یک شهر ژاپنی این هفته پس از انتشار بروشورهایی که سعی داشت به زنان آموزش بدهد چطور شوهران خود را راضی نگه دارند خشم عمومی را برانگیخت. در این بروشورها به زنان توصیه شده بود که به خاطر مراقبت از فرزند از کارهای خانه غافل نشوند و اگر مردان خانواده در کارهای ابتدایی خانگی کمک میکنند از آنها تشکر کنند.
شهر اونومیچی، در استان هیروشیما ژاپن، در سال ۲۰۱۷ یک نظرسنجی عمومی انجام داد که از آن برای ساخت تراکتهایی برای زنان باردار استفاده و بعدا بین ساکنان محلی توزیع شد.
در یکی از بروشورها آمده است: «در نحوه احساس و تفکر زنان و مردان تفاوتهایی وجود دارد. یکی از دلایل این امر تفاوت ساختاری در مغز مردان و زنان است. مشخص است که مردان بر اساس نظریه ها عمل میکنند، در حالی که زنان بر اساس احساسات.»
و اضافه کرده است: «نکته مهم این است که تفاوتهای یکدیگر را درک کنیم و نقشها را به خوبی تقسیم کنیم». سپس ادعا شده که شوهران و مردانی که تازه پدر شدهاند دوست دارند برای انجام کارهای ابتدایی مانند شستن ظروف، تعویض پوشک و در آغوش گرفتن فرزندشان از آنها تشکر شود.
در این بروشور آمده است که اگر همسران به خاطر مراقبت از نوزاد، کارهای خانه را انجام ندهند ممکن است باعث آزار و عصبانیت شوهرشان شوند و به زنان توصیه کرد «بیدلیل» خسته و مایوس نشوند.
سر آخر هم اینطور نتیجهگیری میشود که تازه-مادران میتوانند کارهای زیادی برای خوشحال کردن همسران خود انجام دهند؛ از جمله ماساژ دادن آنها، تهیه ناهار هر روز، رسیدگی به امور مراقبت از کودک و کارهای خانه، استقبال از مردان با گفتن جمله «به خانه خوش آمدی» و داشتن لبخند همیشگی روی صورت.
گزارش رسانه های محلی از این تراکتها توجهات را به سوی این موضوع جلب کرد و کاربران شبکه های اجتماعی خشم و ناباوری فراوان خود از این توصیههای عجیب را به اشتراک گذاشتند.
یکی از افراد در توییتر که اخیرا به X تغییر نام داده، نوشت: «اینکه مقامات محلی این ایده را منتقل میکنند که مراقبت از کودک وظیفه مادر است و پدر به عنوان شخص ثالث به مادر کمک میکند به اندازه کافی بد هست. مایلم این مقامات این آگاهی را در جامعه افزایش دهند که پدران نیز در مراقبت از فرزند نقش اصلی را ایفا میکنند.»
کاربر دیگری با اشاره به اینکه زایمان عوارض سنگینی بر بدن زنان تحمیل میکند نوشت: «استرس دشمن دوران بارداری است، پس چرا آنها دقیقا فقط به زنان حمله میکنند؟ حرفهای یک مادر باتجربه به کسی که تازه پدر شده احتمالا صدمیلیون بار مفیدتر از این خواهد بود.»
در پی این انتقادات یوکیهیرو هیراتانی، شهردار این شهر، هفته گذشته در وبسایت دولتی عذرخواهی کرد و گفت که این بروشورها «با احساسات زنان باردار، مادران بچه دار و سایر افرادی که در امر تربیت فرزند شرکت دارند، همسو نبوده و باعث ایجاد احساسات ناخوشایند برای بسیاری از مردم شده است.»
او افزود که دولت توزیع این بروشورها را متوقف کرده است زیرا «حاوی عباراتی هستند که نگرشها و شیوههایی را ترویج میکنند که به کلیشههای نقشهای جنسیتی دامن میزنند.»
برخی از کاربران آنلاین خاطرنشان کردهاند که به همان اندازه که این بروشورها به طرز خیرهکنندهای زنستیز هستند، نشاندهنده واقعیت هنجارهای جنسیتی منسوخ ژاپن و متحمل کردن بار نابرابر بر دوش زنان هستند؛ یکی از دلایلی که برای کاهش مداوم نرخ زاد و ولد در این کشور ذکر شده است.
کاربری در توییتر نوشت: «این بروشورها و نظرسنجی های عمومی بر اساس چیزی است که مردان واقعا فکر میکنند . اغلب مردان تصور میکنند مراقبت از فرزند کار یک نفر دیگر است، زنها باید کارهای خانه را انجام بدهند، شکایت نکنند، از مراقبت از شوهران خود غافل نشوند و ناراحتشان نکنند… با این اوصاف ازدواج نکردن بهتر است.»
ژاپن جامعه ای عمدتا مردسالار و محافظه کار است که در آخرین شاخص شکاف جنسیتی جهانی مجمع جهانی اقتصاد از میان ۱۴۶ کشور در رتبه ۱۲۵ قرار دارد.
بر اساس این گزارش، برابری جنسیتی ژاپن در حوزه سیاست، یکی از پایینترینها در جهان است و زنان تنها ۱۰ درصد از کرسی های پارلمان را تشکیل میدهند. و با آنکه تعداد زنان شاغل ژاپنی در سالهای اخیر افزایش یافته است، آنها تنها ۱۲.۹ درصد از پست های ارشد یا مدیریتی را تشکیل میدهند. برای مقایسه بهتر، این رقم در ایالات متحده ۴۱ درصد و در سوئد ۴۳ درصد است.
در همین حال، مسائل ساختاری هنوز بسیاری از مردان و زنان شاغل را از ایجاد تعادل بین شغل و زندگی خانوادگی باز میدارد، زیرا مادران اغلب شغل خود را فدای مراقبت از فرزندانشان میکنند.
کارشناسان میگویند حتی کسانی که به سر کار باز میگردند ممکن است با دستمزدهای کمتری روبهرو شوند. در این سالها مقامات ژاپنی سعی کردهاند پدران را وادار کنند تا نقش فعالتری در مراقبت از کودکان داشته باشند اما کارشناسان میگویند بسیاری از مردان به دلیل عواقب احتمالی از سوی کارفرمایان، از استفاده از مرخصیِ پدرشدن خود میترسند.
همه اینها به کاهش نرخ زاد و ولد در کشور ژاپن کمک کرده است؛ بهطوریکه مقامات تاکنون نتوانستهاند زوجهای جوان را تشویق به بچهدار شدنِ بیشتر کنند. این در شرایطی است که دولت در طول سالهای اخیر مجموعهای از اقدامات را با هدف افزایش زاد و ولد انجام داده است؛ اقداماتی مانند گسترش خدمات مراقبت از کودکان و شهرهایی که برای تولد نوزاد به والدین مبلغی پرداخت میکنند.
بدون نظر