چین اگرچه در حال تجربه رکود اقتصادی است، اما فروش تابستانی سینماهای این کشور در سال جاری، بی سابقه بوده است و زنان جوان سهم به سزایی در بالا رفتن آمار فروش فیلم های چینی در این کشور داشتند. سینماهای چین از ماه ژوئن تا سپتامبر ۲۰۲۳، حدود ۲۳.۴۴ میلیارد یوان (۳.۲ میلیارد دلار) فروش داشته اند که بالاترین آمار فروش برای این بازهی زمانی در تاریخ اکران فیلم در چین بوده است.
رونق سینماها در این ماه ها در چین، عمدتاً به لطف تابستان گرم است. بیشترین آمار فروش بین ژوئن و آگوست در سال ۲۰۱۹، ۱۷.۸ میلیارد یوان (۲.۴ میلیارد دلار) بود که این رکورد در تابستان سال جاری شکسته شد. بیش از ۵۷۰ میلیون نفر در چهار ماه اخیر برای تماشای فیلم به سالن های سینماهای چین رفته اند، که بیشتر آنها زن بودند. ۶۱ درصد از بینندگان ۵ فیلم پر فروش اکران شده، زن بودند که بالاترین درصد ثبت شده است و حدود نیمی از بینندگان بین ۲۰ تا ۲۹ سال سن داشتند.
این رکورد، نقطهای درخشان و نادر در اقتصاد چین است که پس از کنار گذاشتن محدودیت های ۳ ساله به خاطر همه گیری کرونا، رونق خود را از دست داده بود. تحلیلگران میگویند که تاریخ نشان داده است که استقبال از فیلمها در زمانهای بحران اقتصادی، رونق بیشتری می یابد، چراکه فیلمها به مردم اجازه میدهند برای مدتی از واقعیت سخت شرایط اقتصادی فرار کنند و سرگرم شوند. هزینه تماشای یک فیلم در سینما هم معمولاً زیاد نیست، بنابراین به عنوان یک سرگرمی نسبتاً ارزان در زمانهای سخت انتخاب خوبی است.
استنلی روزن، استاد علوم سیاسی و روابط بینالملل در مؤسسه ایالات متحده و چین، میگوید: «توانایی مردم چین برای داشتن چیزهایی مانند مسکن یا اتومبیل بسیار کاهش یافته است. اما آنها می توانند به سینما بروند و این سرگرمی، ذهن آنها را کمی از افسردگی دور می کند.»
تولید ناخالص داخلی چین در سه ماهه دوم سال ۲۰۲۴، در مقایسه با سه ماه پیش از آن تنها ۰.۸ درصد رشد داشته است. بازار بسیار مهم املاک که خانوادههای چینی ۸۰ درصد ثروت خود را در این بخش سرمایه گذاری می کنند، همچنان راکد است و مردم در به خاطر عدم اطمینان در مورد آینده خود، پول نقد احتکار می کنند.
روزن، قیاسی را بین وضعیت چین و ایالات متحده در دوران رکود بزرگ در دهه ۱۹۳۰ ترسیم کرد، زمانی که آمریکاییها هم پول نداشتند، فروش سینماها برای فیلمهایی که ستارگانی مانند فرد آستر و جینجر راجرز در آن حضور داشتند فوقالعاده بود.
فرار محض
در حالی که باربی و اپنهایمر در ماههای اخیر بر باکس آفیس جهانی تسلط داشتهاند، محبوبترین فیلمها در چین همگی فیلمهای تولید داخلی بودهاند؛ فیلم هایی مانند: فیلم جنایی هیجانانگیز No More Bets، فیلم معمایی رمانتیک Lost in the Stars و فیلم فانتزی حماسی Creation of the Gods I: Kingdom of Storms.
پری پنگ، دستیار ۲۳ ساله ای است که در گالری ای در شانگهای کار می کند و عاشق سینماست. او میگوید که از کیفیت فیلمهای چینی که در تابستان دیده است، شگفتزده شده است. پری گفت: «مدتهاست که ما چنین فیلمهای خوب چینی ای را ندیدهایم. ما شگفت زده شدیم که آنها می توانند آنقدر خوب باشند» او توضیح داد که از تماشای فیلم هایی مانند اپنهایمر و باربی نیز لذت برده است.
فیلم مورد علاقه او امسال Creation of the Gods I: Kingdom of Storms بود، یک فیلم فانتزی هنرهای رزمی بر اساس داستان های چینی قرن شانزدهم. پنگ گفت: «من از طرفداران پر و پا قرص فیلمهای آمریکایی و اروپایی بودم. اما ناگهان احساس کردم که چین ارباب حلقه ها خودش را دارد.»
پنسی پنگ، خواهر پری که در صنعت مالی در هنگ کنگ کار می کند، گفت که فیلم ها ارزان هستند و باعث می شوند برای چند ساعت مشکلات خود را فراموش کند. او گفت: «چیزهایی مانند داشتن خانه و اتومبیل واقعاً برای ما خیلی دور از تصور است و به نظر میرسد خارج از کنترل ماست. زندگی ما در حال حاضر بسیار سخت است، چرا از چیزهایی که ما را خوشحال می کند، لذت نبریم؟»
این خواهران در مناطق بینالمللی شهرهای چین زندگی میکنند، اما تحلیلگران میگویند این مخاطبان در شهرهای کوچکتر هستند که امسال بیشترین سهم را در افزایش فروش سینماها در چین داشته اند.»
ژوگوانگ چن، استاد دانشکده هنر در دانشگاه پکن گفت: «اقتصاد با مشکل مواجه شده است. از نظر مردم، رفتن به سینما برای مخاطبان کمدرآمد، مناسبتر است.»
چن گفت که کیفیت خوب فیلم های اکران شده در تابستان امسال هم به رشد این آمار کمک کرده است.
نقش زنان
اینکه زنان عامل اصلی رونق اخیر فروش فیلم های چین بوده اند، با توجه به عدم تعادل جنسیتی در این کشور، باعث تعجب است. بر اساس آمار سال ۲۰۲۲ نسبت مردان به زنان در چین، ۱۰۴.۷ به ۱۰۰ بود. ۶۷٪ زنان برای دیدن فیلم معمایی رمانتیک Lost in the Stars به سینماهای این کشور رفتند که پیامی فمینیستی داشت و وقایع زندگی واقعی را منعکس می کرد.
کوین تران، تحلیلگر ارشد Morning Consult، ماه گذشته در گزارشی نوشت: «با توجه به اینکه هالیوود در حال حاضر برای بازپس گیری سلطه فروش خود در چین که قبلاً به آن تکیه می کرد، در تلاش است، استودیوها باید بر جذب زنان این کشور تمرکز کنند.»
طبق محاسبات سیانان، تاکنون فیلمهای آمریکایی در سال جاری تنها حدود ۱۴ درصد از فروش سینماهای چین را به خود اختصاص دادهاند. اگر این روند تا پایان سال ۲۰۲۳ ادامه یابد، بدون احتساب سالهای همهگیری کرونا، این رقم پایینترین سهم سالانه هالیوود در بیش از یک دهه گذشته در فروش سینماهای چین خواهد بود.
سهم هالیوود در اکران های چین، در سال های اخیر به دلیل تشدید سانسور، بدتر شدن روابط دوجانبه، افزایش احساسات ملی گرایانه ناشی از تبلیغات دولتی و همچنین رقابت فیلم های داخلی به تدریج کاهش یافته است.
تران گفت استودیوهای بین المللی باید زنان چینی را در کمپین های بازاریابی برای کمدی های عاشقانه، موزیکال و سایر ژانرهای مورد علاقه آنها، هدف قرار دهند. او افزود: «در سال پیش رو، برخی از استودیوها ممکن است با توجه به اینکه زنان کمتری در چین ازدواج میکنند، تلاش بیشتری به جذب مخاطبان زن داشته باشند.»
بدون نظر