استانبول بزرگ ترین شهر کشور ترکیه و مرکز فرهنگی و اقتصادی آن است و به لحاظ شمار گردشگران خارجی، سومین شهر توریستی جهان به شمار می رود.
گفتنی است که این کلانشهر به دلیل وجود موزه ها، کاخ ها، مساجد تاریخی و قدیمی با معماری های شگفت انگیز، دریا، جزیره های دیدنی، بافت موزه مانند خود شهر و وجود مراکز خرید و غذاهای بسیار خوشمزه در سال ۲۰۱۰ به عنوان پایتخت فرهنگی اروپا نیز انتخاب شد.
استانبول در حاشیه تنگه بسفر و دریای مرمره قرار دارد و تنها شهر بزرگ جهان است که در دو قاره واقع شده است. غذا و خوراک یکی از اجزای اصلی فرهنگ ترک هاست. اکثر جاذبه های این شهر حول منطقه سلطان احمد واقع شده اند و منطقه هایی مانند بی اوغلو و تاکسیم هم چیزی کم از منطقه سلطان احمد ندارند.
میدان تکسیم و خیابان استقلال که پرازدحام ترین و معروف ترین خیابان استانبول است، محل اصلی نمایش هنرمندان و نوازندگان خیابانی است. شما در این خیابان نمی توانید به سادگی از کنار این موسیقی ها بگذرید، آنقدر جاذبه دارد که برای دقیقه ها و ساعت های زیادی شما را به شنیدن و لذت بردن وادار می کند.
تردد در شهر استانبول
از سوپر مارکت های معتبر «استانبول کارت» تهیه کرده و آن را در ایستگاه های مترو شارژ کنید. با استفاده از آن می توانید از وسایل حمل و نقل عمومی همانند اتوبوس، مینی بوس، تراموا، ون با دلموش استفاده کنید زیرا کرایه تاکسی ها در این شهر گران است.
این شهر دو فرودگاه بین المللی به نام های آتاتورک و سابیها گوکچین دارد. فرودگاه آتاتورک در داخل شهر و سابیها گوکچین در ۲۰ کیلومتری منطقه آسیایی و ۴۵ کیلومتری بخش اروپایی استانبول قرار دارند.
برای سهولت بیشتر می توانید از فرودگاه آتاتورک، در سمت اروپایی شهر با قطار به زیتین بورنو بروید و از آنجا با تراموا به سلطان احمت (به مقصد مسجد آبی و آیا سوفیا) بروید و سپس به سمت شاخ طلایی روانه شوید. در قسمت آسیایی نیز سوار اتوبوس های هاواش بشوید و به سمت تکسیم بروید که حدود یک ساعت زمان می برد. همچنین برای رفتن به آکسارای می توانید از بیرون فرودگاه، سوار اتوبوس هاواش بشوید که حدود ۴ پوند هزینه دارد.
وقتی به استانبول سفر می کنید، حتما غذاهای مخصوص و معروف ترکی را از جمله اسکندرکباب (Iskendar Kabab)، سرما (Sarma)، تستی کباب (Testi kabab) و مانتی (Manti) بخورید. پس از صرف غذا می توانید باقلوای مخصوص این شهر را میل کنید.
از غذاهای خیابانی استانبول می توان به دلمه صدف (میدیه دلمل)، کستانه (شاه بلوط)، کوکورچ (روده گوسفند سرخ شده)، کمپیر (سیب زمینی شکم پر)، بلال و نان سیمیت اشاره کرد که توصیه می کنیم حتما آن ها را امتحان کنید.
اسکندر کباب (Iskendar Kabab): نوع خاصی از کباب است که به صورت دونر ترکی آماده شده و به همراه سس و نان پیده در کنار ماست سرو می شود.
بورک، از یک خمیر مخصوص به اسم یوفکا تهیه می شود. داخل آن با کالباس، اسفناج یا گوشت پر می شود. دلمه صدف (میدیه دلمل) نیز صدف های کوچک با برنج و گوشت صدف پر و با لیمو سرو می شوند.
دوغ یا آیرن و قهوه نیز از نوشیدنی های رایج در ترکیه است که توصیه می کنیم از خوردن آنها نیز غافل نشوید.
تجربه ماساژ در حمام های سنتی استانبول بدن شما را حسابی سرحال می آورد. در ابتدا در یک اتاق پر از بخار و با دراز کشیدن روی سنگ مرمر گرم به آرامش می رسید، در حالی که انعکاس آب در حال جریان به گوش شما می رسد. سپس بدنتان به وسیله ی کف صابون مورد شستشو و مالش قرار می گیرد و بعد تا زمانی که پوستتان صاف و نرم شود شما را ماساژ می دهند.
چندین حمام در استانبول در دسترس اند. از قدیمی ترین آنها (که اخیراَ بازسازی شده) حمام خرم سلطان ایاصوفیه و دیگری حمام کیلیچ علی پاشا می باشد. اوّلی سمت راست میدان سلطان احمد است و دومی در Tophane-Karaköy که چندان از استانبول مدرن امروزی دور نیست قرار دارد.
از دیدنی های استانبول می توان به موارد زیر اشاره کرد:
ایاصوفیه: این مسجد به خاطر معماری شگفت انگیز، نماهای باشکوه داخلی و اهمیت تاریخی اش گردشگران را به شهر استانبول جذب می کند. بین سال های ۵۳۲ و ۵۳۷ ساختمان آن به مدت هزار سال کلیسا بود. سپس از سال ۱۴۵۳ تا ۱۹۳۴ که تبدیل به موزه شود، مسجد بود.
می توانید از این مسجد در محله سلطان احمد، در روزهای سه شنبه تا یکشنبه از ساعت ۰۹:۳۰ تا ۰۴:۳۰ دیدن کنید. ورودی آن ۱۳ دلار آمریکا است.
مسجد سلطان احمد (مسجد آبی): اگر می خواهید از این مکان مذهبی دیدن کنید، یادتان نرود که لباس پوشیده به تن کنید. مسجد آبی در محله سلطان احمد واقع شده است. این مسجد همه روزه از ساعت ۹ صبح تا ۵ بعد از ظهر باز است. ورودی آن رایگان است، ولی در ساعات نماز به خصوص جمعه ها، ورود ممنوع است.
کاخ توپکاپی (توپکاپی سارایی): این کاخ منزلگاه سلاطین عثمانی از سال ۱۴۶۵ تا ۱۸۵۶ بوده است و یکی از محبوب ترین جاذبه های شهر استانبول است. معماری بی نظیر و حیاط های زیبایی دارد. این سرا در سال ۱۹۲۴ یعنی اندکی پس از دوره عثمانی تبدیل به موزه شد.
کاخ توپکاپی محل حرم سلطنتی نیز بوده است. تور حرم جداگانه است و گردشگرانی که می خواهند از حرم دیدن کنند باید علاوه بر ورودی ۱۳ دلاری این کاخ، ۱۰ دلار دیگر هم بپردازند. این موزه از ساعت ۹ صبح تا ۷ بعد از ظهر همه روزه بجز سه شنبه ها باز است.
کاخ دلمه باغچه: در راستای تنگه بسفر قرار دارد، زیبایی و اهمیت تاریخی زیادی دارد. کاخ دلمه باغچه در قرن نوزدهم ساخته شد، و آخرین سلاطین عثمانی از این کاخ به عنوان محل اقامت اولیه و کرسی حکومتی استفاده می کردند. معماری داخلی و خارجی این کاخ ترکیبی از طراحی های عربی و اروپایی است که فقط در این تقاطع دو قاره دیده می شود.
این کاخ همه روزه بجز دوشنبه ها و پنج شنبه ها از ساعت ۹ صبح تا ۴ بعدازظهر به روی عموم باز است.
بازار بزرگ استانبول (کاپالی چارشی): در یک مایلی غرب سلطان احمد است و یکی از بزرگترین مراکز خرید سرپوشیده در دنیاست. محصولاتی که در آن فروخته می شوند عبارتند از فرش و قالی و پوشاک تا کارهای دستی و هنری و شطرنج. رستوران ها، کافه ها و مساجد زیادی هم در این بازار هست.
موزه باستان شناسی استانبول: در این موزه میلیون ها شیء عتیقه نگهداری می شود. خود موزه در سال ۱۸۹۱ باز شد و در واقع سه ساختمان جداگانه است که شامل موزه شرق باستان می شود. این موزه در نزدیکی کاخ توپکاپی قرار دارد.
ورودی آن حدوداً ۸ دلار است و همه روزه بجز دوشنبه ها از ساعت ۹:۳۰ تا ۵ بعدازظهر باز است.
میدان تاکسیم: یک محله مدرن و شلوغ در بخش اروپایی استانبول است. رستوران ها و کافه های باکلاس و هتل هایی همچون جیلان اینترکانتیننتال و گراند هایت استانبول، در این محله واقع اند. فست فود خور ها هم می توانند در این محله سراغ برگر کینگ بروند. ساختمان جمهوریت در بخش غربی این میدان واقع است که به یاد جمهوری ترکیه در سال ۱۹۲۳ ساخته شد.
کلیسای چورا: که در ابتدا به منظور کلیسای بیزانسی ساخته شده بود بعدها تبدیل به مسجد شد و حالا یک موزه است. موزائیک ها و کاشی های زیبای این کلیسا، نمونه باقیمانده از هنر بیزانسی در دنیاست. بخش هایی از آن در سال ۴۰۰ ساخته شده است، ولی ساختمانی که امروزه می بینیم حدود سال ۱۵۰۰ ساخته شد. این کلیسا تقریباً در سه مایلی شمال غربی سلطان احمد قرار دارد. این موزه همه روزه بجز چهارشنبه ها از ساعت ۹:۳۰ تا ۱۸:۳۰ باز است. ورودی آن ۶ دلار آمریکا است.
برج گالاتا: بهترین نمای شهر استانبول از برج گالاتا از محله بی اوغلو مشخص است. این سازه بر روی تپه ای روبروی شاخ طلایی واقع شده است. این برج از ساعت ۹ صبح تا ۵ بعد از ظهر به روی بازدیدکنندگان باز است. ورودی آن ۱۱ لیره ترک است.
قلعه روملی حصار: در تنگه بسفر در ساحل «روملی» در شهر استانبول در بندر طبیعی شاخ طلایی یا خلیج واقع شده است و یکی از قلعههای مشهور کشور ترکیه است، بنای بسیار بزرگ و زیبا به شکل مستطیل، این قلعهٔ بسیار زیبا توسط سلطان محمد فاتح ساخته شدهاست.
دانستنی های پیش از سفر
- همیشه کارت شناسایی همراه خود داشته باشید.
- هرگز به ترکیه یا موسس آن یعنی آتاتورک توهین نکنید.
- هنگام بازدید از مکان های مذهبی همچون مسجد، لباس های مناسب به تن کنید و از افراد نمازگزار هرگز عکسبرداری نکنید.
اطلاعات مفید
- خدمات اورژانس: ۱۱۲ برای آمبولانس و ۱۵۵ را برای تماس با پلیس
- دفتر مرکزی گردشگران: ۰۰ ۹۰ ۲۱۲ ۵۱۸ ۸۷۵۴
- واحد پول: لیره ترکیه
- کد شهر: ۰۰۹۰
- اختلاف ساعت با تهران: ۱.۵ ساعت
- مدت پرواز : ۳ ساعت
بدون نظر