از چرخ تا اینترنت؛ اختراعاتی که زندگی بشر را متحول کردند

از چرخ تا اینترنت؛ اختراعاتی که زندگی بشر را متحول کردند

انسان‌ها از دوران پیش از تاریخ دست به اختراعات زده‌اند و بسیاری از این اختراعات به شکل‌گیری دنیای کنونی ما کمک کرده‌اند. از آن زمان تاکنون، اختراعات مهمی مانند دستگاه چاپ، اتومبیل، آنتی‌بیوتیک‌ها، عکس و البته اینترنت به پیشرفت بشر شتاب داده‌اند و دانش ما را عمیق‌تر کرده‌اند. این اختراعات واقعی بودند که دنیای ما را دگرگون ساختند.

آتش

آتش به عنوان یک پدیده طبیعی، مسیر تکامل بشر را تغییر داد. قدیمی‌ترین شواهد روشن و مستند از استفاده از آتش به حدود ۴۰۰,۰۰۰ سال پیش و دوران انسان‌های خردمند و نئاندرتال‌ها برمی‌گردد. البته شواهدی نیز وجود دارد که نشان می‌دهد استفاده کنترل‌شده از آتش توسط اجداد ما، هومو ارکتوس، پیش از این‌ها و در حدود یک میلیون سال پیش آغاز شده است.

چرخ

قدیمی‌ترین چرخ شناخته‌شده از تمدن بین‌النهرین (عراق امروزی) مربوط به حدود ۳۵۰۰ سال پیش از میلاد است که توسط مردم سومر برای شکل‌دهی به سفال ساخته شد. این اختراع حدود ۳۰۰ سال قبل از آن رخ داد که کسی محورهای چرخان را در دیسک‌های چوبی قرار دهد و ارابه را اختراع کند.

قطب‌نما

چینی‌ها اولین قطب‌نمای خام را در حدود ۲۰۰ سال قبل از میلاد اختراع کردند. این قطب‌نما از سنگی به نام لودستون، که به طور طبیعی مغناطیسی است، ساخته شده بود. اما تا قرن یازدهم میلادی طول کشید تا این اختراع به قطب‌نمای مغناطیسی تبدیل شود و قابلیت استفاده در جهت‌یابی را پیدا کند.

اتومبیل

مهندس فرانسوی نیکولا-ژوزف کونیو (۱۷۲۵–۱۸۰۴) به اختراع اولین وسیله نقلیه مکانیکی خودران، به نام “fardier à vapeur”، در سال ۱۷۶۹ شناخته می‌شود. این اختراع نخستین اتومبیل واقعی جهان بود.

بنزین

بنزین، که یک مشتق سوختی از نفت است، در سال ۱۸۵۹ از میادین نفتی پنسیلوانیا استخراج شد. ابتدا به عنوان یک محصول جانبی در هنگام تقطیر نفت برای تولید نفت‌چراغ دور انداخته می‌شد. اما در سال ۱۸۸۷، کارل بنز با اختراع اتومبیل بنزینی، این محصول جانبی را به عنوان سوختی ارزشمند شناسایی کرد.

بتن

پیش‌نیاز بتن در حدود ۱۳۰۰ سال پیش از میلاد اختراع شد، زمانی که سنگ آهک سوخته مرطوب توسط کارگران در خاورمیانه برای پوشش دیوارهای قلعه‌های گلی و خانه‌ها استفاده می‌شد. این ماده به طور شیمیایی با گازهای موجود در هوا واکنش داده و سطحی سخت و محافظ تشکیل می‌داد. مصریان باستان و بعد از آن‌ها رومی‌ها از بتن‌های اولیه به عنوان ملات در پروژه‌های ساخت و ساز خود استفاده می‌کردند.

راه‌آهن

ریچارد تراوی‌تیک (۱۷۷۱–۱۸۳۳)، مهندس معدن بریتانیایی، اولین لوکوموتیو بخار راه‌آهن در مقیاس کامل را اختراع کرد، که همچنین اولین لوکوموتیو تاریخ بود که قطاری را به حرکت درآورد. این رویداد در ۲۱ فوریه ۱۸۰۴ در یک تراموا در ولز اتفاق افتاد.

لامپ برق

توماس ادیسون در شرایطی تمامی اعتبار و شهرت کشف لامپ برق را در دهه ۱۸۸۰ میلادی به خود اختصاص داد که دانشمندانی از جمله الساندرو ولتا، همفری دیوی، جیمز بومن لیندسی، وارن دو لا رو، ویلیام استیت و جوزف سوان همگی نقش مهمی در اختراع نهایی این فناوری مهم در زندگی انسان ایفا کردند.

باتری الکتریکی

در سال ۱۷۹۹، آلِساندرو ولتا (۱۷۴۵–۱۸۲۷)، فیزیکدان و شیمی‌دان ایتالیایی، اولین پیل الکتریکی دنیا را اختراع کرد. واحد ولت به افتخار او نام‌گذاری شده است.

هواپیما

ویلبر و اورویل رایت، اولین هواپیما را در ۱۷ دسامبر ۱۹۰۳ میلادی اختراع کرده و به پرواز درآوردند. اختراع آنها به عنوان «اولین پرنده سنگین‌تر از هوای پایدار و کنترل‌شده» شناخته شد. این رویداد آغازگر دوران پیشگامانه هوانوردی بود.

دستگاه چاپ

ظهور دستگاه چاپ باعث شد که اطلاعات به راحتی در سراسر جهان گسترش یابد. این دستگاه در حدود سال ۱۴۴۰ توسط طلاکار آلمانی، یوهانس گوتنبرگ (۱۴۰۰–۱۴۶۸) اختراع شد.

دستگاه تلگراف

ساموئل مورس (۱۷۹۱–۱۸۷۲) پیشگام توسعه دستگاه تلگراف بود که سیگنال‌های الکتریکی را از طریق سیم‌ها منتقل می‌کرد. او همچنین کد مورس را اختراع کرد که در آن حروف با ترکیبی از سیگنال‌های نوری یا صوتی بلند و کوتاه نمایش داده می‌شوند.

فولاد

چینی‌ها اولین کسانی بودند که حدود ۵۰۰ سال پیش از میلاد آهن ریخته‌گری شده را به کار بردند. اما در دوران انقلاب صنعتی، مهندس بریتانیایی هنری بسمر (۱۸۱۳–۱۸۹۸) فرایندی را ایجاد کرد که در آن هوا به آهن مذاب دمیده می‌شد تا آهنی خالص و بدون کربن به دست آید.

ترانزیستور

این تصویر مربوط به نسخه‌ای از اولین ترانزیستور عملی است که در سال ۱۹۴۷ توسط جان باردین، والتر براتین و ویلیام شوکلی در آزمایشگاه‌های بل در ایالات متحده اختراع شد. ترانزیستور به یک جزء ضروری در تقریباً تمامی گجت‌های الکترونیکی مدرن تبدیل شده است.

تلفن

اولین تماس تلفنی تاریخ از طریق این دستگاه در تاریخ ۱۰ مارس ۱۸۷۶ توسط الکساندر گراهام بل (۱۸۴۷–۱۹۲۲) انجام شد.

پاستوریزه کردن

لوئیس پاستور (۱۸۲۲–۱۸۹۵)، شیمیدان و میکروبیولوژیست فرانسوی، اصول واکسیناسیون، تخمیر میکروبی و پاستوریزاسیون را پایه‌گذاری کرد. تحقیقات او در دهه ۱۸۶۰ نشان داد که فرآیند حرارتی می‌تواند میکروب‌های مضر و بالقوه خطرناک را غیرفعال کند.

آنتی‌بیوتیک‌ها

دانشمندان زیادی از جمله لوئیس پاستور و رابرت کوچ در اواخر قرن ۱۹ در پیشرفت استفاده از آنتی‌بیوتیک‌ها نقش داشتند. اما کشف پنی‌سیلین توسط الکساندر فلمینگ (۱۸۸۱–۱۹۵۵)، میکروبیولوژیست اسکاتلندی، در سال ۱۹۲۸ که اولین آنتی‌بیوتیک موثر در تاریخ پزشکی بود، از مهم‌ترین دستاوردهای پزشکی به شمار می‌آید.

یخچال

جیمز هریسون (۱۸۱۶–۱۸۹۳)، مخترع اسکاتلندی، به عنوان پیشگام در زمینه سردسازی مکانیکی شناخته می‌شود، اگرچه اولین حق ثبت اختراع یخچال به نام آلبرت تی. مارشال، مخترع آمریکایی، در سال ۱۸۹۹ ثبت شد. اولین یخچال تجاری به نام “مانیتور-تاپ” در سال ۱۹۲۷ توسط شرکت جنرال الکتریک تولید شد.

اشعه ایکس

اختراع اشعه ایکس توسط دانشمند آلمانی ویلهلم رنتگن در سال ۱۸۹۵، تحولی بزرگ در پزشکی ایجاد کرد. اولین تصویر اشعه ایکس، دست همسر او، آنا، را نشان می‌دهد که حلقه‌ای در آن قابل مشاهده است.

سکه و اسکناس

اولین اسکناس شناخته‌شده در چین و در دوران سلسله‌های تانگ و سونگ، در قرن هفتم میلادی اختراع شد. این امر چین را به اولین کشوری تبدیل کرد که از پول کاغذی استفاده می‌کند.

عکس

این یکی از اولین عکس‌های ثبت‌شده توسط دوربین است که در سال ۱۸۲۷ توسط ژوزف نیسه‌فور نیپس (۱۷۶۵–۱۸۳۳)، مخترع فرانسوی، گرفته شد. او در واقع عکاسی را اختراع کرد.

میخ

تاریخچه اختراع میخ دقیقاً مشخص نیست، اما باستان‌شناسان میخ‌های برنزی در مصر پیدا کرده‌اند که به حدود ۳۴۰۰ سال پیش از میلاد بازمی‌گردد. استفاده از میخ‌های دست‌ساز تا دهه ۱۷۹۰ و ۱۸۰۰ معمول بود که در آن زمان تولید میخ‌ها به صورت انبوه آغاز شد.

تلویزیون

در تاریخ ۲۶ ژانویه ۱۹۲۶، جان لوگی بایرد (۱۸۸۸–۱۹۴۶)،مخترع اسکاتلندی، تلویزیون را اختراع کرد. این تصویر، اولین عکس از یک تصویر متحرک است که توسط تلویزیون تولید شده است.

باروت

اختراع باروت توسط کیمیاگران چینی در دوران سلسله تانگ در حدود سال ۸۵۰ میلادی، به کاربردهای نظامی در چین و در نهایت در سراسر جهان انجامید. این ترکیب انفجاری ابتدا در آتش‌بازی‌ها استفاده می‌شد، اما در نهایت به سلاح‌های گرم تبدیل شد و دوران جدیدی در جنگ‌آوری آغاز شد.

قرص‌های ضد بارداری

اختراع قرص‌های ضد بارداری یکی از مهم‌ترین پیشرفت‌های پزشکی در قرن بیستم بود. این قرص‌ها که ترکیبی از هورمون‌های استروژن و پروژسترون هستند، در دهه ۱۹۵۰ توسط گریگوری پینکوس (۱۹۰۳–۱۹۶۷)، زیست‌شناس آمریکایی، توسعه یافتند. این اختراع به‌طور چشمگیری زندگی افراد را در سطح جهانی تغییر داد.

کامپیوتر

چارلز ببیج، ریاضیدان و مهندس مکانیک بریتانیایی، در دهه ۱۸۲۰ اولین کامپیوتر مکانیکی را طراحی کرد که به عنوان یک ماشین محاسباتی پیچیده شناخته شد. با این حال، باید به آلن تورینگ نیز به همان اندازه اعتبار داد؛ چرا که او در جریان جنگ جهانی دوم، طراحی و ساخت «کولوسوس»، اولین کامپیوتر الکترونیکی برنامه‌پذیر جهان را در بلچلی پارک انگلستان انجام داد. این ماشین که برای شکستن کدهای رمزگذاری شده دشمن طراحی شده بود، یکی از اولین گام‌های حیاتی در توسعه کامپیوترهای مدرن به شمار می‌آید و راه را برای پیشرفت‌های بزرگ در علم رایانه و محاسبات هموار کرد.

کارت اعتباری

در سال ۱۹۴۶، یک بانکدار از بروکلین به نام جان بیگینس ایده استفاده از کارت پلاستیکی برای دریافت اعتبار را مطرح کرد. تا سال ۱۹۵۰، رالف اشنایدر و فرانک مک‌دانا از بنیانگذاران باشگاه داینرز این مفهوم را پیش بردند. در سال ۱۹۵۸، شرکت‌های آمریکایی اکسپرس و ویزا کارت‌های اعتباری خود را معرفی کردند.

دستگاه خودپرداز (ATM)

چندین نام در رابطه با اختراع دستگاه خودپرداز (ATM) وجود دارد، اما این مخترع ارمنی-آمریکایی لوتِر جورج سیمجیان (۱۹۰۵–۱۹۹۷) است که بیشتر مردم او را به عنوان کسی که تراکنش‌های برداشت و واریز وجه از طریق دستگاه‌های خودپرداز را به روشی راحت و بی‌دردسر به وجود آورد، می‌شناسند.

اینترنت

آنچه امروز به عنوان اینترنت می‌شناسیم، در ایالات متحده از دهه ۱۹۵۰ در حال توسعه بود. هیچ کسی به‌طور مشخص به عنوان مخترع اینترنت شناخته نمی‌شود، بلکه تیمی از دانشمندان کامپیوتر، به‌ویژه وینتون سِرف و رابرت کان، در این فرایند نقش داشتند. اولین نمونه اولیه کاربردی اینترنت در اواخر دهه ۱۹۶۰ با ایجاد ARPANET (شبکه پروژه تحقیقاتی پیشرفته) شکل گرفت.

ایمیل

ظهور اینترنت باعث توسعه ایمیل شد. اولین ایمیل در سال ۱۹۷۱ ارسال شد. جالب است بدانید که یک برنامه‌نویس کامپیوتر به نام ری تاملینسون (۱۹۴۱–۲۰۱۶) برای اولین بار از علامت @ برای جدا کردن نام کاربری از نام دستگاه استفاده کرد که این سیستم همچنان در آدرس‌های ایمیل استفاده می‌شود.

منبع: starsinsider
مطالب مرتبط
مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
دیجیاتو
۲ نظر

ورود

  • H آبان ۲۴, ۱۴۰۳

    آتش جزو اختراعات انسان ها نیست. آتش در طبیعت وجود داشت.

  • ناشناس آبان ۲۵, ۱۴۰۳

    خودم عمرانم. بتن و فولاد دوتا از اختراعات بشره. مخصوصا پانتئون که سقف دوار بتی داره. یکی از نکات جالب گنبد معبد پانتئون اینه که لایه های زیرین بیشتر بتن توش کارر رفته . تا بتونه وزن رو تحمل کنه.