تکنولوژی کمکداور ویدئویی (VAR) قرار بود به بحث و جدلها پیرامون تصمیمات ضعیف داوری در فوتبال پایان دهد اما در عوض شاهد کاهش سرعت فوتبال و بحثهایی درباره کیفیت داوری در این بخش هستیم. ویاِیآر همچنین منجر به افزایش قابل توجه ضربات پنالتی شده است.
بنا به گزارش Opta Analyst در دومین فصل معرفی ویاِیآر، در لیگ برتر انگلیس ۱۲۵ پنالتی یا به عبارتی یک پنالتی در هر سه بازی گرفته شد.
در این فصل این رقم در رده چهارم بالاترین رکوردهای خود در تاریخ بوده است که برابر با یک ضربه پنالتی در هر ۳.۵ بازی است. و در این میان پنالتیها با نرخ بیسابقه ۹۰ درصد به گل تبدیل شدهاند.
حتی از فصل گذشته میانگین متحرک پنج-ساله پنالتیهایی که به گل تبدیل شده به رقم ۸۱.۱ درصد رسیده، در حالی که این رقم در فصل ۹۷-۱۹۹۶، ۷۴.۸ درصد بوده است.
با این قانون جدید که دروازهبانها تا زمانی که پنالتی زده نشود نمیتوانند از خط خود عبور کنند، دست و پای سنگربانان بستهتر شده است. این موضوع در کنار بهبود عملکرد پنالتیزنها در بخش تکنیک و ضربه زدن به توپ باعث شده که تعداد ضربات پنالتی بیشتری به گل تبدیل شوند.
با این وجود باید کاری باشد که دروازهبانها بتوانند هنگام مواجهه با پنالتی انجام دهند تا کفه ترازو را به نفع خود برگردانند. شاید نکته کلیدی برای دروازهبانها این باشد که اصلاً هیچ کاری نکنند و ثابت بایستند.
در سطوح حرفهای انتظار میرود که بازیکنان بتوانند پنالتی را به گل تبدیل کنند و عمدتاً از دروازهبانها انتظار نمیرود که ضربه را مهار کنند. این به این معنی است که معمولاً دروازهبانها توسط هواداران، مربیان یا همتیمیهای خود به دلیل ناتوانی در مهار پنالتی سرزنش نمیشوند اما برعکس، وقتی یک یا چند پنالتی را مهار میکنند بسیار مورد تحسین واقع میشوند.
چرا دروازهبانها شیرجه میزنند؟
ما شاهد افزایش بسیار زیاد بازیکنانی هستیم که قبل از پنالتی زدن یک تاخیر یا وقفه به خیز برداشتن خود به سمت توپ اضافه میکنند. هدف از این کار این است که دروازهبان را وادار به حرکت زودهنگام کنند و اگر دروازهبان به یک سمت برود، پنالتیزن به سمت مخالف خواهد رفت.
باوجود اینکه روی دروازهبانها فشار زیادی وجود ندارد، به جای اینکه ثابت در مرکز دروازه بمانند همچنان به سمت چپ یا راست خود شیرجه میزنند. زیرا شاید اگر ثابت بایستند آنهایی که تماشا میکنند تصور کنند دروازهبان به اندازه کافی تلاش نکرده است.
اگرچه دلیل واقعی پشت این حرکت، اطلاعات ناقص است.
فوریه گذشته، جردن پیکفورد، دروازهبان تیم ملی انگلیس و باشگاه اورتون هنگامی که در میانه بازی تیمش با لیورپول اطلاعات پنالتیگیران حریف را که از پیش روی بطری آبش چسبانده بود نگاه میکرد در فضای مجازی وایرال شد.
تحلیلگران باشگاهها اکنون احتمال نقاط پنالتی زدن بازیکنان رقیب را بررسی میکنند و اطلاعات را به دروازهبانها میدهند. این به این معنی است که اگر یک دروازهبان بداند که حریفش در بیشتر مواقع به کدام سمت دروازه پنالتی میزند، شیرجه زدن در آن جهت کار هوشمندانهای است.
برای اینکه دروازهبانها شروع به مهار پنالتیهای بیشتری کنند، علیرغم آنچه هواداران ممکن است فکر کنند، ممکن است شاهد تغییر رویکردشان در مهار پنالتیها باشیم.
آیا دروازهبانها باید ثابت بمانند؟
با آنکه ثابت ماندن در مرکز دروازه ممکن است برخلاف تمام غرایز باشد، این بحث وجود دارد که این امر باعث افزایش شانس مهار پنالتی میشود.
در فصول اخیر شاهد افزایش قابل توجه بازیکنانی بودهایم که هنگام زدن پنالتی در دویدن خود به سمت توپ وقفه ایجاد میکنند تا ابتدا دروازهبان واکنش نشان دهد.
در این فصل از لیگ برتر انگلیس ۱۵ ضربه پنالتی به وسط دروازه زده شد که ۱۴ تای آنها گل شد. نرخ تبدیل این تلاشها ۹۳.۳ درصد است، درحالیکه این میزان برای گوشهها به ۸۹.۱ درصد کاهش یافته است.
اگر دروازهبانها بتوانند ثابت بمانند و از مرکز دروازه حرکت نکنند این امر باعث ایجاد شک برای بازیکنانی میشود که پنالتی میزنند. آنها اساساً سعی میکنند تصمیم خود برای جهت پنالتی زدن را تا ثانیه آخر به تعویق بیندازند نه اینکه قبل از شروع به دویدن تصمیم بگیرند. درنتیجه هرچه مدت زمان بیشتری طول بکشد تا دروازهبان حرکت کند احتمال اینکه پنالتیزن به شک بیفتد بیشتر خواهد شد.
بدون نظر