چندی پیش، گردشگری روزیاتو شما را به تماشای نخستین موزه زیر آب جهان در سواحل اسپانیا برد که تجربه جالبی از موزه گردی در زیر آب را نشان می داد. برای اطلاع از جزییات بیشتر این رویداد مهم در گردشگری دریایی قاره سبز، با طراح این موزه و گالری بزرگ دریایی و شیوه استقرار آثار در دریا آشنا می شویم.
با ما همراه باشید.
گالری گردی زیر آب
گالری گردی، یکی از جذاب ترین ظرفیت های گردشگری شهری در کشورهای مختلف جهان به شمار می رود که به واسطه رایگان بودن و امکان آشنایی با طیف گوناگونی از آثار هنری و خالقانش، یکی از هیجانی ترین برنامه های گردشگری شهری را به ارمغان می آورد.
گالری گردها، فقط متخصصان مجسمه سازی، نقاشی، عکاسی، حجم و چیدمان نیستند که به دنبال الهام هنری و فهم روش های نوآورانه خلق آثار باشند. بلکه عموم مردم نیز از این فرصت برای تعامل نزدیک با هنرمندان و بررسی امکان خرید آثار هنری در گالری ها استفاده می کنند. آثاری که بعدها، کلکسیون داران جسور را به ثروت عظیمی می رساند.
در دنیای گردشگری خلاق امروز، فقط فناوری نیست که به کمک توسعه صنعت توریسم آمده تا با جادوی اینترنت، جهان در یک کلیک را تجربه کنیم. برخی از ظرفیت های گردشگری که پیش از این به صورت سنتی در اختیار مخاطبان قرار داشت، امروزه به صورت های خاص ارائه می شود. گردشگری در ارتفاع و گردشگری زیر آب، جلوه هایی از گردشگری هیجانی در عصر مدرن هستند.
چندی پیش، آثار یک مجسمه ساز معروف بریتانیایی به نام جیسون دکاره تیلور، در نخستین موزه زیر دریایی قاره سبز قرار داده شد. این مجسمه ساز، بیش از سیصد اثر هنری خود را به فضای جدید در اقیانوس منتقل کرد که به موزه هنر معاصر آتلانتیک نامیده می شود.
راه اندازی این گالری دریایی، بازتاب گسترده ای در رسانه های جهان داشت به گونه ای که ویدئو ها و تصاویر این گالری هنری زیر آبی، صدها هزار بار در صفحات اینترنت معرفی شد و از آن می توان به مهم ترین خبر گالری گردی سال ۲۰۱۶ میلادی اشاره کرد.
برای مشاهده این گالری زیر آب، گشتی یک دقیقه ای را در ویدئو زیر تجربه کنید.
آماده سازی و برنامه ریزی طراحی و ساخت و حمل آثار به موزه جدید زیر آب، بیش از ۳ سال به طول انجامید و گروهی از متخصصان هنری و مکانیک و دریانوردی، در این پروژه همکاری کردند. جالب است که بدانید در طراحی و ساخت مجسمه ها، تیلور روشی را به کار گرفت که نمک دریا و آب و طول موج های زیر آب، تاثیر مخربی بر سلامت و ایستایی مجسمه ها نداشته باشد.
همه این مجسمه ها از سخت ترین نوع سیمان دریایی ساخته شده اند به گونه ای که اثری از خوردگی و تخریب بخش هایی از مجسمه ها به مرور زمان مشاهده نشود. کارشناسان تخمین زده اند که این مجسمه ها، به مدت سیصد سال در زیر آب بدون تخریب، باقی خواهند ماند و سلامت آن ها تضمین شده است.
از طرفی، مجسمه هایی که در زیر دریا قرار گرفته است، زیست محیط دریا را تحت تاثیر قرار نداده و بدون آنکه مواد شیمیایی موجود در سیمان، زیست حیوانات اطراف را تخریب کند می تواند زیستگاه یا خانه جدیدی برای موجودات دریایی باشند.
مسئولان موزه اعلام کرده اند که ۲ درصد کل درآمد حاصل از گالری گردی های زیر آب عاشقان هنر، صرف حفاظت و توسعه اکوسیستم منطقه خواهد شد.
آثار تیلور که در این گالری زیر آب قرار گرفته، به نوعی همراهی انسان با طبیعت را به نمایش می گذارد که جالب توجه است.
گفتنی است که این گالری بی نظیر که در عمق ۱۵ متری آب قرار گرفته است، با وسایل غواصی قابل مشاهده خواهد و گالری گردها می بایست مدتی به آموزش غواصی در این عمق بپردازند که البته برای تازه وارد ها، هم هیجانی و هم تا حدودی سخت خواهد بود.
البته برای کسانی که علاقه ای به غواصی در اقیانوس را ندارند، قایق های شیشه ای بزرگ، آن ها را به زیر دریا می برد و فرصت گالری گردی زیردریایی هیجانی را برایشان فراهم می کند.
داستان جیسون
جیسون تیلور در اوت ۱۹۷۴ میلادی در شهر کنت انگلستان به دنیا آمد و یکی از مشهورترین مجسمه سازهای این کشور به شمار می رود. بریتانیا، در دو دهه اخیر در زمینه مجسمه سازی (sculpture) و چیدمان (installation) هنرمندانی را به دنیا معرفی کرده است که در این باره بزودی گزارشی ارائه می کنیم.
وی عکاس، غواص و هنرمند زیر دریا بوده و تلاش می کند تا با جادوی مجسمه، انسان را با طبیعت آشنا و آشتی دهد. تا پایان سال ۲۰۱۳ میلادی، تیلور بیش از ۷۰۰ مجسمه را در سراسر جهان نصب کرد. مجمسه ای که او در باهاماس نصب کرد و ۵ متر ارتفاع و ۶۰ تن وزن داشت، بزرگ ترین مجسمه زیر آب جهان است.
این مجسمه ساز برجسته بریتانیایی، در سال ۲۰۰۶ میلادی، نخستین پارک مجسمه زیر آب جهان را در سواحل غربی گرانادا در West Indies راه اندازی کرد که در فهرست عجایب بیست و پنج گانه نشنئال جئوگرافیک نیز قرار گرفت.
برای مشاهده این پارک جذاب، به این لینک مراجعه کنید. این پارک با حمایت مالی موزه Subacuatico Arte مکزیک تاسیس شد و ۵۰۰ عدد از مجسمه های این هنرمند را در معرض نمایش عموم قرار داد.
جیسون، یکی از فعالان جنبش جدیدی به نام اکو آرت (eco art movement) است که روز به روز بر شمار هنرمندان و مخاطبان علاقمندان به این عرصه هنری-محیطی افزوده می شود.
موزه آتلانتیک:؛ دیالوگی بین هنر و طبیعت
سایت اینترنتی گالری را در این آدرس مشاهده کنید. این درگاه، قسمت های مختلفی دارد که شما را با اهداف و امکانات و برنامه های مربوط به دنیای مجسمه های زیر آب آشنا می کند. در این درگاه به موضوع مهمی اشاره شده که همانا ارتقای سطح آگاهی انسان نسبت به محیط زیر آب از طریق ابزاری به نام مجسمه در گالری گردی زیر دریایی است.
گفته شده که در طی ۲۰ سال گذشته، ۴۰ درصد صخره مرجانی طبیعی دریا هم نابود شده و در صورتی که توجه جهانی به حفاظت محیط زیست دریاها مورد توجه حداکثری قرار نگیرد، تا سال ۲۰۱۵ میلادی، بیش از ۸۰ درصدد صخره های مرجانی اقیانوس ها تخریب خواهند شد که تخریب آنها، موجب مرگ بسیاری از موجودات دریایی شده که زیست آن ها، به این صخره ها مرتبط است.
در این سایت، می توانید به نمایشگاه های زیر دریایی جیسون تیلور در سال های اخیر، دسترسی داشته و از دستاوردهای هنری خلاقانه اش بازدید کنید. در این درگاه، می توانید آثاری که در این موزه دریایی به نمایش در آمده را در مقیاس های کوچک خریداری کنید.
جیسون دارای صفحه اینستاگرامی است که بیش از ۱۷ هزار نفر مخاطب دارد و در آن می توان آخرین خبر از فعالیت های هفتگی ایشان را مشاهده کرد.
با این مقدمه، تصاویری از این گالری زیر آبی را در ادامه مشاهده می کنیم.
فهرست پروژه های جذاب جیسون
برای آگاهی از عنوان پروژه های جذاب این مجسمه ساز طبیعت گرد عاشق اقیانوس، فهرست چهارده گانه زیر را در اینترنت بررسی کنید که راهنمای خوبی برای علاقمندان به دریافت الهام های طبیعی و هنری از آثار این هنرمند خلاق است.
- ۲۰۱۶ Rubicon, Museo Atlantico, Lanzarote, Canary Islands, Spain.
- ۲۰۱۶ Raft of Lampedusa, Museo Atlantico, Lanzarote, Canary Islands, Spain.
- ۲۰۱۶ Jolateros, Museo Atlantico, Lanzarote, Canary Islands, Spain.
- ۲۰۱۶ Content, Museo Atlantico, Lanzarote, Canary Islands, Spain.
- ۲۰۱۶ Photographers, Museo Atlantico, Lanzarote, Canary Islands, Spain.
- ۲۰۱۵ The Rising Tide, Thames Foreshore, London, United Kingdom[۲۵]
- ۲۰۱۴ Ocean Atlas. New Providence in Nassau, Bahamas
- ۲۰۱۳ No turning back. Punta Nizuc, Museo Subacuático de Arte. Cancun, Mexico
- ۲۰۱۳ Self-immolation. Punta Nizuc, Museo Subacuático de Arte. Cancun, Mexico
- ۲۰۱۳ Resurrection. Punta Nizuc, Museo Subacuático de Arte. Cancun, Mexico
- ۲۰۱۳ Vein Man. Punta Nizuc, Museo Subacuático de Arte. Cancun, Mexico
- ۲۰۱۲ Urban Reef. Isla Mujeres, Museo Subacuático de Arte. Cancun, Mexico
- ۲۰۱۲ Reclamation. Punta Nizuc, Museo Subacuático de Arte. Cancun, Mexico
- ۲۰۱۲ The Listener. Punta Nizuc, Museo Subacuático de Arte. Cancun, Mexico
- ۲۰۱۲ The Last Supper. Punta Nizuc, Museo Subacuático de Arte. Cancun, Mexico
- ۲۰۱۱ The Holy Man. Punta Nizuc, Museo Subacuático de Arte. Cancun, Mexico
درسهایی از گالری زیر آب اروپا
این گالری گردی زیر آبی جالب که با مجسمه های سیمانی خوش استایل و خوش تراشی همراه شد، درسهایی برای فعالان گردشگری کشور دارد که در زیر به شماری از آنها اشاره خواهیم کرد:
۱- گردشگری آبی، تنها به گردشگری با جت اسکی و ورزشهای مفرح آبی خلاصه نمی شود. از فرصت های گردشگری زیر آب باید بهتر از قبل استفاده نمود.
۲- ظرفیت ساحل مرجانی جزیره کیش می تواند مقصد خوبی برای گالری گردی زیر آبی در ایران شود.
۳- در عمق چند متری در خلیج فارس، می توان نخستین گالری زیر دریایی ایران را طراحی و راه اندازی نمود و در آن، جلوه هایی از فرهنگ و هنر این مرز و بوم را در معرض دید علاقمندان به گالری گردی و گردشگری قرار داد که بازتاب های گسترده ای خواهد داشت.
۴- بخشی از ظرفیت های گردشگری زیر آب را می توان به نقاط مختلف کشور از جنوب تا شمال برد و از فرصت های اقتصادی و اجتماعی آن استفاده کرد. گالری گردی زیر آب، فرصت های زیادی را فعال کرده و بخش های مختلف اقتصاد را در این زمینه همراه می کند.
۵- گردشگری هیجانی، بخشی از ظرفیت های گردشگری لوکس و جذاب صنعت توریسم بوده که در کشور چهار فصل و پر پتانسیل ایران، باید بیش از قبل مورد توجه مسئولان و فعالان گردشگری قرار بگیرد. ظرفیت آبی ایران، می تواند مقصد گالری گردی زیر آب و حتی روی آب باشد که برند گردشگری ایران را به شدت ارتقا می دهد.
۶- جزیره اسرار آمیز قشم ایران، که اکنون بزرگ ترین موزه محیطی خاورمیانه را در خود جای داده است، ظرفیت خوبی برای طراحی و راه اندازی سامانه ها و سازه های زیر آبی چند کاربری دارد که باید مورد توجه قرار بگیرد.
امیدواریم، گالری گردی روی آب و زیر آب، دنیای هنر و فرهنگ این کهن دیار ده هزار ساله را در عصر پسا برجام و ایران ۱۴۰۰، ظرفیتی فرصت آفرین برای توسعه اشتغال مولد در کشور باشد.
هتل ترنج خیلی جالبه. به یه بار رفتنش می ارزه 🙂
آفرین به این همت. زیر آب میرن موزه میسازن. اون وقت ما این همه اثر باستانی داریم توی زیر زمین موزه ها نگه میداریم!!! این خبر رو باید به موزه دارای ایران بفرستین