مقایسه ربات‌های انسان‌نمای موجود؛ رقابت چین و آمریکا برای ساخت «گونه‌ای جدید»

مقایسه ربات‌های انسان‌نمای موجود؛ رقابت چین و آمریکا برای ساخت «گونه‌ای جدید»

آن‌ها مانند ما راه می‌روند و مانند ما صحبت می‌کنند؛ البته هنوز نه به‌طور کامل. اما رقابت برای ساخت ربات‌های انسان‌نما به‌راستی آغاز شده است.

چین در سال گذشته حدود ۳۰۰ هزار ربات را در کارخانه‌های خود راه‌اندازی کرد، بیش از مجموع تمام کشورهای دیگر جهان، و اکنون قصد دارد که این ربات‌ها را وارد خانه‌های مردم کند.

ایلان ماسک در ایالات متحده نیز در حال برنامه‌ریزی برای ساخت کارخانه‌ای عظیم است تا ربات دوپای خود به نام «اپتیموس» را به تولید انبوه برساند. شرکتی در منطقه کورنوال بریتانیا رباتی پیشرفته به نام «آمکا» ساخته و برت آدکاک، بنیان‌گذار شرکت آمریکایی فیگر ای‌آی، با افتخار گفته است:

ما ربات نمی‌سازیم؛ ما یک گونه کاملاً جدید خلق می‌کنیم.

ربات‌های انسان‌نما

با این حال، همه چیز آن‌قدرها هم آسان نیست. ربات روسی «اِیدال» هفته گذشته در یک نمایش زنده با صورت سیلیکونی خود به زمین خورد و نشان داد که تلاش برخی کشورها بیشتر به «مرد حلبی» در جادوگر شهر اُز شبیه است تا ترمیناتور!

دیوید لِوی، نویسنده کتاب «عشق به ربات‌ها»، می‌گوید:

پیشرفت‌های هوش مصنوعی مانند چت‌جی‌پی‌تی باعث شده که نصب نرم‌افزار هوش مصنوعی در ربات‌ها گام منطقی بعدی باشد. ساخت بخش‌های مکانیکی هزینه بیشتری دارد؛ اما چینی‌ها منابع لازم برای حل این مشکلات را در اختیار دارند.

در ادامه، نگاهی می‌اندازیم به رقابت در عصر ساخت ربات‌های انسان‌نما.

اِیدال

اِیدال

روسیه زمانی پیشگام رقابت فضایی بود؛ اما ادعای برتری این کشور در حوزه رباتیک دیگر معتبر نیست. هفته گذشته، اولین ربات انسان‌نمای مجهز به هوش مصنوعی روسیه با موسیقی فیلم راکی روی صحنه آمد و تنها پس از چند قدم به زمین خورد.

این ربات که اِیدال نام دارد، طبق ادعای سازنده‌اش (شرکت آیدال) می‌تواند تا ۱۰ کیلوگرم وزن حمل کرده و با سرعت حداکثر ۶ کیلومتر در ساعت حرکت کند.

این شکست بزرگ، حتی سریع‌تر از ساخت خود ربات وایرال شد و برخی با طنز گفتند که انگار ربات با ودکا کار می‌کند!

در مقابل، پهپادهای مجهز به هوش مصنوعی که روسیه در جنگ اوکراین به‌کار گرفته، بسیار مؤثرترند و می‌توانند به‌طور خودکار روی هدف قفل کنند.

نیو

نیو

اکنون می‌توانید ربات خانگی نیو را از شرکت کالیفرنیایی وان‌ایکس با قیمتی در حدود ۱۹ هزار دلار پیش‌خرید کنید.

این دستیار خانگی ۱۶۸ سانتی‌متری با چهره‌ای دوست‌داشتنی، خریدها را حمل می‌کند، جاروبرقی می‌کشد، در را باز می‌کند و حتی شوخی هم می‌کند.

با این حال، نیو کاملاً خودکار نیست و برای برخی وظایف باید به آن آموزش داد.

برای این کار، کارشناس شرکت وان‌ایکس به صاحب ربات کمک می‌کند که آن را راهنمایی کند و انتظار می‌رود که ربات با گذشت زمان بهتر شود.

بنیان‌گذار نروژی این شرکت، برنت اویند بورنیخ، گفته است:

برای اینکه ربات‌ها واقعاً هوشمند باشند و ظرافت‌هایی مانند مراقبت از حیوان خانگی، نگه داشتن در برای سالمندان و رفتاری مطابق انتظار ما داشته باشند، باید در میان ما زندگی کنند و یاد بگیرند.

آمکا

آمکا

ربات آمکا می‌تواند مانند انسان صحبت کند؛ اما هنوز نمی‌تواند مانند انسان راه برود.

این ربات که توسط شرکت اِنجینیرْد آرتس ساخته شده، پیشرفته‌ترین ربات اجتماعی انسان‌نما در جهان نامیده می‌شود. پلک می‌زند، به سؤالات پاسخ می‌دهد، اما بدنش به‌وضوح ماشینی است.

در حال حاضر، آمکا برای اجاره در رویدادها در دسترس است و سازمان‌ها از او برای سخنرانی در کنفرانس‌ها و تبلیغ محصولات استفاده می‌کنند.

سرهنگ تیم پیک، فضانورد بریتانیایی، پس از دیدار با آمکا در جشنواره سرعت گودوود در ماه جولای گفت:

پاسخ‌های غیرکلامی‌اش واقعاً من را شگفت‌زده کرد.

با این حال، شرکت سازنده این ربات اعتراف کرده است:

راه رفتن برای ربات کار بسیار دشواری است و با وجود تحقیقات گسترده، هنوز ربات انسان‌نمای کاملاً راه‌رونده نساخته‌ایم.

یونیتری

یونیتری

با حدود ۱۲,۵۰۰ دلار می‌توانید از شرکت چینی یونیتری ربات انسان‌نمایی بخرید که شعارشان این است:

با هم عصر جدیدی از هوش را بسازیم.

اما ربات آن‌ها هنوز نیاز به برنامه‌ریزی برای هر کار دارد یا باید به‌صورت دستی کنترل شود.

در اوایل امسال دو ربات یونیتری در رینگ بوکس با هم مبارزه کردند تا ببینند کدام دیگری را ناک‌اوت می‌کند.

این هفته نیز یک شرکت هواپیمایی روسی، ربات مهمانداری به نام ولادیا را به نمایش گذاشت که ظاهراً ساخت یونیتری بود و در نمایش ایمنی کنار مهماندار واقعی ایستاد.

با این حال، در یک ویدیو که وایرال شده، این ربات ۱۳۰ سانتی‌متری که لباس پیش‌بند خدمتکار پوشیده بود، هنگام کنترل توسط یک یوتیوبر به نام کودی دت‌وایلر، به آینه برخورد کرد و در آشپزخانه به زمین افتاد.

یونیتری در حال جذب حدود ۶٫۳ میلیارد دلار سرمایه است و سیستم هوش مصنوعی‌اش حتماً پیشرفت خواهد کرد.

کپکس

کپکس

شرکت ال‌جی امیدوار است که کره جنوبی در این رقابت عقب نماند و ربات انسان‌نمای کپکس را عرضه کند.

این ربات قرار است که دست‌هایی به ظرافت دست انسان داشته باشد و بتواند به‌تنهایی راه برود.

این پروژه مشترک مؤسسه علم و فناوری کره و ال‌جی، دست‌کم تا چهار سال دیگر به بازار نخواهد آمد.

دولت کره جنوبی «اتحاد کی-هیومنوید» را برای شتاب‌بخشی به توسعه رباتیک راه‌اندازی کرده است.

معاون نخست‌وزیر کره، پاک کیونگ‌هون، در پنجشنبه هفته گذشته گفت که امیدوار است ربات‌های انسان‌نمای مجهز به هوش مصنوعی به‌زودی در خانه‌ها، لجستیک و کارخانه‌ها به‌کار گرفته شوند.

آسیمو

آسیمو

ربات آسیمو شرکت هوندا در سال ۲۰۰۰ معرفی شد، با شاهزاده چارلز و باراک اوباما دیدار کرد و حتی روی فرش قرمز فیلم ربات‌ها راه رفت.

اما سه سال پیش کنار گذاشته شد و اکنون هوندا روی ربات‌های تخصصی تمرکز کرده، نه ربات انسان‌نمایی که همه‌کاره باشد.

در عین حال، تیمی از دانشگاه توکیو پارسال موفق شد که بافت پوست زنده را به صورت یک ربات پیوند بزند.

آیرون

آیرون

وقتی که این ماه ربات آیرون روی صحنه آمد، برخی فکر کردند که داخل لباس سفیدش یک انسان خوش‌هیکل است!

اما سازندگان چینی لباسش را شکافتند و اسکلت فلزی‌اش شبیه به ترمیناتور را نشان دادند.

آیرون ۱۷۳ سانتی‌متری توسط شرکت اکس‌پنگ (سازنده خودروهای برقی) ساخته شده و این شرکت به بازار ربات ‌تاکسی هم چشم دوخته است.

هه شیائوپنگ، بنیان‌گذار این شرکت، گفته است:

تا پایان سال ۲۰۲۶ قصد داریم که تولید انبوه ربات‌های انسان‌نمای پیشرفته را آغاز کنیم.

چین هم‌اکنون دو میلیون ربات صنعتی دارد و بی‌تردید در این زمینه پیشتاز است. پارسال حدود ۳۰۰ هزار ربات جدید به کارخانه‌هایش اضافه کرد، در حالی که آمریکا تنها ۳۴ هزار ربات نصب کرد.

ایلان ماسک

اپتیموس

اگر ایلان ماسک بخواهد بسته حقوقی پیش‌بینی‌شده یک تریلیون دلاری خود از تسلا را دریافت کند، سرمایه‌گذاری‌اش روی رباتیک باید نتیجه دهد.

در اوایل این ماه، ثروتمندترین مرد جهان کنار اپتیموس ۱۷۳ سانتی‌متری رقصید و ادعا کرد که این ربات ممکن است بزرگ‌ترین محصول تاریخ باشد؛ بسیار بزرگ‌تر از تلفن همراه و هر چیز دیگری.

ماسک معتقد است که این ماشین می‌تواند جراحی قلب باز انجام دهد و بهترین مراقبت‌های پزشکی را به همه ارائه کند.

او همچنین گفته که در بیست سال آینده شاید بتوان با تراشه نورالینک تصویر تقریبی از ذهن یک نفر را در اپتیموس بارگذاری کرد.

تسلا قصد دارد که از سال آینده تولید یک میلیون عدد از این ربات‌های نقاب‌دار را آغاز کند؛ اگرچه ماسک در سال ۲۰۲۲ گفته بود که امیدوار است تولید سال بعد شروع شود.

اطلس

اطلس

ارتش بریتانیا هم‌اکنون از سگ‌های رباتیک شرکت بوستون داینامیکس برای خنثی‌سازی بمب استفاده می‌کند و این شرکت آمریکایی اکنون در حال توسعه ربات انسان‌نمایی به نام اطلس است.

رابرت پلیتر، مدیرعامل این شرکت، درباره زمان حضور ربات‌ها در آشپزخانه خانه‌ها واقع‌بین‌تر بوده و این ماه گفت:

صادقانه بگویم، پنج تا ۱۰ سال طول می‌کشد. ۲۰ سال طول کشید تا مشکل راه رفتن را واقعاً حل کنیم؛ حالا این بخش آسان شده و کارهای سخت‌تر هنوز پیش روی ماست.

هوش مصنوعی سرعت پیشرفت را بالا برده، به‌ویژه در یادگیری از اشتباه هنگام برداشتن اشیا. بخش دشوار همچنان بینایی است و ربات هنوز به دوربین‌های ویدیویی فعلی وابسته است.

شوان

شوان

در فیلم بلید رانر (۱۹۸۲) تشخیص انسان از «ریپلیکنت» بسیار سخت بود.

اکنون، شرکت چینی اَهِدفُرم در تلاش است که سرهایی با پوست، لب و موی واقعی بسازد!

اما به دلایلی، مدل شوان را شبیه به الف‌ها طراحی کرده‌اند؛ بنابراین کسی را فریب نمی‌دهد!

هو یوهانگ، بنیان‌گذار این شرکت، گفته است:

در ده سال آینده ممکن است با ربات‌ها تعامل کنیم و احساس کنیم که تقریباً انسان هستند.

در حال حاضر، حرکات شوان بسیار محدود است و بیشتر شبیه به یک مانکن بسیار پیشرفته به نظر می‌رسد.

مطالب مرتبط
مطالب دیگر از همین نویسنده
مشاهده بیشتر
بدون نظر

ورود