
روز یکشنبه مورخه ۲۹ تیرماه، علی صالحی دادستان تهران، جزئیاتی درباره کوروش کمپانی، مجموعهای که وعده آیفون ۲۰ میلیون تومانی داده بود ارائه کرد؛ شرکتی که در آن زمان برخی از سلبریتیها و چهرههای مطرح نیز تبلیغ آن را در فضای مجازی انجام داده بودند.
تمام سلبریتیهایی که برای «کوروش کمپانی» تبلیغ کردند + واکنشها به کلاهبرداری این شرکت

علی صالحی، دادستان تهران، درباره پرونده کوروش کمپانی میگوید:
متهمان این پرونده ۹ نفر هستند که عنوان اتهامی ۸ نفر از آنان مشارکت در کلاهبرداری شبکهای از طریق پیشفروش گوشی تلفن همراه و سایر کالاهای الکترونیکی به مبلغ حدود ۳۲۸ میلیارد تومان و اتهام متهم ردیف نهم معاونت در ارتکاب بزه یاد شده است.
عمده فعالیت شرکت مزبور در ابتدای تأسیس، تعمیرات دستگاههای الکترونیکی از قبیل موبایل و تبلت بوده است، اما به تدریج با هدف سودجویی و جلب اعتماد و سرمایه مشتریان با اتخاذ شیوه نامتعارف اقدام به فروش گوشی تلفن همراه و سایر کالاهای دیجیتال به قیمت پایینتر از نرخ بازار کرده است.
این شرکت در مراحل اولیه به تعهدات خود عمل کرده و در مراحل بعدی به کمک شگردهای تبلیغاتی و استفاده چهرههای مطرح ورزشی و هنری در آگهیهای تبلیغاتی در فضای مجازی موفق شد تعداد دنبال کنندگان صفحه مجازی خود را به بیش از یک میلیون نفر برساند و پس از آن با سوءاستفاده از اعتماد عمومی به کلاهبرداری و عدم ایفای تعهدات روی آورد.
مالباختگان این پرونده تحت تأثیر تبلیغات گسترده شرکت مزبور در خصوص فروش فوقالعاده کالاهای الکترونیکی از قبیل گوشی تلفن همراه ساعت هوشمند و…، با اختلاف فاحش نسبت به قیمت بازار، اقدام به واریز وجوه جهت پیش خرید کرده، اما در موعد مقرر با خلف وعده در دریافت کالا مواجه شدهاند.
بخشی از اموال متهمین شامل ۱۱ میلیارد تومان وجه نقد، چند دستگاه خودروی لوکس و یک ملک تجاری شناسایی توقیف شده است. در همین راستا نسبت به خودروهای اخیر ۲ نوبت مزایده فروش برگزار شد، اما به دلیل اختلاف فاحش ارزش عرفی این اقلام با قیمت پایه اعلامی در مزایده، این مزایده از سوی دادستانی تهران ابطال و نسبت به اعلام فراخوان مزایده جدید با قیمتهای پایه اصلاح شده (حدوداً ۲ برابر قیمتهای پایه قبلی) اقدام شده است که به زودی برگزار خواهد شد.
این پرونده در حال حاضر ۶ هزار و ۵۴۷ نفر شاکی دارد که میزان دقیق مطالبات آنان در کیفرخواست صادره ۳۲۸ میلیارد و ۸۶۲ میلیون تومان برآورد شده است.
صالحی با بیان اینکه فروش فوقالعاده نیازمند اخذ مجوزهای لازم از نهادهای مسئول است، میگوید:
با توجه به فقدان مجوزهای لازم برای فروش فوقالعاده، ضمن احضار تمامی کارکنان این شرکت جهت انجام تحقیقات قضائی و همچنین شناسایی همه شکات و تعیین میزان دقیق کلاهبرداری صورت گرفته برای متهمان پرونده قضائی تشکیل و دستور توقف ثبتنام و پیشفروش محصولات این شرکت صادر و مقرر شد صرفاً نسبت به ایفای تعهدات قبلی اقدام شود.
در بدو تشکیل پرونده و شروع تحقیقات قضائی طی مکاتبه با شهرداری تهران دستور جمعآوری تمامی بیلبوردهای تبلیغاتی شرکت مذکور از سطح شهر صادر و همچنین به پلیس فتا دستور داده شد نسبت به مسدود کردن صفحه شرکت در فضای مجازی اقدام شود.
با پیگیریهای قضائی بهعمل آمده تمامی افراد مشهوری که در قبال اخذ وجه اقدام به تبلیغات کرده بودند وجوه دریافتی را به حساب معرفی شده واریز کردند؛ ضمن اینکه طی مکاتبه با وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی مقرر شد جهت جلوگیری از بروز اتفاقات مشابه در آینده ضوابط و دستورالعملهای ناظر بر نحوه تبلیغ در فضای مجازی با قید فوریت تدوین و اجرایی شود.
طی مکاتبات جداگانه با مرکز مبارزه با پولشویی وزارت امور اقتصادی و دارایی وزارت صمت و ریاست بانک مرکزی تأکید شد موضوع را بررسی و ترک فعلهای منجر به پیدایش این وضعیت را گزارش کنند.
البته مالک کوروش کمپانی، امیرحسین شریفیان، پیش از این متواری شده بود.

کوروش کمپانی؛ تراژدی پیشبینی شده بود
مالک کوروش کمپانی متواری است. بعد از جنجال پیش آمده، ویدیویی پربازدید به امیرحسین شریفیان منتسب شد و او را در یک استخر مشغول خوشگذرانی نشان میداد. تسنیم از قول یک منبع آگاه نوشت، همدست مالک کوروش کمپانی دستگیر شده و در اختیار پلیس قرار دارد؛ اگرچه مالباختگان کوروش کمپانی احساس دوگانهای نسبت به این خبر داشتند، چون فرد دستگیر شده را پدر مالک کوروش کمپانی معرفی کرده بودند.
کوروش کمپانی، دفتری در غرب تهران داشت و برای جلب اعتماد مردم از چهرههای مشهور و صاحبنام ورزشی و هنری در تبلیغات خود استفاده میکرد. مالک کوروش کمپانی مدعی بود که گوشی موبایل آیفون را بهجای ۳۵ تا ۴۰ میلیون تومان، پس از حذف واسطهها نصف قیمت عرضه میکند و بههمین دلیل با عنوان فروشنده آیفون ۲۰ میلیونی شهرت پیدا کرد.
مشتریان کوروش کمپانی تا مهرماه سال ۱۴۰۲، سفارشهای خود را با تاخیر زیاد و بدقولیهای متعدد تحویل گرفتند، اما از نیمه مهرماه، وقتی قیمت دلار بین ۱۵ تا ۲۰ درصد بالا رفت، کار کوروش کمپانی گره خورد. دقیقا طبق هشدارهای پرتکرار درباره ماهیت کسبوکارهای متکی بر فرمول پانزی!
مصاحبه مدیر کوروش کمپانی با امین فردین پس از فرار از ایران! + ویدیو

ماجرای کوروش کمپانی و کلاهبرداری پانزی
مالک کوروش کمپانی متهم بوده از فرمول پانزی برای کلاهبرداری استفاده کرده است. پیش از این بارها و بارها درباره احتمال وقوع چنین اتفاقی هشدار داده شده بود، اما ظاهرا کسی به آنها توجه نکرد.
ماجرای کوروش کمپانی از این نظر عجیب است که روش پانزی حداقل ۱۰۰ سال قدمت دارد که آن را به شخصی با نام چارلز پانزی نسبت میدهند. او سال ۱۹۲۰، در ظاهر روشی برای سرمایهگذاری اختراع کرد و در تبلیغات وسوسهانگیزش مدعی شد به سرمایهگذاران بابت ۴۵ روز شکیبایی ۵۰ درصد سود میدهد و اگر کسی بتواند سرمایهگذاری را تا ۹۰ روز ادامه دهد، مشمول سود ۱۰۰ درصدی خواهد شد. اعداد و ارقام مورد استفاده در فرمول پانزی، درست شبیه آیفون ۲۰ میلیونی فروشگاه کوروش کمپانی، به شدت وسوسهانگیز بودند.
فرمول پانزی عاقبت خوشی نداشت و سرمایهگذاران به بدترین شکل ممکن مجازات شدند. قربانیان کلاهبرداری پانزی دقیقا از لحظه ورود به سیستم، بدون اینکه بدانند هر ثانیه به لبه پرتگاه نزدیک میشوند، چون بهطور معمول سرمایهها در کسبوکار تولیدی مورد استفاده قرار نمیگیرد و مجریان سود نفرات قبلی را با پول سرمایهگذاران جدید پرداخت میکنند.
فرمول پانزی تا وقتی چرخه جذب قربانی جدید تدام داشته باشد بهکار خود ادامه میدهد. در این دوره ظاهر کار بدون عیب و نقص است، اما بهمحض اینکه سرعت ورود منابع جدید کند شد یا بهطور کامل توقف پیدا کرد، سیستم پانزی از هم میپاشد و سرمایهگذاران امیدوار، به مالباخته مغموم تبدیل میشوند.
چارلز پانزی بدون اینکه یک پاپاسی وسط بگذارد، از این راه ۲۰ میلیون دلار به جیب زد. افرادی پس از او با همین فرمول از مردم سوءاستفاده کردند که همه آنها را کلاهبردار میدانند. ماجرای کوروش کمپانی نوعی از کلاهبرداری پانزی است. کلاهبرداری پانزی مشهوری دیگری در ایران حدود ۱۶ سال پیش رقم خورد که بین مردم با نام سوییسکش شناخته میشود.

کوروش کمپانی چطور سر زبانها افتاد؟
کوروش کمپانی با تبلیغ فروش آیفون ۲۰ میلیونی سر زبانها افتاد. این عدد وسوسهکننده بود، چون کف قیمت آیفون ۱۳ در این مدت ۳۴ میلیون تومان و در حالت حداکثری ۴۰ میلیون تومان بود.
آیفون ۱۳ زیرنظر اپل تولید میشود و عرضه آن روی سایت این برند با قیمت ۶۰۰ دلار قیمت دارد. قیمت جهانی آیفون ۱۳ در ایران با احتساب دلار ۵۰ هزار تومانی (در آن زمان) به حدود ۳۰ میلیون تومان میرسد و باقیمانده آن نصیب واردکننده، واسطهها و فروشنده میشد. اگر قیمت دلار پنج هزار تومان بالا برود، آیفون سه میلیون گران خواهد شد و با رشد ۱۰ هزار تومانی دلار، شش میلیون روی قیمت آیفون ۱۳ در ایران خواهد رفت.
قیمت آیفون روی سایت اپل برای مصرفکننده محاسبه شده است و تاجران و فروشندگان بزرگ با خرید پارتهای بزرگ سود میکنند، ولی فروش آیفون ۲۰ میلیونی نمیتواند با هیچ متر و معیاری منطقی باشد. همین مسئله باعث شد که دقیقا از وقتی کوروش کمپانی سرزبانها افتاد و با تبلیغ در فضای مجازی در قالب اینستاگرام معروف شد، مدام هشدارهایی درباره آخر و عاقبت کار بشنویم.

واکنش پلیس به ماجرای کوروش کمپانی
مالباختگان کوروش کمپانی پس از مدتی صبر و انتظار بالاخره طاقتشان تمام شد و در یکی از کلانتریهای غرب تهران شکایت کردند و پلیس امنیت اقتصادی وظیفه پیگیری پرونده کوروش کمپانی را برعهده گرفت.
دفتر کوروش کمپانی در غرب تهران، پلمب شد، اما کار از کار گذشته بود، چون تصاویر منتشر شده نشان میداد که دفتر کوروش کمپانی از مدتی پیش تخلیه شده است. کوروش کمپانی که خود را نخستین شرکت نمایندگی واردات و تعمیرات اپل با گارانتی معرفی میکرد، صفحه خود را در فضای مجازی بست و سایت اینترنتیشان هم از دسترس خارج شد. اخبار منتشر شده درباره فرار مالک کوروش کمپانی، آب سردی بود بر پیکر کسانی که مدتها برای دریافت موبایل چشم انتظار نشسته بودند.
مالباختگان کوروش کمپانی ناباورانه جلوی ساختمان اجارهای و حالا سابق آن بهشکل پراکنده تجمع میکنند و بعضیهایشان روایتهایی سوزناک تعریف میکنند. مثل کسی که میگوید مالباختهای با فاکتور ۲۴۰ میلیونی و حتی ۶۰۰ میلیونی میشناسد.
مالک کوروش کمپانی بهگفته یک شاکی، برای جلب اعتماد کسانی که از تاخیر در تحویل گوشیها به ستوه آمده بودند ادعا کرده بود کارت پایانخدمت و پاسپورت ندارد و احتمالا بههمین دلیل نمیتواند متواری شود. امیرحسین شریفیان در فضای اینترنت بهعنوان مالک کوروش کمپانی معرفی شده است. بررسی اطلاعات ثبت شرکت نشان میدهد در هفتمین روز از بهمن سال ۱۴۰۲، شخصی بهنام امیرحسین گودرزی را رسما بهسمت مدیرعامل و رییس هیاتمدیره کوروش کمپانی انتخاب کردهاند. این فرد با اضافه کردن ۴۵ میلیون تومان، سرمایه کوروش کمپانی را افزایش داده است.

کوروش کمپانی پیش از این شرکای دیگری هم داشته که هرکدام مدتی قبل با دریافت سهم خود، شرکت کوروش پردازان آی سا را ترک کردهاند. شرکت کوروش کمپانی، بهگواهی آگهی منتشر شده در روزنامه رسمی، در هشت بهمن سه سال پیش تاسیس شده است و در آن زمان ۵۰ میلیون تومان بوده و این اواخر به ۹۵ میلیون تومان افزایش پیدا کرده بود.
سلبریتیهایی مثل حمید لولایی، حسین کنعانیزادگان، علیرضا بیرانوند، مرتضی پورعلیگنجی، آرش رضاوند، حسن ریوندی، فاطمه گودرزی، احمد ایراندوست، هادی چوپان، محسن افشانی، الهام حمیدی، الهام پاوهنژاد، مریم مؤمن، هادی ساعی، یوسف تیموری، محسن ابراهیمزاده، اکبر عبدی، نیوشا ضیغمی، منوچهر هادی، الهه منصوریان، شهربانو منصوریان، سهیلا منصوریان، یوسف صیادی، رضا شفیعیجم، سیدجواد هاشمی، شاهین صمدپور، صادق بوقی، امیر علیاکبری، بهرنگ علوی، متین ستوده و… در تبلیغات کوروش کمپانی مشارکت داشتند. البته از این جمع نیز برخی در صفحات شخصی خود از مالباختگان کوروش کمپانی دلجویی کردند.
الان اون سلبریتی ها کجان که هی تبلیغشو میکردن؟
اها. پولشو گرفتن تا مردمو بدبخت کنن. تو غرب هیچ سلبریتی از این کارا نمیکنه. و وقتی که کلاهبرداری میشه از سلبریتی و یا تبلیغ کننده هم شکایت میشه. چون روتین و پروتکل دارن. و مهمتر هیچکی نگفت چرا ایفون تو خود امریکا هزاردلاره. تو ایران ۵۰۰ دلار میدن؟