پزشکان، روش جدیدی را برای استفاده از فناوری چاپ سه بعدی جهت ساخت پوستی شبیه به پوست انسان در آزمایشگاه یافتهاند که ثابت شده زخمها را سریعتر از روشهای قبلی پیوند پوست التیام میدهد.
پیوند پوست، زمانی انجام میشود که فرد دچار سوختگی شده یا به شدت زخمی شده باشد. در روش معمول پیوند پوست، جراحان پوست قسمتی از بدن که آسیب ندیده را برداشته و روی زخم پیوند میزنند.
گرافتهایی (پیوندهای پوستی) که با پوست بیمار یا اهداکننده انجام میشوند، اغلب موقتی بوده یا زخمهای نامطلوبی به جای میگذارند. اما دانشمندان دانشگاه Wake Forest در ایالت کارولینای شمالی آمریکا، برای اولین بار شبیهسازی تقریباً کاملی از پوست انسان را برای کمک به پیوند پوست طراحی کردهاند.
این پوست شبیهسازیشده با موفقیت روی موشها و خوکها آزمایش شده است. چاپگر مورد استفاده در این روش، پوستی ضخیم شبیه به پوست انسان تولید کرده که با انجام پیوند، رگهای خونی جدیدی را تشکیل داده و به بازسازی و بازیابی ساختار پوست کمک میکند.
هر سال، حدود ۱۶۰ هزار پیوند پوست در ایالات متحده انجام میشود. اما روش فعلی برای پیوند پوست، دارای مشکلات زیادی مانند مثل دسترسی محدود به بافت سالم و قابل پیوند، هزینه زیاد و امکان ایجاد اسکار و جای زخم است.
محققان در دانشگاه Wake Forest پوستی را در آزمایشگاه ساختهاند که شبیه به ترکیب بیولوژیکی پوست انسان با استفاده از شش نوع سلول پوستی، از جمله اپیدرم کراتینوسیت، ملانوسیت، فیبروبلاست پوستی، پاپیلای پوستی، اندوتلیال میکروواسکولار و سلول چربی است.
سپس این سلولها در جوهر خاصی قرار گرفتهاند که برای چاپ مواد بیولوژیکی مانند بافت اندامها استفاده میشود. از این جوهر برای ایجاد مربعی سه در سه سانتیمتری از پوست استفاده شده که از سه لایه تشکیلدهنده پوست سالم انسان، یعنی اپیدرم، درم و هیپودرم تشکیل شده است.
به گفته محققان، این سه لایه در کنار هم، «پوستی با ضخامت کامل» را تشکیل دادهاند که تاکنون ایجاد آن با استفاده از چاپ سه بعدی امکانپذیر نبوده است.
بدون نظر