تحقیقات نشان میدهد که بیشتر افراد در سالهای اولیه توسعه هویت و باورهای اخلاقی خود به شدت به اولیای امور مانند والدین و معلمان متکی هستند. این موضوع میتواند منجر به شکلگیری مهرطلبی شود که شامل اولویت دادن به خواستهها و انتظارات دیگران بر نیازهای خود است که به بهای از دست رفتن رفاه و اصالت خود تمام میشود.
عبارت «Self-authorship» که به ظرفیت درونی و روانی فرد برای توسعه هویت، ایدئولوژی و باورها اشاره دارد، شامل توانایی در اختیار گرفتن افکار، تصمیمات و اعمال خود به جای تکیه بر تاثیرات خارجی یا انتظارات اجتماعی است.
همانطور که افراد این ظرفیت را توسعه میدهند بیشتر در برابر فشار برای سازگاری یا جلب رضایت دیگران مقاومت میکنند.
اصالتبخشی به خود چگونه میتواند راه حلی برای مهرطلبی باشد؟
بالا بردن ظرفیت روانی برای رشد هویت و باورها، در ایجاد اعتماد به نفس و اتکا به خود ضروری است و الگوی مهرطلبی را به روشهای زیر در هم میشکند.
رشد عاملیت خود
توسعه هویت افراد را قادر میسازد تا کنترل زندگی خود را به دست بگیرند، مهارتهای تفکر انتقادی را توسعه دهند، فرضیات را زیر سوال ببرند، اطلاعات را تجزیه و تحلیل کنند و بر اساس ارزشها و باورهای خود تصمیمات آگاهانه بگیرند.
وقتی افراد در نظرات خود مطمئنتر میشوند، احتمال بیشتری دارد که اصیلتر و واقعیتر زندگی کنند، در صورت لزوم «نه» بگویند و نیازها و ترجیحات خود را قاطعانه بیان کنند.
ایجاد تابآوری
ظرفیت درونی برای تعریف باورها، هویت و روابط اجتماعی میتواند به تابآوری در مواجهه با چالشها کمک کند. یک مطالعه در سال ۲۰۲۱ نشان داد که بالا بردن این ظرفیت نشانه بلوغ است و منجر به سطوح بالاتر رفاه میشود، زیرا افراد شروع به درک این موضوع میکنند که تعارض و اختلافنظر بخشی طبیعی زندگی است.
بهبود روابط
توسعه هویت خود نباید با استقلال بیش از حد یا رد کامل نظرات دیگران اشتباه شود. افرادی که ظرفیت درونی برای تعریف باورها و هویت خود را توسعه دادهاند روابط سالمتری دارند زیرا استقلال دیگران را درک میکنند و مرزهای مشخصی برای خود تعیین میکنند.
چگونه میتوانیم راوی زندگی خودمان باشیم؟
در ادامه چند راهبرد برای تقویت این ذهنیت آورده شده است:
خودکاوی
زمانی را به تفکر در مورد ارزشها، باورها و اصول شخصی خود اختصاص دهید. عمیقاً به این فکر کنید که چه چیزی و چرا برای شما اهمیت دارد و از دانش به دست آمده برای هدایت در تصمیمگیری خود استفاده کنید.
فرضیات را زیر سوال ببرید
دانش بهدستآمده از بیرون و هنجارهای اجتماعی را به چالش بکشید. فرضیات خود را زیر سوال ببرید و برای ایجاد یک ذهنیت انتقادی و مستقل، دیدگاههای دیگر را هم در نظر بگیرید.
مسئولیت فردی را بپذیرید
مسئولیت تصمیمات خود را بپذیرید تا شکستها را به عنوان فرصتهایی برای رشد بازتعریف کنید. یک مطالعه در سال ۲۰۲۳ نشان داد که یادگیری اینکه خود را به عنوان قهرمان داستان زندگی خود ببینید، میتواند درک فهم هدف را در زندگیتان تقویت کند.
بنابراین، هنگام تعریف اهداف شخصی، ارزیابی کنید که آیا آنها واقعاً با ارزشهای شما و زندگی که میخواهید داشته باشید همخوانی دارند یا خیر. تمرین کنید که برای تصمیمگیریهای کوچک و بهتدریج تصمیمهای بزرگتر به خودتان تکیه کنید.
به دنبال تجربیات متنوع باشید
برای گسترش دیدگاه خود در انواع تجربیات شرکت کنید. قرار گرفتن در معرض فرهنگها، ایدهها و روشهای مختلف زندگی میتواند درک متفاوتی از خود و جهان ایجاد کند. از تغییر و عدم اطمینان به عنوان فرصتی برای کشف خود استقبال کنید.
یک شبکه حمایتی بسازید
اطراف خود را با مربیان و دوستانی پر کنید که به جای وابستگی، استقلال و رشد شخصیتان را تشویق میکنند. کار با یک متخصص سلامت روان و کاوش در رویکردهای درمانی مانند «روایت درمانی» را در نظر بگیرید که روایتهای شخصی را به روشهایی قدرتبخش بازسازی میکند.
علایق و خواستههای قلبیتان را کشف کنید
در فعالیتهایی شرکت کنید که واقعاً به آنها علاقه دارید و به شما انگیزه میدهند تا ارتباط خود را با خود واقعیتان عمیقتر کنید.
در آخر، به یاد داشته باشید که بالا بردن ظرفیت درونی برای تعریف باورها، هویت و روابط اجتماعی اغلب یک فرآیند مادامالعمر است و استراتژیهای مختلف برای افراد مختلف جوابگوست. به تامل درونی خود متعهد بمانید، در این مسیر صبور باشید و پیشرفتهایتان را جشن بگیرید.
بدون نظر