تولید انرژی «نامحدود» با استفاده از بزرگترین رآکتور هسته ای در جهان

تولید انرژی «نامحدود» با استفاده از بزرگترین رآکتور هسته ای در جهان

برخی از کارشناسان ادعا می‌کنند که تنها «راه» برای ادامه حیات روی زمین در آینده، داشتن منبعی از انرژی ابدی و بی نهایت است.

کارشناسان در پروژه ITER که معادل عبارتی لاتین به معنای «راه» است، در تلاش برای مهار کردن واکنش‌های همجوشی (منبع انرژی در خورشید) هستند.

در صورت موفقیت، کارشناسان در جنوب فرانسه می‌توانند جایگزین پاک‌تری برای سوخت‌های فسیلی و شکاف هسته‌ای با «پیچیده‌ترین ماشینی که تاکنون طراحی شده» ایجاد کنند.

شکاف هسته‌ای با علم جدید فاصله زیادی دارد و در شرایطی که گزارش‌های زیادی مبنی بر فجایع محتمل منتشر می‌شود، این تکنولوژی جدید با نظارت مناسب روی نیروی انسانی و محافظت در برابر بلایای طبیعی پایدار به نظر می‌رسد.

از شکاف هسته‌ای برای تأمین انرژی در ۴۳۶ نیروگاه اتمی در سراسر جهان استفاده می‌شود و نیازمند برخورد نوترون‌ها با اتم‌های بزرگتری است تا انرژی تولید شده و آن‌ها را به ذرات کوچکتری تقسیم کند. این فرآیند گاز‌های گلخانه‌ای زیادی را وارد جو نمی‌کند، اما باعث ایجاد زباله‌های رادیواکتیو می‌شود.

از سوی دیگر، در فرآینده همجوشی دو ذره کوچکتر به هم برخورد کرده و اتم سنگین‌تری را تشکیل می‌دهند. انرژی تولیدشده در این روش بسیار بیشتر از شکاف هسته‌ای بوده و زباله‌های رادیواکتیو هم تولید نمی‌کند.

تیم ITER می‌خواهد ثابت کند که این فرآیند می‌تواند صنعتی شود. آن‌ها از سال ۲۰۰۵ روی این پروژه کار کرده‌اند. آزمایش‌ها در این زمینه شامل بزرگترین محفظه محصور مغناطیسی در سراسر جهان هستند که پژوهشگران آن را «توکامک» می‌نامند.

پس از تکمیل فرآیند، وزن این محفظه بیش از ۲۵ هزار تن خواهد بود و دمایی تا ۱۶۷ میلیون درجه سانتیگراد را تحمل می‌کند. این نیرو با استفاده از ذرات داغ، آب را گرم می‌کند که می‌تواند انرژی یک توربین را از طریق بخار تامین کند.

این فرآیند به گرمای بسیار زیادی نیاز دارد. به عنوان مثال، به گزارش USA Today دمای هسته خورشید ۴.۵ میلیارد ساله ما حدود ۱۴ میلیون درجه سانتیگراد است.

تصور کنید که باید در ابتدا دمای چیزی را تا ۱۵۰ میلیون درجه سانتیگراد رساند و سپس سعی کرد که آن را در مقیاس مورد نیاز ساخت که کار بسیار سختی است.

البته روند انجام این پروژه بدون مشکل نبوده است. اولین بودجه این پروژه حدود ۵.۵ میلیارد دلار برآورد شده بود. اما به گزارش Euronews، هزینه تکمیل آن اکنون تقریباً ۲۲ میلیارد دلار است. برای رسیدن به برنامه زمانبندی‌شده، کارشناسان قصد دارند که از «اولین پلاسما» (یک نقطه عطف آزمایشی) صرف نظر کرده و تا سال ۲۰۳۵ به انرژی همجوشی دست پیدا کنند.

ما می‌خواهیم که این آزمایش به روش دیگری انجام می‌شود تا بتوانیم تا حد امکان به تاریخ تعیین‌شده پایبند باشیم.

ماهیت پیچیده این پروژه چالش‌برانگیز است، بیشتر به این خاطر که این تحقیقات برای اولین بار در حال انجام هستند.

اما این تنها تیمی نیست که روی پروژه‌های هسته‌ای جدید کار می‌کند. شرکت آمریکایی وستینگهاوس در حال توسعه یک راکتور شکافت کوچک است که قرار است در سال ۲۰۲۹ به صورت آنلاین راه‌اندازی شود. به گفته این شرکت، این راکتور منحصر به فرد است. زیرا قابل حمل بوده و می‌تواند مکان‌های دورافتاده را برای حدود ۸ سال بدون آب برق‌رسانی کند و سالانه بیش از ۵۵ هزار تن از آلودگی هوا را کاهش دهد.

رویکرد تیم ITER الهام گرفتن از خورشید است. آن‌ها می‌خواهند به جای انتظار برای رسیدن پرتو‌های آفتاب به پنل‌های خورشیدی، مستقیماً منبع انرژی را مهار کنند.

هرچه بیشتر منتظر رسیدن همجوشی باشیم، بیشتر به آن نیاز خواهیم داشت. پس ایده این است که هر چه سریع‌تر به آن دست پیدا کنیم.

مطالب مرتبط
مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
۱۳ نظر

ورود

  • من بهمن ۱۹, ۱۴۰۲

    میدونستین ما از ۵۰ سال پیش دنبال این انرژی نامحدود بودیم؟
    از زمان شاه پروژه هاش بود و تو دانشگاه تهران هم راکتور خریداری و نصب شد. بعد یه عده تازه به دوران رسیده خلافش رو میگن.
    تازه دوست خودم یه دانشجوی دکتری تو kth استکهلم سوئد هستش. میگه تو این زمینه به یه جای خیلی خوبی رسیدن که راه رسیدن به انرژی همجوشی هسته ایی رو به جای خوبی رسونده. و خاک تو سر کسانی که میگن انرژی هسته ای نه

    • آریا بهمن ۲۰, ۱۴۰۲

      آخه چرا یه حرفی میزنی که ملت به عقلت شک بکنن کشورهای پیشرفته مثل آمریکا تاهنوز که سال ۲۰۲۴ هست نتونستن به همجوشی هسته‌ای دست پیدا بکنن بعد تو میگی پهلوی داشت این کارو میکرد پهلوی که تمام ارتش و تسلیحات ارتشش مال آمریکا بود و حتی خوده ایرانی های حق استفاده از اون تسلیحات نظامی رو نداشتن و فقط آمریکایی ها حق داشتن از اونا استفاده بکنن آیا کتاب خاطرات مادر رضا پهلوی رو خوندی که مادر رضا پهلوی میگه یک روز محمد رضا شاه عصبانی پیش من آمد و گفت مردوه شور این سلطنت را ببرن؛ مادر محمد رضا شاه گفت مکر چه شده؟ محمدرضاشاه گفت من شاه این مملکتم فرمانده کل قوای این مملکتم آمریکایی ها می آیند هواپیماهای مارا برمیدارن میبرن ویتنام. من خبر ندارم .>>اونوقت یه همچین آدمی با کدوم عقل سلیمی جور درمیاد که بگی داشت به تکنولوژی هم جوشی هسته‌ای دست پیدا می‌کرد اون حتی نتونست غنی سازی اورانیوم که اولین قدمهای دست پیدا کردن به انرژی هسته‌ای هست اجرا کنه بعد تو میگی داشت به همجوشی هسته‌ای دست پیدا می‌کرد حتی نتونست یه راکتور هسته‌ای درست کنه که اونم آمریکا میخاست درسن کنه که اگرم درست میکرو مثل تسلیحات نظامی نمیذاشت هیچ ایرانی نزدیک نیروگاه و راکتور هسته‌ای بشه آمریکایی ها هر موقع میخاستن یه هواپیما جنگنده رو درست کنن نمیذاشتن یک دونه ایرانی اون دورو بر باشه که مبادا یاد بگیره الان بعد چهلو پنج شال جمهوری اسلامی بدونه هیچ تجهیزاتی خودش توی این چهلو پنج سال برای هواپیماهای نظامی قطعات ساخته و سرپا نگهداشته خودش جمهوری اسلامی الان خودش غنی سازی اورانیوم راه انداخته و راکتور و نیروگاه هسته‌ای درست کرده خدایش یکم انصافا خوب چیزیه جمهوری اسلامی این همه کار کردن کسی نمیبینه اونوقت پهلوی که هیج کاری نکرده فقط شایعه هست که میخاسته همچین کاری کنه اون خوب شد جمهوری اسلامی بد خواهشا یکم فکر کنید یکم تحقیق کنید قبل اینکه بخاید کامنت ناآگاهانه بزارید و خودتون رو مسخره ملت کنید

      • ———— بهمن ۲۰, ۱۴۰۲

        ج.ا فقط تکنولوژی رو خریده و کپی کرده، دوره دروغ و لاف زدنی که بیسواد ها باورش میکردن گذشته

      • نوید بهمن ۲۱, ۱۴۰۲

        این هم که شما میگی دور از واقعیت و انصافه پدر من تکنسین فنی f14 بوده هم به سری رفتن آمریکا دوره دیدن هم اینکه توی اصفهان چند صد نفر همافر مستقیم توسط مهندسان آمریکایی دوره می‌دیدند

      • عالی طرمی بهمن ۲۲, ۱۴۰۲

        عالی بود ممنون از شما

  • عباس رشیدی بهمن ۲۰, ۱۴۰۲

    ایران هم باید شروع کندچرا مسولان در این زمینه کاری نمی کنند چرا همه چیز دست غربی ها باشد

    • حسین بهمن ۲۰, ۱۴۰۲

      چون پولش نیست می‌ره یک جا دیگه

  • آلاله بهمن ۲۰, ۱۴۰۲

    با سلام و احترام به دانشگاهیان و دانشمندان عزیز کشورمان
    انتظار می رود که این عزیزان هم از قافله عقب نمانند و دست به کار شوند برای تولید انرژی های پاک از جمله استفاده از جوش هسته ای تا بعداً خدای نکرده از قافله ی چنین دانشی عقب نمانید و التماس دیگران را برای دستیابی به این موهبت الهی نکنیم این موضوع واقعاً بسیار مهم است و در آینده کشور به چنین انرژی هایی بسیار نیاز دارد

  • آقای محمد رضاشورنی بهمن ۲۰, ۱۴۰۲

    با سلام برای این دانشمندان آرزوی موفقیت دارم وبا نظر ایشان کاملآ موافق هستم

  • مرد تنهای شب بهمن ۲۰, ۱۴۰۲

    خب دیدید که چه قدر هزینه داشت
    خب مسئولان هم وقت و حوصله هزینه این پروژه های سنگین رو ندارن و روی همین شکافت هسته ای کار میکنن و در ضمن تو ایران افراد و دانشمندان لازم رو هم نداریم اگه داشته باشیم زود شهید میشن این مگا پروژه جزو محالات هست که به ایران برسه

  • کدخدا بهمن ۲۱, ۱۴۰۲

    والا قیمتش هم خیلی نیست ۵ تا۲۲میلیارد دلار ؟حالا مشکل ما اینه که تا پولشو جور میکنیم برای نابودی اسراییل خرجش میکنیم درصورتی که خداوند وتمام پیامبران گفتند ارزوی مرگ رابرای هیچ مخلوقی نخواهید چون از انسانیت به دوره حتی ارزوی کشتن سگ یا جانوری برای هیچ انسانی خوشایند نیست !حالا فلسطین شده بلای جون وزندگی ما ایرانیها !خودتون میدونید از زمان پیامبر مردم فلسطین نه گذاشتن کشور بشه نه پادشا داشته باشه کلا همیشه تسخیر شده ی تمام ادیان بوده حالا مسولین ما نمیدونم چرا میخان فلسطین ازاد بشه واسراییل نابود چه نفی برای ما داره نمیدونم حتی عربها فلسطین روقبول ندارن !خلاصه در هشت سال جنگ مال ۱۸۰۰فلسطینی درایران اسیر داشتن خون ایرانی ریختن براشون کلید بهشت بود !منظور تا فلسطین واسراییل اشتی نکنن وفلسطین به پول ایران دست رد نزند همچین تکنولوژی هیچ وقت نسیب ما نمیشه

  • محمد بهمن ۲۱, ۱۴۰۲

    ببخشید جمهوری اسلامی کدوم رآکتور اتمی ساخته؟؟
    اینکه تو بوشهر هست فونداسیون آن زمان شاه توسط زیمنس آلمان و تجهیزش متاسفانه توسط روسیه انجام شده در که بیشتر وقتها به علت خرابی از مدار خارج هست و همین روس‌ها اجازه برداشت پسماند سوخت آن را هم به جمهوری اسلامی نداده اند
    الان خیلی گل و بلبل هست ؟؟؟؟
    تجهیز فنی

  • رضا بهمن ۲۱, ۱۴۰۲

    دوستان تاریخ رو تحریف و جعل نکنید، کی گفته تولید انرژی نامحدود تو رژیم پهلوی پایه گذاری شده؟!؟
    این پروژه دو هزار و پانصد سال قبل توسط پدر( کورش هخامنشی) پایه گذاری شد، و در زمان داریوش کبیر با موفقیت آزمایش شد، ولی متاسفانه با حمله اسکندر جنایتکار همه چی از بین رفت…
    آثارش تو تخت جمشید هنوز هم موجوده، حتما برین و ببینین و به اوج قدرت ایرانیان باستان پی ببرید