ماجرای پیشگوی ‌هلندی و زلزله در ایران؛ پاسخ زلزله‌شناسان چیست؟

ماجرای پیشگوی ‌هلندی و زلزله در ایران؛ پاسخ زلزله‌شناسان چیست؟

عصر شنبه بعداز وقوع زلزله ۵ ریشتری در مرز غربی ایران _محل وقوع، آذربایجان بود_  بلافاصله خبر چند روز پیش درباره توییت فرد هلندی که درباره زلزله در ایران نوشته بود، در فضای مجازی بازنشر شد.

فرانک هوگربیتس، زلزله‌پژوه هلندی در صفحه خود در شبکه اجتماعی ایکس از وقوع زمین لرزه بزرگی در روز‌های ۱۸ تا ۲۰ اردیبهشت ماه خبر داده بود.

وی در این باره چنین نوشت: «عطارد و زهره روز هفتم ماه مه (۱۷ اردیبهشت)، و درست پیش از شروع ماه جدید با اورانوس در یک راستا قرار می‌گیرند. این وضعیت ممکن است به یک سری لرزش‌های قوی‌تر و به احتمال زیاد زمین‌لرزه‌ای قدرتمندتر در روز‌های هشتم تا دهم ماه مه (۲۰ تا ۱۸ اردیبهشت) منجر شود.»

هوگربیتس پیش از این هم با پیش‌بینی زمین لرزه در ترکیه، اندونزی، افغانستان و ژاپن خبرساز شده بود

آن فرد‌ چند روز پیش در شبکه اجتماعی ایکس، نوشت: در روزهای ۲۰ و ۳۰ آوریل زلزله‌ای با قدرت ۶ تا ۷ ریشتر در شمال غرب ایران به وقوع می‌پیوندد.

 هر چند تاریخی که او مدعی شده بود، حدود ۱۱ روز از آن می‌گذرد، اما زلزله فرامرزی شنبه در نزدیکی اردبیل باعث شد آن توییت جلب توجه کند.

دکتر علی بیت‌اللهی، زلزله‌شناس ایرانی درباره «حقه‌هایی که افراد مختلف درباره پیش‌بینی‌‌زلزله‌ بکار می‌برند تا جلب توجه کنند» گفت: پیشگوها از «بازه زمانی» و «گستره وسیع جغرافیایی» برای القاء حرف‌های غیرعلمی خود درباره زلزله استفاده می‌کنند تا افکار عمومی را تحت تاثیر قرار دهند.

روزانه در ایران چندین زلزله خفیف و‌ با شدت‌های مختلف رخ می‌دهد و پیشگوها روی امواج این زمین‌لرزه‌ها سوار می‌شوند تا اینطور اثبات کنند که «زلزله‌ها را پیش‌بینی‌کرده بودند».

دکتر بیت‌اللهی تاکید کرد، زلزله عصر شنبه ارتباطی به پیش‌بینی فرد‌ هلندی ندارد‌ چون «ریشه بروز زلزله، زمینی است نه آسمانی»!

 آنچه در زیر می‌آید، پاسخ دکتر بیت‌اللهی به نگرانی‌های مرتبط با پیشگویی فرد هلندی است:

آقای فرانک هوگر بیتس هلندی، بر مبنای وضعیت قرارگیری سیارات و اجرام آسمانی و با توجه به مکانیسم کشندی اجرام، پیش بینی زلزله بزرگی با محدوده بزرگای ۶-۷ در بازه زمانی ۲۹-۳۰ آوریل برای مناطقی از سرزمین ایران کرده اند.  مبنای تفکر و استنتاج ایشان حرکت اجرام آسمانی و موقعیت قرارگیری زمین نسبت به آن هاست. 

این استنتاج فاقد پایه و مبنای علمی در جنبایی پوسته زمین است. مکانیسم تجمع تنشی که منجر به گسیختگی لایه های زمین و وقوع زلزله می گردد، درونی است نه آسمانی و لذا پیشگوئی هایی از این قبیل فاقد مبنای درستی هستند. 

مطالب مرتبط
دیجیاتو
۲ نظر

ورود

  • علی اردیبهشت ۲۴, ۱۴۰۳

    وقتی ۸۰درصدپیشگویی آن هم درچندمرحله درست ازآب دربیادیعنی اینکه نتیجه پیش بینی درست هست وشماهاخودتون رابه خواب زدید

  • کم سواد اردیبهشت ۲۴, ۱۴۰۳

    خدا تمام دانشمندان علمی کشورمان را حفظ کند من یک فرد کم سواد هستم و در هر کاری به خدا بعدا به عقلی که خدا داده شدیداً اعتقاد دارم و از ادم های خرافاتی و جادویی بسیار متنفرم اما علم دانشمندان و علم پیشگویی هایشان با هم فرق دارد هیچکس نباید نظر یکدیگر را به سخره گیرد این خدا بود که در آن روزها زلزله را در چند نقطه ایران تقسیم کردکه زلزله ۳و۵ ریشتری رخ داد و از شدت آن کاسته شد.