تفاوت دستمزد کارگر ایرانی و افغانی؛ چالش جدید بازار مسکن

تفاوت دستمزد کارگر ایرانی و افغانی؛ چالش جدید بازار مسکن

بازار مسکن در کلانشهرهای کشور این روزها با ترکیبی از رکود، نااطمینانی و کاهش محسوس تولید روبه‌روست. شرایط نامطلوب اقتصاد کلان، تأثیر مستقیم جنگ و ناامنی بر جریان سرمایه‌گذاری و همچنین اخراج گسترده اتباع که بخش قابل‌توجهی از نیروی کار ساختمانی را تشکیل می‌دادند، همگی موجب شده‌اند که روند ساخت‌وساز در چهار ماه نخست سال، به‌ویژه در دو ماه اخیر، به‌شدت کند شود. نتیجه این عوامل، کاهش عرضه، توقف یا کندی پروژه‌ها و افزایش هزینه‌های تولید بوده که فشار مضاعفی را بر بخش مسکن وارد کرده است.

در این باره، حسن محتشم، عضو هیئت‌مدیره انجمن انبوه‌سازان استان تهران از وضعیت رکود ساخت و ساز مسکن در کلانشهرها خبر داد و تأکید کرد که از ۲ سال پیش بازار ساختمان درگیر بحران است. عضو هیئت‌مدیره انجمن انبوه‌سازان استان تهران با اشاره به رکود بازار مسکن در اثر اخراج اتباع گفت تفاوت دستمزد نیروی کار ایرانی و افغانی ۱۰۰ درصد است. او به تاثیر اخراج نیروی کار اتباع بر افزایش هزینه‌های ساخت و توقف پروژه‌ها اشاره کرد و درباره تفاوت دستمزد نیروی کار ایرانی و افغانستانی توضیح داد.

وضعیت فعلی میزان ساخت و ساز مسکن در کلانشهرها چگونه است؟ به نسبت سال گذشته آیا میزان تولید کاهشی بوده است؟

صنعت ساختمان در شرایط انسداد و رکود به سر می‌برد. در چهار ماه اول سال به خصوص در دو ماه اخیر که جنگ هم پیش آمد، به رکود در بازار مسکن دامن‌زده شده است. اخراج اتباع که در سطوح پایین دستی ساختمان نقش مؤثری داشتند، باعث شدت این وضعیت شده است. وضعیت اقتصاد کلان کشور بر بازار مسکن اثرگذاشته و باعث تداوم رکود شده است.

ما عملاً در آتش بس به سر می‌بریم، اما هر لحظه می‌تواند بهم بخورد. این موضوع فرار سرمایه از کشور و یا به نوع دیگر عدم سرمایه‌گذاری در تمام زمینه‌های اقتصادی را به دنبال داشته است.

وقتی که ما بررسی می‌کنیم، کل اقتصاد کلان کشور تحت تأثیر جنگ و عوامل ناامنی قرار گرفته و در این شرایط مسکن آسیب بیشتری می‌بیند. سرمایه‌گذاری در بخش مسکن دیگر نقدشوندگی سابق را ندارد.

در نتیجه نه تنها در بخش ساختمان شاهد ورود سرمایه نیستیم، بلکه خروج سرمایه از این بازار شدت یافته است.

اخراج اتباع چه میزان بر هزینه تولید اضافه کرده است؟

با اخراج اتباع، اختلالی در روند جذب نیروی فعال ساختمان‌سازی به وجود آمده است. همانطور که ورود بی برنامه اتباع درست نبود، بلکه خروج آنها نیز به شکل فعلی درست نبود.

اگر این روال ادامه یابد، حدود ۳۰ درصد به هزینه ساخت و ساز مربوط به نیروی انسانی است که ۲۵ درصد آن مربوط به اتباع است. جایگزین این بخش ۲۵ درصدی راحت نیست و هزینه آن ۲ برابر شده است.

۲ برابر شدن هزینه نیروی کار، روی هزینه ساخت اثر گذاشته است. در نتیجه صنعت ساختمان نسبت به سایر بخش‌های اقتصادی، از شرایط ناگوارتری برخوردار است و ادامه این وضعیت، شرایط مسکن را بسیار بدتر می‌کند.

تولید و عرضه کاهش داشته و پروژه‌های در حال اجرا نه تنها کند شده بلکه برخی از پروژه‌ها در حال توقف است. وقتی تولید نداشته باشیم، عرضه پایین می‌آید، اما تقاضا سر جای خود باقی می‌ماند. خروج نیروهای اتباع باعث شده فقط تعداد اندکی از از خانه‌های در حال ساخت در اختیار بازار قرار بگیرد.

جایگزین نیروی افغانستانی با نیروی ایرانی از نظر فنی هم راحت نیست. اگر بخواهیم جایگزین کنیم، تفاوت ۱۰۰ درصدی در دستمزد دارند. حدود ۸۰۰ هزار تومان دستمزد یک کارگر ساده بود، اما کارگر ایرانی می‌خواهد ۲ میلیون بگیرد.

 پروژه‌های ساختمانی ملزم به ارائه لیست بیمه هستند. کارفرمایانی که به اتباع خارجی بیمه نمی‌دادند، الان باید برای کارگر ایرانی هزینه بیمه پرداخت کنند.

به طور کلی میزان تولید در یکسال اخیر چقدر پایین آمده است؟ آیا دولت توانسته بر افزایش توزیع مسکن کمکی داشته باشد؟

ما آمار دقیق نداریم و مرکز آمار باید اطلاعات منتشر کند که چند ماهی می‌شود چیزی ارائه نکرده‌اند. میزان تولید مسکن ما پایین است و سال گذشته از انتظارات کمتر بود.

امسال هم صدور پروانه با جنگ ۱۲ روزه متوقف شد و برخی از پروژه‌ها که شروع شده‌اند، نیز به کندی پیش می‌روند.

پایین آمدن تولید مسکن مطلوب نیست، اما باید ببینیم همین میزان تولید هم در کجا انجام می‌شود. توزیع تولید مسکن تحت کنترل نیست و شورای عالی معماری و شهرسازی توجه ندارد که اگر مسکن کم داریم، در بخش‌های میان درآمدی کم داریم.

تولید در نقاط ثروتمند شهر، جز آلودگی زیست محیطی و مصرف بیشتر انرژی، خاصیت بیشتری ندارد. شورای عالی معماری و شهرسازی باید برنامه‌ریزی کند که شهرداری‌ها را مکلف به صدور پروانه در نقاط ارزان قیمت کند تا قشر کم درآمد، فرصت‌های بیشتری برای خرید داشته باشند.

تولید یک طرف است، اما محل تولید هم یک طرف دیگر است. ما در گذشته حدود ۳۵۰ هزار واحد در سال تولید داشتیم؛ نهضت ملی هم قرار بود سالی ۱ میلیون تولید کند، اما چنین اتفاقی رخ نداد.

وزارت راه در ثبت نام‌ها نتوانست حتی افراد واقعی مخاطب مسکن را جذب کند و خانه اولی‌ها در مواردی نتوانستند ثبت نام کنند.

دیجیاتو
۹ نظر

ورود

  • امیر مرداد ۲۱, ۱۴۰۴

    دوران کار کردن مفتی تموم شد آقای کارفرما

  • راهح حل؟ مرداد ۲۱, ۱۴۰۴

    راه حل ؟
    الان تو ایران ساختمون رو امروز بسازی, ۲۰ سال دیگه کلنگی میشه. یعنی باید تخریب بشه. کارگر ارزونه چون کیفیت کار هم ارزونه. خونه هم بعد ۲۰ سال کلنگی میشه.
    تو المان با چوب و میخ میسازن و ۵۰ سال اصلا تعمیر هم نمیخواد. میگن فقط یه رنگ میکنن بعد ۲۰ سال. یا یخچال و کابینت رو عوض میکنن.
    خونه هایی که با اجر و سنگ و بتن هست رو میگن تو المان تا ۱۰۰ سال ضمانت میدن. که هیچیش نمیشه. راست هم میگه. مثل شهرک اکباتان ایران که تنها منطقه تو ایرانه که با استاندارد غرب ساخته شده و میگن تا ۱۲۰ سال ضمانت کردن که هیچ تعمیر اساسی نمیخواد.
    کارگر ایرانی بگیرین و اینطوری بسازین. وام های مسکن رو هم کلا دولتی کنن. یعنی سود مثلا ۳ درصد. پیش پرداخت هم ۲۰ درصد. و زمان پرداخت هم ۵۰ سال مثلا. وام رو هم به خونه گره بزنن. یعنی هرکی خونه رو خرید باقی مونده وام رو بگیره. اینطوری ضمانت هم خود خونه یا اپارتمان هست.
    چون تو المان وقتی شما وام خونه بگیری, و مثلا تو یک سال ۱۰ هزار یورو سود بدی, دولت ۳۰ درصد سود رو اخر سال به حسابت برمیگردونه.
    اینطوری کنین. کارگر با کیفیت بیارین. همه چی مهندسی شده. ارزش ساختمون و محله هم تا ابد حفظ میشه. الان تو ایران محله ایی نیست که بعد ۳۰ سال کلنگی نشه. اونوقت کارگر ایرانی هم دستمزد واقعی خودشو میگیره.

  • فرامرزی مرداد ۲۴, ۱۴۰۴

    دوست عزیز که این متن رو‌گذاشتی تا به همین چند وقت قبل ازجنگ که افغانی ها کارمیکردن مسکن ارزون بود که الان که افغانی ها نیستن مسکن ارزون شه .
    میدونی سیمان که یکی از اقلام پرمصرف برای مسکن سازان هست چرا یکدفعه گرون شد ؟؟!!!من بهت میگم چون طالبان افغانی سیمان میخرن که جلوی رود هیرمند رو ببندن . شما تو ساخت مسکن فقط دستمزد رو در نظر میگیرین ، خب اگه هم وطن تو ارتو دستمزد بیشترم بگیره بازم قراره خونه تو رو بخره ، قراره تو خونه تو مستاجر باشه ولی با یه مقدار حقوق کمتر به افغانی دادن هم هم وطن خودت رو داری نابود میکنی و هم به افغانی ها برای پروبال دادن به ایران فضا دادی
    کمی بی اندیش

  • فرامرزی مرداد ۲۴, ۱۴۰۴

    دوست عزیز که این متن رو‌تو سایت گذاشتی تا به همین چند وقت قبل ازجنگ که افغانی ها کارمیکردن مگه مسکن ارزون بود!!! که الان که افغانی ها نیستن مسکن ارزون شه .!!!
    میدونی سیمان که یکی از اقلام پرمصرف برای مسکن سازان هست چرا یکدفعه گرون شد ؟؟!!!من بهت میگم چون طالبان افغانی سیمان میخرن که جلوی رود هیرمند رو ببندن تا من و تو ایرانی اب نداشته باشیم .
    شما تو ساخت مسکن فقط دستمزد رو در نظر میگیری ، خب اگه هم وطن تو ازتو دستمزد بیشترم بگیره بازم قراره خونه تو رو بخره ، قراره تو خونه تو مستاجر باشه ولی با یه مقدار حقوق کمتر به افغانی دادن هم هم وطن خودت رو داری نابود میکنی و هم به افغانی ها برای پروبال دادن به ایران فضا دادی
    کمی بی اندیش

  • علی مرداد ۲۷, ۱۴۰۴

    «اخراج، اخراج، اخراج فوری! وقتی مردم افغانستان بی‌پناه و مسئولانش ناتوان باشند، نتیجه‌اش فقط تحقیر، سوءاستفاده و آشفتگی است. اما مقصر اصلی مسئولین ما هستند که به جای مدیریت منابع و حل مشکلات داخلی، کار را به جایی رسانده‌اند که حتی برای یک قطره آب، مهاجرت و تنش درست می‌شود. وقتی این‌طور مردم و اتباع را وسط اجاق بحران می‌اندازند، نتیجه‌اش چیزی جز آشوب نیست.»

  • حق تکثیر مرداد ۲۷, ۱۴۰۴

    مسئولان، کارگران اتباع را به دستمزد پایین مجبور می‌کنند و مردم هم با بی‌فکری، اوضاع را بدتر می‌کنند. وقتی مسئولین مردم ایران را در مواجهه با اتباع افغانستان به این اجاق گاز هدایت می‌کنند، نتیجه همین آشفتگی می‌شود.

    اخراج، اخراج، اخراج! فوری اتباع افغانستان از دست مسئولین خلاص شد
    اگر ایران نمی‌تواند به اتباع افغانستان حق و احترام بدهد، بهتر است آنان را اخراج کند. مردم باید آگاه باشند؛ مسئولین عمداً میان ما و شما دیوار می‌کشند تا ضعف و ناکارآمدی‌شان را پنهان کنند. این تعصب و تبعیض میان مردم و مهاجران، نهایت بی‌انصافی و ناسپاسی است و نتیجه‌اش جامعه‌ای پر از تنش، بی‌اعتمادی و اختلاف خواهد بود

    • علی مرداد ۲۹, ۱۴۰۴

      چطوری افغانی، دولت ها امتیاز میدن نه حق.. در کشور خودتون میتونید از حق حرف بزنید نه در کشور میزبان

  • مسلم مرداد ۲۸, ۱۴۰۴

    سلام نمی‌دونم با چه هدفی این مطلب رو نوشتی اما بزار بهت بگم من کارکرد ایرانی میارم برات با روزی یک ملیون تو برو افغانی بیار اگر تونستی زیر یک پانصد بیار حرفت قبول تازه غذا شونم باید بدی

  • علی مرداد ۲۹, ۱۴۰۴

    کارگر ایرانی نگیره میره تو جیب گشاد پیمانکار، نوش جانت کارگر هموطن، ایرانو بسازیم مثل قدیم، به خارجی وابسته نباشیم.. امروز کارگری میکنن فردا رئیسمون میشن، زادو ولد میکنن و به تمام لایه های جامعه رسوب میکنن