سیاست ها و بحث های جهانی انرژی در سال های اخیر بر اهمیت کربن زدایی سیستم انرژی متمرکز شده است. با این حال، علیرغم تلاشها برای کاهش انتشار کربن، سوختهای فسیلی همچنان بیش از ۸۰ درصد مصرف انرژی اولیه در سطح جهان را تشکیل میدهند و زغالسنگ، مقرونبهصرفهترین سوخت جهان و همچنین بزرگترین منبع انتشار دی اکسید کربن (CO2) است.
نمودار بالا از داده های بررسی آماری انرژی جهانی استفاده می کند تا نشان دهد که این کشورها، چقدر به سوخت های فسیلی، به ویژه زغال سنگ متکی هستند.
اهمیت زغال سنگ در اقتصادهای نوظهور
زغال سنگ بزرگترین منبع تولید برق و سوخت اولیه برای تولید آهن، فولاد و سیمان است. این سوخت فسیلی به ویژه در اقتصادهای نوظهور، همچنان یک منبع انرژی مقرون به صرفه و فراوان است.
آفریقای جنوبی وابسته ترین کشور جهان به زغال سنگ است که در بررسی آماری نشان داده شده است و ۶۹ درصد از مصرف انرژی اولیه این کشور در سال ۲۰۲۲، زغال سنگ بود.
با وجود هند و چین به عنوان بزرگترین مصرف کننده زغال سنگ، در سال ۲۰۲۲، مصرف جهانی زغالسنگ برای اولین بار از ۸ میلیارد تن در یک سال گذشت.
بخش برق چین به تنهایی یک سوم مصرف جهانی زغال سنگ را به خود اختصاص داده است. در همین حال، هند با نرخ رشد سالانه ۶ درصدی، مصرف زغال سنگ خود را از سال ۲۰۰۷ دو برابر کرده است و انتظار میرود که در سال های آینده این روند ادامه یابد.
میزان تقاضای زغال سنگ در کشورهای توسعه یافته
مصرف زغال سنگ در ایالات متحده در مقایسه با اوایل دهه ۲۰۱۰ تقریباً ۵۰ درصد کاهش یافته است. با ابتکاراتی مانند قانون کاهش تورم که هدف آن کاهش نرخ تورم در ایالات متحده از طریق کاهش هزینه های دولت و افزایش درآمد مالیاتی و همچنین سرمایه گذاری در منابع انرژی پاک و کاهش وابستگی به زغال سنگ است، نزدیک به ۳۷۰ میلیارد دلار برای تسریع انتقال سوخت های فسیلی به انرژی های تجدیدپذیر مانند خورشید، باد و هیدروژن حمایت کرده است. در نتیجه، انتظار می رود مصرف زغال سنگ در مسیر نزولی در ایالات متحده باقی بماند.
همین روند در اتحادیه اروپا نیز دیده می شود. به عنوان مثال، فرانسه تنها ۲.۵ درصد از انرژی اولیه مصرفی خود را از زغال سنگ تامین می کند، سهمی که تنها نیمی از میزان مصرف اولیه آن در اوایل دهه ۲۰۰۰ است.
در آلمان، بزرگترین اقتصاد اروپا، زغال سنگ ۱۸.۹٪ از کل مصرف انرژی را تشکیل می دهد (کمی افزایش نسبت به سال ۲۰۲۱، به دلیل بحران انرژی). با این حال، یک دهه پیش در سال ۲۰۱۲، این عدد حتی بالاتر از ۲۴.۹٪ بود.
با کاهش مصرف زغال سنگ در کشورهای توسعه یافته، اما ثابت ماندن در اقتصادهای نوظهور، آژانس بین المللی انرژی پیش بینی می کند که تقاضا برای زغال سنگ تا سال ۲۰۲۵، مشابه آمار ۲۰۲۲، ثابت بماند و پس از آن شاهد روند رو به کاهش جهانی آن باشیم.
چین و هند دارن زمینو نابود میکنن. و البته آمریکا