ارتش چین در حال آزمایش “قدرتمندترین توپ جهان” است که می تواند گلوله ها را با سرعت باورنکردنی ۳ هزار و ۵۰۰ کیلومتر بر ساعت شلیک کند. گفته می شود این سلاح علمی تخیلی آینده نگرانه می تواند در عرض چند ثانیه پرتابه ای به اندازه موشک را شلیک کند و راه را برای حملات دقیق تر و فاجعه بارتر هموار کند.
گزارش ها حاکی از آن است که نیروی دریایی چین در حال آزمایش قدرتمندترین توپ فنری جهان ست که یک پرتابگر الکترومغناطیسی غول پیکر دارد. به گفته افراد حاضر در این پروژه، این سلاح عظیم الجثه در اولین آزمایش شلیک خود، شتاب یک پرتابه ۱۱۰ کیلوگرمی را در کمتر از ۰.۰۵ ثانیه ها سرعت خیره کننده ۶۹۶ کیلومتر بر ساعت رسانده است.
گفته می شود که این بزرگ ترین پرتابه شلیک شده تا به امروز است، اما در حالی که ابعاد دقیق و حداکثر برد سلاح هنوز موضوعی سری است، گلوله ای در حال حرکت با این سرعت می تواند در کسری از ثانیه به هدفی در چند کیلومتری اصابت کند. توپ های فنری (Coil gun) که با عنوان شتاب دهنده های مغناطیسی نیز شناخته می شوند، می توانند نحوه جنگیدن را متحول کنند و راه را برای حملات مخرب تر به اهداف دشمن باز نمایند.
این توپ ها حتی می توانند موشک پرتاب کنند یا ماهواره به فضا بفرستند. این سلاح جدید دارای یک سری فنر است که در امتداد لوله توپ قرار گرفته اند و هر کدام یک “مرحله” از پرتاب را اجرا می کنند. هر فنر یا سیم پیچ یکی پس از دیگری انرژی دریافت می کند تا یک میدان مغناطیسی ایجاد شود که بتواند پرتابه را به سمت جلو هل دهد.
پرتابه ی توپ فنری، در جریان پرتاب در مرکز فنر الکترومغناطیسی متمرکز می ماند و از تماس با دیواره لوله جلوگیری می شود که امکان شلیک سریع و مکرر بدون سایش با اجزاء را فراهم می کند.
به گفته پروفسور گوان شیائوکون از دانشگاه مهندسی نیروی دریایی چین، توپ فنری چندین مزیت نسبت به توپخانه های سنتی دارد، از جمله سرعت پرتاب بالاتر، هزینه پرتاب کم تر و زمان آماده سازی کوتاه تر. گوان در مقاله ای برای انجمن الکتروتکنیک چین در ماه جاری نوشته است: «این فناوری پتانسیل پیشرفت های انقلابی از نظر سرعت، برد، قدرت، دقت، ایمنی، انعطاف پذیری و قابلیت اطمینان بودن را دارد. این سیستم به طور گسترده ای در حوزه هایی مانند سیستم های تسلیحاتی، ماهواره های نزدیک به زمین و پرتاب موشک های پرسرعت کاربرد دارد».
ارتش چین همچنین سرمایه گذاری عمده ای روی یک توپ فنری ۳۰ مرحله ای بسیار بزرگ تر انجام داده که گفته می شود هنوز در مرحله آزمایش قرار دارد. ما ویمینگ، دانشمند ارشد برنامه پرتاب الکترومغناطیسی ارتش چین، در مقاله تحقیقاتی خود در ماه ژوئن نوشت که دانشگاه مهندسی نیروی دریایی بر چالش های متعددی در ساخت توپ فنری غول پیکر غلبه کرده است.
ما گفته که این چالش ها شامل طراحی و ساخت فنرهای کالیبر بزرگ با چگالی مغناطیسی بالا و فناوری توان پالسی فشرده بوده است. وی همچنین تصریح کرده که چین در حال توسعه یک توپ فنری بسیار قدرتمندتر با قابلیت پرتاب یک پرتابه با سرعت بیش از ۳,۵۷۷ کیلومتر بر ساعت است که می تواند برد موثر این سلاح را به بیش از ۱۰۰ کیلومتر برساند.
هنوز مشخص نیست که توپ فنری ۳۰ مرحله ای چه زمانی رونمایی شده و آیا در میدان نبرد به کار گرفته خواهد شد یا خیر. اما این اولین باری نیست که چین این نوع فناوری را آزمایش می کند. در فوریه ۲۰۱۸، چین اولین شلیک آزمایشی موفقیت آمیز یک توپ ریلی در دریا را با استفاده از نمونه اولیه توپ ریلی خود در بستر آزمایشی کشتی Type 072III Haiyang Shan انجام داد.
گزارش شده است که این سلاح یک پرتابه ۲۵ کیلوگرمی را به هدفی در فاصله ۲۵۰ کیلومتری با سرعت پرتابه ۲،۵۷۵ متر بر ثانیه شلیک کرده است.
بدون نظر