«لسان الغیب» در فیلم «تلماسه» کیست؟

«لسان الغیب» در فیلم «تلماسه» کیست؟

قسمت دوم فیلم تخیلی حماسی Dune یا همان تلماسه از زمستان سال گذشته اکران خود را آغاز کرده است. این فیلم هم همچون قسمت اول آن ساخته ی دنی ویلنوو، کارگردان کانادایی است و بسیاری از ستارگان مشهور هالیوود در آن نقش آفرینی کرده اند، از جمله تیموتی شالامی و زندایا که نقش های اصلی این مجموعه فیلم را برعهده داشته اند. این مجموعه فیلم بر اساس رمانی آمریکایی به همین نام ساخته شده و هر دو قسمت آن به دلیل داشتن داستانی آخرالزمانی با اشارات متعدد به مفاهیم مذهبی و منطقه ی خاورمیانه، بسیار بحث برانگیز بوده اند. یکی از نکات قابل توجه در این مجموعه فیلم استفاده از لقب های «لسان الغیب» و «مهدی» برای اشاره به یک منجی موعود است.

در ادامه با رمان و فیلم تلماسه بیشتر آشنا خواهیم شد و می خواهیم ببینیم لسان الغیب در این فیلم چه کسی است.

لسان الغیب در تلماسه

رمان تلماسه

فیلم تلماسه بر اساس اولین کتاب از یک مجموعه داستان هشت‌ جلدی علمی-تخیلی نوشته ی فرانک هربرت در سال ۱۹۶۵ ساخته شده است. این مجموعه داستان که بعدها توسط پسر او، برایان هربرت و نویسنده ی دیگری به نام کوین جی. اندرسن ادامه یافت، یکی از مهم‌ ترین داستان‌ های آخرالزمانی قرن بیستم دانسته می شود.

در رمان تلماسه به میزان گسترده‌ای از فرهنگ‌های خاورمیانه‌ای و اسلام برای ساختار جهان درونی‌ آن الگو برداشته شده است.

لسان الغیب در تلماسه

داستان این رمان در آینده ای دور و در امپراتوریِ بین سیاره ای و گسترده ای اتفاق می افتد که بخش های مختلف آن، توسط خاندان های اشرافی وفادار به سلسله ی پادشاهیِ کورینو کنترل می شوند. کتاب تلماسه به داستان مردی جوان به نام پل آتردیس (وارث خاندان آتردیس) می پردازد در حالی که او و خانواده اش کنترل سیاره ای بیابانی به نام آراکیس را می پذیرند که دارنده ی تنها منبعِ مهمترین و ارزشمندترین ماده در کهکشان است. داستان این اثر، تعاملات پیچیده و چندوجهی سیاسی، دینی، زیستی، فناورانه و انسانی را به تصویر می کشد در حالی که قدرت های امپراتوری برای به دست آوردن کنترل آراکیس با هم رو در رو می شوند. کتاب تلماسه علاوه بر کسب جوایز معتبر متعدد، به عنوان یکی از پرفروش ترین رمان علمی تخیلی جهان شناخته می شود.

داستان فیلم تلماسه

داستان فیلم در سال ۱۰۱۹۱ میلادی و در سیاره‌های دور در کهکشان می‌گذرد که یکی از آن‌ها کالادان نام دارد و دیگری آراکیس ملقب به «تل‌ماسه». اما اشاره‌ها، نمادها، اسامی و بسیاری دیگر از عناصر داستان فرانک هربرت و فیلم دنی ویلنوو کاملاً به منطقه خاورمیانه به عنوان یک منطقه مهم استراتژیک در تمام تاریخ ارجاع می‌دهد.

لسان الغیب در تلماسه

این فیلم داستانی حماسی از خاندان آتریدیس است. خاندانی سلطنتی که بعد از فرمان امپراطور به «دوک لیتو» مجبور به ترک سیاره‌ی مادری خود به سمت سیاره‌ی کویری «آراکیس» می‌شوند. دوک توسط همسرش جسیکا و پسرش پل (تیموتی شالامی) که مادرش معتقد است دارای نوعی قدرت پیش‌‌گویی مذهبی‌ست، همراهی می‌شود.

داستان در نظامی سرمایه‌داری جریان‌ دارد که سیارات توسط امپراتور به رهبران خاندان واگذار می‌شود. سپس این رهبران تا زمانی که به نحوی منافع  امپراطور را تامین کنند بر آن سیاره و منابعش حکمرانی می‌کنند. سیاره‌ی آراکیس که در تلماسه تصویر شده به شدت خشک و بی‌آب است که همین مساله شرایط زندگی را برای همه‌ی ساکنان سخت کرده است. با وجود کمبود آب، این سیاره به دلیل وجود منابع غنی از ماده‌ای با ارزش به نام ادویه که باید کاشته و استخراج شود، بسیار ثروتمند است.

لسان الغیب در تلماسه

لسان الغیب در تلماسه

آراکیس (Arrakis) سیاره ای است که ماده کلیدی مولد انرژی و حمل و نقل و … موسوم به ادویه (Spice)، از آن جا استخراج می گردد. به نظر می رسد که آراکیس برگرفته از کشور عراق امروزی است. چرا که اولاً به لحاظ آوایی با کلمه عراق و تلفظ انگلیسی آن یعنی Iraq (ایراک) شباهت بسیار زیادی دارد. ثانیاً عراق نیز مانند آراکیس، دارای منابع عظیمی از ماده حیاتی و کلیدی نفت است. ثالثاً آراکیس داستان «تلماسه» است، جایی که بیشترین درگیری های بین گروه های مختلف را به خود دیده است و در جهان واقع نیز، خاورمیانه و بالاخص عراق شاهد بروز بیشترین تنش ها در سطح جهان بوده اند. رابعاً در آینده نیز طبق روایات، مرکز حکومت امام زمان (عج)، شهر کوفه خواهد بود که در عراق واقع است و در سری داستان های تلماسه نیز، مرکز حکومت منجی، سیاره آراکیس عنوان شده است. از سویی دیگر، فرمن ها، بومیان سیاره آراکیس که در صحرا زندگی می‌کنند، با آن رداهای بلندشان بیشتر به اعراب صحرانشین شبیه هستند.

لسان الغیب در فیلم تلماسه کیست؟

بازیگر نقش منجی در فیلم تلماسه یعنی پل آتریدس، تیموتی شالامی است.

پل آتریدس از مادری ظاهرا روحانی و از فرقه‌ای است که خصوصیات جادوگری و سحر در خود دارد و از قدرت تمرکز انرژی و به خدمت در آوردن هیولاهای کرم مانند در سیاره آراکیس برخوردار است، یک منجی که می‌خواهد به اصطلاح صلح و دوستی را بر جهان حاکم سازد.

لسان الغیب در تلماسه

در جای جای فیلم تلماسه از القاب لسان الغیب و مهدی برای اشاره به موعود منجی فرمن ها استفاده می شود.

لسان الغیب برای ایرانیان به عنوان لقب شاعر بزرگ ایرانی، حافظ شیرازی شناخته می شود که به معنای زبان گویای عالم معنویات است.

با این حال، همانطور که گفته شد، در فیلم تلماسه این لقب کارکرد دیگری دارد.

اهالی قوم فرمن، از منجی موعود خود با القاب لسان‌ الغیب و مهدی یاد می کنند.

لسان الغیب در تلماسه

در فرهنگنامه‌ای که در انتهای رمان تلماسه درج شده و لغات نامانوس این رمان را توضیح داده، در مقابل کلمه «مهدی» نوشته شده: «در اسطوره آخرالزمانی فرمن ها برگزیده‌ای است که آن ها را به سوی بهشت رهبری خواهد کرد»

همچنین در همان فرهنگنامه ی انتهای رمان تلماسه درباره ی کلمه «لسان الغیب» آمده است: «صدایی از جهان بیرون. پیامبر پایان دنیا. در اسطوره‌های آخرالزمانی فرمن‌ها: آورنده آب. (به کلمه “مهدی” رجوع شود)»

۲۲ نظر

ورود

  • امید فروردین ۱۹, ۱۴۰۳

    داستان درباره یهودی ها و بازگشت به خانه و حکومت الهی امام زمان است اما با عناصر یهودی نه اسلامی

  • Aaa فروردین ۱۹, ۱۴۰۳

    یعنی قشنگ مشخص بود این مقاله رو یه فرد مذهبی نوشته،
    هی ثالثا و رابعا استفاده کرده
    ده هزار بار کلمه ی مهدی و نمیدونم امام زمان رو آوردی،
    کجای این فیلم میگه مهدی؟؟
    جمع کن این چرت و پرتاتو

    • سامان فروردین ۲۰, ۱۴۰۳

      میخای گریه کنی؟؟

    • اصلانی فروردین ۲۰, ۱۴۰۳

      هزار بار گفت مهدی ..اول فیلمو ببین بعد زر بزن😐

      • مهرداد فروردین ۲۱, ۱۴۰۳

        فیلم اول رو من دیدم اسم مهدی اومده
        چرا چرت میگی

    • من پدر فروردین ۲۳, ۱۴۰۳

      قربونت
      اگه فیلم دومو دیده باشی میفهمی که واقعا همینطور تو هر سکانسش یه لسان الغیب و مهدی میگن

    • عای فروردین ۲۶, ۱۴۰۳

      خب مشخص شد فیلمو ندیدی، تو کل فیلم یا بهش میگن لسان الغیب، یا میگن مهدی یا اصول!

  • میم هه فروردین ۲۰, ۱۴۰۳

    اسم اون قبیله مادر مقدس بنی جسریت است اینم جالبه

  • مصطفی هاشمی فروردین ۲۰, ۱۴۰۳

    جالبه که اسم قبیله مادر مقدس بنی جسریت بود

  • کوروش فروردین ۲۰, ۱۴۰۳

    همه گیر تشیع هستند

    • سامان فروردین ۲۰, ۱۴۰۳

      همه ی مردم ایران همینو میخان

    • ناشناس فروردین ۲۲, ۱۴۰۳

      مهدی توی تسنن هم هست

    • Asghar فروردین ۲۶, ۱۴۰۳

      مشنگا من کتابش را هم ۳۰پسال پیش‌خواندم. اسمش میگه Muadib. نمیگه مهدی

      • علی فروردین ۲۶, ۱۴۰۳

        مودب یا مودیب لقب دیگه پل هست، مودیب لقب قبیله ایش هست

      • 1989 فروردین ۲۸, ۱۴۰۳

        این اسکولو ببین
        معدیب به معنای موش صحرایی به زبان فرمنی ها بود که خود پل به عنوان لقبش انتخابش کرد وگرنه فرمنی ها بهش مهدی میگفتن
        مثل اینکه چون ۳۰ سال پیش کتابو خوندی کلا یادت نیست ولی فاز عقل کل بودن بر میداری

  • مهران فروردین ۲۰, ۱۴۰۳

    کسی که تاریخ خونده باشه خصوصا در مورد سفیرهای انگلیس در ایران و در زمان قاجار میدونه غربی ها بیشترین تلاش برای استحکام… کردن. اینم یکیش.عجیب نیست

    • کامران فروردین ۲۱, ۱۴۰۳

      جناب تاریخدان احیانا قرآن و تاریخ اسلام با شما شوخی دارد؟
      امام زمان واسه دوران قاجاره؟؟

  • محمد فروردین ۲۱, ۱۴۰۳

    بابا یه مقدار برین درباره نویسنده و دیدگاه هاش برای نوشتن این کتاب بخونین من قبلا یه ویدیویی دیده بودم که نقد میکرد که اشاره نویسنده به این داستان مربوط به زمان قرن بیستم و استعمار نفت توسط انگلیس و آمریکا میشه توی خود فیلم که دیدم به جایی توی دیالوگها جالب بود که میگفت همین بنی جزریت ها توی مردم سیاره جنوب اراکیس القا کردن مهدی موعود یا لسان الغیب و این داستانا این مربوط میشه به زمانی که انگلیس برای استعمار با مطالعه دیدگاه ها و عقاید اون مردم خرافات بوجود میاوردن مثل همین جنبش احمدیه که موضوعش خیلی طولانیه پیشنهاد میکنم برین سرچ کنین

  • ژاله فروردین ۲۱, ۱۴۰۳

    اولا که عقیده به منجی موعود ربطی به اسلام نداره و این عقیده همون سوشیانت زرتشتیان و ایرانیان بوده..چرا عقاید ایرانی و تمامی ابداعات و اختراعات و اکتشافات و کلاااا هر چیزی که مال ایرانه داره دزدیده میشه…این عقیده به منجی موعود یا همون سوشیانت مال ماس ربطش ندید به اسلام و اعراب

  • علی فروردین ۲۶, ۱۴۰۳

    دوست عزیز عناوین و اسامی این فیلم برگرفته از اسامی عربستان باستان یعنی قبل از دوران جاهلیت چیزی در حدود دو هزار سال قبل از میلاد مسیح هست، حتی زبان مردم سیاره هم به شدن شبیه همون زبان اعراب هست که چیزی بین عبری و پهلوی بوده، اطلاعاتی که در این مقاله نوشته شده بسیار سطحی و بدون مطالعه و اشتباه هست