مقایسه جنگنده های F-35 ایالات متحده و KAAN ترکیه؛ کدام بهتر است؟

مقایسه جنگنده های F-35 ایالات متحده و KAAN ترکیه؛ کدام بهتر است؟

در نیروهای مسلح ایالات متحده، رقابت‌ بین شاخه های ارتش این کشو فراوان است، همانطور که این رقابت در بازی سنتی بین نیروی زمینی و نیروی دریایی در فوتبال دانشگاهی تجسم یافته است. آنچه در محافل غیرنظامی چندان شناخته شده نیست، رواج رقابت‌های درون سرویسی است: برای مثال، در نیروی هوایی ایالات متحده (USAF)، شما خلبانان جنگنده در مقابل خلبانان بمب‌افکن را دارید. بعد از آن، در جامعه خلبانان جنگنده نیروی هوایی، شما خلبانان F-15 Eagle را در مقابل خلبانان F-16 “Viper” دارید.

اما اکنون ما قصد داریم در مورد نوع دیگری از رقابت بحث کنیم، این بار یک رقابت بین المللی و بین اتحادی که به تازگی اعلام شده است، بین جوامع جنگنده ایالات متحده و یکی از متحدان دیرینه آن در ناتو: ترکیه. ترکیه علیرغم اینکه رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور این کشور، روابط خوبی با روسیه دارد، متحد ناتو باقی مانده است. این اتحاد ترکیه-آمریکایی با این واقعیت که ترکیه در داشتن بزرگترین ناوگان F-16 در جهان پس از ایالات متحده در رتبه دوم قرار دارد، بیش از پیش برجسته می شود.

مقایسه جنگنده های اف-35 و کاآن

با این حال، تا جایی که به انتخاب جت جنگنده نسل پنجمی برای جایگزینی F-16 در میان باشد، ترکیه اکنون به جای F-35 Lighting ساخت لاکهید مارتین ایالات متحده، به یک پرنده جنگی بومی روی آورده است. اینجاست که باید به جنگنده کاآن (Turkish Aerospace Industries (TAI) KAAN) یا TF-X (جنگنده ترکیه ای) و MMU (هواپیمای رزمی ملی) سلام کنید.

مقایسه جنگنده های اف-35 و کاآن

چرایی ساخت KAAN

دولت ترکیه در واقع خواستار خرید F-35 بود، درست مانند بسیاری از متحدان ایالات متحده در داخل و خارج از ناتو. با این حال، آنچه را که در مورد رابطه صمیمی اردوغان با روسیه گفتیم، به خاطر دارید؟ در این مورد باید گفت که از یک طرف، رییس جمهور اقتدارگرای ترکیه هواپیماهای بدون سرنشین Bayraktar را به اوکراین می‌فروشد. اما از سوی دیگر اردوغان با خرید سامانه پدافند هوایی اس-۴۰۰ روسی، در هر دو طرف حصار بازی می کند! در واقع، ترکیه بخشی از مشارکت کنندگان در برنامه هواپیماهای F-35 به رهبری لاکهید مارتین بود و شرکت های ترکیه ای قطعاتی از این هواپیما را تولید می کردند، اما در سال ۲۰۱۹ آمریکا مشارکت ترکیه در این پروژه را بر سر خرید سامانه های پدافند هوایی اس-۴۰۰ روسیه توسط آنکارا به حالت تعلیق درآورد که خشم بسیاری را از طرف دولت اردوغان برانگیخت.

مقایسه جنگنده های اف-35 و کاآن

اخراج از پروژه F-35 منجر به تاکید بیشتر توکیه بر توسعه و تولید طرح KAAN شده است که اولین پرواز خود را در فوریه ۲۰۲۴ با موفقیت انجام داد. اولین پرواز KAAN عملکرد نسبتاً معتدلی داشت و تنها ۱۳ دقیقه طول کشید و طبق گزارش ها، هواپیما به ارتفاع ۸,۰۰۰ فوت (۲,۴۳۸.۴ متر) و سرعت ۴۲۵.۹ کیلومتر در ساعت رسید. جنگنده ترکیه ای KAAN دومین پرواز را در ماه گذشته انجام داد، که در آن خلبان آزمایشی TAI یک نمونه اولیه KAAN را تا ارتفاع ۱۰,۰۰۰ فوتی (۳,۰۴۸ متر) به مدت بیش از ۱۴ دقیقه به پرواز درآورد.

تکمیل موفقیت آمیز دومین تست، ادعای نسبتاً جسورانه ای را از جانب تمل کوتیل، مدیر کل TAI برانگیخت. کوتیل به یک روزنام ترکیه ای گفت: «این هواپیما از F-35 بهتر است. F-35 شش تن حمل می کند، [KAAN] 10 تن مهمات حمل می کند… داشتن دو موتور به معنای انرژی بیشتر است و رادارها مسافت بیشتری را روشن می کنند.»

مقایسه جنگنده های اف-35 و کاآن

F-35 در مقابل KAAN

اما ادعای متهورانه آقای کوتیل یک سوال جدی را مطرح می کند: KAAN و F-35 واقعاً چگونه با هم مقایسه می شوند؟ آیا ویژگی ها و آمار و ارقام مربوط به KAAN واقعاً ادعاهای کوتیل را تأیید می کند؟ چالشی که در مسیر مقایسه مناسب دو پرنده جنگی رقیب وجود دارد، این واقعیت است، که در مورد مشخصات کاآن اطلاعات زیادی وجود ندارد. کاری که ما می‌توانیم اینجا و اکنون انجام دهیم این است که مشخصات این دو جنگنده نسل پنجمی را کنار هم قرار دهیم.

پارامترKAANF-35
حداکثر سرعت۱.۸ ماخ (۲,۲۲۲ کیلومتر بر ساعت)۱.۶ ماخ (۱,۹۷۵ کیلومتر بر ساعت)
سقف پروازی۵۵,۰۰۰ فوت (۱۶,۷۴۶ متر)بیش از ۵۰,۰۰۰ فوت (۱۵,۰۰۰ متر)
موتور۲ موتور F110-GE129 با پیشرانه ۲۶,۳۰۸ کیلوگرم۱ موتور توربوفن Pratt & Whitney F135-PW-100 با پیشرانه ۱۹,۵۰۴ کیلوگرم

بنابراین، بر اساس این آمار بسیار محدود، به نظر می رسد که KAAN دستکم روی کاغذ برتری نسبی به Lightning II دارد. این برتری های روی کاغذ زمانی در واقعیت و در عمل خود را نشان خواهند داد که جنگنده کاآن از مرحله فاز نمونه اولیه خارج شده و وارد تولید انبوه شود.

مقایسه جنگنده های اف-35 و کاآن

مسیر پیش روی KAAN

در مورد آینده تولید انبوه این جنگنده بومی ترکیه ای، کوتیل بار دیگر با اعتماد به نفس و افتخار صحبت می کند. او و شرکت متبوعش قصد دارند تا سال ۲۰۲۸ دستکم ۲۰ فروند از این هواپیما را به نیروی هوایی ترکیه تحویل دهند، در حالی که امیدوارند در همین سال موتور بومی ترکیه را روی آن سوار کنند و البته بین سال های ۲۰۳۰ و ۲۰۳۳ اتفاقات بیشتری در مورد این هواپیما رخ دهد.

زمان خواهد گفت که آیا TAI می تواند پیش بینی های خوشبینانه و رویاگونه کوتیل را محقق کند یا اینکه نتیجه آن چیزی نیست که ترک ها امیدوار بودند.

مطالب مرتبط
مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
دیجیاتو
۲۲ نظر

ورود

  • خزر خرداد ۲۸, ۱۴۰۳

    ❤️🇦🇿🇹🇷❤️

  • مهران ۱۴۹۰ خرداد ۲۸, ۱۴۰۳

    باور اینکه اولین تجربه ترکیه در ساخت جنگنده پیشرفته از آخرین تجربه ساخت جنگنده آمریکا بهتر باشد با هیچ منطقی جور در نمی آید ،

  • وی خرداد ۲۸, ۱۴۰۳

    جوک قشنگی بود دمتون گرم که دوست روحیه مردم عوض کنید و یه لبخندی به لباشون بنشونید خدا اجرتون بده.

  • قدرت طهماسبی خرداد ۲۸, ۱۴۰۳

    مونتاژ و کپی برداری از آف ۳۵ می باشد که قطعات آن از شرکت های مختلف بوده و یک حرکت نمایشی می باشد که ترکیه را مطرح کند

  • سعید خرداد ۲۹, ۱۴۰۳

    اول من یه سوال دارم.
    اگه کان ترکیه بهتره چرا دست به دامن آمریکا شده برا اف ۱۶؟

    • داود خرداد ۲۹, ۱۴۰۳

      با تمام احترام به جنابعالی ولی احساس میکنم از صنایع هوانوردی اطلاعات کمی دارید یک پروژه هوایی طبق آخرین استانداردها باید حدودا ۱۰۰تست موفق را پشت سر بگذارد این پروسه شاید چندین سال طول بکشد بعد از طی این مراحل وارد بخش دیگر و آنهم تولید انبوه است میرسیم که چندین شرکت باید همزمان با یکدیگر فعالیت کنند پروژه قاهر ایران که در سال ۱۳۸۶ شروع شده و در حال طی کردن تست های نهایی است و احتمالا به زودی رونمایی خواهد شد در کل اگر از نظر فنی حساب کنیم ما در صنایع هوایی چندین مرحله از ترکیه جلوتریم این بدان معنی نیست که آنها هم کاری نکرده اند آنها هم در حال توسعه پروژه های خودشان هستند

  • ایرانی خرداد ۲۹, ۱۴۰۳

    باید به نگارنده این مقاله خندید که میخواهد آف ۳۵ ایالات متحده آمریکا ساخت کمپانی لاکهید مارتین را با هواپیمای کان ترکیه مقایسه کرد روی تکنولوژی آمریکا هنوز هیچ کشوری نتوانسته برتری داشته باشد چه برسد به ترکیه که یک کشور ضعیف وهیچ دستی در صنعت وتوسعه ندارد

  • مهدی خرداد ۲۹, ۱۴۰۳

    با اینکه از ساخت جنگنده نسل پنجم توسط یک کشور مسلمان و همسایه خوشحال شدم اما این فقط یک مانور رو کم کنی از طرف عردوغان است.اف۳۵ یک پروژه چندصدمیلیارد دلاری با چند دهه زمان و شرکت چند کشور است اما جنگنده خان ترکیه در کمتر از چند سال ساخته شده!!به نظرم پروژه خان چیزی در حد و اندازه های پروژه قاهر. خودمان است.

  • محمد ممکن خرداد ۲۹, ۱۴۰۳

    در دنیا حرف اول در زمینه انواع پهپاد رزمی، انتحاری و شناسائی را ایران میزند، همین بس که روسیه و بسیاری از کشورهای جهان مشتاق خرید پهپادهای ایرانی هستند، تا چند سال پیش کسی فکر نمی‌کرد تسلیحات ایران بازار را در دست بگیرند.

  • رضا خرداد ۲۹, ۱۴۰۳

    ترکیه زر میزنه این جنگنده فعلا رو زمینه و هنوز پرواز نکرده. میخواد ناکامی خودش رو در خرید اف ۳۵ یه جوری جبران کنه.

  • سامی خرداد ۲۹, ۱۴۰۳

    بعد اون‌ماکت مثلا ‌هواپیمای خودی رو‌دیدید که چندین ساله به اسم اون‌پروژه ملیاردها دلار پول حیف و میل میشه و تاالان فقط با تراکتور تو‌ پیست بکسلش کردن
    یعنی ادم شرمسار میشه از این‌همه حماقت و جهالت
    به قران پسر من از اون طراح …که معلومه اصلا سواد اکادمیک نداره ولی احطمالا یه پخمه که‌با پول مدرکشو‌گرفته (مث خیلی از مدیران رده بالای خودمون )بچه من قشنگتر نقاشی میکشه

    خدا شاهده اون جنگنده قاهر ابروی مهندسی ایران رو‌لگد مال کرد
    نکنین اقا نکنید
    مگه مجبورید
    وقتی بلد‌نیستید‌چرا‌ ابروی یه ملت رو‌با این …ماکت‌ها میبرید

  • خامنه ای حرومزاده خرداد ۲۹, ۱۴۰۳

    اف ۳۵ درجه یکه…یک عمود پرواز بی نظیر….

  • شیرازی خرداد ۲۹, ۱۴۰۳

    هواپیمایی با ترکیب چین و پاکستان با نام کان. باید دید هنگام جنگیدن چه کار میکنه. ضمن اینکه اگه خوب بود دنبال اف ۱۶ نمی‌رفت.

  • عادل فکری خرداد ۲۹, ۱۴۰۳

    چه باعث سوزش شود و چه باعث افتخار. تکنولوژی ترکیه را در زمان انفجار هواپیمایی ریس. جمهوری دیدیم. کان هم پرواز آزمایشی خود را با موفقیت به انجام رساند حالا در اینده نزدیک شاهد افتخار ترکها خواهیم بود

  • Frank Gallagher خرداد ۲۹, ۱۴۰۳

    یاشاسین تورکیه که در مسیر پیشرفت و توسعه و تکنولوژی قرار گرفته
    همین پهباد ترکیه در عرض چند ساعت جای هلی کوپتر سقوط کرده رییس جمهور رو شناسایی کرد و گرنه چند روز زمان میبرد پیدا کردنش

  • توفیق اجباری خرداد ۲۹, ۱۴۰۳

    دقیقا، ترکیه اولین جنگنده ای که مونتاژ کرده از آخرین نسل جنگنده کشوری که داره حدود ۱۰۰ ساله هواپیما میسازه بهتر باشه، ایکاش واقعا اینچنین بود ولی توهمه بزرگیه

  • 🐱Mahdi😼 خرداد ۲۹, ۱۴۰۳

    آن چیز که عیان است،چه حاجت به بیان است.

    مشخصه تکنولوژی آمریکا با بیش از ۱۰۰ سال ساخت مدرن ترین جنگنده های جهان،با ترکیه ای که تا حالا جنگنده نساخته،قابل مقایسه نیست
    همون پهپاد های ترکیه هم اکثر قطعاتش وارداتی هست،اینا صرفا رو هم سوارش میکنن

  • سوشی خرداد ۲۹, ۱۴۰۳

    اینو با کمک سوعد ساختن.
    بعدم کی باورش میشه این بهتر از محصول امریکایی باشه؟
    خر خودتی

  • kia خرداد ۳۰, ۱۴۰۳

    لعنتی تو کی اینقدر پیشرفت کردی
    چی شد که اینقدر پیشرفت کردی
    چکار کردین که اینقدر پیشرفت کردین
    ۳۰ سال پیشتون رو یادمه
    گرسنه های وحشی اما الان کجایین