حتما مشاهده کرده اید که افراد سیگاری بدون توجه به این موضوع که تهسیگارهایشان به زیبایی سطح شهرها و سلامت محیطزیست چه آسیبی وارد می کند، هر کجا که دستشان برسد آشغال سیگار خود را می ریزند؛ از خیابان گرفته تا پارک ها و فضاهای سبز.
این معضل در سراسر جهان بهچشم می خورد. در همین راستا، یک استارتآپ هلندی واقع در شهر آمستردام در اقدامی عجیب و خلاقانه تصمیم گرفته برای رفع این مشکل از کلاغ ها برای پاکسازی سطح شهر از تهمانده سیگارها بهرهبرداری کند.
دو طراح صنعتی به نام های «روبن ون دار ویلوتن» و «باب اسپایکمن» در وهله می خواستند از ربات ها برای این هدف استفاده کنند. اما با بررسی شرایط و مشاهده مشکلات متعدد از خیر این هدف گذشتند. از جمله موانع موجود در اجراسازی این طرح می توان به برنامهریزی پیچیده برای آموزش ربات ها به منظور برداشتن تهسیگارها و انداختن آن ها درون نزدیکترین سطل زباله با احتساب این موضوع که نباید با عابرین پیاده، دوچرخهسوارها و موتورسوارها برخورد کنند، اشاره کرد.
به همین خاطر، آن ها توجه ویژه خود را روی منبعی گذاشتند که در این منطقه به وفور یافت می شد: یعنی پرنده ها.
در طرح اولیه، دو طراح یادشده تصمیم داشتند برای پاکسازی سطح شهر از تهسیگارها از کبوترها استفاده کنند. دلیلشان هم این بود که کبوتر در همه شهرهای سراسر دنیا به وفور یافت می شود. اما پس از کمی تحقیق متوجه شدند که این پرنده ها چندان باهوش نیستند و بنابراین، طرح آموزش آنها پروسه دشواری را در پی خواهد داشت.
در نتیجه تحقیقات و بررسیهای متعدد، مدیران استارتآپ هلندی در نهایت به این نتیجه رسیدند که از هوش و ذکاوت کلاغ ها برای این طرح استفاده کنند.
کلاغ ها یکی از گونه های بسیار باهوش جانوری روی کره زمین به شمار می روند. درک رابطه علت و معلول به این پرندهی بدصدا این امکان را می دهد تا آموزشپذیری بسیار بالایی داشته باشد. از این رو گزینه بسیار مناسبی برای اجرای طرح موردبحث بشمار می رود.
کلاغ ها قادرند با نظارت و بررسی پیرامون خود، بهراحتی مسائل گوناگون را بیاموزند. همین امر به انسان کمک می کند تا با آموزش دادن به این پرنده در راستای خدمات شهری از ذکاوت آن بهره بگیرد.
بد نیست اشاره کنیم که ضریب هوشی کلاغ نزدیک به شامپانزه است. باب و روبن ایده یادشده را در سر می پروراندند تا اینکه با آگاه شدن از طرح «جعبه کلاغ» متوجه شدند که چگونه می توانند طرح خود را پیادهسازی و اجرا کنند.
«جعبه کلاغ» طرحی است که توسط جاشوآ کلین طراحی شده و به موجب آن، کلاغ ها سکه ها را از سطح خیابان برداشته و در عوض بادام زمینی دریافت می کنند. با توجه به این امر، دو طراح موردبحث تصمیم گرفتند تا کلاغ ها را آموزش دهند تا به جای سکه، تهسیگارها را برداشته و در عوض یک پاداش خوشمزه دریافت کنند.
کلید انجام این طرح این است که کلاغ ها رابطه میان تهسیگار و دریافت غذا را درک کنند. برای رسیدن به این درک، باید یک روند چهار مرحله ای صورت بگیرد. در مرحله نخست، یک تهسیگار درون سینی دستگاه جلوی کلاغ گذاشته می شود. به مرور او متوجه می شود با انداختن تهسیگار در دستگاه، به او غذا داده می شود. بنابراین، برای دریافت خوراکی بیشتر، آشغال بیشتری جمعآوری می کند.
در دومین مرحله، غذا را از دستگاه دور می کنند و زمانی به او تحویل داده می شود که کلاغ تهسیگار را داخل جعبه ای بیاورد که برایش تعیین شده. با این کار پرنده می آموزد که دستگاه نیز نقش مهمی در دریافت غذا ایفا می کند. در سومین مرحله به پرنده آموخته می شود که دستگاه در نتیجه فعالیت خاصی فعال می شود. یعنی با انداختن تهسیگار در دستگاه، به او پاداش داده خواهد شد.
در نهایت هم، انسان وارد ماجرا شده، تهسیگارها را در اطراف دستگاه پخشوپلا می کند. کلاغ می داند که با دادن تهسیگار، غذا دریافت می کند، بنابراین سعی می کند هر چه بیشتر آشغال سیگار آورده و غذای موردعلاقهاش را دریافت کند. به این معنی که در این مرحل پرنده به طور کامل شرطی شده و قادر خواهد بود تهسیگارها را از سطح خیابان و دنیای واقعی هم جمعآوری نماید.
استارتآپی که این طرح را در دست اجرا دارد، در پاسخ به این سوال که آیا سموم موجود در سیگار برای این پرنده ها مضر نیست گفته: «تاثیرات منفی تهسیگار در طبیعت بسیار زیاد است. بنابراین، فدا شدن تعداد محدودی کلاغ در راستای پاکسازی طبیعت از سموم سیگار، کمترین هزینه ای است که بشر پرداخت می کند.»
در آخر هم اشاره کنیم که بر اساس تحقیقات صورت گرفته، انسان ها هر ساله ۶ تریلیون سیگار دود می کنند که آشغال تقریبا دوسوم آن ها در محیط زیست پراکنده می شود. برای درک گستردگی این حجم از تهسیگار همین کافی است که بگوییم با ۴ تریلیون آشغال سیگار می توان ۲.۵ میلیون استخر المپیک را پر کرد.
بدون نظر