بیوگرافی علی دایی؛ مسیر پر فراز و نشیب «شهریار» فوتبال ایران برای تاریخ‌سازی در جهان

بیوگرافی علی دایی؛ مسیر پر فراز و نشیب «شهریار» فوتبال ایران برای تاریخ‌سازی در جهان

علی دایی یکی از برترین گلزنان تاریخ فوتبال جهان و اسطوره فوتبال ایران است. او سال‌ها کاپیتان تیم ملی بود و با ۱۰۹ گل ملی، رکوردی تاریخی در فوتبال ثبت کرد. دایی در تیم‌های بزرگی مانند بایرن مونیخ بازی کرد و در لیگ ایران با پیراهن پرسپولیس درخشید. او پس از دوران بازی، به مربیگری روی آورد و هدایت تیم‌هایی مثل تیم ملی ایران و پرسپولیس را بر عهده داشت. نام علی دایی نه‌تنها در فوتبال، بلکه به عنوان یک چهره تأثیرگذار در ایران ماندگار شده است.

بیوگرافی علی دایی

علی دایی

تولد و تحصیلات

علی دایی در سال ۱۳۴۸ در اردبیل به‌دنیا آمد. تاریخ تولد علی دایی در شناسنامه اول فروردین درج شده اما به گفته خودش متولد ۱۴ بهمن ۱۳۴۸ است و برای اینکه یک سال زودتر به مدرسه برود در شناسنامه ۱ فروردین بعنوان تاریخ تولد درج شده است. پدرش راننده کامیون بود و مادرش خانه دار، چهار برادر دارد و فرزند سوم خانواده است. خواهر او که فرزند اول خانواده بود ۲۰ روز پس از تولد درگذشت.

علی دایی در کودکی در کنار خانواده

علی دایی و مادرش

دایی در سال ۱۳۶۶ در رشته مهندسی عمران در دانشگاه شریف پذیرفته شد، اما در گزینش ورود به دانشگاه رد شد. او همان سال در رشته مهندسی کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب هم قبول شد و دو ترم هم به دانشگاه رفت؛ ولی در سال ۱۳۶۷ دوباره در کنکور شرکت کرد و این‌بار بدون آن که گزینش گریبانگیرش شود در رشته مهندسی متالورژی دانشگاه صنعتی شریف پذیرفته شد و لیسانس خود را بهمن ماه سال ۱۳۷۱ از همان دانشگاه دریافت کرد. او سپس تحصیلات خود را تا مقطع کارشناسی ارشد تربیت بدنی دانشگاه آزاد ادامه داد. 

آغاز فعالیت حرفه‌ای

علی دایی در تیم بانک تجارت

علی دایی فوتبال خود را از تیم استقلال اردبیل آغاز کرد. پس از قبولی در دانشگاه صنعتی شریف و مهاجرت به تهران، به تیم تاکسیرانی تهران پیوست. او سپس چهار سال در تیم بانک تجارت در رقابت‌های لیگ تهران بازی کرد و در همین دوران مورد توجه مربیان قرار گرفت و برای اولین بار به تیم ملی دعوت شد. پس از درخشش در بانک تجارت، دایی به پرسپولیس تهران پیوست و فوتبال حرفه‌ای خود را با حضور در جام آزادگان آغاز کرد.

درخشش در پرسپولیس

علی دایی در پرسپولیس

علی دایی در سال ۱۳۷۳ به پرسپولیس پیوست و در دو فصل حضورش در این تیم، یکی از ستاره‌های خط حمله سرخ‌پوشان بود. او با عملکرد درخشان خود در جام آزادگان توانست توجه باشگاه‌های خارجی را جلب کند و به تیم ملی نیز جایگاه ثابتی پیدا کند. دایی در پرسپولیس گل‌های مهمی به ثمر رساند و یکی از عوامل موفقیت این تیم در آن دوران بود. بازی‌های درخشان او در این تیم، مسیر لژیونر شدنش را هموار کرد و در نهایت باعث انتقالش به فوتبال آلمان شد. در این میان او در سال ۱۳۷۵ به تیم السد قطر پیوست و با این تیم به مقام پنجمی لیگ قطر دست یافت.

علی دایی در آرمینیا بیله فلد

علی دایی و کریم باقری در آرمینیا بیله فلد

علی دایی در سال ۱۳۷۶ به همراه کریم باقری به تیم آرمینیا بیله فلد آلمان پیوست. دایی که پیراهن شماره ۹ آرمینیا بیله فلد را بر تن داشت در فصل ۹۸-۱۹۹۷ در ۲۵ بازی برای این تیم به میدان رفت و ۷ گل به ثمر رساند. آرمینیا بیله فلد در این فصل به مقام هجدهم در بوندسلیگا دست یافت و به لیگ دو بوندسلیگا سقوط کرد.

دوران حضور در  بایرن مونیخ

علی دایی در بایرن مونیخ

علی دایی پس از یک فصل بازی برای آرمینیا بیلفلد به تیم بایرن مونیخ آلمان پیوست و به همراه این تیم قهرمان بوندسلیگا شد. او که در این تیم شماره ۲۴ را به تن داشت در ۲۳ مسابقه برای این تیم در بوندس لیگا به میدان رفت و ۶ گل به ثمر رساند.

علی دایی در بایرن

او به همراه تیم بایرن مونیخ به فینال لیگ قهرمانان اروپا صعود کرد اما جام قهرمانی را از دست داد.

هرتابرلین؛ آخرین تیم اروپایی علی دایی

علی دایی در هرتابرلین

علی دایی پس از جدایی از تیم بایرن مونیخ در سال ۱۳۷۸ به تیم هرتابرلین پیوست و پیراهن شماره ۹ این تیم را بر تن کرد. اگر چه دایی با زدن ۳ گل در ۲۸ مسابقه آمار مناسبی به عنوان مهاجم در بوندسلیگا نداشت ولی در لیگ قهرمانان اروپا درخشان ظاهر شد. او در این مسابقات دوبار دروازه چلسی را باز کرد و یک گل در مقابل آ. ث. میلان ایتالیا به ثمر رساند. وی در فصل ۲۰۰۰-۱۹۹۹ به همراه هرتابرلین مقام ششم بوندسلیگا را کسب کرد.

او سه فصل در این تیم بازی کرد و درنهایت به دوران حضور خود در فوتبال اروپا پایان داد و به فوتبال آسیا بازگشت.

حضور ناموفق در الشباب امارات

علی دایی در سال ۲۰۰۲ با قراردادی دو ساله به الشباب امارات پیوست، اما حضور او در این تیم چندان موفقیت‌آمیز نبود. الشباب در فصل ۲۰۰۲–۲۰۰۳ با عملکردی نه‌چندان درخشان به مقام نهم لیگ امارات رسید و دایی نتوانست انتظارات این باشگاه را برآورده کند. پس از تنها یک فصل، سرمربی الشباب تصمیم به کنار گذاشتن او گرفت، در حالی که هنوز یک سال دیگر از قراردادش باقی مانده بود. دایی پس از این اتفاق، پیشنهاد تیم جیابی چین را رد کرد و تصمیم گرفت به ایران بازگردد. او در ادامه مسیر خود، بار دیگر پیراهن پرسپولیس را بر تن کرد و به فوتبال کشور بازگشت.

بازگشت به پرسپولیس

علی دایی و کریم باقری در پرسپولیس

علی دایی در مرداد سال ۱۳۸۲ پس از هفت سال به پرسپولیس بازگشت و به عنوان کاپیتان دوم این تیم پس از افشین پیروانی از سوی وینگو بگوویچ سرمربی وقت این تیم انتخاب شد.

علی دایی در اولین بازی پرسپولیس در مسابقات لیگ برتر در مقابل پگاه گیلان ۴ گل به ثمر رساند و در پایان فصل با زدن ۱۶ گل به عنوان اقای گل لیگ ایران انتخاب شد، تا برای اولین و آخرین بار این عنوان را در ده سال حضور در لیگ ایران به خود اختصاص دهد. او در سومین دوره لیگ برتر کشور به همراه پرسپولیس مقام پنجم لیگ را بدست آورد. 

علی دایی در صبا باتری

علی دایی در صباباتری

علی دایی در شهریور سال ۱۳۸۳ با عقد قراردادی یک ساله به تیم صبا باتری پیوست. این تیم که اولین حضور خود در لیگ برتر را تجربه می کرد با صرف هزینه بالا بازیکنان سرشناس لیگ ایران را به خدمت گرفت اما در پایان فصل به مقام نهم لیگ برتر دست پیدا کرد.

او در ۲۵ بازی برای صبا باتری در لیگ برتر به میدان رفت و ۱۲ گل به ثمر رساند. وی به همراه این تیم به مقام قهرمانی جام حذفی دست پیدا کرد.

علی دایی در  سایپا

جشن قهرمانی علی دایی با سایپا

 علی دایی پس از جدایی از صبا باتری در سال ۱۳۸۵ به تیم سایپای البرز پیوست و یک فصل را برای این تیم بازی کرد. او با گذشت ۵ هفته از مسابقات لیگ برتر، با کناره‌گیری مربی آلمانی از این تیم، علاوه بر بازی در سایپا، هدایت این تیم را به عنوان سرمربی نیز به عهده گرفت. 

دایی در آخرین بازی سایپا در مسابقات لیگ برتر برابر مس کرمان به میدان رفت. دایی پس از گلزنی در این مسابقه و کسب عنوان قهرمانی با سایپا، به دوران بازیگری خود پایان داد.

او اولین بازیکن/مربی قهرمان تاریخ لیگ ایران شد.

علی دایی در تیم ملی

علی دایی در تیم ملی

علی دایی نخستین بار در سال ۱۳۷۲ به عنوان بازیکن جانشین در مقابل پاکستان در جام اکو برای تیم ملی به میدان رفت. دایی در ۱۴۹ بازی بیش از ۱۰۰ گل برای تیم ملی به ثمر رسانده است و رکورددار گلزنی در رده ملی است.

او در جام ملت های آسیا ۱۹۹۶ امارات به همراه باقری و عزیزی از بهترین ستارگان ایران بود.

دایی به همراه ایران در دو جام جهانی ۱۹۹۸ فرانسه و ۲۰۰۶ آلمان به میدان رفت و در ۵ بازی ایران در این بازی‌ها شرکت کرد.

با پایان رقابت‌های جام جهانی ۲۰۰۶ و روی کار آمدن امیر قلعه نویی به عنوان سرمربی تیم ملی، دایی در فهرست اولیه ۴۰ بازیکن دعوت شده به تیم ملی قرار نگرفت و برای همیشه از ترکیب تیم ملی ایران کنار گذاشته شد.

 رکورددار گلزنی برای تیم ملی فوتبال ایران

عابدزاده، علی دایی و کریم باقری

او در ۱۴۹ بازی ۱۰۹ گل برای تیم ملی به ثمر رسانده و رکورد دار گلزنی در رده ملی برای تیم ملی فوتبال ایران و رده سوم برترین گلزنان ملی جهان است.

دایی در ۴ تیر ۱۳۷۲ در بازی برابر تایوان در مقدماتی جام جهانی ۱۹۹۴ اولین گل ملی خود را در دقیقه ۴۳ به ثمر رساند تا آغازی باشد بر ۱۰۸ گل دیگر که آخرین آن در ۱۰ اسفند ۱۳۸۴ و در برابر کاستاریکا به ثمر رسید.

دوران مربی‌گری علی دایی

علی دایی در مقام مربی

علی دایی سابقه مربیگری در تیم‌های باشگاهی سایپا تهران، پرسپولیس تهران، راه‌آهن، صبای قم و نفت تهران را در کارنامه دارد. او همچنین بیش از یک سال هدایت تیم ملی فوتبال ایران را بر عهده داشت.

همسر و فرزندان علی دایی

مهسا خانپور

علی دایی تاکنون ۲ بار ازدواج کرده است.

گفته می‌شود مهسا خانپور، همسر اول علی دایی از آشنایان خانوادگی او بوده که حاصل این ازدواج دختری به نام دنیز دایی بوده است. پس از به پایان رسیدن زندگی مشترک این زوج، دخترشان دنیز به همراه مادر خود به انگلیس رفت. او به تازگی برای تحصیل در رشته تاریخ وارد دانشگاه آکسفورد شده است.

دنیز دایی

دختر علی دایی هر از گاهی هم برای دیدار با پدر و خانواده پدری خود به ایران سفر می کند که تصاویر آن را در اینستاگرام خود به اشتراک می گذارد.

علی دایی سپس با یک طراح جواهرات به نام مونا فرخ آذری ازدواج کرد. گفته شده مراسم عروسی این زوج بسیار مجلل بود و هزینه ی زیادی صرف آن شد.

علی دایی و همسرش مونا فرخ آذری

علی دایی و دخترش نورا

مونا فرخ آذری که همانند علی دایی اصالتا اهل اردبیل است، در سال ۱۳۵۶ در تهران به دنیا آمده و دارای مدرک کارشناسی ارشد مهندسی صنایع غذایی است. او در یکی از مناطق شمالی تهران، گالری جواهراتی به نام «گالری نور» دارد.

ثمره این ازدواج، دختر دوم علی دایی، نورا دایی است.

فعالیت‌های تجاری علی دایی

علی دایی

دایی علاوه بر فوتبال، فعالیت‌های متعدد تجاری نیز دارد. او در سال ۱۳۸۸ به عضویت اتاق بازرگانی تهران درآمد. واردات و تولید البسه و لوازم ورزشی، سرمایه‌گذاری دربخش مسکن و برج‌سازی در شمال تهران، فعالیت در حوزه مواد غذایی، بیمه و تجارت فولاد از جمله فعالیت‌های اقتصادی هست که دایی انجام می‌دهد. دایی مدیریت رستوران و جواهرفروشی‌اش را نیز به همسرش مونا فرخ آذری واگذار کرده است.

دریافت نشان شجاعت درجه سه از رئیس جمهور

علی دایی

پس از پیشنهاد علی کفاشیان، معاون فنی وقت سازمان تربیت بدنی، و تصویب هیئت دولت، علی دایی در سال ۱۳۸۳ از سید محمد خاتمی رئیس جمهور وقت ایران، نشان شجاعت درجه سه دریافت کرد.

سفیر حسن نیت یونیسف

علی دایی در سال ۱۳۸۶ توسط فدراسیون فوتبال ایران به عنوان نماینده فوتبال ایران در سازمان یونیسف معرفی شد.

افتخارات علی دایی

علی دایی

باشگاهی

  • پرسپولیس: قهرمان جام آزادگان ۱۳۷۴
  • بایرن‌مونیخ: قهرمان بوندس لیگا ۹۹–۱۹۹۸
  • قهرمان جام لیگ آلمان (لیگا پوکال) ۹۹–۱۹۹۸
  • نایب‌ قهرمان جام باشگاه‌های اروپا ۹۹–۱۹۹۸
  • صبای قم: قهرمان جام حذفی ۸۴–۱۳۸۳
  • قهرمان سوپر جام ایران ۱۳۸۴
  • سایپا: قهرمان لیگ برتر ۸۶–۱۳۸۵

تیم ملی

  • جام ملت‌های آسیا: مقام سوم (۲ بار): ۲۰۰۴ و ۱۹۹۶
  • بازی‌های آسیایی: قهرمان ۱۹۹۸ بانکوک
  • جام بین‌قاره‌ای آسیا-اقیانوسیه: قهرمان ۲۰۰۳
  • جام فوتبال غرب آسیا: قهرمان ۲۰۰۴

مربیگری

  • سایپا: لیگ برتر: قهرمان ۸۶–۱۳۸۵
  • ایران: مسابقات غرب آسیا: قهرمان ۱۳۸۷
  • پرسپولیس: جام حذفی: قهرمان (۲ بار) ۸۹–۱۳۸۸، ۹۰–۱۳۸۹، لیگ برتر: نایب‌قهرمان ۹۳–۱۳۹۲
  • نفت تهران: جام حذفی: قهرمان ۹۶–۱۳۹۵

افتخارات فردی

علی دایی

  • بازیکن فوتبال سال آسیا
  • بهترین بازیکن ایرانی قرن بیستم به انتخاب فدراسیون تاریخ و آمار فوتبال
  • سومین گلزن بازی‌های ملی مردان جهان در تمام ادوار: ۱۰۹ گل
  • بهترین گلزن بین‌المللی مردان جهان (۲): ۱۹۹۶، ۲۰۰۴
  • آقای گل جام ملت‌های آسیا: ۱۹۹۶ (۸ گل)
  • آقای گل بازی‌های آسیایی: ۱۹۹۸ (۸ گل)
  • آقای گل قهرمانی فوتبال غرب آسیا: ۲۰۰۴ (۵ گل)
  • آقای گل لیگ برتر خلیج فارس: ۸۳–۱۳۸۲ (۱۶ گل)
  • آقای گل جام باشگاه‌های تهران: ۱۳۷۱ (۲۱ گل) و ۱۳۷۲ (۱۲ گل)
  • عضو تیم منتخب قرن ۲۰ فوتبال آسیا به انتخاب فدراسیون تاریخ و آمار فوتبال
  • عضو لیست ده بازیکن برتر تاریخ فوتبال آسیا به انتخاب ای‌اس‌پی‌ان
  • عضو تالار مشاهیر فوتبال آسیا: ۲۰۱۴

مطالب مرتبط
بدون نظر

ورود