صادق بوقی، پیرمرد رشتی که با کلیپ های رقص و آوازش در بازار رشت، در اینستاگرام به شهرت رسید و جزء چهره هایی بود که در ماه های گذشته اقدام به تبلیغ برای شرکت کوروش کمپانی کرده بودند، با انتشار ویدئوی جدیدی در اینستاگرامش بابت تبلیغ این شرکت که کلاهبردار از آب درآمد، از مردم عذرخواهی کرد. صادق بوقی در ۲ استوری اینستاگرامی و نه حتی یک پست، بابت تبلیغ کوروش کمپانی عذرخواهی کرد.
شکایت مالباختگان کوروش کمپانی از سلبریتی های مبلغ این شرکت
فهرستی در فضای مجازی منتشر شده که گفته می شود مربوط به سلبریتی هایی است که مالباختگان کوروش کمپانی از آن ها به دلیل تبلیغ این شرکت شکایت کرده اند. در این فهرست نام های مطرحی از دنیای هنر و ورزش دیده می شود.
در ادامه بخش هایی از مطلب روزنامه «شرق» درباره ی ابعاد حقوقی شکایت از سلبریتی های تبلیغ کننده ی شرکت کوروش کمپانی را می خوانید:
چه کسانی برای کوروش کمپانی تبلیغ کردند؟
در تبلیغات منتشرشده برای کوروش کمپانی نامهای آشنای بسیاری به چشم میخورد. نامهایی که گرچه اسامیشان پس از فرار مدیرعامل این شرکت به خارج از کشور و اطلاع مردم از کلاهبرداری این شرکت از بخش هایلایت «چهرهها» در اینستاگرام این شرکت حذف شد، اما همچنان با جستجویی ساده در فضای مجازی قابل مشاهده است. اسامی بازیگران، ورزشکاران و بلاگرهایی نظیر علیرضا بیرانوند، اکبر عبدی، نیوشا ضیغمی، فاطمه گودرزی، حسین کنعانیزادگان، احمد ایراندوست، حسن ریوندی، محسن ابراهیمزاده، منوچهر هادی، یوسف تیموری، سیدجواد هاشمی، رضا شفیعی جم، مهدی مهدیپور، بهرنگ علوی، الهام حمیدی، محسن افشانی، متن ستوده، هادی ساعی، نیما شاهرخشاهی، محمد امین کریمپور، محمد معماریان، صادق سپدرودی (صادق بوقی)، هادی چوپان، مریم مومن، خواهران منصوریان و… در میان تبلیغ کنندگان این شرکت به چشم میخورد.
سلبریتیها مالباختگان کوروش کمپانی را اغوا کردند
محمد یونسی، وکیل پایه یک دادگستری و مشاور حقوقی در امور کسب و کارها با اشاره به موضوع کلاهبرداری شرکت کورورش کمپانی گفت: موضوعی که پرونده کلاهبرداری اخیر یعنی کوروش کمپانی نیز بسیار مطرح بوده است و همگی به نقش موثر سلبریتیها در اغوای مالباختگان اذعان داشته و مالباختگان علیرغم توصیه اهل خبره باز هم دستمایه افراد سودجو قرار گرفتهاند. در این پرونده افراد سودجو توانستهاند از طریق استفاده از چهرههای معروف برای خود، اعتباری بدست آورده و در نتیجه با شگرد پانزی دست به کلاهبرداری بزنند.
یونسی درباره اینکه آیا میتوان سلبریتیهای مبلغ کوروش کمپانی را تحت پیگرد قرار داد یا خیر گفت: مشخصا مسئولیت افراد سودجو و کلاهبردار در خصوص ارتکاب جرایم و رفتار مجرمانه مشخص است و قطعاً دستگاه های قضایی می توانند این افراد را به دلیل فعل ارتکابی تحت پیگرد قرار دهند. اما در مورد سلبریتیها که اقدام به تبلیغ یا اعتبار بخشیدن به پروژه های کلاهبردارانه یا اسکم کنند، یکسری نکات وجود دارد.
او درباره مسئولیت حقوقی و کیفری افراد معروف در تبلیغ و معرفی پروژههای کلاهبرداری، گفت: شکی نیست که تبلیغات افراد معروف و سلبریتی در شناخته شدن و اعتبار یافتن کالا یا خدمات بنگاه های اقتصادی بسیار موثر است اما این نقش موثر گاهی میتواند دستمایه افراد سودجو شده و از این طریق زیان غیرقابل جبرانی برای جامعه رقم زند. در این سال ها شاهد بودیم برخی از افراد مشهود به تبلیغ پروژههای کلاهبرداری ارز دیجیتال پرداخته یا حتی دعوت به سرمایهگذاری در املاک خارج کشور به واسطه برخی شرکتهای ناشناخته کرده بودند اما در مدت کوتاهی مشخص شد که این پروژههای سرمایه گذاری کاملاً شیادانه بوده و از ابتدا به قصد کلاهبرداری و سودجویی راهاندازی شدهاند و مردم به تبعیت از تبلیغات سلبریتیها کورکورانه وارد این پروژه ها شده و سرمایه خود را از دست دادهاند و متاسفانه همچنان و بعد از سالها پیگیری راه به جایی نبردهاند.
کوروش کمپانی اعتبارش را از سلبریتیها گرفت
این وکیل پایه یک دادگستری ادامه داد: نکته مهم در این پروندهها غفلت از نقش سلبریتیها در اعتبار بخشیدن به این پروژهها بوده است و متاسفانه قوانین و مقررات به طور اختصاصی به مسئولیت این دسته از تبلیغات کنندگان نپرداخته است. البته البته این بدان معنا نیست که این دسته از افراد هیچگونه مسئولیت حقوقی و کیفری در جبران زیان مالباختگان پروژه های اسکم یا همان کلاهبرداری نداشته باشند. زیرا همانطور که بیان شد افراد اثرگذار و مشهور در جامعه، در صورتیکه آگاهانه نسبت به اعتبار بخشیدن پروژه های اسکم اقدام کرده و به نحوی در عواید آن سهیم شوند قطعا مسئولیت کیفری و حقوقی خواهند داشت.
یونسی افزود: ماده ۱ قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء، اختلاس و کلاهبرداری در خصوص فریب مردم برای بردن مال آنها این چنین جرم انگاری کرده است؛ «هر کس از راه حیله و تقلب مردم را به وجود شرکتها یا تجارتخانهها یا کارخانهها یا مؤسسات موهوم یا به داشتن اموال و اختیارات واهی فریب دهد یا به امور غیرواقع امیدوار کند. از این راه مال دیگری را ببرد کلاهبردار محسوب و علاوه بر رد اصل مال به صاحبش، به حبس از یک تا هفت سال و پرداخت جزای نقدی معادل مالی که اخذ کردهاست محکوم میشود.»
او تصریح کرد: به موجب قانون فوق، رکن مادی جرم که همان فریب افراد برای تحصیل مال است معمولاً در تبلیغات پروژههای کلاهبرداری نیز توسط سلبریتی ها رخ میدهد اما مسالهای که وجود دارد این است که اغلب سلبریتیها در دفاع از خود، عدم ذینفع بودن در تحصیل مال یا عدم قصد و اطلاع از غیرقانونی بودن فعالیت سفارش دهنده تبلیغات را مطرح میکنند. هرچند برخی پروژههایی که مورد تبلیغات قرار میگیرند، فی نفسه قانونی نبوده یا به قدری فرآیند کلاهبرداری در آن شفاف است که نمیتوان این ادعا را پذیرفت.
این مشاور حقوقی کسب و کار اضافه کرد: حتی گاهی برخی سلبریتیها در سود یا عواید این نوع پروژهها سهیم میشوند و به نوعی خود ذینفع در تحصیل این چنین مالی شدهاند، لذا مقامات قضائی در خصوص چنین پروندههایی باید رابطه مالی و همکاری بین مالکان پروژههای اسکم با سلبریتیها را موشکافی کرده و به صرف اینکه نیت آنها تبلیغ صرف بوده و از اسکم بودن پروژه اطلاعی نداشتهاند کفایت نکنند.
آیا میتوان از سلبریتیهایی که کوروش کمپانی را تبلیغ کردند، شکایت کرد؟
یونسی درباره قواعد تبلیغ ازسوی سلبریتیها در قانون نیز گفت: تبلیغات قواعدی دارد که اگر رعایت نشود باز هم با فرض عدم اطلاع از نیت کلاهبرداران برای تبلیغکنندگان ایجاد مسئولیت میکند. به موجب ماده ۷ قانون حمایت از مصرف کنندگان؛ «تبلیغات خلاف واقع و ارائه اطلاعات نادرست که موجب فریب یا اشتباه مصرف کننده از جمله از طریق وسایل ارتباط جمعی، رسانههای گروهی و برگههای تبلیغاتی شود، ممنوع است.» در ماده ۱ تا ۳ آیین نامه اجرایی این ماده آمده است انتشار هرگونه تبلیغ خلاف منجر به مسئولیت تبلیغات کننده و سازنده آگهی تبلیغاتی خواهد بود و بستر انتشار این آگهی در هر فضائی که باشد از جمله صداوسیما یا اینترنت و فضای مجازی مشمول مقررات این قانون است.
این وکیل پایه یک دادگستری ادامه داد: «برخی از مصادیق تبلیغ خلاف واقع طبق ماده ۲ ایین نامه فوق که این روزها در فضای مجازی به فور شاهد آن هستیم، عبارت است از؛ «استفاده از مطالب گمراه کننده و ادعاهای غیرقابل اثبات و کذب.»، «ارتکاب فعل یا ترک فعل که سبب مشتبه شدن یا فریب مخاطب از نظر کمیت یا کیفیت شود.»، «تبلیغ فراتر از واقعیت کالا یا خدمات مورد نظر»، « استفاده از صفات مطلق و اغراق آمیز نظیر کاملاً بهداشتی و صددرصد تضمینی»، «عدم ارایه اطلاعات دقیق، صحیح و روشن کالاها و خدمات» و … بنابراین در صورتی که سلبریتیها اقدام به تبلیغ خلاف واقع کنند طبق قانون همراه با سفارش دهنده تبلیغات دارای مسئولیت هستند.
او ادامه داد: همچنین در مواد ۲ و ۳ آیین نامه ساماندهی آگهیها و فعالیت تبلیغاتی در فضای مجازی مصوب وزارت ارشاد تصریح شده اولا هرگونه تبلیغات در فضای مجازی باید با نظارت کانونهای تبلیغاتی صورت گیرد و دوما هرگونه محتوای تبلیغاتی باید به طور شفاف و مشخص اعلام شود به طور مثال در بند ۵ ماده ۳ این دستورالعمل در خصوص مسئولیت افراد سلبریتی یا تاثیرگذار آمده؛ « افراد تاثیرگذار برای معرفی کالا یا خدمت در فضای مجازی (مستقیم و غیرمستقیم) ضمن رعایت قوانین و مقررات تبلیغاتی، باید به طور مشخص و شفاف، تبلیغاتی بودن محتوای منتشره را به اطلاع مخاطبان و کاربران برسانند.»
یونسی افزود: «علی القاعده عدم اشاره به تبلیغاتی بودن محتوا و ترغیب کاربران به خرید یا استفاده از محصول ، این شائبه را پیش میآورد که شخص در عرضه یا ارائه خدمت یا کالا سهیم بوده یا از تمامی ابعاد قانونی و عملیاتی آن مطلع بوده و از این طریق منجر به اغوا یا فریب مشتریان خواهد شد. در همین راستا ماده یک قانون مسئولیت مدنی در این خصوص افرادی که عمداً یا سهوا منجر به بروز خسارت نسبت به افراد می شوند نیز اینگونه فرض را بر مسئولیت قرار داده است؛ «هر کس بدون مجوز قانونی عمداً یا در نتیجه بیاحتیاطی به جان یا سلامتی یا مال یا آزادی یا حیثیت یا شهرت تجارتی یا به هر حق دیگر که به موجب قانون برای افراد ایجاد شده لطمهای وارد کند که موجب ضرر مادی یا معنوی دیگری شود مسئول جبران خسارت ناشی از عمل خودمیباشد.»
مالباختگان کوروش کمپانی از سلبریتیها شکایت کنند
این مشاور حقوقی کسب و کار گفت: بنابر این در خصوص مسئولیت مدنی افراد سلبریتی در بروز خسارت ناشی از تبلیغات پروژههای کلاهبرداری که منجر به از بین رفتن سرمایه هزاران نفر میشود به خصوص هنگامی که اصول وقواعد تبلیغات رعایت نشده و در عمل به اعتباربخشی پروژه یااشخاصی پرداخته میشود که هیچ اطلاعاتی از کم و کیف آن ندارند بازهم منجر به اینجاد مسئولیت میشود. در همین راستا نیز به سلبریتیها توصیه میشود در امور تبلیغاتی حتما از طریق موسسات و کانون های تبلیغاتی مجاز اقدام به تبلیغ محصولات کرده و راسا از طریق فضای مجازی با صفحات خود اقدام به تبلیغ نکنند. در غیراینصورت امکان سلب مسئولیت از خود را نداشته و از طرفی به مالباختگان این نوع پروژهها نیز توصیه میشود در صورتیکه به سبب تبلیغات خلاف واقع سلبریتیها فریب خورده و دچار زیان شدهاند ، حتما این افراد را تحت پیگرد قضائی قرار دهند.
مردم ما عادت کردن خشمشون رو بالاخره سر کسی خالی کنن چون زورشون به اصلی بالایی نمیرسه
همه جای دنیا سلبریتی ها تبلیغ محصول و فروش میکنند
اینکه مثلا برای سیگار یا الکل که مضر هستند تبلیغ میکنند، باید به جرم قتل یا بیماری ازشون شکایت کرد؟ کجای دنیا اینجور هست؟
مقصر کسانی هستند که واردات یک نوع برند گوشی مبایل رو محدود میکنند تا بازار سیاه بوجود بیاد و در کنارش مافیایی که به قدرت وابسته هست بتونه جیب مردم رو بزنه!
مردم هم هجوم میبرن برای همچین گوشی هایی.
آیا سلبریتی ها از قبل میدونستن که قراره کلاهبرداری بشه؟ و عامدانه و آگاهانه در این جرم دست داشتن؟
بهتره بجای احساسی شدن و جو گیر شدن کمی منطقی باشیم
جریان های سیاسی هست که میخوان بین گروه های مختلف جامعه تفرقه و اختلاف بندازن و از آب ماهی بگیرن
نفس تبلیغ اشکالی نداره. مشکل نوع تبلیغ بعضی از اینهاست. اینکه توی تبلیغشون میگن خودشون شخصا این کمپانی رو میشناسند و می دونند که گوشی ها رو سر موقع تحویل میده خیلی فرق داره با اینکه فقط در مورد سرویسی که یک شرکت ارائه میده اطلاع رسانی کنند. مردم ناآگاه وقتی از یک فرد شناخته شده میشنوند که شخصا مالکان کمپانی رو میشناسه و اونها رو تایید میکنه با خودشون میگن این آدم خودش رو برای مثلا ۲۰۰ میلیون خراب نمیکنه.
جاهای دیگه دنیا هم اگر یک سلبریتی تبلیغ گمراه کننده ای بکنه ازش شکایت می کنند مثلا از لری دیوید، شکیل اونیل، تام بردی و چند سلبریتی آمریکایی دیگه برای تبلیغ صرافی رمزارز FTX که کلاهبردار از کار دراومد و ورشکسته شد شکایت کردند یا از رونالدو برای تبلیغ گمراه کننده صرافی رمزارز Binance شکایت کردند.
قطعا ارگان هایی که به چنین شرکت هایی مجوز فعالیت داده اند و علیرغم شکایات مردم پیگیری لازم رو نکردند مسئولند ولی سلبریتی ها هم باید یاد بگیرند که نسبت به حرفهایی که موقع تبلیغ یک شرکت میگن دقت داشته باشند.
جدا از اینکه سلبریتی ها این تبلیغات رو انجام دادن و بخاطر پول اون کار و کردن و مردم هم رفتن خرید کردن،بحث اینجاست که چطور دولت و مسئولین خواب بودن و الان همه رو به گردن بقیه میندازن و حتی یک مسئول یا اداره یا ارگان و سازمان نمیگه ما هم مقصریم که این کمپانی تونسته این همه وقت مردم رو فریب بده،بله سلبریتی ها هم مقصرند ولی چرا توی کشور ما هر طور میشه گردن بقیه میافته و دولت و سازمان ها همه توی خواب هستن،ببین چه خبره توی ارگان ها و سازمان های خواب آلود ما که میگن این کمپانی اصلا مجوز نداشته ،پس شما چیکار میکردین نکنه خواب بودین،چرا یکی نمیاد یقه دولت و مسئولین رو بگیره ببینه مشکل کجاست،یا واقعا خواب بودن یا زد و بند داشتن