چین با تولید ناخالص داخلی حدود ۱۸ تریلیون دلار، دومین اقتصاد بزرگ جهان است و تنها ایالات متحده بالاتر از آن قرار دارد. ترکیبی از هزینه های کم، نیروی کار زیاد و فناوری پیشرفته، چین را قطب تولید جهانی کرده است. در اینفوگرافیک زیر، مقایسه بزرگترین شرکت های چینی و آمریکایی بر اساس درآمد سال ۲۰۲۲، به تصویر کشیده شده است.
غول های دولتی چین
بزرگترین شرکت های چینی در کشورهای غربی به اندازه برندهایی مانند والمارت، آمازون یا اپل شناخته شده نیستند، اما از نظر درآمد، بین برترین شرکت های جهان قرار دارند. بزرگترین شرکت چین، غول خدمات شهری استیت گرید (State Grid)، پس از والمارت و سعودی آرامکو، سومین شرکت بزرگ از نظر درآمد در سطح جهان است.
استیت گرید عنوان بزرگترین شرکت خدمات شهری جهان را دارد که در سال ۲۰۲۲، ۸۷۱,۱۴۵ کارمند داشت و به ۱.۱ میلیارد مشتری خدمات رسانی می کرد.
بیشتر شرکتهای چینی پیشرو در این رتبهبندی مشابه استیت گرید، در ابتدا به عنوان نهادهای دولتی تأسیس شدند و در صنایع سنتی مانند آب و برق، بانکداری، ساختوساز و نفت و گاز فعالیت میکردند.
مثال دیگر، شرکت دولتی مهندسی ساختمان چین (China State Construction Engineering)، بزرگترین شرکت ساختمانی جهان است که در کمتر از دو هفته در طول همهگیری کرونا در ووهان، ۲ بیمارستان ساخت.
برخلاف شرکت های چینی، لیست پردرآمدترین شرکت های آمریکایی، بیشتر به سمت شرکت های خرده فروشی و فناوری متمایل است.
یکی از شرکتهای چینی که در بازارهای فوق موفق ظاهر شده، شرکت تجارت الکترونیکی جیدی.کام (JD.com) است. این شرکت که توسط کارآفرین اینترنتی لیو کیانگدون (Liu Qiangdong) در سال ۱۹۹۸ تأسیس شد، ابتدا به عنوان یک فروشگاه الکترونیک فیزیکی شروع به کار کرد، اما به سرعت به تجارت الکترونیک گسترش یافت و محصولات خود را متنوع کرد و امروزه به عنوان رقیب اصلی تیمال علی بابا (Alibaba’s Tmall) در نظر گرفته می شود.
چین در مجموع مدعی سه جایگاه در بین پنج شرکت پردرآمد برتر جهان است و شرکتهای نفت و گاز China National Petroleum و Sinopec Group بالاتر از شرکتهایی مانند ExxonMobil، Apple و Berkshire Hathaway، قرار دارند.
بدون نظر