اول نفت بود، بعد تنباکو و بعد داروسازی. لقب «بزرگ» همیشه مقیاس و قدرت منحصر به فرد صنایع خاص را نشان میدهد و «شرکت های فناوری بزرگ» یا بیگ تک (Big Tech)، موسوم به «غول های فناوری» امروز نمونه تمام عیاری از آن هستند.
شش غول فناوری، آلفابت، آمازون، اپل، مایکروسافت، متا (فیسبوک سابق) و اِنویدیا، از نظر ارزش بازار در میان هشت شرکت ارزشمند دنیا هستند.
آنها به لطف فراگیر شدن تجارتشان، به طور معمول درآمد سالانهای را به دست میآورند که از بسیاری از تولیدات ناخالص داخلی ملی فراتر میرود.
در ادامه میبینیم که این غولهای فناوری درآمد خود را از کجا و چگونه به دست آوردهاند.
۱۰ کمپانی بزرگ و اصلی عرصه تکنولوژی در سال ۲۰۲۲ هر کدام چقدر ارزش دارند؟
آلفابت، آمازون و متا
ابتدا به آلفابت، آمازون و متا نگاه میکنیم که سال مالیشان در دسامبر ۲۰۲۲ به پایان رسید.
آلفابت در سال ۲۰۲۲ به ۲۸۰ میلیارد دلار درآمد دست یافت که تقریباً ۶۰ درصد آن از موتور جستجوی گوگل و سایر فعالیتهای مرتبط به دست آمده است.
سود ۶۰ میلیارد دلاری آنها سومین سود برتر در میان همتایانشان در بیگ تک است. حاشیه سود خالص آنها (درآمد خالص تقسیم بر درآمد کل) نیز ۲۱.۲٪ بوده است.
در اینجا نگاهی گذرا به اعداد داریم.
آمازون غول تجارت الکترونیک با ۵۱۴ میلیارد دلار، بالاترین درآمد خود را به دست آورد و همتایان خود در بیگ تک را شکست داد.
با این حال، پرداخت های پایان خدمت و هزینه ۷۲۰ میلیون دلاری کاهش ارزش (به دلیل تعطیلی برخی از فروشگاه های مواد غذایی فیزیکی آنها)، به سود شرکت آسیب رساند.
آمازون در این سال تقریباً ۳ میلیارد دلار ضرر خالص داشته است و در نتیجه، حاشیه سود خالص منفی (-۰.۵۳٪) را نشان میدهد.
متا در سال ۲۰۲۲ نزدیک به ۱۱۷ میلیارد دلار درآمد داشت و ۲۳ میلیارد دلار سود با تقریباً ۲۰ درصد حاشیه خالص به دست آورد. کاهش اندک درآمد متا نسبت به سال قبل (-۱%) به جنبش تبادل ارزهای خارجی نسبت داده شد.
اپل، مایکروسافت و انویدیا
اپل به دلایلی یک سرمایهگذار محبوب است. در نظر بگیرید: ۳۸۳ میلیارد دلار درآمد (برای سال مالی منتهی به سپتامبر ۲۰۲۳) و ۹۷ میلیارد دلار سود که پس از غول نفتی آرامکو عربستان، آن را در دومین رتبه پرسودترین شرکتهای جهان قرار میدهد.
در نهایت، حاشیه سود خالص ۲۵ درصدی اپل، آن را در میان شرکتهای بزرگ فناوری در دومین رتبه برتر قرار میدهد.
با این وجود، حتی اپل در مواردی سالهای کمرونقتری را پشت سر میگذارد. فروش کلی محصولات اپل نسبت به سال قبل با کاهش همراه بود و درآمد آن ۵ درصد کاهش یافت. آیفون همچنان پولساز اصلی شرکت است و ۵۲ درصد از کل درآمد را به خود اختصاص داده است.
در همین حال، مایکروسافت برای سال مالی خود منتهی به جولای ۲۰۲۳ نزدیک به ۲۱۲ میلیارد دلار درآمد کسب کرد که به دلیل افزایش در بخش کلاود و سرور آنها بود که ساتیا نادلا، مدیر عامل شرکت، در سال ۲۰۱۴ آن را در اولویت قرار داد.
درآمد خالص ۷۲ میلیارد دلاری این شرکت به این معناست که مایکروسافت به ازای هر دلاری که به دست می آورد، ۳۴ سنت به جیب میزند که بالاترین حاشیه سود در بیگ تک است.
در نهایت، انویدیا، جدیدترین ورودی این باشگاه تریلیون دلاری، حدود ۲۷ میلیارد دلار برای سال مالی منتهی به ژانویه ۲۰۲۳ با ۴ میلیارد دلار سود به دست آورد. حاشیه سود خالص این شرکت ۱۵.۹ درصد بود.
با این حال، به دلیل موقعیت حیاتی آن در تجارت رو به رشد تراشه های هوش مصنوعی، اهمیت این شرکت در میان سرمایه گذاران به سرعت در حال افزایش است. این شرکت تاکنون افزایش سود بیش از چهار برابری را در سال ۲۰۲۳ ثبت کرده است، حتی بدون احتساب چهار ماه آخر سال.
بدون نظر