مقایسه قیمت بنزین در ایران و کشورهای همسایه + اینفوگرافیک

مقایسه قیمت بنزین در ایران و کشورهای همسایه + اینفوگرافیک

بنزین کالایی استراتژیک است که تجربه ایرانی ها نشان داده هر گونه تغییری در آن (قاعدتاً افزایش آن) تاثیری شدید بر قیمت اقلام دیگر دارد و به همین دلیل حتی شایعات در مورد افزایش قیمت بنزین نیز برای ایرانیان شبیه کابوس است. علیرغم تلاش هایی که دولت ها در طی دهه ها برای افزایش قیمت بنزین و نزدیک کردن آن به نرخ بنزین در جهان یا حتی کشورهای خاورمیانه ای و همسایه داشته اند، به دلیل تورم بالا و از همه مهم تر درآمد سرانه پایین تر نسبت به همان کشورها، هر گونه افزایش قیمت بنزین در کشور با افزایش سرسام آور اقلام مصرفی دیگر همراه شده و به همین دلیل دولت ها در اکثر موارد افزایش قیمت بنزین را رها کرده یا افزایشی را اعمال کرده اند که کمتر از مقدار مطلوبشان بوده است. در طی سال های اخیر نیز بارها شاهد شایعاتی در مورد افزایش قیمت بنزین بوده ایم که تاکنون محقق نشده است.

مقایسه قیمت بنزین در ایران و کشورهای خاورمیانه

با این وجود قیمت بنزین در کشورهای همسایه بسیار بالاتر از نرخ ۳,۰۰۰ تومانی (غیر از بنزین سهمیه ای که ۱,۵۰۰ تومان به ازای هر لیتر است) به ازای هر لیتر است که اکنون برای نرخ بنزین آزاد در نظر گرفته می شود و هیچ کشوری غیر از ایران نیز بنزین دو نرخی ندارد. باز هم تاکید می کنیم که قیمت بنزین در ایران علیرغم پایین بودنش در مقایسه با کشورهای دیگر و اینکه یکی از ارزان ترین بنزین ها در سراسر جهان است، تابعی از درآمد سرانه هر خانوار می باشد. به دلیل اینکه درآمد سرانه یک ایرانی یا یک خانوار ایرانی بر حسب دلار پایین بوده و یکی از پایین ترین ها در کشورهای منطقه خاورمیانه به شمار می آید، رساندن قیمت بنزین به قیمت جهانی یا منطقه ای می تواند برای ایرانیان فاجعه بار باشد. با این وجود انرژی پرس در مطلبی اینفوگرافیک، قیمت بنزین را در ایران و کشورهای همسایه با هم مقایسه کرده است که در ادامه خواهد آمد.

مقایسه قیمت بنزین در ایران و کشورهای خاورمیانه

شایان ذکر است که بر اساس نرخ کنونی دلار و نرخ ۱,۵۰۰ تومانی برای هر لیتر، ایران ارزان ترین بنزین را در جهان دارد و پس از ایران کشورهای لیبی، ونزوئلا، کویت، الجزیره، آنگولا، مصر، ترکمنستان، مالزی، قزاقستان، بحرین، بولیوی و عراق در رتبه های بعدی قرار دارند. گران ترین بنزین در جهان هم متعلق به هنگ کنگ است که به ازای هر لیتر ۳.۱ دلار محاسبه شده و پس از آن، موناکو، ایسلند، هلند، فنلاند، دانمارک، لیختن اشتاین، سوییس و نروژ گران ترین بنزین ها را دارند. از همین مقایسه می توانید متوجه شوید که در اکثر قریب به اتفاق کشورها، هر چه درآمد سرانه بیشتر باشد قیمت بنزین نیز بالاتر خواهد بود و برعکس. با این اوصاف، تا زمانی که تورم مهار نشده و درآمد ایرانیان به سرانه درآمد کشورهای دیگر نزدیک نشود، هر گونه افزایش قیمت بنزین برای مردم کمرشکن و فاجعه بار خواهد بود.

گفتنی است قیمت‌ها براساس تومان و نرخ دلار نیز ۵۰ هزار تومان محاسبه شده است.

به روایت انرژی پرس، نکته قابل توجه اینجاست دربحث قیمت بنزین، نباید نرخ تورم و میزان دستمزد کارگران در کشورهای دیگر را فراموش شد. در بسیاری از این کشورها نرخ تورم پایین‌تر از ایران است اما میزان دستمزد بالاتر است.

ترکمنستان ۲۱,۵۰۰ تومان

افغانستان ۵۰,۴۰۰ تومان

پاکستان ۵۰,۰۰۰ تومان

عمان ۳۱,۰۰۰ تومان

امارات ۴۰,۳۰۰ تومان

عربستان ۳۱,۰۰۰ تومان

کویت ۱۷,۰۰۰ تومان

عراق ۲۸,۵۰۰ تومان

ترکیه ۶۰,۵۰۰ تومان

ارمنستان ۳۸,۵۰۰ تومان

آذربایجان ۲۹,۵۰۰ تومان

مطالب مرتبط
دیجیاتو
یک نظر

ورود

  • حاج محمود آبان ۲۲, ۱۴۰۲

    قیمت بنزین رو تا حداقل ۱۵هزار تومن بالا ببرند بهتر از این است که قاچاق گردد