بدون نظر

پانداها یکی از بامزه ترین و البته پرطرفدارترین حیوانات دنیا هستند، تا جایی که در نقاطی از دنیا مانند چین و ژاپن از جاذبه های گردشگری این کشورها محسوب می شوند و تصاویر و ویدئوهای این حیوانات در شبکه های اجتماعی همیشه مورد توجه کاربران قرار می گیرد. در ادامه به حقایقی درباره ی این حیوانات پشمالوی دوست داشتنی می پردازیم که شاید نمی دانید.

۱- در مدتی کوتاه از حیوانی بسیار کوچک به حیوانی عظیم الجثه تبدیل می شوند

نوزادان پاندا صورتی، بی مو و نابینا هستند. آن ها تنها با حدود ۸۵ تا ۱۴۰ گرم وزن به دنیا می آیند و از نظر اندازه، آن ها را با یک قالب کره می سنجند. اما بعد از گذشت یک سال وزن آن ها به حدود ۴۵ کیلوگرم می رسد. قد یک پاندای کاملا بالغ به حدود ۱۸۳ سانتیمتر و وزن آن به حدود ۱۵۹ کیلوگرم می رسد.

۲- مقدار زیادی بامبو می خورند

پانداها در اصل گوشتخوار هستند اما می توان گفت که رژیم غذایی آن ها تقریبا منحصر به بامبو است. از آنجایی که این گیاه ارزش غذایی چندانی ندارد، پانداها تا حدود ۳۵ کیلوگرم در روز بامبو می خورند تا انرژی بدن شان را حفظ کنند و می توانند یک شاخه ی بامبو را در عرض ۴۰ ثانیه ببلعند. البته نگران شان نباشید، حلق این حیوان از لایه ی ویژه ای برای محافظت در برابر خرده های چوب برخوردار است. اما خوردن این مقدار فیبر عوارضی هم دارد. یک پاندای بالغ می تواند در طول یک روز بیش از ۲۷ کیلوگرم مدفوع تولید کند.

۳- شش انگشت دارند

برخلاف دیگر انواع خرس ها که در استفاده از پنجه هایشان توانایی کمی دارند یا فاقد توانایی هستند، انگشت شست پانداها خم می شود و علاوه بر آن، پنج انگشت دیگر هم دارند که به آن ها کمک می کند بامبوها را با پنجه هایشان بگیرند و پیش از خوردن، ریشه ها و برگ های بامبوها را جدا کنند.

۴- حیوانات بومی چین هستند

این موجودات دوست داشتنی در مرکز چین و به ویژه در استان های سیچوان، شانشی و گانسو یافت می شوند. در گذشته این حیوانات در سرزمین های مسطح زندگی می کردند، اما کشاورزی و قطع درختان جنگل آن ها را مجبور کرد به جنگل های بامبو در کوهستان ها بروند.

۵- می توانند خطرناک باشند

اغلب حقایق مربوط به پانداها بامزه و جالب هستند اما فریب ظاهر بامزه و پشمالوی آن ها را نخورید! این خرس ها نه تنها می توانند با هیکل سنگین شان شما را له کنند، بلکه دندان ها و آرواره ی بسیار قدرتمندی دارند که از آن برای له کردن بامبوهای سفت استفاده می کنند.

۶- به خواب زمستانی نمی روند

پانداها مانند اغلب دیگر خرس ها به خواب زمستانی نمی روند. در عوض، راهی کوهستان ها می شوند تا جای گرم تری را پیدا کنند.

۷- شیفته ی چرت زدن هستند

پانداهای وحشی به جای خوابیدن در طول شب، بعد از خوردن غذا ۲ تا ۴ ساعت به خواب می روند. در تابستان، آن ها می توانند ۶ ساعت یا بیشتر بخوابند. برای پانداها تفاوتی ندارد در چه حالتی بخوابند. آن ها می توانند به پشت، پهلو، یا شکم بخوابند؛ خود را مثل یک توپ جمع کنند؛ یا طاق باز بخوابند.

۸- تنهایی را دوست دارند

پانداهای بالغ زمان زیادی را صرف تعامل با یکدیگر نمی کنند و در مجموع حیوانات ساکتی هستند. با این حال، آن ها گهگاه با استفاده از تولید بو، جیغ های کوتاه، کندن پوست درخت، غرش کردن، یا اوقات تلخی، با یکدیگر ارتباط برقرار می کنند.

۹- نقش مهمی در زیستگاه خود ایفا می کنند

پانداها شیفته ی همه ی بامبوهای در دسترس جنگل محل زندگی شان هستند، اما نقش مهمی هم در اکوسیستم جنگل دارند، چرا که با پخش دانه ها، باعث افزایش رشد گیاهان می شوند. این مسأله کمک می کند تا دیگر ساکنان جنگل مانند مرغ بهشتی چند رنگ، قوچ و گونه ی در حال انقراض میمون طلایی هم زندگی راحت تری در جنگل داشته باشند.

۱۰- چرا پانداها سیاه و سفید هستند؟

دانشمندان سال ها به دنبال آن بودند تا متوجه شوند چرا موهای پانداها سیاه و سفید است. یک اعتقاد بر این بود که این مسأله به آن ها کمک می کند تا در جنگل های بامبو و برف خود را استتار کنند و نظر دیگر آن بود که این مسأله به حفظ دمای بدن آن ها کمک می کند چون رنگ مشکی گرما را جذب و رنگ سفید آن را به اطراف منعکس می کند. اما در سال ۲۰۱۷، تحقیقی بیان کرد نظریه ی استتار درست است چون موهای سفید رنگ به پنهان شدن حیوان در زیستگاه های برفی کمک می کنند و موهای مشکی رنگ برای استتار و برقراری ارتباط استفاده می شوند. محققان این پژوهش معتقدند گوش های سیاه رنگ این حیوانات نشانه ی تهاجم به موجود شکارچی بوده و موهای مشکی دور چشمهایشان به آن ها در شناسایی بقیه ی پانداها کمک می کند.

۱۱- بعضی از آن ها نمی دانند چطور باید جفت گیری کنند

متأسفانه پانداها ندانسته خود را در معرض انقراض قرار داده اند. پانداهای ماده قادرند تنها ۲ تا ۳ روز در سال جفت گیری کنند و بعضی از پانداهای نر نمی دانند چطور باید این کار را انجام دهند. برای مثال، یک جفت پاندا به نام های تیان تیان و می ژانگ، در باغ وحش ملی واشنگتن وجود دارد که با یکدیگر زندگی می کنند اما به مدت ۱۳ است که به طور طبیعی تولید مثل نکرده اند. کارکنان این باغ وحش می گویند آن ها نمی دانند چطور باید جفت گیری کنند.

۱۲- امریکا هزینه ی زیادی برای اجاره ی پانداها از چین می پردازد

باغ وحش های چهار شهر امریکا یعنی آتلانتا، واشنگتن، سن دیگو و ممفیس، به دولت چین هزینه ی سنگینی برای اجاره ی پانداها می پردازند. طبق گزارش نشریه ی نیویورک تایمز، باغ وحش های امریکا در مجموع سالانه یک میلیون دلار برای بخشی از یک قرارداد ده ساله ی معمول می پردازند.

۱۳- ممکن است به زودی منقرض شوند

اگرچه این حیوانات در طبیعت شکارچیان زیادی ندارند، اما تنها در حدود ۱۸۰۰ پاندا در حیات وحش باقی مانده است. وضعیت بقای این حیوانات در مرحله ی آسیب پذیری و در یک قدمی وضعیت انقراض قرار گرفته ی است. عوامل تأثیرگذار در این مسأله در وهله ی اول، شکار غیر قانونی و از بین رفتن زیستگاه های آن ها به دلیل ساخت جاده و خطوط ریلی است. خوشبختانه، سازمانی هایی مثل بنیاد جهانی طبیعت تمام تلاش خود را برای حفظ این حیوانات و زیستگاه های آن ها به کار بسته اند.

منبع: rd
مطالب مرتبط
بدون نظر

ورود