در گزارش امروز سرویس گردشگری روزیاتو، در ادامه سلسله گفتارهای معرفی مراکز گردشگری تهران، شما را به موزه ملی ایران خواهیم برد تا با ظرفیت های تاریخی و قابلیت های اطلاع رسانی این موزه و درگاه مربوطه، آشنا شوید. جایی در خیابان امام خمینی تهران که یکی از مقصدهای گردشگری پایتخت بوده و کاخ گلستان و موزه ملی ملک و موزه آبگینه در اطراف آن قرار دارد و خبرهای خوبی از آن تا ماه های آینده به گوش می رسد.
گفتنی است روزیاتو تا کنون به بررسی موزه های مختلف پرداخته که از آن جمله می توان به: کاخ گلستان، کاخ نیاوران، کاخ سعد آباد، موزه مقدم، موزه آبگینه، موزه میراث روستایی گیلان، موزه علوم و فناوری جمهوری اسلامی، موزه ساعت، موزه هنرهای معاصر اشاره کرد و این رویه معرفی موزه های تهران، ایران و جهان در هفته های آینده نیز ادامه خواهد یافت.
امروز، درباره موزه ملی ایران صحبت می کنیم که شمار بازدید کنندگانش در نوروز ۹۶ نسبت به نوروز ۹۵، ۶۴ درصد رشد داشته است. این موزه، یکی از برترین موزه های ایران و جهان بوده که قدمت برخی از آثار به نمایش گذاشته شده در آن، به بیش از ۸ هزار سال پیش باز می گردد.
این ظرفیت فوق العاده گردشگری پایتخت را که در اطراف خیابان ۳۰ تیر قرار دارد، در نظر داشته باشید که یکی از دیدنی ترین نقاط گردشگری سرزمین چهار فصل ایران به شمار می رود.
با ما همراه باشید.
درباره موزه ملی ایران
موزه ملی ایران، پرتال خوبی دارد که در این نشانی در دسترس است. همان طور که در تصویر بالا مشاهده می کنید، بخش های مختلف موزه به خوبی در این درگاه معرفی شده که از ان جمله می توان به معرفی موزه، راهنمای بازدید، موزه ها، معرفی آثار، برنامه ها، پژوهش ها، نمایشگاه ها و گزارشات روزانه اشاره کرد.
گشتی در بزرگ ترین موزه باستان شناسی ایران را در ویدیوی زیر تماشا کنید.
موزه ملی ایران با قدمتی بیش از ۸۰ سال، نه تنها بزرگترین موزه باستان شناسی و تاریخ ایران است بلکه از نظر حجم، تنوع و کیفیت آثار جزء یکی از چند موزه بزرگ جهان نیز محسوب میشود. اگر قصد دارید تا بخشی از تاریخ چند هزار ساله تمدن پارس را نظاره گر باشید، بازدید از سالن های جذاب با آثار متنوع و تاریخی موزه مادر ایران را به شما توصیه میکنیم که قطعا یکی از مقصدهای گردشگری عصری در تابستان و دیگر ایام سال است.
این موزه در فرهنگ موزه داری ایران به عنوان موزه مادر محسوب و با هدف نگاهداری و پژوهش در آثار گذشتگان، معرفی و نمایش و انتقال آنها به نمایندگان، ایجاد و تقویت و تفاهم میان اقوام و ملل، شناخت و نمایش سهم آنها در فرهنگ و تمدن جهانی، کمک و تلاش در بهبود و افزایش میزان دانش عمومی مردم، به ویژه دانش آموزان، دانشجویان و پژوهشگران بر پا شده است .
برای اولین بار پیشنهاد ایجاد مکانی به نام موزه توسط مرحوم مرتضی قلی هدایت ملقب به صنیع الدوله عنوان شد. او در فکر ایجاد موزه و ادارهای به نام اداره عتیقات برای ساماندهی به وضع کاوشهای تجاری بود اما به این مقصود نرسید. اولین موزه در ۱۲۹۵ خورشیدی به نام موزه ملی یا موزه معارف در یکی از اتاقهای بزرگ وزارت معارف که در سمت شمال بنای مدرسه دارالفنون قرار داشت تشکیل شد. این موزه دارای ۲۷۰ قلم شی مفرغی، سفالی، شیشهای، سکه، سلاحهای قدیمی، مهر، اشیای چوبی، مرقعات، کتاب و منسوجات بود که به وسیله کارمندان اداره عتیقات جمعآوری یا توسط مردم اهدا شده بود.
در ۱۳۰۴ خورشیدی اشیای این موزه به تالار آیینه عمارت مسعودیه منتقل شد. از سویی با آغاز حفاری باستان شناسان اروپایی به ویژه هیئت باستانشناسی فرانسه به ریاست ژاک دومرگان (J.Demorgan) از سال ۱۲۷۶ خورشیدی (۱۸۹۷ میلادی) در شوش توجه مردم ایران به اهمیت مواریث فرهنگی جلب شد. در سال ۱۳۰۶ خورشیدی امتیاز بدون قید و شرط طرف باستان شناسان فرانسوی در ایران لغو گردید. به آنها اجازه داده شد تنها در شوش به حفاری بپردازند.
هم چنین از آنجا که ایران تصمیم گرفته بود تا موزه و کتابخانه ملی تاسیس نماید، لذا امتیاز طراحی و اجرای آن به فرانسویان داده شد.
به همین منظور آندره گدار مهندس فرانسوی در سال ۱۳۰۸ خورشیدی ۱۹۲۹ میلادی برای تاسیس موزه و کتابخانه به ایران آمد و رسما کار خود را شروع کرد. از آن جایی که طرح و نقشه یک موزه باید با موضوع و اشیای داخل آن ارتباط و هماهنگی داشته و با تاریخ و هنر آن سرزمین مرتبط و پیوسته باشد از این نظر نما و سردر ورودی موزه به سبک نمای ایوان کسری ساخته شد. (ایوان کسری نام کاخ مشهور شهر تیسفون پایتخت دولت ساسانی است که ایوان آن ۳۵ متر بلندی و ۵۰ متر پهنا و ۲۵ متر عمق دارد).
تصویری از آثار قفسه ای موزه ایران باستان
این موزه دارای ۲۷۰ قلم شی مفرغی، سفالی، شیشه ای، سکه، سلاحهای قدیمی، مهر، اشیاء چوبی، مرقعات، کتاب و منسوجات بود که به وسیله کارمندان اداره عتیقات جمع آوری یا توسط مردم اهدا شده بود. در ۱۳۰۴ خورشیدی اشیای این موزه به تالار آئینه کاخ مسعودیه منتقل شد.
جالب است که بدانید، اکنون ده ها هزار شی تاریخی در گنجینه موزه ملی ایران نگهداری می شود و بنا به گفته مسئولان، هنوز شمار زیادی از آثار باستانی و تاریخی شهر سوخته (واقع در سیستان و بلوچستان) اکتشاف نشده است که با انجام آن، می توان بر غنای گنجینه موزه مادر باستان شناسی ایران افزود.
http://www.aparat.com/v/w97N1
در موزه ایران باستان، اشیا به پیش از تاریخ، دوره پیش از اسلام پس از اسلام تقسیم بندی می شود و آثاری را شاهد خواهید بود که در دنیا بی نظیر است و قیمتی برای آن نمی توان تعیین نمود.
در موزه ایران باستان چه خبره؟
اگر دوست دارید بدانید که در موزه ایران باستان در چند وقت اخیر چه رویدادهایی برگزار شده است، محورهای مهم ترین رویدادهای چند هفته اخیر را مرور می کنیم.
۲۵ اثر جدید موزه ایران باستان در موزه هنرهای معاصر
خبر اول اینکه مدیرکل موزه ملی ایران اخیرا اعلام کرد که بیست و پنج اثر از مجموعه موزه ملی ایران با نقش شیر در نمایشگاه «پرویز تناولی و شیرهای ایران» در موزه هنرهای معاصر تهران به نمایش درآمد. او با بیان این که نمایشگاه پرویز تناولی و شیرهای ایران با تاکید بر پنج هزار سال نقش شیر در هنر و فرهنگ ایرانی از روز دوشنبه – ۱۲ تیر – در موزه هنرهای معاصر افتتاح شد، گفت: این نمایشگاه که نگاهی هنری – تاریخی به نقش شیر در آثار ایرانی از هزاره سوم پیش از میلاد تا دوره معاصر دارد، به همت و همکاری موزه پرویز تناولی، موزه هنرهای معاصر، موزه ملی ایران، موزه نقاشی پشت شیشه، موزه رضا عباسی و مجموعهداران خصوصی برگزار شده است.
وی در توضیح آثار شرکت کننده در این نمایشگاه از مجموعه موزه ملی ایران گفت: در این نمایشگاه ۲۵ اثر ارزشمند از مجموعه موزه ملی ایران به نمایش در آمده که شامل آثار زرین، سیمین، مفرغین و گچبری بوده و از لحاظ زمانی از هزاره سوم پیش از میلاد تا دوره ساسانی را شامل میشود.
این آثار متعلق به محوطه هایی مانند جیرفت، ارجان، حسنلو، عمارلو و تخت جمشید هستند. نوکنده در توصیف نقش شیر روی این آثار تاریخی اظهار کرد: نقش شیر در دوره های پیش از تاریخ، تاریخی و اسلامی تا سدههای اخیر همواره جایگاه خاصی در هنر و تمدن این سرزمین داشته و انعکاس آن را میتوان در تزیینات وابسته به معماری، اشیای نمادین، هدایای تدفینی، زیورآلات و اشیای تزیینی و جنگ افزار دید که نمود آنها در آثار موزه ملی ایران به وضوح دیده میشود.
به گفته وی، علاقمندان به تاریخ، هنر و فرهنگ میتوانند تا هفتم شهریور، روزهای یکشنبه تا جمعه، از ساعت ۱۰ تا ۱۸ در موزه هنرهای معاصر در خیابان کارگر شمالی، جنب پارک لاله از این نمایشگاه دیدن کنند.
موزه هنرهای معاصر کشور یکی از گران قیمت ترین و ارزشمند ترین موزه هنرهای معاصر جهان است که در آن صدها تابلوی نفیس چند میلیون دلاری از نقاشان برجسته جهان نگهداری و در معرض دید عموم قرار دارد.
کلاهخود ۲ هزار ساله به موزه ایران باستان رفت
کلاهخود دو هزار سال از جمله «آثار کمتر دیده شده» تاریخی و باقی مانده از امپراطوری های ایران باستان را در موزه ملی ایران ببینید. روابط عمومی موزه ملی ایران اعلام کرد، نمایشگاه «آثار کمتر دیده شده موزه ملی ایران» که به مناسبت هفته میراث فرهنگی در موزه ملی ایران افتتاح شده، در میان آثاری که به نمایش درآمده، کلاهخودی دو هزار ساله را که در شمال خلیج فارس کشف شده، نیز در معرض نمایش قرار داده است.
شهرام حیدرآبادیان، مسئول بخش تاریخی موزه ملی ایران درباره این شیء تاریخی میگوید: در ایران باستان استفاده از جنگافزار و زره به ویژه از دوران اشکانیان (۲۴۸ پیش از میلاد – ۲۲۴ میلادی) بسیار مرسوم بود و ساخت و کاربرد وسیعی در قلمروی امپراتوری های ایران باستان داشتند. او با بیان این که به علت محدود بودن این قبیل یافته های باستان شناسی، تنها نمونه های اندکی از آنها در اختیار موزه های معتبر جهان است.
در بهمن ماه سال ۱۳۸۱ در بررسیهای باستان شناسی گروهی از غواصان به سرپرستی حسین توفیقیان از پژوهشکده باستان شناسی در آبهای منطقه «بندر ریگ» از توابع شهرستان گناوه مجموعهای از سفال و جنگ افزارهای متعلق به دوره اشکانی کشف شد که بخشی از این مجموعه مهم در حال حاضر در اختیار موزه ملی ایران قرار دارد.
در بین این آثار ارزشمند که قطعاتی از زره و آرنج یا زانوبند جنگاوران اشکانی نیز شامل آن می شود، یک نمونه کلاهخود فولادی بسیار چشمگیر است. مسئول بخش تاریخی موزه ملی ایران بیان میکند: این اثر از جنبه هنر و فن فلزکاری اشکانیان اطلاعات خوبی در اختیار قرار می دهد.
این کلاهخود بنحوی ماهرانه با کمک فن ریختهگری و چکش کاری فرم گرفته و سپس با استفاده از تکنیک چکشکاری قطعات تزئینی از قبل طراحی شده نقره را بصورت نواری شکل بر لبه و به شکل ستاره بر سطح آن نصب کردهاند. ۹ عدد از این ستارههای نقره امروزه باقی مانده که البته احتمالاً تعداد آنها در گذشته بیشتر بوده است.
یوزهای ایران به موزه ایران باستان رفتند
«پس از پیروزی تیم ملی فوتبال ایران بر تیم ازبکستان و صعود به جام جهانی ۲۰۱۸، موزه ملی ایران از مردم خواست تا نخستین نقوش «یوز ایرانی» را روی سفالهای منقوش به نمایش درآمده در موزه مادر ایران ببیند.» جبرئیل نوکنده، مدیر کل موزه ملی اعلام کرد، سه ظرف منقوش سفالی در بخش پیش از تاریخ موزه ملی ایران که تصاویری از پلنگ و یوزپلنگ های ایران روی آنها وجود دارد به نمایش در آمده است.
استاد نوکنده اضافه کرد، با توجه به پیروزی پر افتخار تیم ملی فوتبال ایران و راهیابی به جام جهانی ۲۰۱۸، از مردم میخواهیم تا سه ظرف منقوش با تصاویر یوز ایرانی که در این مقطع زمانی در موزه ملی ایران به نمایش درآمدهاند را از نزدیک ببینند.
این باستان شناس با بیان این که قدیمیترین تصاویر یوزپلنگها در ایران روی ظروف سفالی هستند، بیان کرد: در علم باستان شناسی به این ظروف «سفال سیلک III» یا «تمدن حصار» گفته میشود و مشخصا متعلق به ۳۳۵۰ – ۳۷۵۰ پیش از میلاد هستند.
به گفتهی او این ظروف در محوطههای تاریخی مانند تپه حصار دامغان، تپه سیلک کاشان و تپه ایغربلاغ استان البرز و تپه چشمه علی به دست آمدهاند. نوکنده با بیان اینکه این ظروف در جغرافیای فرهنگی فلات مرکزی، سمنان، تهران، قزوین، قم، اصفهان در حدود شش هزار سال پیش وجود داشتهاند، بیان کرد: ازگذشته یوزپلنگ به «چیتا» نیز معروف بوده است.
موزه ملی ایران در نوروز ۹۶
یکی از مقصدهای گردشگری که پیش بینی می شد به دست مورد استقبال گردشگران داخلی و بین المللی قرار بگیرد، موزه ملی ایران بود. در نوروز ۹۶، این موزه پذیرای بازدید ده ها هزار بازدید کننده از سراسر ایران و جهان شد. تصاویری از بازدید گردشگران از موزه را در بالا مشاهده می کنید.
تفاهم نامه همکاری موزه ملی ایران با موزه شانگهای و گیونگجوی
اوایل فروردین ۹۶ بود که خبر همکاری موزه ملی ایران با موزه شانگهای منتشر شد.
با هدف برگزاری نمایشگاه بزرگ جاده ابریشم، موزه شانگ های چین و موزه ملی ایران تفاهمنامه ی همکاری امضا کردند. به گزارش روابط عمومی موزه ملی ایران، به دنبال ملاقات سه ماه گذشته مسئولان موزهی ملی ایران و موزهی شانگهای چین، پرفسور «ژی گانگ»، مدیر موزه شانگهای و جبرییل نوکنده، مدیر موزه ملی ایران در ملاقات با یکدیگر دربارهی همکاری های دو جانبه در زمینه انتشارات مشترک، تبادل کارشناس، برگزاری دورههای آموزشی و برنامهریزی درباره مشارکت در برگزاری نمایشگاه بزرگ جاده ابریشم با حضور موزههای ملی کشورهای مسیر راه باستانی ابریشم گفتگو کردند.
گفتنی است طی تفاهم نامه همکاری موزه گیونگجو کره جنوبی، برخی از آثار باستانی این موزه نیز در شهریور ۹۶ در موزه ملی ایران در معرض دید عمومی قرار خواهد گرفت. اگر قصد دارید برخی از آثار باستانی کره جنوبی را در تهران مشاهده کنید، شهریور ماه به موزه ایران باستان بروید که بخشی از تاریخ خاور دور را در مرکز تهران در معرض نمایش عمومی قرار خواهد داد.
مجموعه انتخابی شامل بیش از یکصد اثر از جمله اشیاء زرین، سیمین، ظروف و پیکرههای سفالین و زینت آلات و دیگر آثار سلسله “سیله” است که شماری از آنها متاثر از آثار فرهنگها و تمدنهای کهن ایران از جمله دوره ساسانی هستند.
این نخستین بار است که آثار از این تمدن شرق آسیا در ایران به نمایش در می آید و فرصت منحصر بفردی برای علاقمندان ایرانی است که از نزدیک این آثار خاص را مشاهده کنند.
موزه لوور به موزه ملی ایران می آید
خبر جالب بعدی اینکه برای نخستین بار در ایران، نمایشگاه آثار تاریخی موزهی لوور در موزهی ملی ایران در فروردین ۹۷ برگزار میشود. پس از ورود ایرباس فرانسوی ها به تهران، قرار است آثار تاریخی معروف ترین موزه قاره سبز در ماه های آینده به تهران بیاید و از اوایل سال ۱۳۹۷ در معرض دید عاشقان تاریخ و باستان شناسی کشور در موزه مادر ایران قرار بگیرد که خود اتفاق بزرگی است.
روابط عمومی موزه ملی ایران قبلا گفته بود که به دنبال توافق اولیه بین موزهی لوور و سازمان میراث فرهنگی و گردشگری مبنی بر برپایی نمایشگاهی از آثار شاخص موزه لوور در موزه ملی ایران، هیاتی از کارشناسان این موزه به سرپرستی «ماریل پیک»، مدیر بخش شرق باستان لوور با جبرئیل نوکنده، مدیر موزه ملی ایران دیدار کردند.
در این دیدار طرفین به دنبال مذاکرات قبلی دربارهی فراهم کردن مقدمات نمایشگاهی از آثار موزه لوور در موزه ملی ایران به بحث و تبادل نظر پرداختند. در همین راستا هیات اعزامی از لوور به همراه کارشناسان موزه ملی از محل نمایشگاهی موزه ملی و شرایط آن بازدید کرده و قابلیتهای حفاظتی ـ امنیتی، امکانات فضایی و سایر جزئیات را با کارشناسان موزه ملی ایران مورد بررسی قرار دادند.
طرفین در اواخر فروردین ۹۷ درباره انتخاب اشیا و سایر موارد مرتبط مجددا در پاریس دیدار و گفتگو خواهند داشت. براساس برنامهریزی های اولیه، این نمایشگاه به مدت سه ماه در موزه ملی ایران برگزار میشود. در واقع بهار ۹۷، یکی از خاطره انگیز ترین بهارها برای میراث فرهنگی ایران خواهد بود که نمایش برترین آثار باستانی فرانسه را در خیابان ۳۰ تیر تهران صورت می گیرد.
راهبرد شناسی به موزه ملی ایران رفت
اخیرا نهمین نشست تخصصی درآمدی بر سیاست های راهبردی موزه در تالار سخنرانی موزه ملی ایران برگزار شد. در این نشست، محمد حکمت به اهمیت استاندارد سازی طرح ریزی در موزه ها اشاره کرد و به بیان استراتژی های به کار رفته در موزه گرافیک ایران، موزه ملی استرالیا، موزه تاریخ طبیعی اسیمتسونین اشاره نمود.
نوای لالایی به موزه ایران باستان رفت
خبر جالب بعدی این که به مناسب روز جهانی گردشگری، اولین اجرا از سلسله کنسرتهای نوای صلح، با عنوان «لالایی مادران» از سوی کمیته ملی موزه های ایران و با همکاری موزه ملی برگزار گردید.
نوای لالایی مادران به هر کلام، گویش، لهجه و زبان که زمزمه شود نغمه ایی از صلح، آرامش و دوستی است که بر جان و روح بشریت از هر قوم و نژاد و ملیت تاثیر می گذارد.
این کنسرت ترکیب موزونی بود از نوای لالایی مناطق مختلف ایران که به همراه چند تصنیف دلنشین از سوی گروه موسیقی نواک به اجرا درآمد.
تور لالایی مادران شاید از همین روی نخستین گام از سوی کمیته ایکوم ایران بود برای برگزاری نوای صلح… به بیان سیداحمد محیط طباطبایی رئیس ایکوم ایران: نخستین گام از تور لالایی ها که توسط گروه موسیقی نواک به نام نوای صلح ایکوم اجرا می شود در موزه ملی ایران در روز جهانی گردشگری و آغاز جشنواره کودک، صلح، میراث فرهنگی به اجرا درآمد.
این برنامه با پشتیبانی کمیته ملی موزه های ایران و موزه ملی برگزار گردید که چهارشنبه شب هفتم مهرماه با همکاری کاخ موزه نیاوران دومین اجرای خود را در کاخ نیاوران برگزار نمود. تور نوای صلح ایکوم در ۱۳ مکان تاریخی در سراسر کشور برگزار می شود تا اینکه اردیبهشت ۱۳۹۶ در روز جهانی موزه مجدد به تهران باز گشت. برای آگاهی از برنامه های متنوعی که در موزه ملی ایران برگزار می شود، همواره درگاه اطلاع رسانی آن را مرور کنید.
موزه ملی ایران به بریتانیا می رود
موزه ملی ایران با موزه های بریتانیا همکاری خواهد کرد. این خبری بود که در جریان دیدار اخیر سفیر جدید جمهوری اسلامی ایران (بعیدی نژاد) در لندن با رییس موزه ایران باستان مطرح شد و قرار است، این موزه با موزه های انگلستان در زمینه تبادل تجربیات و آموزش تخصصی پرسنل، در آینده ای نزدیک رایزنی کند. انتظار می رود که در سال آینده، برخی از آثار باستانی انگلستان در موزه ملی ایران به نمایش عمومی در آید.
همکاری موزه ملی ایران و موسسه شرق شناسی بریتانیا
خبر بعدی این که کاوش های باستان شناسی نوشی جان در شهرستان ملایر استان همدان که از سال ۱۳۴۶ آغاز شده است و توسط موسسه ایرانشناسی بریتانیا به سرپرستی پروفسور دیوید استروناخ و با همکاری دکتر جان کرتیس انجام گردید، نتایجش در موزه ملی ایران به نمایش درخواهد آمد.
گویا بسیاری از مواد فرهنگی به دست آمده از کاوشها تاکنون بدون مطالعه و منتشر نشده باقیمانده است. با توجه به اهمیت یافته ها موزه ملی ایران با همکاری موسسه ایران شناسی بریتانیا در تهران قصد دارد مطالع مجموعه های کاوش نوشی جان را آغاز کرده و نتیجه انرا در چند مجلد به زبان فارسی و انگلیسی منتشر کند.
هم چنین پس از اتمام این مطالعات، نتایج در یک همایش همراه با نمایشگاهی از اشیاء نوشی جان در موزه ملی ایران برگزار خواهد شد و برخی از آثار آن برای نمایش به استان همدان برگردانده میشود.
دیدار معاون صدر اعظام آلمان از موزه ایران باستان
یکی از رویدادهای مهم موزه ایران باستان که بازتاب گسترده ای هم در رسانه های آلمانی داشت، دیدار «زیگمار گابریل» معاون صدر اعظم و وزیر اقتصاد و انرژی آلمان به همراه کاردار سفارت آلمان در ایران و پروفسور مجید سمیعی متخصص مغز و اعصاب از موزه ملی ایران بود.
در این بازدید که بسیار مورد توجه آقای گابریل قرار گرفت، بخشهای مختلف موزه ایران باستان از قبیل سایت ویژه نابینایان، کتیبه ای موجود در موزه، ظرف منقوش شهر سوخته، پیکرههای شهداد، نقش برجسته هخامنشی و مومیایی طبیعی معدن چهرآباد موسوم به “مرد نمکی” مورد توجه قرار گرفت.
ایشان سپس از موزه دوران اسلامی بازدید نمودند و پیام یادبودی هم تحریر کردند.
موزه ملی ایران با موسسه ملی توکیو همکاری می کند
خبر بعدی این که در صورتی که علاقمند به مرمت آثار باستانی و همکاری با موزه ملی ایران در زمینه های تخصصی باستانی و حفاظت آثار هستید، این موزه در پاییز سال گذشته، تفاهم نامه ای با موسسه تحقیقات ملی اموال فرهنگی توکیو ژاپن منعقد کرد.
طبق این تفاهم نامه، موسسه مذکور در زمینه برگزاری دوره های آموزشی مرمت و حفاظت از اشیا، و مکان های باستانی ، فعالیت هایی را با موزه ایران باستان انجام می دهد. گسترش همکاری باستان شناسی و تاریخی بین تهران و توکیو، سرفصلی جدید از همکاری های فرهنگی دو کشور است که زمینه را برای آشنایی بهتر شهروندان ایرانی و ژاپنی از تاریخ یکدیگر فراهم می کند.
موزه ملی ایران، پایتخت عروسک ها شد
چند ماه پیش بود که سید محمد بهشتی، رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری و سید احمد محیط طباطبایی رئیس کمیته ملی موزههای کشور (ایکوم) از نمایشگاه “عروسک های آفریقایی” دیدن کردند. این نمایشگاه به همت بخش کودک و نوجوان موزه ملی و با همکاری موزه بینالمللی سیار کودکان “سفیران صلح” به مناسبت هفته کودک در موزه ملی ایران برپا شده است. در این بازدید جبرئیل نوکنده مدیر موزه ملی ایران ایشان را همراهی کردند.
بازدید رییس مجلی ملی فرانسه از موزه ایران باستان
یکی دیگر از رویدادهای مهم موزه ۸۸ ساله کشور می توان به بازدید یکی از سران فرانسه از موزه ایران باستان اشاره کرد.آقای کلود بارتولونه، رئیس مجلس فرانسه، به همراه هیات پارلمانی از موزه ملی ایران بازدید کرد و مورد استقبال دکتر جبرئیل نوکنده مدیر موزه ملی ایران قرار گرفت. مهمانان فرانسوی ابتدا از موزه دوران اسلامی و سپس از موزه ایران باستان دیدن کردند.
رئیس مجلس فرانسه در پایان بازدید در دفتر یادبود موزه ملی ایران چنین نوشت: ” از شکوه هنری تخت جمشید تا شگفتیهای هنر اسلامی در موزه تهران (موزه ملی ایران) همگی گواهی بر تمدن با شکوه ایران همیشه جاوید است.”
در ادامه بازدید مقامات فرانسوی از موزه ایران باستان، چندی پیش نیز رییس موزه لوور، از موزه ملی کشور بازدید کرد.
فرهنگ مکزیکی ها را در موزه ملی ایران ببینید
خبر آخر این که برای نخستین بار در ایران و خاورمیانه، «نگاره خطهای اقوام کهن مکزیک» در موزه ملی ایران به نمایش در آمد. روابط عمومی موزه ملی ایران اعلام کرد، این مجموعه که شامل ۲۶ نگاره خط و مُعرف فرهنگهای آزتک، مایا، میکستکا و تولتکا هستند، از آن جهت ارزش و اهمیت دارند که به عنوان گواه تاریخی جنبه های مختلف زندگی تمدن های بزرگ در سرزمین مکزیک استقرار داشتند.
هم چنین منشاء نگاره خطهای به نمایش درآمده منطقه مرکزی مکزیک است که شامل ایالتهای پوئبلا، تلاکسکالا و اوآخاکا در مکزیک است. کلکسیون نگاره خط هایی که در کتابخانه ملی مردمشناسی و تاریخ و موسسه ملی مردمشناسی و تاریخ نگهداری میشود، در سال ۱۹۹۷ در برنامه حافظه جهانی یونسکو ثبت شدند.
گفتنی است، نمایشگاه «نگاره خطهای اقوام کهن مکزیک» در موزه ملی ایران با حضور دکتر «بالتازار بریتو» مدیر کل کتابخانه ملی مردمشناسی و تاریخ مکزیک و نیز دکتر «کاترینا استنو» کارشناس یونسکو در زمینه گفتگوی میان تمدن ها، مدیرکل موزه ها و اموال منقول فرهنگی – تاریخی، رئیس کمیته ملی موزه های ایران (ایکوم)، مدیر موزه ملی ایران و کارشناسان یونسکو، ایکوم و کارشناسان موزه ملی ایران افتتاح گردید.
این نمایشگاه از حمایت آژانس همکاریهای بینالمللی و توسعه (AMEXCID)، سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ایران، یونسکو، ایکوم ایران (کمیته ملی موزههای کشور)، موسسه انتشاراتی معتبر «نگاه» و شرکت معروف White house Middle East Electronics برخوردار است.
با برپایی این نمایشگاه، سفارت مکزیک در ایران به دنبال ادامه توسعه روابط فرهنگی به عنوان پایه و اساسی مناسب برای شناخت بهتر و در نتیجه تقویت مناسبات تجاری و همکاری میان مکزیک و ایران، این وارثان دو تمدن بزرگ، است.
زمان بازدید از موزه ملی ایران
- بازدید همه روزه به جز ایام سوگواری
- شهادت حضرت علی ۸ جولای
- رحلت پیامبراکرم (ص)
- شهادت امام جعفرصادق(ع)
- عاشورا و تاسوعای حسینی
- ساعات بازدید: شش ماهه اول سال ۱۹-۹ – شش ماه دوم ۱۷-۹
مقررات بازدید از موزه ملی ایران
به دلیل حساسیت امنیتی در این موزه، موارد زیر را در نظر داشته باشید:
۱- پیش از ورود به سالن موزه، تلفن همراه خود را در حالت سکوت قرار داده و در مسیر بازدید از صحبت کردن با تلفن همراه خودداری فرمایید.
۲- کیف و وسائل غیرضروری خود را به قسمت مربوطه تحویل دهید تا بازدید راحت و سبک از موزه داشته باشید.
۳- عکاسی در موزه بدون فلاش آزاد است.
۴- به کودکان خود آداب بازدید از موزه را با رعایت نظم، سکوت و آرامش هنگام بازدید یادآوری کنید.
۵- فاصله ایمنی از ویترینهای نمایش آثار و اشیاء باستانی را حفظ کرده و هرگز به آثار دست نزنید.
۶- کارشناس راهنمایان موزه با کارت شناسایی و پرسنل حفاظت، امنیت مجموعه با پوشش مخصوص، آماده خدمت رسانی هستند پس از افراد نا آگاه و نا آشنا به موزه و قوانین بازدیدی اطلاعات دریافت نکنید.
۷- در صورت بروز هر گونه مشکل و مشاهده موارد امنیتی سریعا” به واحد حفاظت، امنیت موزه اطلاع رسانی کنید.
۸- در حفاظت از میراث گذشتگان و امانت آیندگان همیار حافظان میراث ایران زمین باشید.
پیشنهاداتی برای کارآفرینان دیجیتال
در ایران، هزاران موزه وجود دارد که از ظرفیت های اطلاع رسانی دیجیتالی بی بهره هستند. نمونه اش همین موزه ایران باستان است که ماهانه ده ها هزار بازدید کننده از سراسر جهان دارد و هزاران اثر موجود در آن، با ظرفیت های الکترونیکی پیشرفته ای که در برخی از موزه های دنیا شاهد هستیم، در معرض دید بازدید کننده قرار می گیرد. چند توصیه خوب برای کسانی که دوست دارند از دنیای موزه گردی، درآمد زایی کنند:
- اپ نویسی: بسیاری از موزه های کشور مانند موزه ملی ایران، اپ ندارند. با جادوی اپ ها میتوان بخش های مختلف موزه ایران باستان یا دیگر موزه ای کشور را معرفی کرد تا بازدید کننده به محض ورود به سالن های موزه، به زبان های مختلف اطلاع رسانی نمود و در کنار آن، فروشندگان و عرضه کنندگان صنایع دستی مشابه را معرفی کرد.
- صنایع دستی: بسیاری از گردشگران موزه ایران باستان، از ظرفیت های موزه گردی فوق العاده مشابه این موزه در تهران و مراکز استان ها بی خبرند. ظرفیت های اطلاع رسانی دیجیتالی مانند اپ و دستگاه های واقعیت مجازی میتواند این مکان های گردشگری هنری تهران و دیگر شهر ها را در اختیار گردشگران داخلی و بین المللی قرار دهند.
- دستگاه های واقعیت مجازی: برخی از فعالان فناوری اطلاعات می توانند با همکاری موزه ملی ایران و سایر موزه های کشور، دستگاه های واقعیت مجازی را که امکان نمایش بهتر و دیجیتالی و سه بعدی آثار موزه ها را برای گردشگران فراهم می کند، طراحی و تولید کنند و با کرایه آن به بازدید کنندگان در موزه ها، درآمد زایی کنند. نمونه اجرایی را در موزه فرانکلین مشاهده کنید. عینک واقعیت مجازی را که برای این کار توصیه میشود در نظر داشته باشید.
آخرین خبرها از دنیای گردشگری ایران و جهان را هر روز در دنیای سفر و آرمان سفر دنبال کنید.
بدون نظر