۵ زنی که در تاریخ معاصر ایران تابوشکن شدند؛ از قمرالملوک وزیری تا فروغ فرخزاد

۵ زنی که در تاریخ معاصر ایران تابوشکن شدند؛ از قمرالملوک وزیری تا فروغ فرخزاد

بعد از کنسرت فرضی پرستو احمدی که به سرعت منجر به صدور دستور قضایی و تشکیل پرونده شد هیاهوی بسیاری پیرامون این اقدام شکل گرفت. در فضای مجازی برخی این اقدام پرستو احمدی را قبیح و خلاف عرف‌ها و سنت‌های جامعه ایران دانستند و برخی هم حرکت او را آوانگارد و سنت‌شکن توصیف کردند. به بهانه این اتفاق نگاهی انداخته‌ایم به پنج زن ایرانی که با اقدامات خود تابوهای بسیاری را در عرصه فرهنگ و هنر شکستند.

۱. قمرالملوک وزیری

شاید صد سال پیش زمانی که قمرالملوک وزیری در نظمیه تهران تعهد می‌داد که دیگر بی‌حجاب روی سن نرود و آواز نخواند فکرش را هم نمی‌کرد که صد سال بعد اتفاقی مشابه حادثه‌ای که برای او پیش آمده در تهران تکرار شود.

بعد از گذشت صد سال کسی نام رئیس نظمیه‌ای را که از قمرالملوک وزیری تعهد گرفت را به خاطر نمی‌آورد اما قمر به عنوان اولین خواننده زن این سرزمین تبدیل به بخشی از هویت فرهنگی ایرانیان شد. قمرالملوک وزیری در سال ۱۲۸۴ در تاکستان قزوین به دنیا آمد و ردیف موسیقی را نزد مرتضی نی داوود آموخت. در سال ۱۳۰۳ زمانی که خواندن زنان یک تابو به حساب می‌آمد با برگزاری اولین کنسرتش سدهای سنت را شکست و راه را برای خوانندگان زن بعدی یعنی ملوک ضرابی و روح انگیز باز کرد. قمر به جز خوانندگی در کار خیر هم پیشتاز بود و زمانی که در خراسان کنسرت داد عواید کنسرتش را به بازسازی آرامگاه فردوسی اختصاص داد. 

۲. فروغ فرخزاد

فروغ فرخزاد شعر گفت، فیلم ساخت و در کنار ابراهیم گلستان فعالیت‌های فرهنگی بسیاری را به سامان رساند اما بیش از هر چیز این تاثیر الهام‌بخش فروغ بر زن ایرانی بود که او را از دیگران متمایز می‌کرد. فروغ در زمانه‌ای به دنیا آمد که شاید جامعه ایران با فرمان رضاخانی در ظاهر مدرن شده بود اما هنوز بسیاری از مردان تصور نمی‌کردند زنی بیاید و جایگاه فرهنگ و هنر را به قبل و بعد از خود تقسیم کند. مهم کنش و رفتار مدرن فروغ بود که او را تبدیل به نماد زن مدرن و آزاد ایرانی کرد. پس از فروغ خیلی از چیزها تغییر کرد و زنان زیادی این جسارت را پیدا کردند که شعر بگویند، نقاشی بکشند، کتاب بخوانند و در یک کلام روشنفکر و مدرن باشند. فروغ خیلی چیزها را عوض کرد واین عوض کردن چیزها در نهایت تبدیل به میراث اصلی فروغ شد. فروغ که شاعر خوبی هم بود و بر روی شاعران بزرگی مانند سهراب سپهری تاثیر مستقیم گذاشت. زن ایرانی بعد از فروغ زن دیگری بود. مدرن‌تر، روشنفکرتر و البته آزادتر.

۳. روح انگیز سامی‌نژاد

برخلاف تصور بسیاری از مردم  که سینما را مهد و نماد آزادی در فرهنگ ایران می‌دانند، حضور در سینما برای زنان ایرانی هیچ‌گاه بدون هزینه نبوده است. مهم‌ترین مثال برای اثبات این گزاره سرنوشت تلخ روح‌انگیز سامی‌نژاد اولین بازیگر زن سینمای ایران در فیلم‌های ناطق است. زنی که حضورش در فیلم دختر لُر به قدری پرهزینه بود که بعد از بازی در این فیلم مجبور شد کار بازیگری را برای همیشه کنار بگذارد. خود سامی‌نژاد درباره بازی در دختر لُر گفته است: «به خاطر ناراحتی‌هایی که در موقع فیلمبرداری و بعد از آنچه از طرف فامیل و چه از طرف مردم کشیدم، هرگز راضی نشدم در فیلم دیگری بازی کنم… هر موقع که از در شرکت می‌آمدیم بیرون، مجبور بودیم سه نفر مستحفظ داشته باشیم، یک شوفر و دو نفر کمک شوفر که شیشه پرت نکنند. هر جایی هم که می‌رفتیم باید یه چیزی سرمون می‌انداختیم تا کسی ما رو نشناسد.» زمانی که خاطرات سامی‌نژاد را می‌خوانیم متوجه می‌شویم که او چه کار بزرگی انجام داده و چه تابوی بزرگی را شکسته است. شاید اگر جسارت سامی‌نژاد نبود ما هیچ‌گاه شاهد موفقیت دختر لُر و به دنبال آن راه اُفتادن صنعت سینما در ایران نبودیم. پس نباید کار بزرگی که این بازیگر فراموش شده سینمای ایران انجام داد را فراموش کنیم. حتی اگر خود او در گمنامی و بی‌خبری مرده باشد.

۴. شهلا ریاحی

همه ما شهلا ریاحی را در نقش مادر و مادربزرگ مهربانی به یاد می‌آوریم که همیشه یاور و غمخوار فرزندان و نوه‌های خود بود. اما او که یکی از زنان باسابقه سینمای ایران است و از سال ۱۳۲۳ وارد صنعت نمایش شد به دلیل دیگری هم مشهور است. او اولین زن در سینمای ایران بود که توانست فیلمی را کارگردانی کند. آن هم در سال ۱۳۳۵ و اوج سینمای فارسی که زنان را در نقش‌های کلیشه‌ای و به واسطه زیبایی‌شان به کار می‌گرفتند نه توانایی بازیگری‌شان. فارغ از این که فیلم سینمایی مرجان چه کیفیتی دارد باید سنت شکنی شهلا ریاحی را ستایش کرد که نشان داد یک زن هم می‌تواند کارگردان باشد و این موضوع را اثبات کند که برای ساختن یک فیلم لزوماً نباید مرد بود!

۵. ایران درودی

شاید در میان نقاشان معاصر ایرانی درودی تنها زنی باشد که به اندازه هنرمندان مرد این رشته شناخته شده و مشهور است. هنرمندی که توانست با ترکیب هنر سنتی ایرانی با هنر مدرن تبدیل به یکی از سرشناس ترین هنرمندان ایران زمین شود. هنرمندی که توجه بزرگان این عرصه مانند ژان کوکتو، آندره مالرو و آنتونتیو وردریگز را به هنر ایران جلب کند.

شاید کامل‌ترین توصیف از جایگاه ایران درودی را همین آنتونیو رودریگز انجام داده باشد: «اکنون یکی از نقاشان بزرگ معاصر، در مکزیک است. ایران درّودی که دیدگاه‌های متفاوتی را از فرهنگ چند هزار سالهٔ خود به ارمغان آورده‌است. من او را یک هنرمند آزاد می‌خوانم،که تصاویری از کمال و اعتلا می‌آفریند، در عین حال که رها از هر قیدی به سوی نقطه‌ای که هدف قرار داده یا آفریده‌است راه می‌پوید. جهانی اعجاب‌انگیز و جادویی که در آن شادی و غم، تهور و تواضع، خون و گل به یکدیگر جوش می‌خورند و واقعیت و رؤیا در هم می‌آمیزند.» به نظرم همین توضیحات برای عظمت کار درودی و خدمتی که به هنر ایران کرد کافیست و جایگاه این بانوی هنرمند را به خوبی نشان می‌دهد.

منبع: رویداد 24
مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
دیجیاتو
۳۷ نظر

ورود

  • مسعود علیپور آذر ۲۷, ۱۴۰۳

    O.K

  • شیما آذر ۲۷, ۱۴۰۳

    اگر این خانم ها در فساد تابو شکنی نمیکردند الان ما شاهد این همه فساد نبودیم مرگ بر فساد

    • امیر آذر ۲۸, ۱۴۰۳

      لجن 🤢🤮

    • مهدی آذر ۲۸, ۱۴۰۳

      هیییس

    • عارف آذر ۲۸, ۱۴۰۳

      دقیقا با شما موافقم
      بی‌حجابی ترویج بی حیایی هست نه آزادی

    • سپیدار آذر ۲۸, ۱۴۰۳

      کدوم فساد؟! شعر گفتن و آواز خوندن فساده؟! یعنی شرایط الان تاثیری در وضعیت کنونی نداره؟!!

    • امیر آذر ۲۹, ۱۴۰۳

      این خانم ها باعث فساد شدن که الان مسئولین عزیز دارن پول و منابع ملت رو چپاول میکنن؟
      گذاشتن نام حیوان برای لجن هایی چون شما بی احترامی به حیوانات معصومه

    • میم صاد عین دی ۷, ۱۴۰۳

      دقیقا

  • محمد خیاطی آذر ۲۷, ۱۴۰۳

    امت ایران چه بلایی سر کشور و ملت اوردن،عاقبشون خیر نیست

  • موسوی آذر ۲۷, ۱۴۰۳

    چقدر کوته فکر و سطحی نگر
    واقعا این زنان چون پشت به اصالتهای ملی خود کردند و بقول نویسنده تابو شکنی نمودند قابل تقدیرنامه؟ پس سهم زنان دانشمند و مخترع و مکتشف چه می شوند مانند خانم امین بانوی اصفهانی که اولین زن مجتهد و صاحب تألیفات گران‌سنگ و نیز تفسیر قرآن است…
    لطفا آدرس غلط ندهید

    • مرتضی آذر ۲۸, ۱۴۰۳

      کاملا موافقم. قران میگه: اذا قیل لهم لا تفسدوا فی الارض قالو انما نحن مصلحون» زمانی که به آن ها گفته می شود در زمین فساد نکنید می گویند ما اصلاح می کنیم ( الان می گن ما اصلاح طلبیم)

    • ف.س دی ۳, ۱۴۰۳

      👍

  • رضا خاکپور آذر ۲۷, ۱۴۰۳

    این افراد زنان بزرگی در عرصه فرهنگ و هنر ایران بودند ولی اگر تابو شکنی منجر به رواج گناه شود ، اصلا ستودنی نیست.

  • سید علاءالدین آذر ۲۸, ۱۴۰۳

    سلام. تابو چیست، همین الان هیمنه غرب و آمریکا برای شما ها تابو است. وقتی جاسوس خانه آمریکا تصرف شد. امام فرمودند هیمنه آمریکا را شما شکستید. شما چرا مسائل پیش پا افتاده را تابو می دانید و تابو شکنی واقعی را حتی می ترسی کلمه ای بگویید؟

    • رضا آذر ۲۹, ۱۴۰۳

      دقیقا هیمنه ای که میگی،شالوده تحریم هاروگذاشت،باهمین طرزفکرمملکت روبه قهقرامیبرید

  • سید علاءالدین موسوی آذر ۲۸, ۱۴۰۳

    سلام. تابو چیزی نیست که این ها شکسته اند، ما با انقلاب اسلامی تابو رژیم چند هزارساله شاهنشاهی را شکستیم. فساد کردن که تابو شکستن نیست

  • علی ملک زاده آذر ۲۸, ۱۴۰۳

    پنج زن خیابانی که سینما و جامعه را به گند کشیدند

    • مهدی آذر ۲۸, ۱۴۰۳

      از حرف زدنت معلومه کی خیابانی هست

    • مهدی آذر ۲۹, ۱۴۰۳

      حرف دهنتو بفهم م.ردک اگز فروخ خیابانی باشه تو زیرفاض.لابی

  • فرشته شاه حسینی آذر ۲۸, ۱۴۰۳

    یه متن سطحی و عوامانه ، که از مدرنیته پوسته ی مبتذل ظاهریش میبینه و ایضا مخاطب ایرانی رو فاقد شعور و دانش لازم می دونه که بفهمه این متن چقدر جانبدارانه متعصبانه و تخلیه….
    پ.ن : فقط اونجاش که گفت قمرالملوک تبدیل به بخشی از تاریخ فرهنگ و هنر ایران شد، به خدا که ۱ درصد مردم ایران هم ایشون رو نمی شناسن ، که اگر آنقدر که این متن سفره‌خانه ادعا می کنه ، ایشون تاثیر گذار بود الان همه باید ایشونو می شناختن مثل فروغ

    • مهدی آذر ۲۹, ۱۴۰۳

      کاری به متن بی‌لایهٔ پیش رو ندارم. شما بزرگوار انتلکتوئل قمرالملوک رو نمی‌شناسید دلیلی بر نشناختن سایرین نیست. این پ.ن شما مصداق بارز مغالطه کلامی. یعنی نتیجه گرفتن بر پایه هر چیزی جز استدلال. تأثیرگذاری ایشون در حوزهٔ تخصصی موسیقی بسیار بالاست. تاثیرگذاری هیچ‌وقت با صاحب‌نام بودن یکی نیست. مثلا آقای احمدی‌نژاد و امیرتتلو هم صاحب‌نام هستند یا شعبان بی‌مخ

    • ف.س دی ۳, ۱۴۰۳

      👍

  • م آذر ۲۸, ۱۴۰۳

    هر تابوشکنی تحسین برانگیز نیست اتفاقا در عموم موارد فوق اتفاق خاصی صورت نگرفته فقط خلاف قبح اجتماعی عملی انجام داده اند
    خلقا و قهرا کسی اینگونه اقدامات را تمجید می‌کند که مادرش از غیر پدرش باردار شده باشد و پدرش مادرش را تمجید کرده باشد و الا حلال زاده جماعت، اصالت ارزشها را نفی نمیکنند

  • حاج علی دوشتداشتنی آذر ۲۸, ۱۴۰۳

    از شما بزرگان گرداننده چنین ساین فرهیخته ای کمال تشکر را دارم

  • حاج علی دوشتداشتنی آذر ۲۸, ۱۴۰۳

    از شما بزرگان گرداننده چنین سایت فرهیخته ای کمال تشکر را دارم

  • سپیدار ت آذر ۲۸, ۱۴۰۳

    خیلی مطلب خوب و مفید و ارزشمندی بود. درود به شرف این زنان که شجاعانه، تابوهای زمان خود را شکستند و به زنان بعد از خود؛ جرات و شهامت خطر کردن را بخشیدند. روحشان شاد

  • سیروس آذر ۲۸, ۱۴۰۳

    درود بر بانوان سنت شکن ایران زمین یادشان جاوید

  • رویا آذر ۲۸, ۱۴۰۳

    خدا عاقبتمونو بخیر کنه اینا الان الگو و اسوه زن ایرانی ان؟؟؟؟!!!!

  • رحمانی آذر ۲۹, ۱۴۰۳

    سلام اینهمه حرف زدی بابت ۵ زن تابو شکن ولی ازاین شیر بچه خانم پرستوحرفی نزدی اصلا برای چی وقت این سطر رااشغال کردی که چی بگی ماکه همه می‌دانستیم باهمین خاطره که نمی‌توانیم بزرگ بشیم چراکارپرستواحمدی رابه تصویرنکشیدی میترسید سانسوربشی نزد بینندگان ضمن اینکه سانسورشدی محروم هم شدی
    بااحترام متعاسفم

  • هیچ آذر ۲۹, ۱۴۰۳

    آن چه که مردم بخواهند همان می شود

  • ویولن آذر ۲۹, ۱۴۰۳

    گوگوش هم در دهه پنجاه تابو شکنی کرد
    جامعه اون زمان اینکه یک زن آرتیست باشه رو نمی‌پسندید

  • باصفا آذر ۳۰, ۱۴۰۳

    اگرانها اینقدرمرتکب حرام نشده بودند،نیازی به این همه بیگیروببند وحاشیه توی این زمونه نبودیم.خوبترین را فدای بدترین نموده اند.والا افسوس …ازاین غرب زدگی وفرهنگ ساختگی وبی اساس وپایه.

  • عباس دی ۲, ۱۴۰۳

    چارتا … شل مغز کامنت گذاشتن. تا این …پرستا هستن هیچی درست نمیشه🤢

  • مرتضی دی ۲, ۱۴۰۳

    ۶.آتوسا لطیفی

  • عبدالله زارع دی ۳, ۱۴۰۳

    سنت شکنی یا فاحشگی، مسئله این است

  • میم صاد عین دی ۷, ۱۴۰۳

    تابو؟؟؟ جالبه بی حیایی و بی عفتی اسمش شده سنت سکنی ، تابو سکنی ، او و امثال تو ناموس ندارید