یکی از بهترین و هیجان انگیز ترین مقصدهای گردشگری در کشور، سرزمین آبشارهای ایران است. لرستان، جایی کمتر شناخته شده برای شمار زیادی از ایرانگردان داخلی و بین المللی است.
سرزمین لاله های واژگون، عروس آبشارهای ایران، اقلیم قلعه ها و چشمه های خروشان با ده ها سوغات و خوردنی و پوشیدنی رنگارنگ جذاب، بسیاری از سلایق را در جشنواره ای از گل ها و طبیعتی بکر و سر سبز مهمانی می کند.
مردم خونگرم و مهمان نواز لرستان، همواره روایتگر بخشی از تاریخ و فرهنگ و سبک زندگی پر افتخار اقوام ایرانی بوده و انتظار می رود که رونق صنعت گردشگری بین المللی ایران در یک دهه اخیر، زمینه معرفی بهتر لرستان به عنوان مقصدی دیدنی در غرب کشور را فراهم کند.
اگر قصد دارید در روزهای گرم تابستان به یکی از مناطق خوش آب و هوا و خنک ایران زمین سفر کنید، سفر به لرستان را پیشنهاد می کنیم. جایی که شما را به دیدن جشنواره ای از زیبایی های طبیعی، تاریخی و فرهنگی می برد.
در گزارش امروز سرویس گردشگری روزیاتو، برنامه ای برای بازدید ۷۲ ساعته از این دیار جذاب داریم که در انتهای گفتار، راهنمای محل های اقامتی و دیدنی و غذاخوری آن را نیز به اطلاع لرستان گردها می رسانیم.
با ما در سفر به دیار آبشارهای خروشان، همراه باشید.
لرستان گردی هیجان انگیز
اقلیم منحصر به فرد ایران در منطقه خاورمیانه، هر نقطه اش روایتی و هر روایتش تاریخی هزاران ساله در خود دارد. لرستان، دیار شگفتی های طبیعی ایران نیز از این قاعده مستثنی نیست. استانی با حدود دو میلیون نفر جمعیت که دنیا آن را به خاطر کوه ها، آبشارها، صنایع دستی، جنگل های بلوط و لاله های واژگونش می شناسد و بزرگان و فرهیختگان بسیاری نیز به جامعه علمی ایران و جهان تقدیم کرده است.
منطقه ای با آب و هوای خنک و طبیعتی چهار فصل که جاذبه های فراوانی برای سلایق گوناگون سفر و تفریح دارد. لرستان را با بروجرد، درود، الیگودرز، ازنا، خرم آباد، کوهدشت و پلدختر و رومشگان و الشتر می شناسیم که هر یک، تاریخی از فرهنگ و هنر و قدمت در خود دارند.
لرستان، یکی از کهن ترین نقاط ایران است که از قدیمی ترین سکونت گاه های بشر بوده و بعضی از قدمت ۴۰ هزار ساله اش سخن می گویند. سنگ نوشته ها و سفالینه های کشف شدن در لرستان که در موزه های ایران و جهان به نمایش عمومی در آمده است، خود سندی محکم و مستند بر قدمت کهن دیار پر افتخار لرستان در تاریخ ایران و جهان است.
اگر به لرستان رفتید، امکان سفر به چند استان دیدنی کشور را هم دارید. شمال لرستان، همدان قرار دارد و کرمانشاه و در غرب این استان، استان تاریخی و جذاب ایلام قرار دارد. در جنوب لرستان، شمال خوزستان را داریم که خود فرصت های گردشگری بی نظیری را در اختیار طبیعت گردهای ایرانی قرار می دهد.
شرق لرستان نیز با استان مرکزی و دیار نصف جهان هم مرز است. از هر نقطه ای از ایران زیبا که وارد لرستان شوید، یکی از استان های کشور را که در بالا ذکر کردیم، خواهید دید و در واقع، از بهشتی، وارد بهشتی دیگر می شوید.
آشنایی با استان زیبا لرستان
یکی از زیباترین نقاط کشور برای تابستان گردی، همین لرستان است.
استان لرستان سرزمینی کوهستانی است که به جز تعدادی دره آبرفتی و چند دشت کوچک، ناحیه هموار ندارد. این ناهمواریها که دارای سنگهای دگرگونی است، در نتیجه مجاورت با گنبدهای خارایی (درونی) الوند و سربند (شازند) پدید آمدهاند. در ناهمواریهای اصلی استان (ارتفاعات اصلی زاگرس)، کوهها بهطور منظم از شمال غربی به سوی جنوب کشیده شدهاند.
این ناهمواریها که معمولا با درههای عمیق همراهند، اغلب فشرده، بلند و ناصاف هستند؛ در حالی که ناهمواری پیشکوههای داخلی بهصورت تپهماهورهای گنبدی شکل و کمارتفاع خودنمایی میکنند و نقاط بلند آنها، به گنبدهای خارایی مربوطند. استان لرستان دارای آب و هوای متنوع است. در زمستان، هنگامی که در شمال لرستان برف و کولاک و سرمای شدید جریان دارد، قسمتهای جنوبی آن از هوای مطبوع و بارانی برخوردار است.
بررسیهای اقلیمی نشان میدهند، خرمآباد دارای زمستانی معتدل و تابستانی گرم است و بروجرد زمستانی سرد و تابستانی معتدل دارد. الیگودرز نیز زمستانی بسیار سرد و تابستانی معتدل دارد.
در ادامه به معرفی برخی از شهرهای معروف گردشگری لرستان می پردازیم که اگر در سفر خود به این استان، درباره آنها اطلاعاتی داشته باشید.
خرم آباد، مرکز استان لرستان، مقصد اول لرستان گردی است. این شهر، تاریخ چند هزار ساله دارد و یکی از شهرهای قدیمی ایران است که از آغاز پیدایش خود تاکنون، تمدن های مختلف و متعددی، از جمله کاسی ها، بابلی ها، ایلامی ها، ساسانیان، سلجوقیان و خوارزمشاهیان و … را تجربه کرده است. در پیرامون این شهر آثار متعددی از ادوار فوق باقی مانده است.
خرمآباد در میان درهای قیفی شکل و پر آب جای گرفته است و قلعههای تاریخی و قدیمی آن، محلی امن و سنگری محکم برای حاکمان زمان در برابر مهاجمان و شورشیان بوده است.خرمآباد شهری است تجارتی، خدماتی و نظامی که به عنوان مرکز استان لرستان، در کنار توسعه ناموزون، موجبات جذب مهاجران شهری و روستایی را فراهم آورده است.
شهر ازنا، در سی و شش کیلومتری شرق شهرستان دورود و بیست و چهار کیلومتری غرب شهرستان الیگودرز واقع شده و گذشته تاریخی آن با تاریخ منطقه دورود و عجین شده است.شهر ازنا قبلاً جزو محدوده سیاسی شهرستان اراک از استان مرکزی بود و در حال حاضر یکی از شهرستانهای استان لرستان به شمار میرود. این شهر با جادهای به اصفهان مرتبط است و خط لوله سرتاسری نفت از آن میگذرد.
شهر الیگودرز از جمله دیگری شهرستان های دیدنی استان سرسبز و خنک لرستان در تابستان است. بررسیهای تاریخی نشان میدهند، پیش از شکلگیری شهر فعلی الیگودرز، در محل کنونی آن شهری با همین نام وجود داشته که به علل نامعلوم از بین رفته است. مردم این دیار، مذهب شیعه قدیم (علوی) داشتهاند و خانقاه آن، مرکز تعلیمات دینی قزلباشان و درویشان بوده است.
شاه اسماعیل صفوی در یکی از سفرهای خود از این خانقاه دیدن کرده است. در کوهها و تپههای الیگودرز، آثاری از قبیل آجرهای مکعب مستطیل و ظروف سفالی و فلزی مربوط به قرن هفتم هجری به دست آمده است.هسته اولیه شهر الیگودرز در درجه اول در اثر رودخانهها، قناتها و چشمهها پدید آمده است.
موقعیت ارتباطی از عوامل مهم دیگر در ایجاد و گسترش این شهر بوده است. به طوری که یکی از راههای مهم اصفهان به غرب کشور از فریدن، الیگودرز، گاپله و بروجرد میگذشت. هم چنین این منطقه، نواحی بختیاری را به فلات مرکزی ایران (اراک، خمین، گلپایگان، خوانسار) متصل کرده است.
بروجرد، یکی از شناخته شده ترین شهرهای استان لرستان است. علمای بسیاری از این شهر به تاریخ و فرهنگ ایران معرفی شده است که آیت الله بروجردی از آن جمله است. از پیشینه و تاریخ پیش از اسلام شهر بروجرد که در گویش لری «وروگرد» و در لهجه محلی بروجردی «ورویرد» نامیده میشود، مدارک کافی به دست نیامده است.
گروهی بروجرد را از بناهای فیروز ساسانی میدانند و عدهای دیگر آن را محل گرد آمدن دوباره سپاهیان شکست خورده یزد گرد سوم میشناسند. در زمان حکومت قاجار، حسامالسلطنه حاکم خوزستان و لرستان، بروجرد را مقر حکومت خود قرار داد و با تعمیر قلعههای آن، خندقی دور شهر ایجاد کرد.
عوامل مؤثر از قبیل آب و هوای معتدل کوهستانی، دشت حاصلخیز رسوبی سیلاخور، شبکه آبهای روان دائمی، مراتع طبیعی، موقعیت استراتژیک جغرافیایی و سیاسی و گسترش شبکه ارتباطی و تجاری باعث جذب جمعیت و توسعه آن بودهاند.
جاذبههای دیدنی آن عبارتند از: قبر واعظ اصفهانی، تپه قرق، رود سزار ، مسجد جامع بروجرد، مسجد سلطانی بروجرد، مقبره شاهزاده ابوالحسن، امام زاده جعفر، گورستان رازان و گورستان میر احمدی.
گفتنی است، تپه قرق مربوط به عصر مس – مفرغ است و در شهرستان بروجرد، بخش مرکزی، دهستان شیروان، روستای قرق واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۸ اسفند ۱۳۸۵ با شمارهٔ ثبت ۱۸۳۸۲ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
از نظر باستان شناسی، تپه قرق مهمترین تپه باستانی بروجرد است و تا پنج طبقه لایه برداری و مطالعه شده است. اشکال هندسی و رنگ اخرایی سفال های کشف شده قدمت آن را با تپه گیان و کوهدشت لرستان همزمان می کند. در لایه های بیرونی، تک سفال هایی از دوره های بعدی از جمله اشکانیان هم در آن دیده می شود.
شهرستان پل دختر در قسمت جنوب غرب شهرستان خرم آباد به فاصله حدود صد کیلومتری آن واقع شده است. پل دختر شهرستان مرزی بین استانهای لرستان و ایلام است و چهل و نه کیلومتر با شهرستان دره شهر از استان ایلام فاصله دارد.
پیشینه تاریخی این منطقه نیز در چارچوب تاریخ خرمآباد قابل بررسی است. محدوده این شهرستان قبلاً از توابع بخش ملاوی خرمآباد بود و در حال حاضر به شهرستان تبدیل شده و مرکز آن شهر پلدختر است.
از دیدنی های پل دختر می توان به پل کلهر ،تفرجگاه تنگه چشمک، غار کلماکره و گورستان چشمک اشاره کرد.
شهر دلفان، (دلفو) از شهرستانهای وسیع و کوهستانی شمال استان لرستان است. با وجود دوری از راههای تجاری، نظامی و بر کنار بودن از رویدادهای مهم تاریخی، آثار باستانی (مفرغ) به دست آمده از آن، نشان میدهند که دلفان محل سکونت کاسیهای دامدار و جنگجو بوده و در دوره هخامنشی و ساسانی، از اهمیت ویژهای برخوردار بوده است. تپه حمام از یکی جاذبههای دیدنی این شهر است.
شهر درود، در گذشته بینالنهرین و بحرین نامیده میشد، در محل تلاقی دو رودخانه «تیره» و «ماربره» که به ترتیب از کوههای گرو (گری) بروجرد و اشترانکوه الیگودرز سرچشمه میگیرند، واقع شده است. هسته اولیه شهر در حقیقت روستاها با فعالیت کشاورزی بود که به سرعت چهره روستایی آن به یک شهر صنعتی تبدیل شده است.
از جاذبه های دیدنی شهرستان درود لرستان می توان به دره ها و آبشاهار جذابی اشاره کرد که دره نگاه، دره شوی، دره چکان و دهقادی، چال همایون، آبشار شوی ، آبشار چکان و دریاچه گهر از آن جمله است.
شهر سلسله، از جمله شهرهای نزدیک خرم آباد است. اگر به خرم آباد رفتید، دیدار از این شهرستان کوچک و سرسبز را دربرنامه داشته باشید. این شهر کمتر شناخته شده، در چهل و سه کیلومتری شمال خرمآباد و در قسمت غرب بروجرد واقع شده است. این شهرستان قبلاً از توابع شهرستان خرم آباد بودکه بعداً به شهرستان مستقلی تبدیل شد. مرکز شهرستان سلسله، شهر کوهستانی الشتر است که محل کونت طوایف حسنوند، کولیوند، یوسفوند و هنام و بسطام میباشد.
از جاذبههای دیدنی آن می توان به دژ شینه، دره تخت شاه نشین ، تپه گریران، غار سمسا و گورستان سلطان مشرق اشاره کرد.
شهر کوهدشت نیز که نامی معروف در استان لرستان است، از جمله مقصدهای طبیعت گردی استان به شمار می رود. تحقیق و جستجوی باستان شناسان در کانون های «سرخدم لری همیان» و «سرطراحان» نشان گر این مطلب است که کوهدشت از مراکز شهر نشینی دوران قدیم است. کشف معبد آشوری بیانگر آن است که مردمانی قبل از هزاره اول پیش از میلاد در این نواحی میزیستند و آیینهای دینی خود را به جای میآوردند. حمدالله مستوفی درتاریخ گزیده، از کوهدشت و طراحان نام برده که قرنها قبل از ورود عربها از بین رفته بودند.
از جاذبههای دیدنی آن می توان به : مقبره داودرش، قلعه کوه زاد، قلعه چنگیزی، قلعه گورکان، قلعه گم ور، قلعه سیله، قلعه چق، قلعه منیژه، دژ زلال انگیز، دره سرطرهان، دره غار ویزنهار، تپه های چغا سبز، تپه پیاره، تپه درکه، نقوش دره میرملاس،/ گنبد شاه محمد و گنبد ابوالوفا اشاره کرد.
اگر علاقمند به طبیعت گردی در کوهدشت لرستانی ها بودید، حتما به رود سیمره ، غار برد سفید، غار بتخانه، غار میرملاس و غار عالی آباد مراجعه کنید. یکی از مقصدهای گردشگری زیر زمینی ایران، همین کوهدشت استان لرستان است.
چگونه به لرستان برویم؟
برای سفر به لرستان می توانید از خدمات زورق و پین تا پین استفاده کنید. یا با قطار به درود لرستان بروید. از طریق اتوبوس نیز، از همه مراکز استان کشور به مقصد لرستان، در همه ساعات روز، اتوبوس در دسترس است. اما اگر قصد بازدید از شمار زیادی از جاذبه های گردشگری طبیعی و تاریخی لرستان را دارید، سفر به وسیله نقلیه شخصی را توصیه می کنیم.
به دلیل اینکه استان های دیدنی بسیاری همجوار لرستان است، سفر با خودرو شخصی سبب می شود تا بتوانید اقامتی هر چند کوتاه در مقصدهای گردشگری دیدنی همجوار لرستان داشته و از سفر خود حداکثر استفاده را ببرید.
آب و هوای لرستان
توجه داشته باشید که یکی از بهترین نقاط گردشگری ایران در خرداد ماه و در فصل تابستان، همین استان لرستان است که همچون آذربایجان غربی و شرقی، چله تابستانش هم بدون لحاف خوابیدن، معمولا امکان پذیر نیست. این استان، سومین استان پر آب ایران بوده و به دلیل واقع شدن در منطقه ای کوهستانی، همواره مقصد جذابی برای تورهای گردشگری بوده است.
از آب و هوای سرد الیگودرز گرفته تا هوای گرم پلدختر در مناطق جنوبی لرستان، سرزمین آبشارهای خروشان ایران، برای هر سلیقه ای، آب و هوای متفاوتی را به ارمغان می آورد. حتی اگر در چند روز آینده قصد لرستان گردی دارید، لباس گرم هم با خود همراه ببرید و مخصوصا برای کودکان و نوجوانان، حتی به همراه بردن کاپشن نیز خالی از لطف نیست.
کجا اقامت کنیم؟
در این موقع سال، اگر به شهرهای درود و الیگودرز بروید، یک اتاق دو تخته را می توان با ۱۵۰ هزار تومان و حتی کمتر از ۱۰۰ هزار تومان اجاره کرد. البته این قضیه برای اقامت در خانه های محلی و شهری این دو منطقه کمی متفاوت است. البته هزینه اقامت در خرم آباد که مرکز استان است، به خصوص در مناطق مرکزی شهر، کمی گران تر است.
توصیه می شود که در خرم آباد بیش از ۲ روز اقامت نکنید تا از فرصت های گردشگری و طبیعت گردی دیگر شهرهای این استان زیبا نیز بتوانید بهره مند شوید. اکنون که در مدت سفر ۳ روزه، شاید گردش نصف روز در خرم آباد هم کفایت کند. ۱۲ مقصد اقامتی که در انتهای این گفتار برای اقامت در نقاط مختلف لرستان معرفی شده است را در نظر داشته باشید.
سفر ۳ روزه به لرستان
روز اول: از هر نقطه ایران که هستید، به سمت لرستان حرکت کنید. مهم نیست از کرمانشاه وارد می شوید یا اراک. تلاش کنید تا حتی الامکان ظهر وارد این استان شده و از طبیعت زیبای آن بیشتر استفاده کنید. در روز اول، پس از استراحت و صرف نهار، توصیه میکنیم که بعد از استقرار، به سمت قلعه فلک الافلاک بروید. قلعه ای که به دژ شاپور خواست یا قلعه دوازده برجی معروف است.
بر فراز تپه ای مشرف به مرکز شهر و رودخانه واقع شده و قدمتش به عصر ساسانیان باز می گردد. اواخر دهه پنجاه شمسی، به فهرست آثار ملی ایران اضافه شد. در آنجا، موزه باستان شناسی و موزه مردم شناسی، انتظار شما را می کشد تا با بخشی از تاریخ ده ها هزار ساله لرستان از نزدیک آشنا شوید.
در شمال این تپه، چشمه پر آب گلستان را خواهید دید که برای تنی به آب زدن و شستن میوه ها و استراحت عصرگاهی، انتخاب خوبی خواهد بود.
اگر فرصت کردید در جنوب شرقی خرم آباد، محله ای به نام قاضی آباد است که در آن یک مناره باستانی ۳۰ متری وجود دارد و از جمله آثار ملی کشور است. شاید سلفی با این بنای تاریخی مرتفع، بتواند خیلی ها را با لرستان تاریخی بیشتر آشنا کند. البته یادتان نرود که لوکیشن را نیز مشخص کنید.
توجه داشته باشید که در غرب خرم آباد و نزدیک میدان تختی، حوضچه سنگی بزرگی وجود دارد که قدمتش به عصر ساسانیان باز می گردد و در تمام ماه های سال، این گرداب سنگی، مملو از آب است.
شامگاه روز اول را در بازار خرم آباد و گشتی در فروشگاه های صنایع دستی و همچنین شکم گردی در رستوران های معروف شهر برای میل کردن غذاهای محلی اختصاص دهید.
روز دوم: در دومین روز سفر به لرستان، سعی کنید زودتر از خواب بلند شوید تا در وقت صرفه جویی کنید. اول به سمت دریاچه مصنوعی در پارک کیو بروید. دریاچه ای که یادآور دریاچه مصنوعی خلیج فارس تهران است. کیو در زبان لری به معنای کبود است و زلالی آب دریاچه سبب شده تا به این نام اطلاق شود.
امکان قایق سواری در این دریاچه برای شما فراهم است. البته حتی از این فرصت می توانید در شامگاه روز اول هم استفاده کنید. چرا که شب ها، پاتوق شب گردی خرم آبادی ها می شود.
در یکی از عصرها یا شب هایی که در خرم آباد اقامت دارید، به بام لرستان رفته و زیبایی های شهر را از منطقه ای مرتفع به نظاره بنشینید. بام لرستان، در واقع منطقه ای هشتصد کیلومتری است که در بالای کوه مدبه در شرق خرم آباد قرار دارد. در این منطقه، رصد خانه کاسین واقع شده و تلسکوپی برای تماشای بخشی از آسمان زیبای لرستان در اختیار شما قرار دارد.
در دومین روز سفر به لرستان، دیدار از پل های تاریخی استان را در نظر داشته باشید که ده ها پل را شامل می شود. به همین خاطر، لرستان را مرکز پل های تاریخی ایران می دانند. در جنوب خرم آباد، یکی از آنها قرار دارد که در ظهر روز دوم به آنجا بروید و به آن پل اشکسه می گویند. این پل، روزگاری، لرستان را به خوزستان متصل می کرد.
اگر دوست دارید نهار دومین روز سفر به لرستان را در منطقه ای خوش أب و هوا و دیدنی صرف کنید، سفر به مخمل کوه را پیشنهاد می کنیم. جایی در ارتفاع ۱۹۰۰ متری از سطح زمین و در شمال شرقی خرم آباد، کوهی وجود دارد که صخره های آن، پوشیده از گلسنگ است و به این علت، بخش آفتابگیر آن، رنگ سیاه دارد.
اینجا تفرج گاهی است که گردشگران بسیاری به آن جا آمده و صبح را شب می کنند. برای رفتن به مخمل کوه، کافی است از میدان ۲۲ بهمن خرم آباد، به سمت التشر بروید.
بد نیست که پس از اقامتی چند ساعته در مخمل کوه، عصر دومین روز را در کنار آبشار بیشه در دهستان سپید دشت خرم آباد سپری کنید. حدود ۶۰ کیلومتر رانندگی نیاز دارد تا از مرکز خرم آباد خارج شوید و یکی از مقصدهای آبشارگردی هیجانی عروس آبشارهای ایران را نظاره گر شوید.
اگر در دومین روز سفر، در درود اقامت داشتید هم می توانید با قطار به این منطقه بروید. در اطراف این آبشار زیبا، خانه های محلی برای اجاره به گردشگران وجود دارد. این منطقه گردشگری امن و زیبا و خاطره انگیز است و برای عاشقان آبشار گردی، فرصت تصویر برداری و آب تنی خوبی را در گرمای خرداد ماه به ارمغان می آورد.
البته آبشار نوژیان نیز در ۴۰ کیلومتری جاده کمر بندی خرم آباد قرار گرفته است که یکی دیگر از مقصدهای آبشارگردی لرستان را تشکیل می دهد و در صورتی که فرصت داشتید، می توانید به آنجا نیز بروید. گیاهان دارویی اطراف آبشار نوژیان، سبب معروفیت آن شده است. راه آسفالته الیگودرز به شول آباد، مسیر عزیمت شما را همواره می کند.
اگر به نوژیان رفتید، در غرب گردنه نوژیان، آبشار وارک قرار دارد که در ۶۰ کیلومتری جنوب شرق خرم آباد است و مملو از درختان گلابی و زالزالک و بلوط.
عصر روز دوم را در اطراف خرم آباد سپری کنید یا دوباره به خرم آباد برگشته و از نایت لایف های دیدنی آسمان پر ستاره شهر بهره مند شوید.
روز سوم: روز سوم، روز بروجرد است. یکی از دیدنی ترین نقاط لرستان که مناطق گردشگری و تاریخی و مذهبی بسیار دارد. مسجد امام (بزرگ ترین مسجد ۴ ایوانی غرب کشور)، مسجد جامع بروجرد با منبر چوبی ۹ پله ای معروفش، چنار ۳۸۰ ساله امام زاده جعفر، بازار قدیمی بروجرد برای تماشای گیوه دوز و جوراب بافی و مسگری و بوریا بافی و چلنگری و سفر به گردشگاه چغاسری، از جمله مقصدهای دیدنی شهر است.
ظهر سومین روز سفر به بروجرد را می توانید به بام بروجرد یا چغاسر بروید. جایی خوش آب و هوا و زیبا که مرتفع ترین نقطه شهر بوده و امکانات گردشگری متنوعی در آن تعبیه شده است. دریاچه مصنوعی، آلاچیق زیبا و هتل چند ستاره و امکانات رفاهی، از جمله ظرفیت های گردشگری آن بوده و به همین خاطر، پر بازدید ترین مقصد گردشگری شهر است.
باغ پرندگان در بوستان فدک بروجرد، از جمله تفرج گاه های تازه تاسیس شهر است که بیش از ۸۰ گونه جانوری در آن نگهداری می شود. اگر نهار را در بروجرد میل کردید، می توانید به سمت درود لرستان عزیمت کنید.
در درود، دریاچه زیبای گهر که به نگین زاگرس معروف است، یکی از بهترین مقصدهای گردشگری طبیعی لرستان به شمار می رود. این دریاچه را نگین اشترانکوه می گویند و در سی کیلومتری جنوب شرقی درود قرار دارد. می توان نهار یا عصرانه را در این منطقه زیبا صرف کرد. مستندی از این دریاچه زیبا را در ویدیو زیر تماشا کنید.
دره نی گاه در کنار این منطقه، دشتی مملو از شقایق و لاله واژگون است. برای رسیدن به دریاچه گهر، ۲ راه پیش روی شما است:
- از مسیر الیگودرز به سمت شول آباد بروید که البته مقداری از راه را باید در جنگل های اشترانکوه پیاده روی کرد.
- از مسیر درود به اشترانکوه بروید و لذت پیاده روی در جنگل های الیگودرز را نیز برایتان میسر می کند.
سفر سه روزه به خرم آباد، درورد و بروجرد با اقامت شبانه در درود یا ترک این شهر به سمت خانه خود در ایران، پایان سفر خاطره انگیز به لرستان است.
مکان های اقامتی لرستان
- هتل سالیز: خرم آباد، میدان امام خمینی- خیابان کاکاوندی (روبروی قلعه فلک الافلاک)
- هتل حهانگردی: خرم آباد، میدان ۲۲ بهمن جنب صدا و سیما
- هتل زاگرس: بروجرد، انتهای خیابان تختی- تپه شهدای گمنام
- هتل رنگین کمان: خرم آباد، خیابان شهدای شرقی – نبش خیابان معلم
- هتل پرشین: بروجرد، میدان کوهنورد، ابتدای خیابان گلدشت
- هتل هالیس: بروجرد، خیابان یادبود، نرسیده به سه راه نیروگاه- انتهای بوستان
- هتل رصد خانه کاسین: خرم آباد. منطقه کاسین، سایت مدرن ترین رصد خانه خاورمیانه.
- اقامتگاه بوم گردی ریتون: الیگودرز، کیلومتر ۲۰ جاده شوا آباد. سد خان آباد.
- هتل شقایق: خرم آباد، میدان امام حسین، انتهای خیابن شریعتی.
- اقامتگاه بوم گردی گلچهران: بروجرد، باغ فدک، بعد از رادیو بروجرد.
- مجتمع اقامتی آسمان: الیگودرز، خیابان امام خمینی
- هتل ارشیا: خرم آباد، خیابان ساحلی- دریاچه کیو
- هتل امیرکبیر: بروجرد، میدان بهار، ابتدای خیابان شهید دکتر باهنر
- هتل عطر: خرم آباد، خیابان انقلاب- جنب مصلی الغدیر
- هتل کارون: خرم آباد. خیابان شریعتی. بعد از زیر گذر. مقایل شرکت نفت
رستوران های لرستان
لرستان، جایی است که با غذاهای محلی و همچنین کشاورزی و دامداری خوب، فرصت خوبی را برای شکم گردی برای گردشگران به خصوص در تابستان فراهم می کند. همچون کرمانشاه که با بناب معروف است، لرستان نیز کباب های خاطره انگیز و خوشمزه دارد. نباید فراموش کرد که لرستان، یکی از پر آب ترین استان های ایران، از قطب های دامداری کشور بوده و کیفیت گوشت آن بسیار بالاست.
معروفترین کباب را بروجرد دارد و پس از آن خرمآباد و دورود هم حرف زیادی برای گفتن دارند. اگر به شهرستان دیدنی بروجرد سفر کردید، کبابی پدر سالار و رضایی و حاج شفیع، انتخاب خوبی خواهد بود. در خرم آباد نیز، کبابی های زیادی وجود دارد که رستوران شمشاد با سابقه ۵۰ ساله و رستوران زعفران طلایی و رنگین کمان، از جمله آنها است. چلو ماهیچه های این رستوران ها، مخاطبان بسیار دارد.
اگر فرصت اقامت بیشتری در استان زیبا لرستان را داشتید، برخی از غذاهای لذیذ محلی مانند: آش ترخینه (یا کشکینه، سوپ سبزیجات با بلغور گندم)، خوئک (جقلی بقو) و جگروَز (جگر گوسفند پوشیده شده با لایهای از چربی) را امتحان کنید.
علاوه بر غذاها بستنی سنتی بروجرد هم چیزی است که نباید از دستش بدهید. برای خوردن این بستنی میتوانید به بستنیفروشی خجسته (خیابان شهدا)، بستنی شمشاد (چهار راه حافظ) یا بستنی سنتی ویژه بهروز (خیابان بهار) مراجعه کنید.
اگر به دنبال مقصدهای غذاگردی در استان لرستان هستید، لیست زیر را در نظر داشته باشید.
- رستوران پدر سالار– بروجرد، خیابان گلسرخی- آیت الله کاشانی شمالی.
- کبابسرای حسینی– بروجرد- خیابان امام خمینی- نبش میدان امام حسین.
- رستوران صدف– بروجرد- خیابان تختی
- رستوران ونوس– بروجرد، خیابان تختی
- رستوران فیل و فنجون– بروجرد، خیابان کوهسار
- رستوران کافه کاج– بروجرد، خیابان تختی
- رستوران دشت بهشت گلدشت، خرم آباد-، بزرگراه خرم آباد – اندیمشک- بلوار ایران زمین
- رستوران ایران– نور آباد- خیابان شهید بهشتی
- رستوران سنتی چیت– خرم آباد، جاده خرم آباد، بعد از پارک جنگلی مخمل کوه
- رستوران گردان رنگین کمان– خرم آباد، خیابان شهدای شرقی، چهار راه رنگین کمان
- رستوران آگرین، خرم آباد، میدان امام
- رستوران سفره ایرانی – خرم آباد، خیابان انقلاب، کوی آراسته دهم
مقصدهای گردشگری لرستان
اگر در این سفر ۳ روزه، دوست داشتید مناطق دیگری از مواردی که در این گفتار ارائه شد را بازدید کنید، ۱۲ مقصد گردشگری طبیعی و تاریخی زیر را پیشنهاد می کنیم که میتوان جایگزین نمود:
- آسیاب گبری خرم آباد: یکی از آثار باستانی جنوب شهر خرم آباد است.
- پل سی پله کوهدشت: یکی از پل های تاریخی لرستان در منطقه سرطرحان بر روی رود سیمره.
- تنگه کپرگه بروجرد: تنگه ای زیبا در شمال غربی بروجرد و انتهای جاده گلدشته.
- غار کلماکره پلدختر: یکی از مقصدهای گردشگری زیر زمینی لرستان.
- منطقه هشتاد پهلو خرم آباد: در ۴۰ کیلومتری جنوب غربی خرم آباد در دامنه سفید کوه.
- آبشار وقت و ساعت درود: یکی از شگفتی های طبیعی لرستان است.
- آبشار گیت خرم آباد: در ۵۰ کیلومتری شهرستان خرم آباد و در روستای گریت است.
- تنگه شبیخون خرم آباد: در منطقه مخمل کوه قرار دارد.
- پارک فدک بروجرد: در انتهای خیابان دکتر فاطمی بروجرد، بزرگ ترین پارک شهری منطقه قرار دارد.
- پارک جنگلی شور آب خرم آباد: در ۲۵ کیلومتری جاده خرم آباد به پلدختر قرار دارد.
- کاکا رضا و نای انگیز: دو آبشار معروف خرم آباد در نزدیکی روستای کاگا رضا و نای انگیز.
- غار قمری: مقصد گردشگری جذاب خرم آباد که در غرب منطقه واقع شده و به دوران پیش از تاریخ ایران باستان باز می گردد.
موزه های لرستان
- موزه باستان شناسی شهرستان خرم آباد: خ امام (ره) – دوازده برجی – قلعه تاریخی فلک الافلاک / این موزه در تالارهای شمالی و غربی پیرامون حیاط دوم قلعه فلک الافلاک واقع در خیابان امام (ره) – دوازده برجی خرم آباد راه اندازی گردیده است.
- موزه مردم شناسی شهرستان خرم آباد – خ امام (ره) – دوازده برجی – قلعه تاریخی فلک الافلاک / این موزه در تالارهای شرقی و جنوبی حیاط دوم قلعه فلک الافلاک واقع در خیابان امام (ره) – دوازده برجی خرم آباد راه اندازی گردیده است. در این موزه مجموعه ای از صنایع دستی بومی، معرفی آداب و رسوم در قالب ماکت و عکس و صدا، پوشش و نحوه زندگی سنتی و … به نمایش درآمده است.
- موزه علوم طبیعی شهرستان خرم آباد – جنب آموزش و پرورش ناحیه یک / این موزه در جنب ساختمان آموزش و پرورش ناحیه یک خرم آباد واقع در کنار میدان تختی واقع شده است. در این موزه مجموعه ای از گونه های نادر حیوانات به نمایش درآمده است.
- موزه تاریخی شهرستان بروجرد– خیابان صفا – کوچه هلال احمر
سوغات استان لرستان
در سفر به این استان زیبا، سوغات خوشمزه آن را فراموش نکنید.
عسل حتما یکی از تخفه های طبیعت سرسبز لرستان است. در کنار طعم خوب عسل، یکی از دلایلی که شما را به مصرف این ماده خوراکی ترغیب می کند، خواص دارویی و درمانی آن است. طبیعت کم نظیر و بکر، به استان لرستان این امکان را می دهد که بهترین مناطق را برای پروش زنبور و تولید عسل داشته باشد تا این ماده را در کیفیتی بالا به بازار عرضه کند و بتواند رتبه هفتم کشور را در تولید عسل و رتبه نخست کشور را در مرغوبیت آن به خود اختصاص دهد.
در سفر به دیار لرستان از تهیه ی این سوغات پرخاصیت غافل نشوید.
روغن حیوانی، یکی دیگر از سوغات لرستان است. از دیرباز شهرستان دلفان در استان لرستان، به سبب داشتن روغن حیوانی مرغوب و معطر شهره ی خاص و عام بوده است. دام های عشایر و دامداران این شهرستان از مراتع، چمنزارها، کوههای انباشته از پوشش جنگلی و گونههای گیاهی معطر تغذیه می کنند و فرآورده های به دست آمده از آنها نیز از کیفیت بالایی برخوردار است.
زنان عشایر از شیر دام، ماست تهیه می کنند و آن را درون مشک می ریزند. سپس با افزودن مقداری آب و نمک از آن دوغ و کره تهیه می کنند و با آب کردن و جوشاندن این کره، روغنی خالص و معطر به دست می آورند که با عنوان روغن حیوانی در بازارها عرضه می شود. این روغن در رنگهای زرد و سفید وجود دارد و در زبان محلی به آن، روغن دان می گویند.
شیرینی آردی و کلوچه بروجردی، از جمله دیگر سوغات خوشمزه دیار لرستان است. این شیرینی ها از جمله شیرینی های سنتی خوشمزه ای است که در مرکز استان لرستان تهیه می شود.شیرینی آردی، ماندگاری بالایی دارد به همین دلیل می توانید در سفر به استان لرستان، آن را به عنوان یک سوغاتی مناسب از بازارها تهیه کنید.
شکر، آرد و روغن مواد اولیه ی شیرینی آردی هستند که با افزودن طعم دهندههای مختلف، انواع گوناگونی همچون شیرینی آردی گردوئی، شیرینی آردی نخودی و شیرینی آردی نارگیلی، طبخ می شود.
سمنو، کاک، نان ساجی،ترخینه، برساق، حلوا و ارده از جمله دیگر سوغات خوشمزه دیار آبشارهای ایران است که در سفر به این خطه از ایران پهناور، در برنامه خرید خود در نظر بگیرید.
توصیه های لرستان گردی
- اطلاعات مربوطه به فرصت های اقامتی و سیاحتی لرستان را از اداره کل گردشگری استان لرستان جویا شوید.
- اطلاعات جاده ای و آب و هوای لرستان را از راهور ناجا و سازمان هواشناسی مطلع شوید.
- توصیه های تریپ ادوایزری ها در سفر به لرستان، می تواند فرصت های خوبی را برایتان به ارمغان آورد.
- طبیعت زیبا و جذاب لرستان در سفر چند روزه به این دیار، میراث طبیعی ایرانیان است. در حفظش بکوشیم!
- ورشو، جاجیم و گیوه دوزی، از جمله صنایع دستی معروف و پر مخاطب لرستان است که برای تقویت صنایع دستی این خطه از کشورمان، در برنامه خرید داشته باشید.
- در بازار گردی در شهرستان های لرستان، حصیرها و نمد مالی های گوناگونی را مشاهده خواهید کرد که به عنوان سوغات، هدایای خوبی خواهد بود.
- ماشته، از دیگر سوغات لرستان است. ماشته، نام دست بافته ای پشمی و منقوش است که در اکثر مناطق ایران به نام جاجیم شناخته می شود. اما در خرم آباد و کرمانشاه نامش را ماشته یا موج گذاشته اند. برای بافت این دست بافته ی بسیار قدیمی از نخ پشمی الوان استفاده می شود و نقوشی همچون گل پتویی، چهارخانه آو و دار (آب و درخت)، راه راه ، هشت خانه، خانه پنجزاری به آن زینت می دهند.
- ماشته به عنوان رختخواب پیچ استفاده می شود اما در میان عشایر و روستاییان به عنوان زیر انداز، روانداز و روی کرسی نیز کاربرد دارد. در شهرها از این دستبافته برای رو فرشی، رومبلی، انواع پشتی،کیف زنانه، ساک، تزئین منزل و… استفاده می گردد.
آخرین خبرها از دنیای گردشگری ایران و جهان را در دنیای سفر و آرمان سفر دنبال کنید.
با ارزوی سلامتی مواظب پیچ تند وتنگ وناشناخته جاده باشید بوبژه گردنه زاغه و رازان بین دورد خرم اباد بنده نرسیده به شهر تصادف کردم مراقب باشید تا سفر خوش بگذرره چون تصادف ددر کل زیاد میده
با سپاس
بروجرد هیچی واسه دیدن نداره طبیعتم نداره عکسای پیجم اصن خوب نیس هزار تا جای دیدنی دیگه ام داره لرستان اونوقت ملت برن سماور ببینن تو بروجرد ؟؟؟
درضمن گهر جزو شهرستان درود هستش نه ازنا
لرستان امنیت نداره…شب میخوابی پا میشی میبینی خودتم بردن تازه شانس بیاری خودتو نا کار نکنن
دوست عزیز کم دروغ بگو. بجای خراب کردن قوم لر.به فکر پیشرفت خودت باش.
شما همیشه با لرها مشکل دارین. اصلنم درست نیست اینطور میگین. یعنی شهرای شما دزد نداره؟؟شما همه پاکین.
با سلام خواستم بگم که من به این شهر یه بار تفریحی رفتم شهری خوبی نیست الخصوص رفتارشون با همسایه هاش
لرستان مقصد گردشگری فوق العاده ای است به هر حال.
با سلام .جناب امین آقا ؛لر ها اگر چه به شجاعت معروف هستند اما یکی از مهمان نواز ترین مردم هستند.در ضمن این ها گوشه ای از زیبایی های لرستان است.شنیدن کی بود مانند دیدن.