
در یک نظرسنجی که از ۶ هزار نفر در ۳۰ کشور جهان انجام شد، جمهوری چک به عنوان شوخطبعترین کشور جهان معرفی شد و پس از آن پرتغال و ایرلند در ردههای دوم و سوم قرار گرفتند. آلمان و آمریکا نیز در جایگاههای بیستوهفتم و بیستونهم قرار گرفتهاند.
بر اساس این تحقیق، شوخطبعی در جمهوری چک بیشتر بر پایه طنزهای همراه با خودتخریبی، کنایههای تند و طعنههای بهموقع است. سبک طنز آنها ظریف، هوشمندانه و گاهی غافلگیرکننده توصیف شده است.
پرتغال با حس شوخطبعی گرم و زیرکانهاش، در جایگاه دوم قرار دارد. پرتغالیها مهارت بالایی در شوخی، ایجاد صمیمیت یا کاستن تنش در موقعیتهای مختلف دارند.
چرا شوخ طبعی کلید شاداب نگه داشتن رابطه عاطفی است؟

ایرلند نیز جایگاه سوم را به دست آورده است. سبک طنز آنها که بر ارتباطگیری و تقویت روحیه تمرکز دارد، با روحیه داستانپردازی، صمیمیت و هوش هیجانی مردم این کشور هماهنگ است.
بلژیک با طنزی متعادل، خشک و مؤثر، در جایگاه چهارم مشترک قرار گرفته است.
همچنین، شیلی با شوخطبعی که ریشه در عواطف، شادی و روابط خانوادگی قوی دارد، یکی دیگر از کشورهایی است که رتبه چهارم را به خود اختصاص داده است.
یونان نیز با ترکیبی از شوخطبعی طعنهآمیز، همراه با حس جمعگرایی و خودکوچکبینی، جایگاه مشترک چهارم را کسب کرده است.
در مجموع، سبکهای مختلف طنز در بین کشورهای بررسیشده تفاوتهای چشمگیری دارند. در برخی کشورها، طنز خشک و کنایهآمیز محبوبتر است، در حالی که در دیگر کشورها، طنزهای اجتماعی، عاطفی یا تصویری بیشتر دیده میشوند.
این تحقیق توسط شرکت رمیتلی انجام شده و از ابزاری روانشناختی به نام «پرسشنامه سبکهای طنز» برای ارزیابی میزان شوخطبعی افراد استفاده شده است. این آزمون بررسی میکند که افراد چگونه در زندگی روزمره از طنز استفاده میکنند و چه سبکهایی را ترجیح میدهند.
شرکتکنندگان باید با جملاتی مانند «گاهی چیزی به نظرم آنقدر خندهدار میآید که نمیتوانم جلوی گفتنش را بگیرم، حتی اگر برای موقعیت مناسب نباشد» یا «اگر کسی اشتباهی کند، او را دست میاندازم» موافقت یا مخالفت میکردند. یا مثلاً این جمله که «لازم نیست خیلی تلاش کنم تا دیگران را بخندانم، چون به نظر میرسد ذاتاً شوخطبع هستم» نیز در پرسشنامه آمده بود. هر چه امتیاز افراد در این آزمون بالاتر باشد، به عنوان فردی بامزهتر شناخته میشوند.

پژوهشگران میانگین امتیازات مردم هر کشور را محاسبه کردند تا به هر کشور یک نمره طنز اختصاص دهند. بیشترین نمره در این ارزیابی ۱۱۲ بوده است.
نتایج نشان دادهاند که درک سبکهای متفاوت طنز در کشورها، بهویژه برای کسانی که در محیطهای بینالمللی زندگی یا کار میکنند، میتواند راهی برای ایجاد ارتباط بهتر و سریعتر باشد. خنده و طنز میتواند اولین پل ارتباطی بین آدمها باشد، بهخصوص زمانی که فرد در فضای تازهای قرار گرفته و در حال شناخت فرهنگ جدیدی است. شوخطبعی یخ رابطهها را میشکند، اعتماد ایجاد میکند و باعث ایجاد لحظاتی میشود که در آن، احساس دیده شدن و درک متقابل به وجود میآید.
یافتههای این پژوهش نشان میدهند که درک تفاوتهای فرهنگی در طرز استفاده از طنز، میتواند یکی از مهمترین ابزارها برای ایجاد ارتباطات موفق باشد. این مسئله هم برای کسانی که برای سفر به شهر جدیدی رفتهاند صدق میکند و هم برای افرادی که بهتازگی به کشوری دیگر مهاجرت کرده و با همکاران جدید روبهرو شدهاند.
در یک پژوهش پیشتر نیز مشخص شد که مردان و زنان، سبکهای متفاوتی از طنز را ترجیح میدهند. طبق این تحقیق، مردها بیشتر به شوخیهای تصویری و طنزهای فیزیکی مثل افتادن یا حرکتهای نمایشی علاقهمند هستند. در مقابل، زنان شوخیهایی با موضوعات سیاسی یا روابط خانوادگی را بیشتر میپسندند. این نتایج از یک نظرسنجی به دست آمده که در نمایشگاهی از کاریکاتورهای چاپشده در نشریات بریتانیا بین سالهای ۱۹۳۰ تا ۲۰۱۰ انجام شد.
بدون نظر