چه غذایی را با چه روغنی بپزیم؟

چه غذایی را با چه روغنی بپزیم؟

سلب مسئولیت: روزیاتو صرفا نمایش‌دهنده این متن تبلیغاتی است و تحریریه مسئولیتی درباره محتوای آن ندارد.

روغن‌ها اعم از انواع روغن مایع و جامد، نقش بسیار مهمی در پخت‌وپز دارند و به‌همین‌دلیل انتخاب یک روغن خوب و مناسب برای غذایی که قصد آماده‌کردن آن را دارید، مسئله‌ای بسیار مهم است. بسیاری از افراد گمان می‌کنند می‌توان از یک روغن برای همه غذاها استفاده کرد و اگر شما نیز جزو این افرادید باید بدانید که درواقع این‌طور نیست و هر کدام از روغن‌های پرمصرف بازار مثل روغن آفتابگردان، روغن ذرت، روغن زیتون، روغن گردو و…، برای یک نوع طبخ غذا مناسب هستند. با ورژن همراه باشید تا در ادامه به‌طور کامل به انواع پخت‌وپز و روغن مناسب آن‌ها بپردازیم.

چه غذایی را با چه روغنی بپزیم؟
روغن‌ها اعم از انواع روغن مایع و جامد، نقش بسیار مهمی در پخت‌وپز دارند و به‌همین‌دلیل انتخاب یک روغن خوب و مناسب برای غذایی که قصد آماده‌کردن آن را دارید، مسئله‌ای بسیار مهم است. بسیاری از افراد گمان می‌کنند می‌توان از یک روغن برای همه غذاها استفاده کرد و اگر شما نیز جزو این افرادید باید بدانید که درواقع این‌طور نیست و هر کدام از روغن‌های پرمصرف بازار مثل روغن آفتابگردان، روغن ذرت، روغن زیتون، روغن گردو و...، برای یک نوع طبخ غذا مناسب هستند. با ورژن همراه باشید تا در ادامه به‌طور کامل به انواع پخت‌وپز و روغن مناسب آن‌ها بپردازیم. 
 
چرا باید برای هر نوع پخت‌وپز، از روغن مناسب آن استفاده کرد؟
پیش‌از آنکه به معرفی انواع روغن مایع مناسب برای هر پخت‌وپزی بپردازیم، لازم است به این سوال مهم پاسخ داده شود که اساساً چرا گفته می‌شود هر روغنی برای هر غذایی مناسب نیست و باید برای هر نوع پخت از یک‌سری روغن خاص استفاده کرد؟ پاسخ این سوال را می‌توان در 2 عامل مهم خلاصه کرد که عبارت‌اند از:
●	نقطه دود روغن: نقطه دود روغن یا به‌عبارتی نقطه‌ای از حرارت که در آن روغن دود و یا اصطلاحا می سوزد و باعث می‌شود که غذا طعم نامطبوعی بگیرد ، مهم‌ترین مسئله برای انتخاب روغن‌هاست؛ زیرا دما و حرارت از مهم‌ترین ارکان پخت‌وپز و سرخ‌کردن غذاهاست و اگر نقطه دود روغن در محدوده نرمال نباشد و خیلی زود شروع به سوختن کند، هم طعم غذا خراب می‌شود و هم برای سلامت شما مضر است. برای مثال اگر نقطه دود روغن بسیار پایین باشد و از آن برای سرخ‌کردن عمیق (طوری‌که ماده خوراکی در روغن آغشته شود) استفاده کنید، روغن به‌سرعت می‌سوزد و نمی‌توانید از آن استفاده مفیدی کنید؛ درحالی‌که روغنی مثل روغن مایع سرخ کردنی برای این کار کاملاً مناسب است؛ زیرا نقطه دود بالایی دارد. 
●	طعم و مزه روغن: مسئله مهم دیگر در این خصوص، طعم و مزه روغن‌هاست. برخی از روغن‌ها مثل روغن‌های نباتی تصفیه شده مزه خنثی دارند و می‌توانید از آن‌ها برای پخت انواع غذاها استفاده کنید؛ اما برخی روغن‌ها مثل روغن زیتون دارای طعم و مزه‌های خاصی هستند که در طعم نهایی غذا نیز اثر می‌گذارند و به‌همین‌دلیل اگر از مزه این روغن‌ها خوشتان نمی‌آید، بهتر است که از آن‌ها استفاده نکنید و به سراغ روغن‌های بدون مزه بروید. 
برای هر غذایی از کدام روغن مایع استفاده کنیم؟ 
حال که متوجه شدید چرا لازم است برای هر نوع غذایی از برخی روغن‌های خاص استفاده کرد، لازم است با انواع روغن مایع که برای سرخ‌کردن غذا، پخت‌وپز معمولی و درست‌کردن سالاد مناسب هستند، آشنا شوید و از این به بعد با دقت بیشتری از آن‌ها استفاده کنید. علت تاکید بر استفاده از این نوع روغن آن است که حجم و قیمت روغن مایع متنوع و مناسب است و از نظر سلامتی نیز بر روغن جامد ارجحیت دارد.
روغن‌های مناسب برای غذاهای سرخ‌کردنی
وقتی حرف از سرخ‌کردن به‌میان می‌آید، تصویر انواع غذاهای خوشمزه مثل سیب‌زمینی سرخ‌کرده، مرغ سوخاری و... در مقابل چشم‌ها ظاهر می‌شود. این غذاهای لذیذ اگر با روغن مناسب خود آماده نشوند، نمی‌توانند به طعم شگفت‌انگیز خود برسند. بنابراین برای تهیه آن‌ها باید به سراغ روغن‌هایی با نقطه دود بالا بروید که هم برای سرخ‌کردن سطحی و هم برای سوخاری‌کردن و سرخ‌کردن عمیق، مناسب باشند. انواع روغن مناسب برای غذاهای سرخ‌کردنی، عبارت‌اند از:
روغن آفتابگردان
روغن آفتابگردان به‌دلیل نقطه دود 450 درجه فارنهایت، یکی از مناسب‌ترین روغن‌ها برای آماده‌کردن انواع غذاهای سرخ‌کردنی است که جزو محصولات پراستفاده در خانه‌های ایرانی نیز به حساب می‌آید. این روغن از نظر قیمت نیز جزو گزینه‌های مقرون‌به‌صرفه به حساب می‌آید. 
روغن کنجد
دیگر روغن مناسب برای سرخ‌کردن غذاها، روغن مایع کنجد است که نقطه دود آن 437 درجه فارنهایت است و از آن می‌توانید برای هر نوع سرخ‌کردنی استفاده کنید. این روغن هم مثل روغن آفتابگردان برای انواع غذاهای تفت‌دادنی و سوخاری و... مناسب است.

 
روغن کانولا
روغن کانولا یا همان روغن کلزا جزو روغن‌های گیاهی است که از گیاه کلزا گرفته می‌شود و می‌توانید از آن برای سرخ‌کردن سطحی و ملایم غذاها استفاده کنید. نقطه دود این روغن 400 درجه فارنهایت است و از نظر طعم و مزه، خنثی به حساب می‌آید. روغن کانولا یکی از بهترین گزینه‌ها برای سرخ‌کردن ماهی است و از نظر قیمت نیز جزو روغن‌های مقرون‌به‌صرفه به‌شمار می‌رود. 
روغن ذرت
یکی دیگر از روغن‌هایی که برای تهیه انواع غذاهای سرخ‌کردنی گزینه مناسبی‌ست، روغن ذرت است. نقطه دود 450 درجه فارنهایت و طعم خنثی، این روغن مقرون‌به‌صرفه را به یکی از بهترین روغن‌ها برای سرخ‌کردن سطحی و عمیق تبدیل کرده است و اگر از آن دسته افرادی هستید که دوست ندارید، طعم روغن روی مزه غذاهایتان اثر بگذارد، می‌توانید با خیال راحت از این روغن استفاده کنید.
روغن‌های مناسب برای پخت‌وپز معمولی 
برای آشپزی روزانه و پخت‌وپز معمولی دیگر نقطه دود روغن، آن‌قدرها مسئله‌ای حیاتی نیست و می‌توانید از روغن‌هایی که نقطه دود پایین‌تری دارند، برای پخت انواع غذا استفاده کنید. اگر از طرفداران روغن مایع هستید، می‌توانید از روغن زیتون، روغن کانولا، روغن ذرت و روغن نباتی (محصولی با ترکیب روغن گیاهان مختلف) برای پخت‌وپز معمولی استفاده کنید. البته روغن نباتی به شکل جامد نیز در دسترس است که مصرف آن به دلایل علمی و پزشکی، چندان توصیه نمی‌شود.
روغن‌های مناسب برای انواع سالاد
برای تهیه سالاد معمولا از چند مورد روغن سبک و طعم‌دار استفاده می‌شود تا علاوه بر تأمین چربی غذا، آن را خوشمزه‌تر هم بکنند. روغن‌هایی مثل روغن زیتون و روغن آووکادو از این دسته محصولات هستند. علاوه‌براین دو محصول، برخی از روغن‌ها مثل روغن گردو، روغن بذر کتان و روغن ماهی نیز برای سالاد مناسب‌اند. این روغن‌ها درعین‌حال که بسیار مفید و مقوی هستند، نقطه دود پایینی دارند و در حرارت بالا از خود مواد سمی آزاد می‌کنند. به‌همین‌دلیل بدترین گزینه برای پخت‌وپز و سرخ‌کردن و بهترین و فوق‌العاده‌ترین گزینه برای استفاده در سالادها هستند.
 
تفاوت روغن های سرخ‌کردنی و روغن‌‌های پخت‌وپز چیست؟
تفاوت اصلی این دو نوع روغن به نقطه دود آن‌ها و تاب‌وتوانشان در برابر حرارت، برمی‌گردد. روغن‌های پخت‌وپز نقطه دود پایین‌تری دارند و می‌توانید از آن‌ها برای تهیه انواع غذا مثل کباب، خورشت، ماکارونی و... استفاده کنید؛ اما روغن‌های سرخ‌کردنی نقطه دود بالایی دارند و بیشتر برای آماده‌کردن غذاهایی کاربرد دارند که نیاز است در حرارت بالا سرخ شوند. به‌عبارتی نمی‌توانید از روغن‌های پخت‌وپز معمولی مثل روغن زیتون که نقطه دود متوسطی دارند برای مواردی مثل سرخ‌کردن عمیق و سوخاری استفاده کنید؛ زیرا حرارت بالاست و در این درجه از دما، روغن تجزیه می‌شود و طعم ناخوشایندی به غذا می‌دهد. 
سخن پایانی
روغن‌ها نقش مهمی در آشپزی، به‌ویژه آشپزی ایرانیان دارند و به‌همین‌دلیل انتخاب یک روغن مایع مناسب برای پخت‌وپز، امری ضروری است. ازآنجاکه نقطه دود انواع روغن مثل روغن آفتابگردان، روغن ذرت، روغن زیتون، کانولا و... با یکدیگر متفاوت است و برخی از آن‌ها طعم‌دار و برخی بدون طعم هستند، برای هر نوع پختی مثل پخت‌وپز معمولی، سرخ‌کردن، تهیه سالاد و... باید به‌سراغ روغن مناسب آن بروید تا بهترین و خوش‌عطروطعم‌ترین نتیجه را بگیرید. شما می‌توانید برای کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، به سایت ورژن مراجعه کنید.
منابع

چرا باید برای هر نوع پخت‌وپز، از روغن مناسب آن استفاده کرد؟

پیش‌از آنکه به معرفی انواع روغن مایع مناسب برای هر پخت‌وپزی بپردازیم، لازم است به این سوال مهم پاسخ داده شود که اساساً چرا گفته می‌شود هر روغنی برای هر غذایی مناسب نیست و باید برای هر نوع پخت از یک‌سری روغن خاص استفاده کرد؟ پاسخ این سوال را می‌توان در ۲ عامل مهم خلاصه کرد که عبارت‌اند از:

  • نقطه دود روغن: نقطه دود روغن یا به‌عبارتی نقطه‌ای از حرارت که در آن روغن دود و یا اصطلاحا می سوزد و باعث می‌شود که غذا طعم نامطبوعی بگیرد ، مهم‌ترین مسئله برای انتخاب روغن‌هاست؛ زیرا دما و حرارت از مهم‌ترین ارکان پخت‌وپز و سرخ‌کردن غذاهاست و اگر نقطه دود روغن در محدوده نرمال نباشد و خیلی زود شروع به سوختن کند، هم طعم غذا خراب می‌شود و هم برای سلامت شما مضر است. برای مثال اگر نقطه دود روغن بسیار پایین باشد و از آن برای سرخ‌کردن عمیق (طوری‌که ماده خوراکی در روغن آغشته شود) استفاده کنید، روغن به‌سرعت می‌سوزد و نمی‌توانید از آن استفاده مفیدی کنید؛ درحالی‌که روغنی مثل روغن مایع سرخ کردنی برای این کار کاملاً مناسب است؛ زیرا نقطه دود بالایی دارد.
  • طعم و مزه روغن: مسئله مهم دیگر در این خصوص، طعم و مزه روغن‌هاست. برخی از روغن‌ها مثل روغن‌های نباتی تصفیه شده مزه خنثی دارند و می‌توانید از آن‌ها برای پخت انواع غذاها استفاده کنید؛ اما برخی روغن‌ها مثل روغن زیتون دارای طعم و مزه‌های خاصی هستند که در طعم نهایی غذا نیز اثر می‌گذارند و به‌همین‌دلیل اگر از مزه این روغن‌ها خوشتان نمی‌آید، بهتر است که از آن‌ها استفاده نکنید و به سراغ روغن‌های بدون مزه بروید.

برای هر غذایی از کدام روغن مایع استفاده کنیم؟

حال که متوجه شدید چرا لازم است برای هر نوع غذایی از برخی روغن‌های خاص استفاده کرد، لازم است با انواع روغن مایع که برای سرخ‌کردن غذا، پخت‌وپز معمولی و درست‌کردن سالاد مناسب هستند، آشنا شوید و از این به بعد با دقت بیشتری از آن‌ها استفاده کنید. علت تاکید بر استفاده از این نوع روغن آن است که حجم و قیمت روغن مایع متنوع و مناسب است و از نظر سلامتی نیز بر روغن جامد ارجحیت دارد.

روغن‌های مناسب برای غذاهای سرخ‌کردنی

وقتی حرف از سرخ‌کردن به‌میان می‌آید، تصویر انواع غذاهای خوشمزه مثل سیب‌زمینی سرخ‌کرده، مرغ سوخاری و… در مقابل چشم‌ها ظاهر می‌شود. این غذاهای لذیذ اگر با روغن مناسب خود آماده نشوند، نمی‌توانند به طعم شگفت‌انگیز خود برسند. بنابراین برای تهیه آن‌ها باید به سراغ روغن‌هایی با نقطه دود بالا بروید که هم برای سرخ‌کردن سطحی و هم برای سوخاری‌کردن و سرخ‌کردن عمیق، مناسب باشند. انواع روغن مناسب برای غذاهای سرخ‌کردنی، عبارت‌اند از:

روغن آفتابگردان

روغن آفتابگردان به‌دلیل نقطه دود ۴۵۰ درجه فارنهایت، یکی از مناسب‌ترین روغن‌ها برای آماده‌کردن انواع غذاهای سرخ‌کردنی است که جزو محصولات پراستفاده در خانه‌های ایرانی نیز به حساب می‌آید. این روغن از نظر قیمت نیز جزو گزینه‌های مقرون‌به‌صرفه به حساب می‌آید.

روغن کنجد

دیگر روغن مناسب برای سرخ‌کردن غذاها، روغن مایع کنجد است که نقطه دود آن ۴۳۷ درجه فارنهایت است و از آن می‌توانید برای هر نوع سرخ‌کردنی استفاده کنید. این روغن هم مثل روغن آفتابگردان برای انواع غذاهای تفت‌دادنی و سوخاری و… مناسب است.

چه غذایی را با چه روغنی بپزیم؟

روغن کانولا

روغن کانولا یا همان روغن کلزا جزو روغن‌های گیاهی است که از گیاه کلزا گرفته می‌شود و می‌توانید از آن برای سرخ‌کردن سطحی و ملایم غذاها استفاده کنید. نقطه دود این روغن ۴۰۰ درجه فارنهایت است و از نظر طعم و مزه، خنثی به حساب می‌آید. روغن کانولا یکی از بهترین گزینه‌ها برای سرخ‌کردن ماهی است و از نظر قیمت نیز جزو روغن‌های مقرون‌به‌صرفه به‌شمار می‌رود.

روغن ذرت

یکی دیگر از روغن‌هایی که برای تهیه انواع غذاهای سرخ‌کردنی گزینه مناسبی‌ست، روغن ذرت است. نقطه دود ۴۵۰ درجه فارنهایت و طعم خنثی، این روغن مقرون‌به‌صرفه را به یکی از بهترین روغن‌ها برای سرخ‌کردن سطحی و عمیق تبدیل کرده است و اگر از آن دسته افرادی هستید که دوست ندارید، طعم روغن روی مزه غذاهایتان اثر بگذارد، می‌توانید با خیال راحت از این روغن استفاده کنید.

روغن‌های مناسب برای پخت‌وپز معمولی

برای آشپزی روزانه و پخت‌وپز معمولی دیگر نقطه دود روغن، آن‌قدرها مسئله‌ای حیاتی نیست و می‌توانید از روغن‌هایی که نقطه دود پایین‌تری دارند، برای پخت انواع غذا استفاده کنید. اگر از طرفداران روغن مایع هستید، می‌توانید از روغن زیتون، روغن کانولا، روغن ذرت و روغن نباتی (محصولی با ترکیب روغن گیاهان مختلف) برای پخت‌وپز معمولی استفاده کنید. البته روغن نباتی به شکل جامد نیز در دسترس است که مصرف آن به دلایل علمی و پزشکی، چندان توصیه نمی‌شود.

روغن‌های مناسب برای انواع سالاد

برای تهیه سالاد معمولا از چند مورد روغن سبک و طعم‌دار استفاده می‌شود تا علاوه بر تأمین چربی غذا، آن را خوشمزه‌تر هم بکنند. روغن‌هایی مثل روغن زیتون و روغن آووکادو از این دسته محصولات هستند. علاوه‌براین دو محصول، برخی از روغن‌ها مثل روغن گردو، روغن بذر کتان و روغن ماهی نیز برای سالاد مناسب‌اند. این روغن‌ها درعین‌حال که بسیار مفید و مقوی هستند، نقطه دود پایینی دارند و در حرارت بالا از خود مواد سمی آزاد می‌کنند. به‌همین‌دلیل بدترین گزینه برای پخت‌وپز و سرخ‌کردن و بهترین و فوق‌العاده‌ترین گزینه برای استفاده در سالادها هستند.

چه غذایی را با چه روغنی بپزیم؟

تفاوت روغن های سرخ‌کردنی و روغن‌‌های پخت‌وپز چیست؟

تفاوت اصلی این دو نوع روغن به نقطه دود آن‌ها و تاب‌وتوانشان در برابر حرارت، برمی‌گردد. روغن‌های پخت‌وپز نقطه دود پایین‌تری دارند و می‌توانید از آن‌ها برای تهیه انواع غذا مثل کباب، خورشت، ماکارونی و… استفاده کنید؛ اما روغن‌های سرخ‌کردنی نقطه دود بالایی دارند و بیشتر برای آماده‌کردن غذاهایی کاربرد دارند که نیاز است در حرارت بالا سرخ شوند. به‌عبارتی نمی‌توانید از روغن‌های پخت‌وپز معمولی مثل روغن زیتون که نقطه دود متوسطی دارند برای مواردی مثل سرخ‌کردن عمیق و سوخاری استفاده کنید؛ زیرا حرارت بالاست و در این درجه از دما، روغن تجزیه می‌شود و طعم ناخوشایندی به غذا می‌دهد.

سخن پایانی

روغن‌ها نقش مهمی در آشپزی، به‌ویژه آشپزی ایرانیان دارند و به‌همین‌دلیل انتخاب یک روغن مایع مناسب برای پخت‌وپز، امری ضروری است. ازآنجاکه نقطه دود انواع روغن مثل روغن آفتابگردان، روغن ذرت، روغن زیتون، کانولا و… با یکدیگر متفاوت است و برخی از آن‌ها طعم‌دار و برخی بدون طعم هستند، برای هر نوع پختی مثل پخت‌وپز معمولی، سرخ‌کردن، تهیه سالاد و… باید به‌سراغ روغن مناسب آن بروید تا بهترین و خوش‌عطروطعم‌ترین نتیجه را بگیرید. شما می‌توانید برای کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، به سایت ورژن مراجعه کنید.

دیجیاتو
بدون نظر

ورود