کاملا حق با شماست اگر بگویید که هر روز اطلاعات جدیدی مرتبط با سلامت منتشر می شود و در برخی از موارد هم سبب ایجاد سردرگمی هایی در افراد می شود. احتمالا شما هم اطمینان کامل از صحت آنها ندارید.
در سال گذشته میلادی، شواهد فراوانی مبنی بر اینکه قهوه دلیل سرطان نیست، بدست آمد. مناقشات فراوانی بر سر شکر حرارت داده شده و تاثیرات آن بر سلامت نیز مطرح گردید.
از آنجایی که در زمینه سلامت همواره سئوالات فراوانی پرسیده و نظریه هایی به چالش کشیده می شوند، با استفاده از کتاب «چه چیزهایی برای سلامتی مفید و چه چیزهایی مضر هستند» سئوال و جواب هایی در زمینه سلامت طرح شده که در ادامه این نوشته به آنها پرداخته خواهد شد.
شاید آنچه در شما هم سردرگمی هایی را به وجود آورده، با مطالعه مطالب زیر برطرف شود.
با هم این سئوال و جواب ها را دنبال خواهیم کرد:
آیا شکر باعث «هایپر» شدن یا بیش فعالی می شود؟
پاسخ منفی است.
انجمن سلامت ملی آمریکا می گوید که مقدار اندک و یا آن مقداری که در غذاها به کار گرفته شده نمی تواند سبب بروز اختلالاتی چون ADHD یا بیش فعالی و یا هایپر شدن باشد.
چنین اندیشه ای به مطالعه پزشکی باز می گردد که در دهه ۸۰ میلادی، در آکادمی انجمن کودکان به این موضوع اشاره کرد که مصرف شکر می تواند سبب بیش فعالی در کودکان شود.
در مطالعه دیگر انجام شده در سال ۱۹۹۵ نشان داده شد که مصرف شکر در رفتارهای شناختی کودک تاثیری ندارد.
آیا شربت سرفه تاثیر دارد؟
پاسخ منفی است.
بسیاری از پزشکان این شربت را بدون تاثیر می دانند. در مطالعه دیگری که توسط مححقان استرالیایی انجام شد، نتیجه مشابهی بدست آمد. شربت سرفه با دارا بودن «کودئین» و «آنتی هیستامین»، می تواند برای کودکان مضر هم باشد.
تجویز levodropropizine می تواند گزینه بهتری به شمار آید.
آیا روغن زیتون از حملات قلبی جلوگیری می کند؟
پاسخ مثبت است.
دانشمندان دریافته اند که میان مصرف روغن زیتون و بیماریی هایی که به واسطه بسته شدن عروق قلبی به وجود می آیند ارتباط وجود دارد. در مطالعات فعلی که بر روی غذاهای مدیترانه ای که حاوی زیتون زیتون قابل توجهی هستند در حال انجام شدن است، نتایج مشابهی بدست آمده.
در کل خاصیت آنتی اکسیدان و ضد تورم این روغن در بسیاری از مطالعات به اثبات رسیده است.
در مطالعه ای که در سال ۲۰۱۵ میلادی در میان زنان مسن انجام شد و نتایج آن در مجله پزشکی JAMA به انتشار رسید، دانشمندان اسپانیایی دریافتند که در میان گروهی از زنان که از رژیم میدیترانه ای با روغن زیتون فراوان تبعیت می کردند، ابتلا به سرطان سینه در مقایسه با دو گروه دیگری که رژیم های دیگری داشتند، کمتر بود.
آیا نوشیدنی های گازدار شیرین در ابتلا به دیابت نقش دارند؟
پاسخ به این سئوال مثبت است.
در مطالعات انجام شده در سال ۲۰۱۰ میلادی، نشان داده شد که نوشیدنی های شیرین گازدار می توانند در ابتلا به دیابت نوع دوم نقش داشته باشند.
در میان افرادی که یک یا دو نوشیدنی شیرین گازدار در روز می نوشند ۲۸ درصد خطر ابتلا به دیابت نوع دوم در مقایسه با افرادی که تنها یک بار در ماه از این نوع از نوشیدنی ها مصرف می کنند، بیشتر است.
همچنین شکر موجود در این نوشیدنی ها در افزایش وزن هم موثر است که مطالعات انجام شده در طول ۵۰ سال اخیر چنین نتیجه ای را به همراه داشته است.
آیا به کرم ضد آفتاب با «اِس پی اِف» بیشتر از ۳۰ احتیاج داریم؟
پاسخ منفی است.
تفاوت میان «اِس پی اِف» ۱۵، ۳۰ و ۵۰ به اندازه ای نیست که شما تصور می کنید. «اِس پی اِف» ۱۵ می تواند در مقابل ۹۳ درصد از اشعه «یو وی بی» از پوست محافظت کند. با افزایش این مقدار به «اِس پی اِف» ۳۰ و ۵۰ این محافظت به ترتیب ۹۷ و ۹۸ درصد افزایش پیدا می کند.
انجمن غذا و دارو، برای تهیه یک کرم ضدآفتاب تنها لازم است که برچسب broad spectrum روی آن وجود داشته باشد. این برچسب بدان معناست که آن کرم می تواند در مقابل اشعه «فرابنفش آ» مراقبت لازم را به عمل آورد. حالا شما می توانید به انتخاب خود میزان «اِس پی اِف» این کرم را برای خود مشخص و آن را خریداری کنید.
آیا MSG موجود در غذاهای چینی سبب سردرد می شود؟
پاسخ منفی است.
این تصور وجود دارد که MSG که به عنوان ماده نگه دارنده به غذاهای چینی اضافه می شود، می تواند سبب سردرد، درد قفسه سینه و بی حسی شوند. مطالعات انجام شده در سال ۲۰۰۶ میلادی چنین چیزی را تصدیق نمی کند.
آیا آجیل چاق می کند؟
جواب منفی است.
اگر روزی یک کیلو از آن را نخورید، چاق تان نمی کند. یک کاسه بادام معادل ۳.۴ گرم چربی اشباع شده دارد. بر اساس استانداردهای سازمان غذا و دارو، کمتر از ۲ گرم از این چربی برای سلامتی ضرری ندارد.
اما نکته مهم آن است که بادام و سایر آجیل ها دارای انواع دیگری از چربی های مفید برای بدن است که به کاهش میزان کسترول مضر بدن کمک می کنند. بنابراین اگر به اندازه کافی و متعادل مصرف شود باعث چاق شدن شما نخواهد شد.
آیا راه رفتن به اندازه دویدن تاثیر دارد؟
پاسخ به این سئوال مثبت است.
البته بستگی دارد که به دنبال چه نوع تاثیری باشید. اگر تنها از جنبه سلامتی می خواهید در این مورد بدانید بله، تفاوتی ندارد. اما اگر از نظر کم کردن وزن می پرسید، فعالیت بیشتر و سنگین تر بیشتر تاثیر دارد.
بر اساس مطالعات اخیر انجام شده بر روی زانوها، دویدن بیش از آنکه در گذشته تصورش می شد، می تواند موثر باشد.
آیا نوشیدن آب میوه به اندازه خود میوه مفید است؟
جواب منفی است.
اگر می خواهید فیبر موجود در میوه ها را از دست ندهید آن ها را با پوست و پالپ شان میل کنید.
مطالعات نشان داده اند که بسیاری از ما فیبر کافی دریافت نمی کنیم. در مطالعه انجام شده در سال ۲۰۱۴ میلادی، بین مصرف آب پرتقال و خود پرتقال نیز نشان می دهد که مصرف پرتقال و بدون آب گرفتن می تواند مفیدتر باشد.
آیا تمام نان های قهوه ای از نوع سفید آن بهترند؟
پاسخ منفی است.
این را به خاطر داشته باشید که همه نان های قهوه ای نمی توانند ترکیبات مناسبی برای بدن داشته باشند.
بسیاری از نان های سفید از آردهای فرآوری شده تهیه می شوند. به همین دلیل هم فیبر و مواد مغذی آن از بین رفته است. در عین حال نان های سفیدی نیز وجود دارند که کاملا غنی شده هستند و به اندازه نان های مفید قهوه ای خواص دارند.
اصلا مهم نیست که نان چه رنگی داشته باشد، اما اهمیت دارد که گندم، جو و کل مواد مغذی در آن باقی مانده باشد.
آیا جکوزی مضر است؟
پاسخ مثبت است.
این وان های آب گرم واقعا محل بسیار مناسبی برای جمع شدن باکتری ها هستند. در مطالعه انجام شده در سال ۲۰۱۶ میلادی و بر روی ۸۴.۰۰۰ مورد نشان داده که از میان هر ۸ استخر عمومی (وان های آب گرم یا جکوزی های آنها)، یکی از آنها باید بسته شوند.
این پژوهش که توسط مرکز کنترل و پیشگیری بیماری ها انجام شده بود، علت این امر را به خطر انداختن وضعیت سلامت افراد دانست.
بسیاری از بیماری هایی که بر اثر رفتن به استخرهای عمومی و وان های آب گرم آن به وجود می آیند توسط نوعی باکتری به نام Cryptosporidium، به وجود می آیند که سبب بیماری های دستگاه گوارشی می شوند. این باکتری در مقابل «کلرین» نیز مقاوم است.
البته این بدان معنا نیست که کاملا از رفتن به استخرهای عمومی در فصل تابستان پرهیز کنید. مراقب باشید که به هیچ عنوان آب داخل این مکان ها به بدن تان راه پیدا نکند.
آیا قهوه سرطان زاست؟
پاسخ منفی است.
دقیقا همین موقع ها و در سال گذشته میلادی، انجمن بین المللی پژوهش سرطان IARC، هیچ نشانه ای از تاثیرات سمی در نوشیدن قهوه را مشاهده و ثبت نکرد. البته مطالعات فراوانی نشان داده که نوشیدن نوشیدنی داغ می تواند در بروز سرطان مری نقش داشته باشد.
در طول مدت های نه چندان کوتاه، سازمان بهداشت جهانی، احتمال وجود مواد سمی پس از مصرف قهوه در مثانه انسان را می داد اما مطالعات گسترده انجام شده در این زمینه چنین فرضیه ای را رد کرد. همچنین این نتیجه بدست آمد که نوشیدن قهوه می تواند خطر ابتلا به سرطان هایی چون «کبد» و «اندومتر رحم» را کاهش نیز بدهد.
آیا تخم مرغ باعث افزایش سطح کلسترول می شود؟
پاسخ منفی است. پیشنهاد می شود که در این ارتباط مقاله چرا نباید سفیده تخم مرغ را به تنهایی بخوریم؟ نیز مطالعه شود.
برای دوستداران تخم مرغ خبر خوبی است. در مطالعاتی نشان داده شده بود که مصرف تخم مرغ میزان کلسترول مضر بدن را افزایش می دهد اما این نتیجه بدست آمده که کلسترول موجود در خود مواد غذایی نمی تواند سبب افزایش کلسترول خون و به تبع آن مشکلات قلبی شوند.
آیا می توانید مقدار زیادی آب بنوشید؟
پاسخ مثبت است. البته اخیرا مناقشاتی در این زمینه وجود داشته که در ارتباط با آن می توانید مقاله نوشیدن ۸ لیوان آب در روز می تواند کشنده باشد را نیز مطالعه بفرمایید.
این تصور می تواند وجود داشته باشد که با مصرف بیش از اندازه آب، کلیه به درستی از پس آن برنمی آید و باعث ورود مواد معدنی به خون می شود. این امر باعث کاهش میزان سدیم می شود که به این پدیده hyponatremia گفته می شود.
برای آنکه از این پدیده پرهیز کنید می توانید مایعات electrolyte را در زمان ورزش جایگزین کنید که مطمئن شوید میزان لازم مایعات در طول انجام فعالیت بدنی را دریافت می کنید.
آیا مصرف ماست می تواند مشکلات هضم را برطرف کند؟
پاسخ مثبت است.
در مطالعه ای نشان داده شد که مصرف ماست پرشده از باکتری می تواند مفید باشد. باکتری های موجود در روده می توانند در روند شکستن مواد غذایی کمک رسان باشند. بنابراین مصرف ماست پروبیوتیک می تواند گزینه مناسبی به شمار ورد.
پژوهش هایی هم که در دو ماه اخیر انجام شده بود نشان داد که ماست های پروبیوتیک که امروزه از آنها استفاده می شود ممکن است واقعا نتوانند در شکم تجمع پیدا کنند و علت این امر کافی نبودن میزان آن در ماست است.
بهتر است از ماست هایی که در آنها شکر و سایر افزودنی ها وجود دارد پرهیز شود.
آیا خمیردندان های سفید کننده بیش از سایر خمیردندان ها، باعث سفید شدن دندان ها می شوند؟
پاسخ منفی است.
چنین چیزی به تایید نرسیده است. بر اساس داده های بدست آمده از انجمن دندانپزشکان آمریکا، این نوع از خمیردندان ها تنها می توانند بر لایه های رویی دندان تاثیرگزار باشند. برای لایه های زیرین بهتر است از روش های «بلیچینگ» یا سفید کردن دندان ها استفاده شود. در ارتباط با بلیچینگ می توانید مقاله قبل از «بلیچینگ» یا سفیدکردن دندان ها لازم است به چه نکاتی توجه کنیم؟ را نیز مطالعه بفرمایید.
آیا گرم کردن غذا در ظرف های پلاستیکی و در داخل ماکرو ایمن است؟
پاسخ مثبت است.
از آنجایی که باکتری ها راحت تر بر روی ظروف پلاستیکی جمع می شوند، می توانند در اثر گرم کردن سریع تر به غذا انتقال پیدا کنند. این نتیجه مطالعه ای بود که حدود دو سال پیش انجام گرفته بود.
اما ظروفی که بر روی آنها نوشته شده که برای استفاده در داخل ماکرو، مشکلی ندارند چنین خطری را به همراه نخواهند داشت.
آیا نگاه کردن به تلویزیون به دید آسیب می زند؟
پاس منفی است.
بر طبق داده های انجمن چشم پزشکی آمریکا، نگاه کردن به تلویزیون حتی انواع LCD آن به چشم ها آسیب وارد نمی کنند. این اندیشه در دهه هفتاد میلادی شکل گرفته بود که تکذیب شده. برای مراقبت از چشم ها بهتر است اندکی از صفحه تلویزیون در فواصل نگاه کردن آن دور بمانید.
آیا آب های بطری بهتر از آب شیر هستند؟
پاسخ منفی است.
به غیر از برخی از نقاط جهان که واقعا آب آلوده ای دارند، آب بطری مزیتی بر آب شیر ندارد. با مصرف آب های بطری از ورود «فلوراید» به بدن که باعث محافظت از دندان ها نیز می شود به دور خواهید ماند.
بدون نظر