با موج تظاهرات و تحصن دانشجویان در دانشگاه های آمریکا و حمایت آن ها از فلسطین و مخالفت با حملات اسرائیل به این باریکه، این روزها نام جرج سوروس بار دیگر بر سر زبان ها افتاده است زیرا برخی در کشورهای غربی وی را عامل پشت این تظاهرات ها می دانند. اما جرج سوروس کیست؟
جرج سوروس (George Soros) چهرهای برجسته در دنیای امور مالی و بشردوستانه است. موفقیت او بهعنوان سرمایهگذار، او را به یکی از ثروتمندترین مردان جهان تبدیل کرده و کمکهای او به اهداف اجتماعی لیبرال از طریق «بنیادهای جامعه باز» تأثیر قابلتوجهی داشته است. بنا به گزارش مجله فوربس ثروت جرج سوروس در حال حاضر ۶.۷ میلیارد دلار تخمین زده میشود.
خلاصهای از زندگی جرج سوروس
جرج سوروس با نام اصلی گئورگی شوارتز در بوداپست و در خانوادهای ثروتمند و یهودی متولد شد، اما پس از هجوم کمونیستها در سال ۱۹۴۷ کشور خود را ترک کرد و برای ادامه تحصیل به مدرسه اقتصاد لندن رفت و از همانجا فارغالتحصیل شد. جرج سوروس در دوران تحصیل با کارل پوپر، فیلسوف انگلیسی، آشنا شد و بسیار تحت تأثیر افکار او قرار گرفت؛ به حدی که ردپای این تأثیرپذیری را میتوان در حرفه و کارهای بشردوستانه سوروس مشاهده کرد.
در همین سنین جوانی بود که جرج سوروس فعالیتهای معاملاتی خود را در بازار سیاه مجارستان آغاز کرد و پس از مهاجرتش در سال ۱۹۵۶ به ایالات متحده به عنوان تحلیلگر مالی، آن را به صورت جدی و پیگیر ادامه داد.
جرج سوروس در نخستین اقدامات مالی خود، اولین صندوقهای تأمینیاش را در سال ۱۹۶۹ بنا کرد که وسیع و پُربازده بود. او سپس شرکت صندوق کوانتومی را با همکاری جیم راجرز تأسیس کرد و از این طریق توانست به ۴۰۰۰ درصد بازدهی در عرض ده سال دست یابد و ثروت خود را به ۱۱ میلیارد دلار برساند.
این سرمایهگذار مشهور آمریکایی از این ثروت هنگفت خود در فعالیتهای بشردوستانه و ارائه کمکهای مالی به دانشآموزان سیاهپوست نیز استفاده کرده است. او همچنین در بیش از ۵۰ کشور جهان چندین سازمان خیریه تأسیس کرده و بیش از ۴۰۰ میلیون دلار صرف حمایت از این پروژههای بشردوستانه کرده است.
در کنار تمام اینها، شهرت جرج سوروس بیشتر به اتفاق چهارشنبه سیاه (۱۶ سپتامبر ۱۹۹۲) بازمیگردد که در آن روز، سوروس ۱۰ میلیارد پوند با نرخ کمتر از بانک مرکزی انگلیس عرضه کرد و باعث کاهش اعتبار پوند در برابر دلار شد و حدود ۱.۱ میلیارد دلار آمریکا از این معامله سود به دست آورد و به مردی معروف شد که بانک مرکزی انگلستان را شکست داد.
جرج سوروس ثروت خود را چگونه بهدستآورده است؟
جرج سوروس ابتدا ثروت خود را از طریق حرفه خود بهعنوان سرمایهگذار و مدیر صندوق تامینی بهدستآورد. او مدیریت صندوق سوروس را در سال ۱۹۷۰ تأسیس کرد و به دلیل استراتژیهای سرمایهگذاری موفق و رویکرد نوآورانه خود در بازارها به سرعت مشهور شد. سوروس یک سرمایهگذار بزرگ و حرفهای است؛ به این معنی که او بر سرمایهگذاری در بازارها و داراییها بر اساس درک خود از نیروهای اقتصادی بزرگتر که آنها را هدایت میکنند، تمرکز میکند.
کلید و قلب تپنده حرفه سوروس، فلسفه سرمایهگذاری او بوده است که آن را مبتنی بر «بازتاب» تعریف میکند. بازتاب ایدهای است که فعالان بازار بهصورت مستقیم بر بازارها تأثیر میگذارند و میتوانند حلقههای بازخوردی ایجاد کنند که باعث انحراف و شکست قیمتهای بازار از ارزشهای اساسی خود شود.
سوروس در طول زندگی حرفهای خود توانسته است قیمتگذاریهای نادرست را در بازارها شناسایی کرده و از آنها برای ایجاد بازده برای مشتریانش استفاده کند. او همچنین به خاطر تمایلش به ریسکهای جسورانه در مواقعی که دیگران بیمیل هستند، شناخته میشود. همین ریسکپذیری به او کمک کرده تا به بازدهی چشمگیری دستیابد.
برخی از مهمترین موفقیتهای سوروس شامل سرمایهگذاریهای اولیهاش در اقتصادهای بازارهای نوظهور است که به تثبیت شهرت او بهعنوان یک سرمایهگذار باهوش و مبتکر کمک کرد. همچنین شرطبندیهایش در برابر ارزهای جهانی مانند بات تایلند و ین ژاپن، شهرت او را چند برابر کرد.
سوروس علیرغم موفقیتهای فراوانش، در طول دوران حرفهای خود با دورههایی از عملکرد ضعیف و شکست روبرو بوده است. حباب دات کام و رکود نمونهای از زمانهای شکست سوروس افسانهای در معاملات بود. سوروس که از حباب دات کام در مسیر صعود سود میبرد، تسلیم حرص و طمع خود شد و در نقطه اوج سود، سرمایه خود را از معاملات خارج نکرد. دقیقا زمانی که بازارها در مسیر نزولی قرار گرفتند دچار ضررهای مالی سنگینی شد. حتی بهترین معاملهگران نیز اشتباهات بزرگی مرتکب میشوند و سوروس توانسته است با غلبه بر این چالشها، میراثی بهعنوان یکی از موفقترین سرمایهگذاران تمام دوران بسازد.
جرج سوروس: مردی که بانک انگلستان را شکست داد!
سوروس این لقب را پس از شرطبندی معروف خود در برابر پوند انگلیس در سال ۱۹۹۲ بهدستآورد. در آن زمان، دولت بریتانیا سعی داشت ارزش پوند را در محدوده نزدیکی نسبت به دویچه مارک آلمان حفظ کند. با این حال، سوروس متوجه شد که اقتصاد بریتانیا با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم میکند و دولت نمیتواند به اهداف اقتصادی خود دست یابد. درنتیجه شرط بندی کرد که پوند باید در مسیر روند کاهشی قرار بگیرد!
سوروس و شرکت سرمایه گذاری او (Soros Fund Management) شرطبندی بسیار عظیمی در برابر پوند کردند. آنها مقدار زیادی پوند وام گرفتند و سپس وام خود را در بازارها فروختند. در نهایت زمانی که ارزش پوند کاهش یافت، سوروس توانست ارز را با قیمتی بسیار پایینتر بازخرید کند و در این فرآیند سود زیادی بهدستآورد. این معامله بیش از یک میلیارد دلار سود برای سوروس به همراه داشت و شهرت او را بهعنوان یک معاملهگر باهوش و موفق به ویژه در زمینه ارزها تثبیت کرد.
معامله در برابر پوند، نه تنها برای سوروس بلکه برای جهان مالی پیامدهای مهمی داشت. معامله جرج سوروس ضربه بزرگی به اعتبار دولت بریتانیا و پوند وارد کرد و نقطه عطفی در تاریخ بازارهای ارزی بود. این معامله قدرت صندوقهای تامینی بزرگ و توانایی آنها در شکل دادن به بازارها را نشان داد و به هموار کردن راه برای عصر جدیدی از نوآوری مالی و ریسکپذیری کمک کرد. تا به امروز، شرطبندی سوروس در برابر پوند یکی از معروفترین معاملات در تاریخ مالی است و این نشاندهنده مهارت و تخصص او بهعنوان یک سرمایهگذار است.
جرج سوروس چگونه سرمایهگذاری میکند؟
جرج سوروس عمدتاً در سهام، اوراق قرضه، ارزها و کالاها سرمایهگذاری میکند. او به دلیل رویکرد سرمایهگذاری بزرگ خود که شامل سرمایهگذاری بر اساس درک او از نیروهای اقتصادی بزرگتری که بازارها را هدایت میکنند، شناخته شده است. او از طیف وسیعی از استراتژیهای سرمایهگذاری، از جمله موقعیتهای بلندمدت و کوتاهمدت استفاده میکند و به خاطر تمایلش به ریسکهای جسورانه در زمانی که دیگران تمایلی ندارند، مشهور است.
قلب فلسفه سرمایهگذاری سوروس مفهوم «بازتاب» اوست. این رویکرد مبتنی بر این ایده است که فعالان بازار میتوانند بر بازارها تأثیر بگذارند و حلقههای بازخوردی ایجاد کنند که میتواند باعث انحراف قیمتهای بازار از ارزشهای اساسی خود شود. سوروس از این ایده برای شناسایی قیمتگذاریهای نادرست در بازارها و ایجاد بازده برای مشتریانش استفاده میکند. انعطاف ذهنی او از درک درست و مفهوم بازتاب نشات میگیرد.
شناخته شدهترین کاربرد این مفهوم در دیدگاه سوروس در مورد حبابهای قیمتی است. او به دلیل تواناییاش در شناسایی «حبابها» در بازارها شهرت دارد و در طول زندگی حرفهای خود از چندین حباب بازار موفق به کسب سود بوده است. این لزوما به معنای شرطبندی علیه این حبابها نیست.
سوروس میگوید: «من فقط به این دلیل ثروتمند هستم که میدانم چه زمانی اشتباه میکنم».
انعطافپذیری ذهنی او دوباره خود را در اینجا به نمایش میگذارد؛ زیرا او به راحتی نظر خود را تغییر میدهد و از موقعیتهایی که اشتباه و غلط باشند درس میگیرد. بخش سخت در مورد «نظریه حباب» او این است که بداند چه زمانی از رالی صعودی و سودهای نجومی باید پیاده شود. سوروس به راحتی دیدگاههای خود را بهروز میکند و به قول معروف با استراتژی معاملاتی خود ازدواج نمیکند. دیدگاه و ذهنیت جورج سوروس ترکیبی از آینده نگری، تمایل به ریسک و توانایی تشخیص اشتباه است و همین موارد کلید موفقیت سوروس بهعنوان یک سرمایهگذار بوده است.
کمکهای خیریهای جرج سوروس
سوروس در سال ۱۹۷۹ فعالیت های بشردوستانه خود را با اعطای بورسیه تحصیلی به سیاه پوستان آفریقای جنوبی تحت آپارتاید آغاز کرد. کمکهای مالی او اغلب بر کسانی متمرکز شده است که صرفاً برای آنچه هستند با تبعیض روبرو شده و در جامعه به حاشیه رانده میشوند.
چنان که در وبسایت آقای سوروس آمده، او بیش از ۳۲ میلیارد دلار از دارایی شخصی خود را برای تأمین مالی فعالیت «بنیاد جامعه باز» در سراسر جهان اهدا کرده است.
آیا سوروس توطئهگر است؟
جرج سوروس به دفعات به توطئه متهم شده است. به نظر ماهاتیر محمد، نخست وزیر پیشین مالزی، جرج سوروس در بحران اقتصادی بازار شرق آسیا در سال ۱۹۹۷ نقش داشتهاست. گلن بک مجری محافظه کار تلویزیون ۹ نوامبر ۲۰۱۰ از همکاری او در کودکی با نازیها خبر داد و در جریان انتخابات ۸۸ ایران هم به مهندسی آن روزهای پر از التهاب متهم شد. او همچنین متهم شده که به اوکراین در جنگ با روسیه کمک مالی کرده است. حتی برخی رسانههای داخلی به او جایگاه نقشآفرینی در انقلابهای رنگین را دادهاند.
در واقع ادعای توطئه در مورد جرج سوروس از زمان اوج گیری اقتصادی او به گونههای مختلف شکل گرفتهاست. بیشتر این ادعای توطئهها با محوریت باورهای سیاسی و ثروت اقتصادی او مرتبط هستند و در حلقههای ملیگرایانه و محافظهکار متداول است. ادعای توطئه در مورد جرج سوروس با توهم توطئه درباره خانواده روتشیلد که در سده نوزدهم میلادی در اروپا متداول بود قابل مقایسه است.
مخالفت جرج سوروس با جرج دبلیو بوش
جرج سوروس از مخالفان سرسخت جرج دابلیو بوش بود و دولتداری او را برای آمریکا و کل جهان مضر میدانست. او برای اینکه بوش پسر را زمین بزند، از هیچ کوششی دریغ نکرد. سوروس در سال ۲۰۰۳ در گفتگویی با واشینگتن پست با گفتن اینکه «برکنار کردن رئیسجمهور جرج دابلیو بوش از مقامش «تمرکز اصلی زندگی من» و «مسئله مرگ و زندگی» است و اینکه «اگر کسی شکست بوش را تضمین کند همه ثروتش را وقف آن میکند» ضدیت آشکارش را با رئیس جمهوری وقت ایالات متحده آشکار کرد.
جرج سوروس و ترامپ
همان لحظه که خبر پیروزی دونالد ترامپ و شکست هیلاری کلینتون در انتخابات ۲۰۱۶ آمریکا اعلام شد، جهان با شگفتی از این اتفاق یاد کرد و چهره های زیادی کاخ سفید نشینی ترامپ را برای کل دنیا هزینه ساز دانستند. جرج سوروس هم دراین باره ضمن اعلام شگفتی از نتیجه انتخابات، دونالد ترامپ را «خطری برای جهان» عنوان کرد و البته پیش بینی کرد، این چهره جنجالی تا پایان مهلت قانونی در کاخ سفید نماند که واقعیت با چیزی که در ذهن سورس بود، همخوانی نداشت.
جرج سوروس و فارکس
جرج سوروس یکی از بزرگترین معامله گران فارکس در جهان است. او را به عنوان اسطوره معامله گری نیز میشناسند. «استراتژی کلان جهانی» روشی است که جرج سوروس از آن در فارکس استفاده میکند که میتوان آن را یکی از موفقترین استراتژیها برای معامله ارزها (فارکس)، اوراق قرضه و حتی برخی از سهامها دانست. قوانین طلایی جورج سوروس در فارکس چیزی است که خیلیها به دنبال فراگیری آن هستند.
صندوق سرمایه گذاری جورج سوروس
شاید جالب باشد بدانید که جرج سوروس سهام قابل توجهی در برخی شرکتهای مشهور جهان دارد. از جمله این شرکتها میتوان به فورد، وایپیاف، هربالایف، اپل، اینتل، موتورولا، سلوشنز، هالیبرتون، فیسبوک، مایکروسافت و گوگل اشاره کرد. در واقع جرج سوروس صاحب شرکت سرمایهگذاری مدیریت سرمایه سوروس است که در هر یک از این شرکتها سهم دارد. دفتر مرکزی این شرکت در نیویورک واقع شده است.
بنیاد سوروس
بنیاد سوروس با نام اصلی بنیادهای جامعه باز (OSF) که نام خود را از کتاب «جامعه باز و دشمنان آن» نوشته کارل پوپر گرفته است یک موسسه حمایت مالی است که ادعا شده از نشریات مستقل و نهادهای مدنی در جوامع دفاع میکند. این موسسه در حال حاضر در سی کشور جهان فعال است. البته برخی حکومتها اعتقاد دارند کاری که این بنیاد انجام میدهد در واقع تلاش برای تقویت جریانات مخالف دولت برای انقلابهای مخملی است. این بنیاد با ۱۸ میلیارد دلار از داراییهای شخصی سوروس افتتاح شده و در بین موسسات خیریه به لحاظ پشتوانه مالی از منابع بالایی برخوردار است.
جرج سوروس، مخالف گوگل و فیسبوک
جرج سوروس فعالیتهای گوگل و فیبسبوک را در تضاد با دموکراسی و بر خلاف حقوق شهروندی میداند. سورس درباره گوگل و فیسبوک و هزینههایی که به زعم او این شبکهها دارند، هشدار داده است که «شبکههای اجتماعی «موانعی برای نوآوری» هستند. زیرا این احتمال هست که وقتی تفکر آزاد از بین رفت، مردمی که در عصر دیجیتال بزرگ شدهاند، دیگر نتوانند آن را بازگردانند. او افزود که قدرت این شبکهها در شکلدهی افکار عمومی نگرانکننده است. زیرا این قدرت تنها در دست چند شرکت معدود است.» او همچنین پیشبینی کرده که سیاستهای مالیاتی و مقرراتی، گریبان شبکههای اجتماعی را خواهد گرفت و به همین خاطر عمر این شبکهها رو به پایان است.
کتابهای جرج سوروس
جرج سوروس نویسندهای پرفروشی است. ۱۵ کتاب او بینشهایی را در مورد نحوه رویکرد او به سرمایهگذاری و معامله ارائه میدهد و دیدگاههای خود را در مورد سیاست، اقتصاد، جهانیشدن، بشردوستی و جوامع باز به اشتراک میگذارد.
کتابهای جرج سوروس عبارتاند از:
حامی مالی تمام چپ ها و گلوبالیست های آمریکا این آقاست.
امیدوارم ترامپ دور بعدی را رای بیاره.