران بر این باورند که تولد این نسل جایی در اواخر دهه ۱۹۷۰ یا اوایل دهه ۱۹۸۰ آغاز شده و در اوایل دهه ۲۰۰۰ به پایان رسیدهاست که در ایران برابر با شروع دهه پنجاه تا پایان دهه هفتاد است) که اکنون اکثریت جمعیت ایالات متحده را تشکیل می دهند. همین چند سال پیش، خودروسازان نگران بودند که هزارهها گروهی بیفرزند، بدون خودرو و شهرنشین هستند که به خرید خودرو یا خانه اهمیت چندانی نمیدادند. اما با پیر شدن هزارهها و پُرتر شدن کیف پولهایشان، تعداد بیشتری از آنها برای رفتن به خانههای حومه شهر یا فقط برای جا دادن سگهایشان، خودروهای شاسی بلند میخرند.
شاسی بلندها هم از برقی شدن خودروها سود می برند. در سال ۲۰۲۲، شاسی بلندها، ۴۶ درصد از فروش جهانی خودرو را تشکیل می دادند و شاسی های الکتریکی بیش از نیمی از فروش جهانی خودروهای الکتریکی را به خود اختصاص دادند.
بدون نظر